Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
We vernamen zojuist dat 't Pastoorke van Tilloenk ter plaatse gearriveerd is! Voorlopig nog afgeschermd voor onbescheiden blikken, doch aanstaande zondag is het beeld in zijn volle glorie te aanschouwen. De enkele gepreviligeerden die het pastoorke al onder ogen kregen, zeggen allemaal dat het een zeer schoon beeld is.
Benieuwd? Zondag a.s. om 11.30 u. wordt het beeld ingehuldigd.
(Foto's: R. Van den houdt)
De zuil waarop het beeld zal geplaatst worden
Op de zuil, de namen van de 10 recentste Tildonkse pastoors
... en de namen van de 10 eerste Tildonkse pastoors
De buren in de Bertrodestraat (Beddelestroât voor de ingewijden) op de foto tijdens de oogst. Geburen hielpen mekaar en maakten ook samen plezier.
Een tijd die nooit meer terugkomt...
We herkennen (L>R): - Leenke Massant, Liske Van Loock - ..., Sidonie Van den Broeck (wed. Edmond Massant), de voermannen Jules Ver Elst en René Gordts, Felix Pashuysen, ..., Edmond Gellens, ... - kinderen: ..., ....
Krijgen jullie het ook zo op de heupen van die ongewenste reclameboodschappen bovenaan het scherm?
Ook bovenaan m'n blog verschijnen zogenaamde Google 'ads' oftewel reclameboodschappen.. Hoe komt dat? Wel de 'Tilloenk'-blog bij BLOGGEN.be is zogezegd gratis. Doch de slimmeriken achter deze provider zijn niet naief, ze verdienen goed geld met deze geforceerde reclame, want telkens als iemand een advertentie aanklikt rinkelt bij hen de kassa (een deel gaat naar Google, een deel gaat naar de sitebeheerder, niet naar mij dus ).
Je kan je wrevel evenwel op twee manieren kanaliseren: 1. Je klikt nooit op die 'ads', je negeert ze, je doet of ze niet bestaan; 2. Je klikt juist op zoveel mogelijk van die 'ads'; telkens je klikt moeten die adverteerders betalen. Ze zullen het misschien wel afleren als de uitgaven te hoog worden. 3. Of beter nog: je blokkeert gewoonweg de advertenties (hoe dat moet lees je in een reactie op deze post; klik op de reageerknop)
Eigenlijk wil ik ze niet bovenaan mijn blog. Hoogstens ergens in de marge, OK, maar niet bovenaan. Maar wat heb ik te vertellen, deze blog is immers gratis
Het bovenstaande kon je reeds lezen op deze blog op 3 september 2007. Vandaag de dag worden we nog steeds geplaagd door deze opgedrongen reclame. Sommige van deze advertenties zijn RONDUITOPLICHTERIJ. Zoals de advertentie die je dezer dagen ziet: 'WAT IS JE IQ?'.
Zeker niet op reageren, want voor je het weet heb je een duur en volkomen nutteloos abonnement aan je broek!!
U heeft mogelijk de folder al in de bus ontvangen over het nieuwe boek van Gust Vandegoor: 'Het schoolschip Mercator en zijn commandant Remi Van de Sande'. Geen doordeweeks boek, maar een klepper van 450 pagina's en 275 illustraties (waaronder vele onuitgegeven foto's)!
Remi Van de Sande was een Haachtenaar en was jarenlang commandant op Belgisch' bekendste schoolschip. Het was met de Mercator dat o.m. in 1934 twee kolossale stenen beelden van het Paaseiland naar Frankrijk en België vervoerd werden en dat in 1936 het stoffelijk overschot van pater Damiaan overgebracht werd naar Antwerpen. Zwerf mee met de Mercator over de 7 wereldzeeën...
Gust Vandegoor (Wespelaar) levert al meer dan 20 jaar graaggelezen heem- en geschiedkundige bijdragen in HOGT, het tijdschrift van de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring (HAGOK), kring waarvan hij ere-voorzitter is. Hij was tevens co-auteur van de succesvolle boeken 1914 in de regio Haacht en 1940 in de regio Haacht. Hij schreef het boek Het kanaal Leuven-Mechelen (1750-2000) en is sinds 1993 secretaris van het Verbond voor Heemkunde van Vlaams-Brabant.
Voorintekenprijs van het boek is 42 EUR (intekenen tot 30 september); nadien: 48 EUR (rek. 000-0907023-73 van Gust Vandegoor, met vermelding 'Mercatorboek'). Meer info: 016/601064 of gust.vandegoor@skynet.be
Beste Tilloenkeneers, Is er jullie ook iets opgevallen bij de nieuwe generiek van 'Man bijt hond'? Ons dorp is blijkbaar 'in'. Niet alleen de Maritime en het sas komen mooi in beeld, maar ook zie je een flits van het kapsalon van Paul en Petra op je scherm.
Rogier van der Weyden 1400 | 1464 De Passie van de Meester
M van Museum Leuven
Rogier van der Weyden 1400|1464 - De Passie van de Meester is een van de blikvangers van de opening van M. M van Museum Leuven. Zo heet het vervolg op het stedelijk museum Vander Kelen-Mertens.
M is de naam van een nieuw gebouw en een nieuw concept. Het presenteert oude en nieuwe kunst die geïnspireerd is door de veelzijdigheid van Leuven. De historische kunststad Leuven, de innoverende kennisstad Leuven. M betrekt op 20 september 2009 een complex van architect Stéphane Beel. Het wordt het grootste cultuurhuis en een belangrijk nieuw stadsgezicht van Leuven. M opent op 20 september 2009 met de Rogier van der Weyden-expositie, een vernieuwde vaste opstelling en een tentoonstelling van Jan Vercruysse.
2009 wordt het jaar M in Leuven. Een aantal manifestaties zet de komst en de opening van het nieuwe museum luister bij. Op zaterdag 25 en zondag 26 april was er al een kleine opwarming tijdens De Witte Opening. Het zwaartepunt is echter de openingsweek van 12 tot 20 september. Op zaterdag 19 september is M - de vaste opstelling + de tentoonstellingen - de hele dag GRATIS toegankelijk. In samenwerking met STUK, Erfgoedcel Leuven, AmuseeVous, Het Depot, 30 CC en SLAC.
* Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999) *
Carolus Josephus Ketelbant (pastoor te Tildonk tussen 1870 en 1879).
Zoals iedereen onderhand weet, belooft september 2009 een zeer drukke maand te worden in Tildonk. Zo verschijnt er ook een boekje van ondergetekende, onder de titel: 'Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)'. Een boekje, geen brochure, want daarvoor is het wat te lijvig uitgevallen. Op de affiche en de reclamefolder van de evenementen is sprake van een 'boek', en dat vind ik persoonlijk een beetje overdreven; laat het ons dus houden bij een boekje.
Technische gegevens: 76 blz. groot formaat (A4), meer dan 80 foto's waarvan een groot aantal voor de eerste maal gepubliceerd wordt, 'n mooie kartonnen kleurenkaft...
We hebben uit talloze bronnen geprobeerd om een beeld te distilleren van deze 20 pastoors doorheen de tijd. Voor sommigen was de oogst mager, anderen hebben echter heel wat sporen nagelaten. 't Waren mensen zoals u en ik, en dat merken we ook in de archieven. Sommigen werden op handen gedragen, anderen niet. Het leven zoals het is...
De nodige logistieke steun werd verleend door HAGOK, waarvoor dank.
Je zal het boekje kunnen aanschaffen op de tentoonstelling.
Om de twee weken tref je hier een paar portretten van onze Tildonkse voorzaten.Met een klein beetje commentaar op zijn Tilloenks. Soms zijn we zelfs niet zeker wie er op voorkomt en verwachten we enige feedback van de lezer.
Zie je ook graag een van je voorouders of verwanten verschijnen in Den Tilloenksen almanak? Bezorg ons dan een foto en we bedienen je op uw wenken!
Jan Baptist Engelborghs, Eduard Gordts, Louis Gordts, Coppi, Varkens, Verenigde Vrienden
Hou nu al de zondagen 13 en 20 september vrij, want dan heeft Tilloenk Leeft een en ander in petto!
Zondag 13 september
10.30 u. Herdenkingsmis overlijden pastoor Ooms 10 jaar geleden *
11.30 u. Officiële inhuldiging van de herdenkingszuil met het bronzen beeld 't Tilloenks pastoorke een creatie van beeldhouwster Bernadette Verbelen
Voorstelling nieuwe fietsroute doorheen Tildonk en omgeving de Pastoorkesroute
11.30 u. - 18.00 u. Tentoonstelling in de kerk * 'Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors' (in het kader van Open Monumenten Dag)
Voorstelling van het boekje 'Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)'
14.00 u: Vlottentocht op de vaart (org. De Brousse en FC Alpia)
15.30 u.: Uitreiking prijzen Tildonk Bloemendorp
Zondag 20 september
11.30 u. - 18.00 u. Tentoonstelling in de kerk * 'Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors'
14.00 u. Inrijden van de nieuwe fietsroute o.l.v. gidsen de Pastoorkesroute met uitgave van een brochure
Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt tevens een rijk geïllustreerd boekje uitgegeven: Gordts J., Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999) (76 p. groot formaat, 80-tal meestal onuitgegeven foto's, vierkleurenkaft, prijs 12 EUR; met de opbrengst worden de onkosten van de tentoonstelling gedragen, de restantsom is bestemd voor het beeld)
Tildonk, dorp met toekomst!
*Tilloenk Leeft in samenwerking met de Kerkfabriek Sint-Jan-Baptist
Tildonk Leeft is gegroeid uit het Comité Tildonk 900 dat in 2007 de festiviteiten rond de viering van het 900-jarig bestaan van Tildonk in goede banen leidde. Er werd tot doel gesteld om ook in de toekomst projecten op getouw te zetten die Tildonk ten goede komen en het dorpsgevoel verstevigen. Voor 2009 werden aldus twee projecten weerhouden: de restauratie van de reuzen Jan en Babs en de creatie van een toeristisch bronzen beeld 't Pastoorke van Tilloenk dat refereert naar de 20 gewezen Tildonkse pastoors die mee de geschiedenis van het dorp gestalte hebben gegeven...
Het 'goede doel' steunen en in bezit komen van unieke prentkaarten van het oude Tildonk? Dit is duidelijk wat men noemt een win-win situatie.
En zeg nou zelf, amper 1 Euro voor een unieke prentkaart van Tilloenk; je betaalt tegenwoordig meer dan het dubbele in de winkel voor het eerste het beste wenskaartje!
Replica's uiteraard, sommige originele kaartjes kosten al gauw het 25-voudige (als je ze nog vastkrijgt...). Drukkerij Peeters NV uit Winksele (Orientaliste) zorgde voor een perfecte afwerking van de kaartjes.
Fissel, Senegal, Enda Ecopole, Sociale Hogeschool Heverlee, Willem Gordts, plattelandsvlucht
18/7/1936 DORSCHMACHIEN met MANEGE, in besten staat, te koop bij Florent VANDEN SCHRIECK, Mortelstraat, Thildonck.
Een fel bijgeschilderde foto van Florent Vandenschrieck (°1875, x Joanna Maria Servranckx). Florent was vrij tenger van gestalte, voor de Tildonkenaren werd het dus 'Florenke'. Hij boerde in de Mortelstraat. Het bedrijf werd nadien uitgebaat door zijn zoon Victor ('Fikke van Florenke'), wiens zoon André ('Dré van Fikke van Florenke') de huidige boer is. De laatste in een lange rij. De Tildonkse stamvader was Franciscus Vandenschrieck (°Winksele 26 september 1744, +Tildonk 11 mei 1808) die te Leuven trouwde op 7 januari 1772 met Catharina Vandenheuvel (°Tildonk 17 mei 1751, +Tildonk 3 maart 1826) . Zij waren pachters op het pachthof van 'de Grote Heilige Geest van Leuven', het aloude Hof ter Leeps, dat gelegen was op de grens van Tildonk met Herent en Delle. Het betrof een van de grootste pachthoven van de streek, in elk geval veruit het grootste van Tildonk. Deze imposante hoeve verdween in de loop van de 19de eeuw.
TE KOOP TE KOOP TE KOOP
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop in 1936? Een antwoord vonden we in de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
4/7/1936 Te koop: Schoone volle VEERS, den 14 Juli den tijd om, bij August PIOT, Doren, Thildonck.
11/7/1936 Te koop: Schoone VEERS, 14 15 maanden oud, bij Frans ONS, achter 't Klooster, Thildonck.
11/7/1936 Partij beste wassend KOREN, te koop bij BIDEE, Lipsestraat 250, Thildonck.
18/7/1936 Te koop: Schoone volle VEERS, wit en grijs, den 30 Juli den tijd om, bij Wed. PARDON, Mortelstraat, Thildonck.
18/7/1936 Te koop: Schoone volle VEERS, in de laatste veertien dagen, bij Louis VANDEN HOUT, Vaartdijk, Thildonck.
18/7/1936 Te koop: Partij gediende BOOMSCHE PANNEN, in goeden staat, aan 20 fr de 100, bij Domien VAN DEN BROECK, Thildonck.
18/7/1936 DORSCHMACHIEN met MANEGE, in besten staat, te koop bij Florent VANDEN SCHRIECK, Mortelstraat, Thildonck.
18/7/1936 Partij beste wassend KOREN, te koop bij BIDEE, Lipsestraat 250, Thildonck.
18/7/1936 Uitverkoop van Schoone loten CERAMIEKE VLOEREN aan faktuurprijs, bij Georges Pardon, Wijgmael. Ook te bezichtigen bij Alfons ARTOOS, Vloerder te Thildonck.
25/7/1936 Te koop: Volle KOE, derde kalf, in de laatste maand, bij Denis VANDENBERGE, Buekenstraat 363, Thildonck.
1/8/1936 AUTO Renault 6 HP, type 29, met delco, in goeden staat, te koop bij Alfons MEUTERMANS, Thildonck.
15/8/1936 Te koop: Eene VEERS, 1 jaar oud, bij Henri VANDERLINDEN, Sussenhoek, Thildonck.
12/9/1936 Te koop: Een STOOF voor herberg of groote plaats (Continu), mark Godin, zoo goed als nieuw, alsook PETROOLVUUR en BASCULE, bij M. VERVOORT, Thildonck-Sas.
12/9/1936 KNECHT, kost en inwoon, kunnende met paarden omgaan, wordt gevraagd bij Jos. BISSCHOP, houthandelaar, Thildonck-Sas. Goed loon.
17/10/1936 Te koop: Schoone volle VEERS, in de laatste maand, bij Guil. VANDE VENNE, Mortelstraat 212, Thildonck.
17/10/1936 32 aren allerbeste WITLOOF te koop onder Thildonck. Zich te bevragen bij Ch. DE RUYTER, maalder, Thildonck.
17/10/1936 18 aren beste WITLOOF te koop bij Jan Baptist STERCKX, achter het Sas, Thildonck.
24/10/1936 HERBERGMEUBELEN Toog, étagère, glazen, tafels, stoelen, kachel, Russische Biljart, automatieke Piano, enz. Alles in goeden staat, uit ter hand te koop, bij Jules VREBOS, Vaartbrug, Thildonck.
14/11/1936 Te koop: Goede Fransche WERKEZEL, 1m35 hoog, bij Em. VANDEVEN, Mortelstraat 208, Thildonck.
21/11/1936 Te koop: Zware BAKKAR, alsook een mijt drogen MUTSAARD, bij de Gebroeders WILLEMS, Hambosch-Thildonck.
21/11/1936 Jonge VARKENS, 2 maanden oud, te koop bij Ed. UYTTERHOEVEN, Hambosch-Thildonck.
12/12/1936 Te koop: Schoone volle VEERS, in de laatste maand, bij Alfons GOOVAERTS, Hambosch-Thildonck.
19/12/1936 Automatieke PIANO te koop bij Jules VREBOS, Mortelstraat 221, Thildonck.
25/12/1936 Te koop: Volle VEERS, 7 maanden dracht, bij Alfons GOOVAERTS-PAEPS, Woeringstraat, Thildonck.
25/12/1936 Te koop: Bij uitscheiding van bedrijf: Een PLOEG voor dubbelen poney, en BEIRBAK van 300 liters, alles zoo goed als nieuw, bij Alex. WUYTENS, bijgenaamd "den Brusselaar", Bosschestraat, Thildonck.
25/12/1936 1 hectaar beste SCHAARHOUT uit ter hand te koop: Elzen, Olmen en Esschen, dienstig voor erwtrijs en boonstaken, onder Thildonck-Hambosch op 100 meters afstand van den Steenweg. Te bevragen bij Jozef BISSCHOP, houthandelaar, Thildonck-Sas.
Vandaag werd Jeanne Meulemans, weduwe van Louis De Haes, ten grave gedragen. Als herinnering diepen we een foto op die dateert uit 1955, met uiterst links Jeanne. Zij woonde aan Hambos-Statie in het huis, voordien café 'In den Abri'. (zie ook blog nr. 418 dd. 18/3/2008)
Een berdzager was een plankenzager. In de 19de eeuw werden de bomen over een kuil die in het bos gemaakt was, gerold. De "ondermans" stond in de put, de "bovenmans" stond boven. Ofwel had men 2 schragen van manshoogte waarop de boom gelegd werd. (> H. Vannoppen, 50 oude ambachten in het landelijke Brabant, 1979).
Tildonkenaar Nares Engelborghs (1842-1924) beoefende net als zijn vader het beroep uit van berdzager en baatte daarnaast nog een boerderijtje uit in de Mortelstraat (> blog n° 13 27/12/2005).
Guido Gezelle (1896)
Berdzagers
Zijn' vuisten, tend den okselen gesloofd, en opgeheven; van schouder en van longen sterk, aanziet mij, zes voet hooge aan 't werk, den zager, die vooroverhelt, terwijl hij vast zijne oogen velt, en volgt de zwarte schreven.
Van onder staat zijn' werkgenoot, de kin omhooge, och armen, gedwongen en gewrongen, als een afgebeulde slavenhals, te heffen en te halen, dat hij steent erbij, aan 't zageblad, met alletwee zijne armen.
Het eeken lijf gebonden ligt, vanboven, op de schragen; en krammen doen, in 't bol gehaakt, den ouden boom, al moedernaakt, zijn' schoonheid af en boeien aan, den al te wreeden wil verstaan des menschen, en verdragen.
Hij zucht! De zage zingezangt, en spot met zijne ellenden; heur' tanden teren 't altemaal aan stukken; ei! dat bitter staal en rust niet, eer 't, in balke en berd, vaneen en schoer zijn edel hert, zijn lijf, zijn' leen, zijn' lenden.
o Zager, man, omleegedaalt, en wilt een' wijle wachten: gezeten nu, in 't zagemul, uw maat en gij, de kruike vul nen dienaar doet, die 't zware van den arbeid u verlichten kan, verzoeten en verzachten.
13/6/1936 Te koop: Beste Schoone KARHOND, 0m80 hoog, 1 jaar oud, bij Jozef BUEDTS, Thildonck.
Rond 1900 kwam een bont allegaartje aan trek- of karhonden voor in ons land. Er werd toen gestart met de veredeling van de Belgische trekhond. Zo bekwam men een tamelijk homogene populatie van trekhonden. Deze dieren waren echte trekkers die veel makkelijker en goedkoper te houden waren dan bijvoorbeeld paarden. Met het verbieden van de hondenkar verdween ook stilaan de Belgische trekhond van het toneel. De Belgische trekhond is vandaag de dag een zeldzame verschijning geworden. Een handvol liefhebbers trachten dit ras weer op te bouwen. Deze honden dienen goed bespierd te zijn en moeten stevig beenwerk bezitten. De kleuren zijn wit-bont of getijgerd bruin en zwart. De schofthoogte varieert tussen 65 en 80 cm en het gewicht tussen 45 en 60 kg.. www.sle.be
TE KOOP
TE KOOP TE KOOP
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop in 1936? Een antwoord vonden we in de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar... Een overaanbod van veerzen, al dan niet volle, lijkt het ons...
4/1/1936 Nieuw WASCHMACHIEN PERSOONS Gebrevetteerd. In deze machien, gesteund op een geheel nieuw princiep, wordt het zeepzop bij middel eener centrifugale pomp, rechtstreeks, en onder een bepaalde drukking, door de weefsels gespoten, hetgeen men in de andere machienen door menigvuldige sleetverwekkende bewegingen onrechtstreeks tracht te bekomen. Deze Machien heeft reeds de bewijzen geleverd van hare voorrang. Wordt op proef geplaatst. N.V. der Ontroomers PERSOONS, Tel. Haecht 13 - Thildonck (Wespelaer)
11/1/1936 PLANTAARDAPPELEN. De landbouwers die nog plantaardappelen verlangen van de beste keurvelden Emmen, Holland, kunnen hun bestellingen doen tot 15 Februari bij Jan JANSSENS, Hambosch 55, Thildonck.
11/1/1936 Duivenliefhebbers ! Extra schoone DUIVENBOONEN van eigen gewin, te koop bij Xaveer PEETERS, Kasteeltje, Thildonck.
25/1/1936 Te koop: Beste volle KOE, einde der dracht, bij X. PEETERS, Kasteeltje, Thildonck.
25/1/1936 Te koop: Volle KOE en volle VEERS, beide einde der dracht, bij Emiel VAN ESSCHE, Dorp, Thildonck.
25/1/1936 Te koop: Schoone volle VEERS, 7 maanden dracht, bij Frans JANSSENS, achter 't Sas, Thildonck.
25/1/1936 Te koop: Schoone volle VEERS, in de laatste maand, bij Frans SUNT, Hambosch, Thildonck.
8/2/1936 Te koop: Beste volle VEERS, eind Februari den tijd om, bij de wed. Aug. VAN LINTHOUT-HEILIGEN, Vaartdijk aan de Brug, Thildonck.
8/2/1936 Te koop: Twee volle VEERZEN, einde der dracht, bij Alfons VAN KRIEKEN, Postweg, Thildonck.
8/2/1936 Te koop: Schoone volle VEERS, in de laatste maand, bij Emiel VAN HORENBEECK, Woeringstraat 295, Thildonck.
8/2/1936 Te koop: Schoone VEERS, 1 jaar oud, bij Alf. GOOVAERTS-PAEPS, Woeringstraat, Thildonck.
8/2/1936 Te koop: STORTKARREN voor poney, SPEELKARREN, lichte KAMIONS en WIELEN in alle maten, bij Jozef VANDER LINDEN, achter 't Sas te Thildonck.
15/2/1936 Te koop: Eene volle VEERS, einde der dracht, bij Jos. VAN GORP, Hambosch-Thildonck.
22/2/1936 Te koop: Volle VEERS, in de laatste maand, bij A. VAN GORP, achter 't Sas, Thildonck.
29/2/1936 Te koop: Schoone VEERS, omtrent 2 jaar oud, bij de Wed. Frans PARDON, Mortelstraat, Thildonck.
29/2/1936 Te koop: Eene VEERS, 7 maanden oud, bij Jan VAN DE GOOR, Thildonck-Sas.
7/3/1936 Te koop: Beste volle VEERS, einde der dracht, bij Emiel VAN ESSCHE, Dorp, Thildonck.
7/3/1936 Te koop: Schoone volle VEERS, einde der dracht, bij L. CALUWAERTS, Woeringstraat, Thildonck.
14/3/1936 Te koop: SCHAAP vol lammer (eerste lammer), den 11 April en tijd om, bij Jozef ONS, achter het Klooster te Thildonck.
21/3/1936 Te koop: Schoone volle VEERS, een STREPPER en 4 VEERZEN van 6, 8, 10 en 12 maanden oud, bij Victor VERHAEGEN, Thildonck.
28/3/1936 Te koop: Eene VEERS, gereed voor de weide, bij Jules DE COSTER, Brug, Thildonck.
4/4/1936 Partij WITLOOFZAAD EN BEETZAAD (lange), te koop bij Guill. VAN HORENBEECK, Woeringstraat, Thildonck.
18/4/1936 Te koop: Zware KOE, versch gekalfd, keus tusschen twee, bij Emiel VAN ESSCHE, Lipsestraat, Thildonck.
18/4/1936 Verloren: Zwarte SPITSHOND, genaamd "Marquis". Terug te brengen mits goede belooning bij DE BAST-PERSOONS, Brug, Thildonck.
25/4/1936 Te koop: Eene VEERS van 11 maanden oud, bij Henri MEULEMANS, Hambosch-Thildonck.
25/4/1936 KUIKENS te bekomen aan 1,4 fr., bij de Weduwe Em. DE COSTER, Brug, Thildonck.
2/5/1936 Te koop: SPEELKAR dragende 1000 kilos, aan 800 fr., een paar wielen van 10 met as. Alles in goeden staat, bij Gustaaf SWIGGERS, Thildonck-Dorp.
9/5/1936 Te koop: Eene KOE, drie maal gekalfd, bij Jan VAN DE GOOR, achter 't Sas, Thildonck.
9/5/1936 Te koop: Beste RUINPAARD, bij Emiel VAN ESSCHE, Dorp, Thildonck.
9/5/1936 Te koop: STORTKAR, zoo goed als nieuw, bij M. VERHEUGEN-BIDEE, Lipsestraat 249, Thildonck.
16/5/1936 Schoone DUITSCHE SCHEPER, 1 jaar oud, te koop bij NEEFS, beenhouwer, Brug, Thildonck.
23/5/1936 MOTO FN, 3 1/2 in besten staat, te koop bij Leonard VERSTREKEN, Hambosch-Thildonck.
23/5/1936 WERKLIEDEN worden gevraagd om 2 hektaren witloof te kuischen, gelegen te Thildonk. Zich wenden tot Frans Vander Elst, Mechelschesteenweg 7, Melsbroek.
30/5/1936 Te koop: Schoone VEERS, 17 maanden oud, bij Frans COSTERS, Sussenhoek, Thildonck.
13/6/1936 Te koop: Beste Schoone KARHOND, 0m80 hoog, 1 jaar oud, bij Jozef BUEDTS, Thildonck.
20/06/1936 Te koop: 2 schoone VEERZEN, goed voor den stier, bij Frans DE COSTER, Thildonck-Hambosch.
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk