Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
Geplukt uit het foto-archief van Maurice Vandenheuvel, voormalig schepen van Openbare Werken in Tildonk (en Haacht). Maurice had de goede gewoonte om foto's te nemen, vóór, tijdens en na ingrijpende werkzaamheden aan Tildonks openbare wegen.
De Kruineikestraat vóór 1972: een hobbelige kasseiweg. Links zie je de omheiningsmuur met de zwarte ijzeren poort van Bisschoppenhof, de vroegere buitentuin van het klooster.
Enkele weken geleden maakten we op deze blog reclame voor de verkoop van een heruitgave van oude postkaarten van Tildonk. De
opbrengst van de verkoop is intregraal bestemd voor steun aan een
project in Fissel (Senegal) dat mee verzorgd wordt door Tildonkenaar
Willem Gordts. De verkoop kende een groot succes, bijna alle kaarten zijn ondertussen verkocht.
Vandaag is Willem richting Senegal vertrokken. Terugkomst binnen ruim een half jaar, ergens in april 2010... Zoals beloofd, zal hij ons af en toe berichten over het project, daartoe heeft hij ook een eigen blog aangemaakt: www.willemgordts.waarbenjij.nu
Hieronder een foto die vandaag genomen werd bij het vertrek in Zaventem. Verder een foto van Fissel vanuit de lucht (Google Earth), een baobab-boom en een zicht op de enige geasfalteerde straat van de regio.
Door de lange periode zonder noemenswaardige regen en bijgevolg zeer droge grond is de verkleuring en het vallen van de bladeren (lees: het begin van de herfst) al vroeg ingetreden. Vorig jaar rond dezelfde tijd werd vanaf dezelfde plaats een foto genomen. Wat een verschil !
In het 'Wekelyks Nieuws Uyt Loven' (1775, vol. 5) viel ons oog op volgend bericht:
(Google Books)
We noteren er volgend toponiemen:
- de Lips: slaat terug op de Lipse(beek), maar was ook een gelijknamig Tildonks gehucht, gelegen langs de huidige Lipsestraat, tussen het Plantsoenbos en het Jansveld (Vijfeikenstraat-Bertrodestraat) - de oude baene van Loven op Mechelen: op Tildonks grondgebied de Lipsestraat (toen nog de Oudevoortstraet geheten) en verderop de Kruineikestraat en Kruineikeweg. In 1730-40 werd een nieuwe verbindingsweg aangelegd tussen Leuven en Mechelen, de huidige Mechelsesteenweg, maar die liep niet meer op Tildonks grondgebied - de Leybeke: Leibeek, andere benaming van de Lips - het Poort-blok: bos gelegen tussen het sas van Tildonk en de huidige Voetemstraat - de Leye: de huidige Voetemstraat noemde toen de Leystraet; het blok tussen de Terbankstraat en de Voetemstraat noemde 'Op de Ley' - de Votomstraete (Voetemstraete): was oorspronkelijk de benaming van een gedeelte van de huidige Terbankstraat
En volgende personen:
- mevrouw 't Sestich: grootgrondbezitster, o.a. eigenares van het Hof Ter Elst (Dorothea Francisca van 't Sestich +1793, x Gielielmus Franciscus August baron Snoy van Langerhagen, raadsheer van de Grote Raad van Mechelen en heer van Winksele, dochter van Franciscus Romanus van 't Sestich, burgemeester van Mechelen, en van Anne Petronelle Vilain XIIII de Welle) - Aert Hermans: we kennen een Aert Hermans (x 1637 met Beijcken Gorts, weduwe van Jacobus Persoons, dochter van Hendrick Gorts 'den ouden' en van Kathelijne van Ophem, stamouders van de Tildonkse familie Gordts), pachter op het Hof ter Elst in 1663, dat toen eigendom was van de adellijke familie de Brimeu - Jan Minne en Jan Bosmans: ons niet direct bekend, mogelijk geen inwoners van Tildonk
Over de inmijningsprijs:
Vier bunderen komen overeen met 5,2 hectare (de roede gemeten aan 20 Leuvense voet, de gebruikelijke landmaat in Tildonk toen). Als we omrekenen, stellen we vast dat ca. 830 gulden geboden werd voor 1 hectare land of bos. Veel of weinig? Dat weten we alleen als we vergelijken met andere toenmalige verkopen...
Over de palmslag en de 'hoogen':
Palmslag: Gebaar waarbij koper en verkoper elkaar in de palm van de hand slaan ter bezegeling van een verkoop; dit gebaar wordt tot in de 18e eeuw wel genoemd in de overdrachtsregisters. Ook vandaag de dag kennen we dit gebruik nog in landbouwmiddens (verkoop vee). Een ander gebruik was het branden van een klein kaarsje ('men sal de keersse branden'). > blog n° 652, 30/5/09. Hoogen (hier '100 hoogen'): een hoger bod diende met miniumum 100 gulden het vorige bod te overstijgen.
Het Genootschap voor Heemkunde van Herent richt op zondag 11 oktober zijn 7de STAMBOMENDAG in.
Van 10.00 tot 18.00 u. in 'de Speelplaats' van het G.C. De WILDEMAN, Schoolstraat 15 - Herent.
Inkom gratis.
Ook Tilloenk vruger en HAGOK zijn die dag van de partij.
Foto: Al van jongsaf engageerde Willy zich in het sociale Tildonkse verenigingsleven. Eerst bij de Kajotters (op deze foto uit 1957 zie je hem bovenaan uiterst rechts), nadien bij de KWB, de Tildonkse Kultuurraad, CM, Ziekenzorg, ...
We vernamen vandaag het overlijden van Willy Cleynhens. Hierbij onze welgemeende deelneming aan de familie.
Vriend Willy, Je sociale bekommernis liep als een rode draad doorheen je leven. Ik heb veel van je geleerd. Dank u daarvoor!
Ook nu weer kijken we uit naar de activiteiten van het weekend. We onthouden dat er in Tildonk een heus "Entertainment Valley" gelegen is, gratis te betreden tijdens Open Bedrijvendag a.s. zondag!
Zondag 4 oktober: * FCVV Tildonk- FC Lovenjoel in het Gaston Pinnoystadium (7de Liniestraat), om 15.00 u.
* OPEN BEDRIJVENDAG Stageco, EML en The Powershop Entertainment Valley, IZ Hambos (Vaartdijk, Kapelleweg) Free Podium (m.m.v. Studio Brussel) t.v.v. Music For Life, (o.a. Newtown)
* KLJ-Tildonk speelnamiddag van 14.00 tot 17.00 u., (aan het rode poortje in de Kruineikestraat naast nr.6). Iedereen van 6 tot 16 jaar is welkom.
Maandag 5 oktober: Geen school! (facultatieve vrije dag) (gelezen op de website van Sint-Angela Basisschool http://wsaba.lgtildonk.be/)
Om de twee weken tref je hier een paar portretten van onze Tildonkse voorzaten.Met
een klein beetje commentaar op zijn Tilloenks. Soms zijn we zelfs niet
zeker wie er op voorkomt en verwachten we enige feedback van de lezer.
Zie je ook graag een van je voorouders of verwanten verschijnen in Den Tilloenksen almanak? Bezorg ons dan een foto en we bedienen je op uw wenken!
Irma Swiggers, Gustaaf Pardon, De Verenigde Vrienden, De Varkens, Zaal Concordia
De cover van de nieuwe uitgave. Heel verzorgd, zo te zien.
We ontmoetten op de voorbije tentoonstelling 'Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors' de heer Michel Guillaume uit Steenokkerzeel die ons berichtte dat hij de biografie van Pastoor Lambertz door Holemans, gedigitaliseerd heeft en binnenkort uitgeeft. Zowel de Nederlandstalige versie als de Franstalige versie. Beide boeken zijn al lang uitgeput; je treft ze heel sporadisch nog eens op een internetveiling aan. Hij hoopt later ook nog de Engelstalige versie te digitaliseren.
Indien je interesse hebt om deze heruitgave aan te schaffen, kan je rechtstreeks met hem contact opnemen via zijn mooi verzorgde site.
Een nieuwe maand betekent doorgaans ook een reeks nieuwigheden. Dat is op 1 oktober 2009 niet anders.
Ecocheques voor bedienden bouwsector
De bedienden van de bouwsector die veen voltijdse betrekking hebben,
krijgen voor 125 euro aan ecocheques. Volgend jaar mogen ze 250 euro
verwachten.
Nieuwe topman RVA
Georges Carlens wordt de nieuwe administrateur-generaal van de RVA.
Hij is 52 en jurist van opleiding. Hij startte zijn professionele
carrière bij het RIZIV, maar vanaf 1982 was hij al tewerkgesteld op de
Rijksdienst voor Arbeidsvoorzieningen. Tussendoor werkte hij op de
kabinetten van de ministers Miet Smet, Josly Piette en Joëlle Milquet.
Geen exotische dieren meer
U kunt nog maar 42 zoogdiersoorten als huisdier houden. Eigenaars
die kunnen aantonen dat zij vóór de inwerkingtreding van het verbod al
in het bezit waren van een verboden dier, mogen dit echter wel blijven
houden.
Nieuwe televisiezender
De Vlaamse kinderen krijgen er met vtmKzoom een nieuwe zender bij.
Hij richt zich tot de 2- tot 12-jarigen en zendt uit van 6u 's ochtends
tot kwart voor 8 's avonds.
We ontvingen volgend briefje van Jessa Wildemeersch, die ons in 2007 al vergastte op een sublieme voorstelling van 'De nacht van Margaretha' in de kloosterkerk van Tildonk. Voor diegenen die er toen niet bij waren: je moet dit beslist eens meemaken; straffe madam die Jessa! (zie besprekingen blog 20/12/2006 en 4/10/2007)
Beste,
Dit weekend speelt 'De nacht van Margaretha' in Brussel. Voor de gelegenheid zijn 10 x 2 vrijkaarten beschikbaar. Luister en win: * 5x2 vrijkaarten te winnen voor de voorstelling op za 3 oktober om 20.30u. Hoe winnen? Luister op vrijdag 2 oktober tussen 6u en 9u naar Espresso op Klara ( gesprek met Jessa Wildemeersch + muziekfragmenten uit de voorstelling) en bel! http://radio.klara.be/radio/espresso.php * 5x2 vrijkaarten voor de voorstelling op zo 4 oktober om 15u. Hoe winnen? Luister op vrijdag 2 oktober tussen 12u en 14u naar Panache op fmbrussel en bel!http://www.fmbrussel.be/programmas/panache.aspx
Of luister niet en reserveer gewoon een plaatsje: Oude Graanmarkt 5 - 1000 Brussel. Reserveren kan telefonisch (02 512 34 25) tijdens de openingsuren van het onthaal (ma-do, 9 tot 20 u., vr. 9 tot 17 u. of per mail tot 17 u. de dag van de voorstelling, tot 17 u. voor weekendvoorstellingen). > demarkten@demarkten.be
Jongelui aan de ingangsdeur van café 'De Tortelduif' in de jaren '60 (een café met een juke-box toen!)
De foto was genomen met een 'boxke' en is bijgevolg niet al te scherp. Toch herkennen we (L>R): Jean Moelants, Gaby Vandegoor, Pierre Swiggers, Robert Laes (Leuven), Marie-Jeanne Heusdent, Jean-Pierre (deze laatste woonde in het jongensopvangtehuis naast het sashuis). De foto lijdt aan een algemeen voorkomend euvel van vele amateurkiekjes, namelijk dat de voeten van de geportretteerden geamputeerd werden...
Het olijke duo Ferre Uytterhoeven en Rudi De Mets, al 25 jaar stadsgidsen in Mechelen (foto: Patrick Leeuws).
HAGOK doet op zaterdag 31 oktober een 'Plezante Wandeling te Mechelen'. De ervaren Mechelse stadsgidsen Ferre en Rudi zullen ons in onvervalst Mechels onderhouden over vanalles en nog wat. Over stadsfiguren, dronkelappen, pensekrommekes, zwaar mannen, sukkelaars, straffe stoten, ... Verplaatsing met eigen wagen (we doen aan carpooling). Samenkomst 14.00 u. aan gemeentehuis Haacht. Deelnameprijs: 5 EUR. Inschrijven tot 21 oktober (tel. 016-60 45 92 of info@hagok.be
).
toemaatje
Een Mechels recept voor Bruine Saus (tekst : Jos Nys)
Ajôôn faon snaoje (ni te vuil) Klaon bètche bouter of oule in kasrol Laten bruneire Lavenierblad tooveuge Vaof krôôdnagels Peiper, zaot en krôônot Water Een klaon bètche gebrande karramel van ba den drogist E kleuntche sôôker Azaon Cintroon (e scheifke in veer gesneije) E klaon bètche majizeina vè te binne.
702) 90 jaar geleden werd hulde gebracht aan de slachtoffers van WO I *
Foto: In augustus en september 1914 waren de dorpen en steden tussen Mechelen-Leuven-Aarschot herhaaldelijk en dagenlang het toneel van belangrijke krijgsverrichtingen en hartverscheurende oorlogsgebeurtenissen. Hier een grafmonument van een Belgische soldaat die op 19 augustus 1914 te Aarschot het leven liet.
Vandaag, dag op dag 90 jaar geleden, werd in Tildonk hulde gebracht aan de talrijke oorlogslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ons dorp kwam zwaar geschonden uit die oorlog. Vooral de burgers waren slachtoffer van terreur en gruwel van een barbaarse overheerser... Het volgend verslag lazen we in Het Laatste Nieuws van 30/9/1919:
Vaderlandsche Feest Hulde aan de slachtoffers
Te Tildonk werden 14 burgers gefusiljeerd en kwam menig frontstrijder niet meer terug. Onder de eersten waren er mannen van 20 tot 56 jaar; Jozef Valckenaers werd doodgeschoten met zijn 6 broeders en zusters, waaronder een meisje van 2, een van 6, een van 16 en een jongen van 14 jaar ! De Duitschers plaatsten de zeven kinderen in een kring en fusiljeerden ze in het bijzijn van hun ouders ! De gedachtenis dier helden en slachtoffers werd Zondag plechtig gehuldigd.
(Zie ook blogpost nr. 53 van 25/2/2006: Gruwel in de Tildonkse Hambos in 1914)
Cosmas en Damianus waren volgens de christelijke overlevering tweelingbroers, geboren in de tweede helft van de 2e eeuw in Syrië. Van hun leven is niets met zekerheid bekend. Zij zouden allebei geneesheren zijn geweest, die kosteloos hun geneeskundige diensten aanboden (daarom staan zij in de oosterse kerk bekend als de Agioi Anárgyroi, d.i. Heilige Geldlozen) en door hun levenswijze velen tot het christendom bekeerden. Het christendom ziet Cosmas en Damianus als de patroonheiligen van artsen, apothekers en andere beroepen uit de medische sector. Hun feestdag valt op 27september.
Ook nu weer kijken we uit naar de activiteiten van vandaag en morgen. Het is wat minder druk dan vorige twee weekends, mag ook wel...
Zaterdag 26 september: * Landelijke Gildekayakt vandaag op de Ourthe van Barvaux naar Hamoir. De namiddag wordt afgesloten met een BBQ.
Zondag 27 september: * Café Mangé, eetnamiddag van KWB-Tildonk. 12.30 u. in zaal Familia * KLJ-Tildonk speelnamiddag van 14.00 tot 17.00 u., (aan het rode poortje in de Kruineikestraat naast nr.6). Iedereen van 6 tot 16 jaar is welkom. Kom gerust eens kijken of KLJ jouw ding is.
27/5/1961
Te koop: Gekalfde KOE, 4e kalf, goede melkgeefster, bij Paul BOOTEN, Kaubergstraat 11, Tildonk
Boomkweker en landbouwer Paul Booten vestigde zich op de modelboerderij 'Persoons' op de Lauwendries (Hambos) nadat de vorige eigenaar naar het toenmalige Belgisch-Congo was uitgeweken.
TE KOOP TE KOOP TE KOOP
Wat
zetten de Tildonkenaren zoal te koop in 1961? Een antwoord vonden we in
de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
21/1/1961 Te koop: Nog goede APPELEN: spijsappelen, 4 fr de kilo; reinetten 6 en 8 fr.; stoofperen 6 fr. de kilo. Bij DE SAEGHER, 96 Lipestraat, Tildonk.
11/3/1961 Te koop: STIER van 1 jaar, bij Marcel VANDERLINDEN, Voetemstraat 34, Tildonk.
11/3/1961 Te koop, bij uitscheiding: MERRIE, 8 jaar, bij MERTENS Henri, Hambos 57, Tildonk.
18/3/1961 BEESTEN voor de WEIDE, worden aangenomen bij Edward GOESEELS, Poststraat 655, Tildonk. Alsook partij BETEN te koop.
25/3/1961 Te koop: 2 nesten beste BIGGEN, bij Leopold VERBELEN, Hambos, Tildonk.
22/4/1961 Gemeente Tildonk, Bericht aan de bevolking. Een ontwerp tot inschrijving in de atlas der buurtwegen van de weg genaamd "De Nieuwe baan", berust op het gemeentehuis. De aanmerkingen of reklamatiën waartoe het ontwerp tot inschrijving in de atlas van voornoemde weg aanleiding zal kunnen geven dienen mondeling of schriftelijk gestuurd te worden aan het College van Burgemeester en Schepenen. Tildonk, de 12 april 1961. De sekretaris: Van Langendonck J. De burgemeester: R. de Behault du Carmois
27/5/1961 Te koop: Gekalfde KOE, 4e kalf, goede melkgeefster, bij Paul BOOTEN, Kaubergstraat 11, Tildonk
24/6/1961 Te koop: Beste 2 jarig MERRIEVEULEN, bij Leopold VERBELEN, Dorremaelhof, Tildonk
24/6/1961 Partij beste HOOIGRAS te koop. Te bevragen bij Mevr. PERSOONS-OPDEBEECK, Tildonk.
1/7/1961 Gevraagd: ERWTENPLUKKERS, bij PEETERS Gommaire, Kasteeltje 48, Tildonk, aan de Hambosstatie.
8/7/1961 Tildonk. De betrekking van tijdelijk half-tijds bediende bij het gemeentebestuur is te begeven. Inlichtingen betreffende de voorwaarden kunnen bekomen worden op het gemeentesekretariaat. De eigenhandig geschreven aanvragen, onder bijvoeging van de vereiste stukken, moeten uiterlijk op 25 juli 1961, onder aanbevolen schrijven, aan de heer burgemeester van Tildonk toekomen. De Burgemeester: de Behault du Carmois R.
8/7/1961 Te koop: Twee volle MEUTTENS van 8 tot 10 maand, bij Eduard DE COSTER, Klein Terbankstraat 31, Tildonk-Hambos.
29/07/1961 Te koop: Volle KOE 2e kalf en vette OS, TBC-vrij, bij GORDTS Gustaaf, Vijf Eikenstraat 50, Tildonk.
19/8/1961 Te koop: Partij wassende WITLOOF, half-vroeg, bij Leopold VERBELEN, Hambos, Tildonk. BONENPLUKKERS gevraagd, vanaf maandag aanstaande.
7/10/1961 Te koop: WITLOOFMACHINE, bij Frans STROOBANTS, Terbankstraat 43, Tildonk.
14/10/1961 Te koop: Perceel WITLOOF van 30 aren, 15a half vroeg en 15a laat, bij Joseph PIOT, Terbankstraat 26, Tildonk.
21/10/1961 Te koop: 200 jonge POELJEN, bij Frans SUNT, Kruineikestraat, Tildonk.
28/10/1961 Bericht Het College van Burgemeester en Schepenen deelt mede aan het publiek dat de gemeente de volgende diensten in aanbesteding geeft. Duurtijd: 2 jaar. Afhaling huisvuil. Beschikken over een geschikt voertuig (auto-camion). Afhaling alle 14 dagen op een vrijdag, of 26 afhalingen. Aanmerking: De aannemer moet zelf over een stortplaats beschikken. Lijkenvervoer. Beschikken over een corbillard. Forfaitaire prijs per te vervoeren lijk opgeven. Grafmaker en reinigen van het gemeentelijk kerkhof. Geschikt zijn om graven te delven. Forfaitaire prijs opgeven per graf en het reinigen van het kerkhof (3 maal per jaar). Prijsaanbiedingen vóór 7 november 1961. De Sekretaris: J. Van Langendonck De Burgemeester: R. de Behault du Carmois
4/11/1961 BOS hout te koop, es en ploon, voor boon- en tomaatstokken, namens de weduwe Jozef DEWOLF, 15 Lipsestraat, Tildonk.
30/12/1961 PLAFOND-, MUUR- en VLOERBEKLEDINGEN (Scobalit, Karovit). J. & K. GODTS, Kruineikestraat 62, Tildonk.
De festiviteiten van september 2009 liggen achter de rug. Tilloenk Leeft en de Tildonkse Kerkfabriek hebben de klus geklaard. Honderden mensen bezochten 't Tilloenks pastoorke en de tentoonstelling 'Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors' in de kerk. En ze zegden dat het goed was. Ook het inrijden van de Pastoorkesroute kende een opvallend succes.
Je kan nog steeds de publicaties aanschaffen:*
* Gordts J., Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999); boekje: 72 p. A4 formaat, 80 ill., kartonnen kleurenkaft: prijs 12. * De Pastoorkesroute, een fietsroute doorheen Tildonk en omgeving; brochure: 12 p. A5 formaat, 21 ill. + routeplan: prijs 2,5.
Ook de brochure die ter gelegenheid van de dubbeltentoonstelling in 2007 werd uitgegeven, is nog steeds verkrijgbaar:
* Gordts J., Het rijke interieur van de Sint-Jan de Doperkerk te Tildonk. De Tildonkse processie van weleer; 32 p. A5 formaat, 33 ill.: prijs 2.
Misschien een leuk geschenkideetje voor het eindejaar?
* Stuur gewoon een mailtje (> rechterkolom blog)
Goed om weten: de opbrengst van de verkoop van bovenstaande publicaties is integraal bestemd voor de verdere werking van Tilloenk Leeft!
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk