Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
STOP DE OVEN zoekt nog mensen die morgen in Tildonk aan het stemlokaal in de Familia willen postvatten met de petitie, en dan meer bepaald tussen 13 en 15 u. Dus twee vrijwilligers die zich elk een uurtje willen opofferen volstaan reeds! Voor meer info bel: 0473 852 695.
Op zondag 7 juni, dag van de verkiezingen, organiseren we met Stop de Oven een grote actie om zoveel mogelijk mensen de kans te geven onze petitie tegen de afvalverbrandingsoven op Kampenhout-Sas te tekenen.
De verkiezingen zijn daar het uitgelezen moment voor omdat alle meerderjarigen zowiezo naar het stemlokaal komen om hun stem uit te brengen. Door de mensen wanneer ze buitenkomen uit het stemlokaal de kans te geven onze petitie te ondertekenen bereiken we dus in één moeite alle (meerderjarige) mensen uit de gemeente.
Concreet willen we aan de verschillende stemlokalen iemand laten postvatten met onze petitieformulieren. Omdat alleen maar alleen is zoeken we twee personen per uur (en per stemlokaal). Dat lijkt veel volk, maar iedereen moet zowiezo gaan stemmen, dus je hoeft je helemaal niet speciaal te verplaatsen, alleen een uurtje te 'blijven plakken' en de mensen de kans te geven de petitie te tekenen.
Het zou leuk zijn als jij ons daar ook een handje kon toesteken, of stuur gerust dit mailtje door als je andere mensen weet die misschien ook wel een uurtje willen investeren om er mee voor te zorgen dat de verbrandingsoven er niet komt.
Je kan een up-to-date overzicht van waar we nog volk zoeken volgen op onze website:
Op de foto: Duitse militairen poseren tussen het stro van de tot paardenstal getransformeerde kerk van Wespelaar in 1914 (foto HAGOK).
Zoals je elders op de blog leest verzorgt HAGOK morgennamiddag een fietstocht doorheen Wespelaar, Wakkerzeel, Tildonk en Haacht, meer bepaald de SLAGVELDROUTE. Onze streek werd eeuwenlang door bezetters en legerbendes allerhande geteisterd, maar vooral de twee laatste (wereld-) oorlogen zijn in het collectief geheugen blijven hangen. Hoe ingrijpend deze gebeurtenissen waren op het leven van de gewone mens in de streek verneem je van de verschillende gidsen die langsheen het parcours postgevat hebben.
Trebos vanuit de lucht (Google Earth - screenshot)
Metaalsector vreest nog meer herstructureringen Bedrijven werken met gedeeltelijke werkloosheid of verminderd loon.
AARSCHOT/DIEST/HAACHT/KAMPENHOUT/TIENEN
- De vakbonden kijken de nabije toekomst somber tegemoet. Vooral de
metaalsector vreest de eerstvolgende weken en maanden
herstructureringen.
De economische crisis houdt de bedrijven in het arrondissement Leuven nu al maanden in een houdgreep. Vooral de metaalsector ziet zwarte sneeuw. Zo daalde de autoverkoop in ons land in de maand mei met meer dan 21procent ten opzichte van mei 2008. Dat laat zich intussen ook voelen op de werkvloer...
...
Minder rooskleurig ziet de toekomst van staalbedrijf Trebos Duferco in Tildonk (Haacht) er uit. De vakbonden vingen geruchten op dat de businessunit waartoe Duferco
Tildonk behoort, verkocht zou worden, maar dat kan de directie
voorlopig niet bevestigen. Mocht het toch zover komen, is het niet
duidelijk wat de gevolgen voor het bedrijf zouden zijn. 'In dat geval
is het natuurlijk hopen op een overnemer die bereid is de productie
over te nemen', zegt Georges Jacquemijn. 'Maar momenteel is het nog
koffiedik kijken.'
Elke vrijdagmorgen kijken we uit naar het
weekend...
Zaterdag 6 juni: * Gemeente Haacht en WTC organiseren De Ronde van Haacht: fietstocht voor wielertoeristen met Eddy Merckx, vrij vertrek vanaf 8.30 u. (75 en 90 km). In de namiddag van 14.00 (in groep) tot 15.00 u. (individueel), fietstocht voor 'de gewone fietser' m.m.v. HAGOK: 'Slagveldroute' (25 km, op 5 plaatsen langs het parcours vertellen gidsen over de gebeurtenissen tijdens WO I en II). De opbrengst van beide fietstochten gaat naar vzw Rozemarijn (opvang en begeleiding van volwassenen met een handicap). Vertrek aan de sporthal Den Dijk te Wespelaar. Deelnameprijs: 3 EUR/persoon (5 EUR/gezin).
Zondag 7 juni: * Verkiezingen (Europees en Vlaams Parlement). Voor de Tildonkse kiezers in zaal Familia, tussen 8.00 u. en 15.00 u.
* De parochie richt een Kapelletjeswandeling in. 'Op zoek naar verborgen kapelletjes en beelden in de kloostertuin en omgeving van het vroegere ursulinenklooster'. Start om 14.15 u. aan de pastorie. Deelnameprijs: 3 EUR/persoon (7 EUR/gezin).
Maandag 8 juni: * Fietstocht met KVLV - Vrouwen met vaart. Vertrek 19.00 u. aan de Familia.
28/1/1939 RADIO met 2 batteries, alsook een VLEESCHVAT, te koop bij L. NACKAERTS, Afgezonderdstraat 99, Tildonk.
Louis (Wieter) Nackaerts woonde op de Sussenhoek in de Terbankstraat (foto). In bovenstaande advertentie heeft men het echter over de 'Afgezonderdstraat'. Raar... Zie bij de hierna volgende advertenties hoe de spelling in die periode wel eens wisselde, nu eens staat er Tildonk, dan weer Thildonck.
TE KOOP TE KOOP TE KOOP
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog? Een antwoord vonden we
in de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
1/1/1939 Boonstaken en Tomattenstokken. Uit ter hand te koop, ongeveer 3 hectaren Beste SCHAARHOUT, bijzonder dienstig voor boonstaken en tomattenstokken. Zich te bevragen bij Jules Persoons, Dorp, Tildonk.
1/1/1939 Garage Frans Engelborghs, Thildonck (Winxele-Delle). - rechtstreeks agentschap van de Fabrieken "Nationale d'Armes de Guerre" te Herstal voor den verkoop van moto's F.N. - verkoop van de beste Velos "Witte Wolf" - Naphte, oliën en vet - verkoop van RADIO'S Ik gelast mij met alle reparaties aan auto's, moto's, velo's.
1/1/1939 Blijvende Haargolving (Permanente), 40 fr., met 6 maanden waarborg. Met daarbij hoofdhaarwasch, een lotion, een haarnette, een kunst-mis-en-plis met al de latere mis-en-plis kosteloos. Ook beste SCHEERMESSEN vanaf 20 fr. tot de duurste 35 fr. Jules VAN KRIEKEN, Haarkapper, Thildonck - Dorp. Tel. Haacht 61.
1/1/1939 Verwerij Economique. Droog- en Nieuwwasschen, Plisseeren, Specialiteit van Fijne Kleuren, Rouw in 24 uren... Alfons NEEFS-DELCON, Beenhouwerij, Brug, Thildonck.
7/1/1939 Allerbeste Gebreveteerde Wanmolens en Opzakkers van goed hout gemaakt, met eiken stijlen en waarvan de treuzel uit één stuk gemaakt is met platte ijzeren ramen, kuischende het graan in eenmaal, altijd in magazijn te bekomen bij wed. Edmond Massant, Tildonk.
21/1/1939 Te koop: Schoone volle VAARS, den 10 Februari den tijd om, bij Ben. SCHEERS, Hambosch, Tildonk.
28/1/1939 Te koop: Schoone VAARS, 22 23 maanden oud, bij Seraphinus VERBEECK, Mortelstraat 217, Tildonk.
28/1/1939 RADIO met 2 batteries, alsook een VLEESCHVAT, te koop bij L. NACKAERTS, Afgezonderdstraat 99, Tildonk.
28/1/1939 Zeker spelen is gewonnen. Wie wil zeker spelen koopt zijne zaden bij Domien Van den Broeck, te Tildonk. Het huis dat sedert vele jaren gekend is voor de beste, de zuiverste en goedkoopste zaden. Gij vindt er van alle soorten die er noodig zijn voor den hof, voor het veld, voor weiden, voor graspleinen, enz., waarvan vele van eigen teelt. Lange jaren ondervinding laten mij toe U zaden aan te bieden van de beste gekende soorten en van de hoogste kiemkracht, die bijgevolg in volle vertrouwen verkocht worden aan de laagste prijzen. Groote keus van bloemzaden. Domien VAN DEN BROECK, Dorp, Tildonk.
28/1/1939 Ongeloofelijke Occasie ! Men kan alle dagen bekomen schoonen Gegalvaniseerde weidedraad, zoo goed als nieuw 1,75 fr per kilo. Groote hoeveelheid in magazijn bij Albert SEGERS, Kruineikestraat 10-11, Thildonck.
4/2/1939 Te koop: Volle VAARS, in de achtste maand der dracht, bij de weduwe Emmanuel ARTOOS, achter 't Sas, Tildonk.
4/2/1939 Te koop: Schoone volle VAARS, den 15 Februari den tijd om, bij René VAN HORENBEECK, Woeringstraat, Tildonk.
25/2/1939 GEIT vol lammer, te koop bij Désiré NACKAERTS, Lipsestraat, Tildonk.
4/3/1939 Te koop: Schoone volle VAARS, dicht bij 't kalven, bij Eduard BEHETS, Mortelstraat 171, Tildonk.
4/3/1939 Te koop, bij verkleining van bedrijf: Een PONEY, bij Jan VAN DE GOOR, achter het Sas, Tildonk.
11/3/1939 Te koop: Een jonge STIER en een VAARS, bij Jules VER ELST, Bertrodestraat 184, Tildonk.
11/3/1939 Te koop: 700 goede Essche BONESTAKEN, bij Victor VAN DE ZANDE, Ketelstraat, Tildonk.
18/3/1939 Schoone witte CUISINIERE met steentjes, zoo goed als nieuw, te koop bij de wed. Aug. VERDONCK, Lipsestraat 159, Tildonk.
1/4/1939 Te koop: Schoone volle VAARS, Hollandsch ras, den 16 April den tijd om, alsook 2 VAARZEN en 1 STIER, bij Jules VER ELST, Bertrodestraat 184, Tildonk.
8/4/1939 Te koop: Twee VAARZEN, 13 maanden oud, alsook STORTKAR, band van 9 cmt, bij René JANSSENS, Postweg 311, Tildonk.
15/4/1939 Te koop: Schoone MEUTTEN, 7 maanden oud, bij Louis NACKAERTS, Sussenhoek, achter Tildonk-Sas.
15/4/1939 Te koop: Schoone VAARS, 11 maanden oud, bij Louis VANDEN HOUDT, Vaartdijk, Tildonk.
22/4/1939 Te koop: Volle VAARS, in de laatste maand, bij Ed. GOESEELS, Tildonk.
6/5/1939 Te koop: Beste volle VAARS, einde der dracht, keus tusschen twee, bij Arthur COSTERS-VAN DEN BROECKT, achter 't Sas, Tildonk (Doren).
6/5/1939 Te koop: Schoone VAARS voor de weide, 1 jaar oud, bij Jos. VALCKENAERS, Hambosch, Tildonk.
27/5/1939 Te koop: Schoone MEUTTEN, 13 maanden oud, bij Jan VANDE GOOR, achter 't Sas te Tildonk.
17/6/1939 Te koop: Een KAMION, alsook allerlei PAARDENGETUIG, alles in goeden staat, bij J. B. VAN HORENBEECK, Hambosch 84, Tildonk.
17/6/1939 Schoone DUITSCHE SCHEPER (reu), 1 jaar oud, te koop bij Alfons NEEFS, beenhouwer, Tildonk.
De nieuwe handen van onze reuzen werden gebeeldhouwd doorkunstenares Sigrid Joosen en liggen klaar om de 'finishing touch' te ontvangen.
Er wordt momenteel hard gewerkt om de Tildonkse reuzen een derde jeugd te laten beleven. Beide grootheden hebben ondertussen de respectabele leeftijd van 79 jaar bereikt. Zij gingen inderdaad de eerste keer uit in Tildonk tijdens de feeststoet in 1930 (Viering 100 jaar België). Nadien leidden ze een verborgen bestaan op de zolder van het klooster, om in 1976 terug opgevist te worden en in hun nieuwe outfit de feesten van Tildonk Bloemendorp op te vrolijken. Toen kregen ze ook hun namen, Jan en Babs (verwijzend naar de Tildonkse parochieheiligen). Doch de tand des tijds heeft zijn sporen nagelaten. De geraamten zijn gammel geworden en de kleding is hoognodig aan vernieuwing toe.
En zo komt het dat de groep 'Tilloenk leeft!' en de aangesloten verenigingen het op zich hebben genomen om nieuwe geraamten te vervaardigen en tevens te zorgen voor nieuwe kleren. Wel jammer dat er zo weinig animo is vanwege de gemeentelijke overheid! Zo was de gemeenteschrijnwerker bereid om de geraamten aan te pakken, maar dat mocht dus niet tijdens zijn werkuren. Tja...
'Tilloenk leeft!' heeft nu gekozen voor een lichtmetalen geraamte. De laswerken zouden ondertussen al wel goed gevorderd moeten zijn, want reeds tijdens het aperitiefconcert op 28 juni zullen beide reuzen als eregast fungeren in hun nieuw kostuum! Tijdens de inhuldiging van onze (vernieuwde) Tildonkse reuzen zullen ook de schoolkinderen van de Sint-Angela-Basisschool hun beste beentje voorzetten; zij gaan ons immers vergasten op ongekende 'reuzenverhalen'! We zijn benieuwd...
Om de twee weken tref je hier een paar portretten van onze Tildonkse voorzaten.Met een klein beetje commentaar op zijn Tilloenks. Soms zijn we zelfs niet zeker wie er op voorkomt en verwachten we enige feedback van de lezer.
Zie je ook graag een van je voorouders of verwanten vereeuwigd in Den Tilloenksen almanak? Bezorg ons dan een foto en we bedienen je op uw wenken!
Albert Maes, Ignace Maes, Juvenal Germonprez, Joanna Clementina Vandersypen, Ambachtstraat
Zetduivetje Arlette De Potter zag het voor ons na: Nekke van de Kliërmoâker noemde officieel Joanna Clementina Vandersypen. En Guillaume Beckers deelde ons mee dat Juvenal Germonprez eigenlijk geboortig was van Mariakerke (25/1/1895) Den Tilloenksen almanak was echter al 'gedrukt', daarom deze rechtzetting...
Juvenal heeft gevochten aan de IJer in 1914-18 en ontving hiervoor het 'Vuurkruis'. Deze onderscheiding werd uitgereikt aan allen die minstens 18 maanden in de frontlijn gediend hadden.
Op 29 mei werd er een mis opgedragen ter afsluiting
van de dagelijkse bijeenkomst gedurende de maand mei in de kapel van O.L.V. van
Troost in Hambos. De viering werd voorgegaan door diaken Paul Paessens, die wel een heel speciale band heeft met de kapel. Hij woonde immers zelf vele jaren op het domein van Trebos en zorgde er toen o.m. voor dat er een elektrische leiding kwam vanuit de fabriek naar de kapel en dat deze laatste op tijd en stond onderhouden werd.
652) Verkoop van DEN KLYNEN POLLEPEL (Leuven) in 1787
Vanaf 1773 bracht de Leuvense notaris J.B. Staes een weekblad uit onder de titel 'Het wekelyks nieuws uyt Loven'. Hij stoffeerde zijn weekblad met Leuvens nieuws, kerkelijk nieuws, berichten van het Keizerlijk Hof, familienieuws (adel), allerlei berichten over kunsten en wetenschappen, de vele ordonnantiën, de koophandel, enz.
Uiteraard zijn het vooral de Leuvense nieuwsberichten die ons interesseren.
We pikten er eentje op uit de editie 1787 betreffende een openbare verkoop van een herberg. Merk op hoe de meeste stadswoningen in het Ancien Régime een naam hadden (in dit fragment: de Kemels-Kam, den klynen Pollepel, de Sterre); huisnummers bestonden toen immers nog niet. "Men zal de Keirsse branden", staat er geschreven. Dit gebruik kennen we vandaag de dag nog steeds in het Leuvense, waarbij het ultieme bod tijdens een openbare verkoop wordt afgehamerd bij het uitdoven van een brandend kaarsje. (1)
(Google books)
(1) De definitieve toewijzing geschiedt in het Leuvens notarishuis nog steeds met een kaarsje. In principe wordt bij de voorlopige toewijzing (1e zitdag) steeds de hamer gebruikt en indien men tot 3 hamerslagen komt op een bod is dit het laatste en is het goed dus aan dit bod ingemijnd. Bij de definitieve toewijzing wordt in principe eerst begonnen met de hamer. Indien geen hogere bieding meer wordt bekomen op een bod bij de tweede hamerslag, dan wordt de derde hamerslag vervangen door het in brand steken van een kaarsje. Een kaarsje brandt ongeveer 30 seconden. Tijdens het branden van een kaarsje kan nog steeds bijgeboden worden. Bij een hoger bod wordt het kaarsje uitgeblazen en indien de opbieding weer stokt wordt een nieuw kaarsje aangestoken. En dit steeds opnieuw tot er geen bod meer wordt gedaan totdat het brandend kaarsje van zelf uitdooft en de rook opstijgt. Bij het opstijgen van de rook is het goed dan definitief verkocht aan het laatste bod. (Roger Van den houdt)
Een eerder ongewoon zicht op de de Tildonkse St.-Jan de Doperkerk. Op de voorgrond bevindt zich de voormalige ommuurde buitentuin van het klooster, die door de Tildonkenaren gekend was als 'Bisschoppenhof' en ook zo in de annalen van het klooster vermeld werd. Jaartal? (we gokken op de jaren '50).
Fietstocht voor wielertoeristen met Eddy Merckx en WTC Wespelaar Fietstocht voor 'de gewone fietser' (Slagveldroute) met HAGOK
ten voordele van vzw ROZEMARIJN op zaterdag 6 juni
Voor wielertoeristen (bewegwijzerde fietstocht 75 - 90km):
Inschrijven vanaf 08.00 uur Vanaf 08.30uur: vrij vertrek voor bewegwijzerde fietstocht van 75 of 90 km Om 10.00 uur vertrek van begeleide fietstocht 75 km Samen met Eddy Merckx en sympathisanten Een organisatie van WTC Wespelaar en de gemeente Haacht
Voor gezinnen (Slagveldroute 25km met op 5
punten een woordje uitleg door HAGOK-gidsen, over wat daar gebeurde tijdens WO
I en WO II):
Inschrijven vanaf 13.30 tot 15.00 uur Om 14.00 uur vertrek in groep Tot 15.00 uur vrij vertrek met kaart Een organisatie van HAGOK (Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring) en de gemeente Haacht
Sportcomplex Den Dijk, Dijkstraat 1, 3150 Wespelaar
Meer info en inschrijvingen op de sportdienst: 016 - 57 02 28 of sport@haacht.be
Deelname: 3 per persoon of 5 per gezin (incl. attentie voor iedereen)
De opbrengst gaat integraal naar vzw ROZEMARIJN. Zij
organiseren de opvang en begeleiding van volwassenen met een handicap
te Keerbergen. Rozemarijn plant een nieuwbouw in Haacht.
Een schilderij van Wilfried Mommaerts, de omgeving van Hambos-statie voorstellend, met op de voorgrond de kapel O.-L.-V. van Troost. Olie op hout, gedateerd 10 juni 1981.
Detail: je ziet er nog de imposante oude lindebomen op aanwezig die datzelfde jaar 1981 tegen de vlakte gingen (zie blog 26/10/2008). Tweede detail: merk de verbodsplaat op voor voertuigen, max. 5 ton toentertijd...
S. Urbanus, pape et martyr (Jacques Callot, 1ste helft
17de eeuw)
25 mei
Sint-Urbanus
Regent het op Sint-Urbijn zo is er weinig wijn!
Urbanus
I (Rome, geboortedatum onbekend, + Rome 23 mei 230) was de
zeventiende paus van de Rooms-Katholieke Kerk. Tijdens zijn pontificaat
speelde nog steeds (sinds Calixtus I), de kwestie van tegenpaus
Hippolytus.
Over zijn leven zelf is weinig
bekend. Wel doen enkele legenden over hem de ronde. Hij wordt
bijvoorbeeld traditioneel geassocieerd met de heilige Cecilia, de
heilige van de muziek. Ook wordt hij door Eusebius in zijn
kerkgeschiedenis genoemd.
Urbanus I wordt als martelaar en
heilige vereerd. Zijn verering nam in de Middeleeuwen zulke extreme
vormen aan, dat de autoriteiten hier iets aan probeerden te doen. Met
name in de Duitstalige landen en de Elzas wordt hij vereerd als
beschermheilige van de wijnboeren, wijngaarden, wijn, de winter en
kuipers. Hij wordt aangeroepen tegen dronkenschap, jicht, vorst, onweer
en bliksem. Tevens is hij patroonheilige van Maastricht, Toledo, Troyes
en Valencia.
60 jaar geleden trouwden Paul Meeus en Huberta Leyssens, en dat werd uiteraard gevierd in de Lipsestraat!
(foto's boven: Fred Timmermans)
Van Ludo Meeus ontvingen we onderstaande kiekjes van het feestkoppel, '60 jaar geleden en nu'. De glimlach is er met de jaren alleen maar uitbundiger op geworden...
Je zou het bijna denken als je bepaalde veldwegen (lees: fietswegen) in de Hambos en in de buurt van de aardgasterminal aandoet (de Groenstraat, de verbindingsweg molenhuis-Beekhoeve, om er maar een paar te noemen). Recent heeft men een aantal van deze wegen genivelleerd en hierbij werd gemalen betonsteen gebezigd: vuistgroot van kaliber én puntig van vorm, kortom echte BANDENKILLERS! Doordacht kan je zulks niet noemen...
Wat een verschil met bijvoorbeeld buurgemeente Herent alwaar men op zulke onverharde wegen smalle betonstroken heeft aangebracht op maat van de fietsers. De landbouwtractoren kunnen over de meer hobbelige, al dan niet gekasseide, zijstroken, auto's en 4x4's wordt het gebruik van deze wegen ontmoedigd... Een voorbeeld hiervan is de verbindingsweg Bosstraat/Grensstraat met de Ketelstraat, het landweggetje waar de gemeente Haacht graag een heuse industrieweg van wil maken, tot groot protest van o.m. de gemeente Herent.
Misschien kan Haacht een nieuwe subsidie uitwerken, eentje waarbij de aanschaf van crossbanden voor onze tweewielers terugbetaald wordt?! Maar allé, laat ons positief afsluiten, er is tenslotte één bevolkingsgroep die je niet hoort klagen: de velomakers uiteraard...
Van Maurice Debacker (uit Herent, maar met Tildonkse roots) ontvingen we bijgaande mooie foto, waarop een groepje
Tildonkse vrienden voorkomt uit de entourage van 'De Beren' (lijst
Persoons) in 1920. Aan
de kledij te zien, hebben we hier wellicht te maken met
fabrieksarbeiders van de NV Ontroomers Persoons. De foto is mogelijk
genomen in de tuin van de villa Persoons in de Kruineikestraat (het
latere Appelburg).
Welke blogbezoeker kan er wat namen op
plakken? PS Wens je de foto in detail te bestuderen, stuur dan een mailtje (rechterkolom) en per kerende ontvang je een digitaal exemplaar in hoge resolutie... J
Zekere De La Haye (°FR, +Den Haag 1774) had volgens de
correspondent van het Leuvens weekblad 'Wekelyk Niews uyt Loven' de memorabele leeftijd van 120 jaar bereikt! Hij maakte in 1672 de
verovering van Utrecht mee onder Louis XIV en nam in 1709 deel aan de veldslag van
Malplaquet en was bovendien in Egypte, Perzië, India en China geweest. Wat de opsteller van de tekst echter het meest frappeerde, was dat de man tot zijn vijftigste 'geen menschelyk gevoelen had van den Vleesch duyvel'... Dat gevoelen kwam er pas twee decennia later, want uiteindelijk trouwde hij op zijn zeventigste en verwekte nadien nog liefst vijf kinderen! Lezenswaardig is de laatste zin in het epistel, waarin gesteld wordt dat de man in kwestie nog de vergeefse ambitie in zich droeg om de negentiende eeuw te mogen bereiken: 'wenschte nogtans ieverlyk, om soetjens tot in de negenthiende Eeuw op te soekkelen'...
Zaterdag 23 mei: * De onlangs gerestaureerde kapel O.-L.-V.-Onbevlekt in de Lipsestraat wordt elke zaterdag in de meimaand opengesteld (van 18.00 tot 19.00 u.). Het is beslist de moeite waard om eens het interieur ervan te komen bewonderen. Tijdens de meimaand wordt elke avond het rozenhoedje gebeden in de beschermde O.-L.-V. van Troostkapel in Hambos. Het intactgebleven interieur van deze barokke 18de-eeuwse kapel is een enig pareltje.
Maandag 25 mei: * Fietstocht KVLV- Vrouwen met vaart: start om 19.00 u. stipt aan de parochiezaal Familia.
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk