Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
* Tentoonsteling Vlaamse wandtapijten tot 29 maart *
Vlaamse wandtapijten voor de Bourgondische hertogen, keizer Karel V en koning Filips II
Het Vlaamse wandtapijt behoort tot de meest succesrijke exportproducten
uit onze geschiedenis. De tentoonstelling brengt een selectie van 34
tapijten uit de 15de en 16de eeuw eenmalig bijeen, tot 29 maart 2009.
Vlaamse
wandtapijten voor de Bourgondische hertogen, keizer Karel V en koning
Filips II staat voor een unieke belevenis waarvoor curator Fernando
Checa, directeur van het Prado in Madrid (1996-2001), vijfendertig
wandtapijten van de hoogste kwaliteit, afkomstig uit internationaal
hoogstaande verzamelingen, bijeenbracht. U wordt er binnengeleid in de
wereld van het Bourgondische, Spaanse en Habsburgse hof, waar
wandtapijten synoniem stonden voor rijkdom, luxe, prestige en macht.
Het Vlaamse wandtapijt uit de vijftiende en zestiende eeuw bracht de
prachtigste scheppingen van de Vlaamse renaissancekunst voort. Vooral
de Brusselse tapisserieën waren wereldvermaard. Deze mobiele frescos
van het noorden, vervaardigd uit zijde, wol en goud- en zilverdraad,
stonden destijds na juwelen en zilverwerk het hoogst in aanzien.
Geschilderde panelen en portretten hadden veel minder waarde.
Aan de hand van de monumentale wandkleden maakt u kennis met de
opvattingen en percepties van de adellijke kringen uit die tijd. Als
rode draad doorheen de selectie loopt het thema oorlog en strijd. Bij
het adembenemend panorama op de inname van Tunis in Noord-Afrika
tijdens een van de talloze veldtochten van keizer Karel, waant u zich
zelfs even een oorlogscorrespondent.
Het samenbrengen van zoveel Vlaamse toptapijten uit de keizerlijke
collectie, levert een nooit gezien resultaat op. Werken zoals De
Zwaanridder en De Slag bij Zama tonen duidelijk aan dat de
wandtapijtkunst gedurende vele eeuwen dé monumentale kunst bij uitstek
was in onze contreien.
Tentoonstelling in samenwerking met de Stichting Carlos de Amberes uit Madrid. Curator is Fernando Checa.
Open van dinsdag tot en met zondag, 10 tot 18 uur.
Toegangsprijs 8 individueel. 6,75 voor groepen van minimum 15 personen, senioren vanaf 55, jongeren van 19 tot 26 jaar. Gratis:
jongeren tot en met 18 jaar, schoolgroepen en leraren in bezit van een
lerarenkaart, inwoners van Gent elke zondag van 10 u tot 13 uur.
605) Zalig ziek-zijn, een boek van o.p. Alfons Simons
Eind vorig jaar wijdden we een stukje aan de gewezen Tildonkse onderpastoor Alfons Simons (blog nr. 570, 24/12/08). Hij was de broer van de gekende Kempense schrijver-dichter Jozef Simons.
Recent stelden we vast dat Alfons Simons ook een boek schreef. Het boek stond namelijk te koop op een internet-zoekertjessite. Doch we visten helaas achter het net, het bleek al verkocht te zijn... De titel van het boek luidt: Zalig ziek-zijn. Het boek telt 88 blz. en werd in 1941 uitgegeven door de Turnhoutse drukkerij-uitgeverij J. Van Mierlo-Proost.
Vraagje: zijn er soms bezoekers van deze blog die het boek in hun bezit hebben? We zouden het graag eens inkijken.
We vernamen zo pas het overlijden van E.H. Jef BISSCHOP, gewezen aalmoezenier van het Imeldaziekenhuis te Bonheiden, lid van de priestergemeenschap binnen de Focolarebeweging.
Jozef Bisschop was een Tildonkenaar (°Tildonk 27/12/1924), geboortig van de Mortelstraat, op de grens met Winksele-Delle. Hij werd priester gewijd op 23/7/1950 (zie foto blogbijdrage nr. 325 dd. 4/9/2007). Hij was één van die vele priesterroepingen die Tildonk kende de voorbije decennia. Op 1 maart 1953 werd hij onderpastoor te Hoegaarden (St Gorgonius) en op 31 augustus 1958 pastoor, eveneens te Hoegaarden (St Lambertus Overlaar). Hij bouwde er een nieuwe kerk, die in 1971 werd ingewijd. In 1980 werd hij aalmoezenier van de zusters in het Imeldaziekenhuis te Bonheiden. Sedert 2000 genoot hij van een welverdiende rust in het R.V.T. 'Den Olm' te Bonheiden, alwaar hij op 20 februari 2009 overleed. Een welgevuld leven! De begrafenisdienst heeft plaats op vrijdag 27 februari om 10.30 u. in de parochiekerk van Bonheiden. Jef zal op de begraafplaats aldaar begraven worden.
We hopen ter gelegener tijd een meer uitgebreide bijdrage te wijden aan deze 'zoon van Tildonk'.
Tildonk bestond in de 17de eeuw uit een kern van een tiental huizen (het dorpscentrum), plus een aantal over het landschap verspreide grote en middelgrote hoeven, die op hun beurt omringd werden door enkele kleinere huisjes (de gehuchten).
(Voor alle duidelijkheid: de hoeve op bijgaande foto is gewoon een illustratie (betreft dus niet de Vijfeikenhoeve, waarvan blijkbaar geen foto's bewaard bleven).
In het kerkarchief van Tildonk* berust een handschrift van pastoor Henricus Menten, dat hij begon op 12 april 1669, en dat door zijn opvolger Nicolaus Van Rillaert werd aangevuld tot in het jaar 1758. Het manuaal bevat een uitgebreide lijst van de kerkgoederen, de verhuringen ervan met de condities en lasten, de huurders, de ligging van de percelen, enz.
Hieronder worden de huurvoorwaarden beschreven waaraan Antoon Gossijn, die pachter was op het Hof ter Vijf Eijcken, diende te voldoen. De huidige Vijfeikenstraat werd vernoemd naar deze hoeve met de vijf eiken. Op een kaart uit 1650 (V. Anthonij) werden deze vijf eiken figuratief weergegeven. *Gordts J., Inventaris van het kerkarchief van Tildonk, berustend op de pastorie, HAGOK, 1997.
Conditien op de welcke Antoen Gossijn in de Vijf Eijcken heeft gehuert vanden eerw heer H:Menten pastoir van Thildoncqs een half bunder landt van de ses dachmalen op het Jans Velt ende dat voor den termijn van ses jaeren ingaende te Sint-Andrisemis duijsent ses hondert seventich.
Ierst is conditie dat den huerlinck alle lasten sal moeten draghen die daer op souden meughen komen, als in andere conditien ghemeijnelijck verstaen wordt.
Ten tweeden is conditie dat den verhuerder van vijf schoeven sal twee deijlen op het velt, ende den huerlinck sal het op sijnen kost moeten vijtdeursen ende oock vueren naer Loven en Mechelen ten gelifte vanden verhuerder, waer voor den huerlinck sal caf en crinsen voor hem hebben.
Item den huerlinck sal alle drij jaeren moeten mesten waer voor het stroij hij alleen sal genieten.
Item is conditie dat den huerlinck op sijnen kost sal moeten binden, picken ende oock het saij graen alleen doen, ende daer en boven het graen met de schoeven op het velt gedeijlt sijnde sal hetselve graen op sijnen kost in sijn huerlinckx schuer vueren, soo dat het sal konnen ghedeursen worden als het den verhuerder op bequaemen tijt ghelieft waer voor den huerlinck inde braeck sal moghen raepgruen oft weurtelen saijen tot sijn profijt alleen.
Item is conditie wanneer inde braeck ander vruchten ghesaijt worden dat den ver- huerder vandie sal ghenieten als van ander graenen, besonderlijck alleen dat hij die op sijnen kost als dan sal moeten doen deursen.
Aswoensdag, de eerste dag na Carnaval, is de eerste
dag van de veertig dagen durende vastentijd die loopt tot Pasen (zondagen niet
meegerekend). Aswoensdag is een katholieke kerkgebeurtenis. In de vroege middeleeuwen werd met het opleggen van
de as - van de mannen werd het hele hoofd bestrooid, van de vrouwen slechts het
voorhoofd - de start van de boetetijd aangegeven. Aanvankelijk was dat ritueel
alleen bestemd voor zondaars die officieel beboet waren. Later werd de
asoplegging algemeen, omdat men ervan uitging dat iedereen tegen God en zijn
medemens zondigde. In de loop der eeuwen werd de asoplegging herleid tot een
symbolisch kruisje.
Op vrijdagavond 20 maart 2009 om 20 uur in Zaal Familia , Kruineikestraat , 2 te Tildonk kunt u genieten van een onvergetelijke avond met 2 sterke verhalen van Tildonkenaars Jos Ceustermans en Roger Engelborghs die vorig jaar een zeer speciale sociale reis hebben ondernomen.
Jos trok voor 3 weken op inleefreis naar India ( via Broederlijk Delen) en Roger reed met de auto in 21 dagen naar Banjul in Gambia "voor het goede doel" (ong. 7200km) Beiden zullen dit illustreren met de nodige fotos. Tevens wordt er gezorgd voor een typisch hapje(+ drankje) van de 2 continenten ( Azië en Afrika ) door onze KWB-koks Bart en Eddy.
Tussendoor hebben wij het genoegen afrikaanse muziek te mogen beluisteren van de gekende djembégroep : "Walter Mets en Costabuddha djembégroep" .
Gezien de voorziene hapjes hadden wij graag vóór 15 maart uw inschrijving(en) ontvangen , zodat wij toch een idee hebben van het aantal aanwezigen. Voor dit ganse gebeuren vragen wij de zeer democratische prijs van 5,00euro/ persoon
Inschrijven kan via één van de KWB-bestuursleden hieronder vermeld of via het KWB-emailadres:
We berichtten reeds eerder over de volkse Hoekskeskermis in de jaren '60-'70 (zie blog 6/7/2008 nr. 474). Bij de editie van 1963 werd een heuse vrouwenkoers ingericht. Na afloop werd deze foto genomen van de deelneemsters en sympathisanten in café De Tortelduif. Plezier maken stond voorop, dat is duidelijk!
Paulus, trouwe tuinkabouter. Gisteren pronkte hij nog, vanmorgen was hij vermist...
Vandalisme, pure diefstal? Wie zal het zeggen... Enkele jaren geleden verdween nog een heuse totempaal uit de speelweide van onze kinderen, een gevaarte van drie meter hoog notabene. We hadden hem samen met de kinderen opgebouwd en geschilderd... Lange tijd nadien zagen we hem liggen (of wat er nog van restte - men had er vuurtje mee gestookt -) achter Tildonks kloostermuur... Nu moest de kleinste uit onze tuin het ontgelden. TRIESTIG.
Onbekend is Onbemind? De archeologische collectie van de K.U. Leuven
Van 18 februari tot 31 maart 2009 loopt in Leuven de jaarlijkse archeologische tentoonstelling van de studentenvereniging ALFA.
Dit jaar zetten de studenten een tentoonstelling op onder de titel
Onbekend is onbemind? De archeologische collectie van de K.U.Leuven.
Deze collectie, die voornamelijk voor didactische doeleinden wordt
gebruikt, laat de bezoekers via originele artefacten, maquettes,
afgietsels, tekeningen en andere middelen kennis maken met de materiële
cultuur van beschavingen en culturen uit het verleden. Het
tentoonstellingsteam heeft het genoegen alle geïnteresseerden uit te
nodigen voor de feestelijke opening, die plaatsvindt op dinsdag 17
februari.
De Leuvense universiteit is al vele
jaren in het bezit van een uitgebreide archeologische collectie. Het
museum bevat op dit moment secties over de nationale archeologie, met
nadruk op Brabant, de Oost- en West mediterrane Wereld, het Oude Nabije
Oosten. Verder is er ook een afdeling gesteenten en een heterogene
verzameling van opgezette dieren en Bijbelse flora en fauna. Van de
meeste van de voorwerpen werd recent een fotografisch archief
aangelegd, gekoppeld aan een databank.
De basis van de collectie werd gevormd door het Musée Biblique.
Deze collectie stond aan het einde van de 19de, begin 20ste eeuw
opgesteld in het gelijknamige museum van de Theologische Faculteit.
Naast enkele olielampen bevatte de collectie een grote groep
gebruiksvoorwerpen in terracotta en glas, opgezette dieren en flora en
fauna die met de bijbel in verband konden worden gebracht. Na de eerste
wereldoorlog kwam daar in 1920 een uitgebreide verzameling van
afgietsels bij uit de restitutie vanwege Duitsland en giften van de
Griekse staat.
Deze verzameling heeft echter sterk geleden onder het bombardement
van Leuven in 1944. Belangrijke schenkingen werden tussen 1955 en 1986
gedaan door Professor Jozef R. Mertens. Bij zijn talrijke opgravingen
en prospectie-activiteiten verzamelde hij talrijke losse vondsten,
waarvan hij een groot gedeelte aan de collectie schonk. Vanaf de jaren
70 verrijkten nog verschillende andere schenkingen, bruiklenen en
aankopen de verzameling.
Praktisch: de tentoonstelling loopt van 18 februari tot 31 maart
in de tentoonstellingszaal van de Centrale Bibliotheek (Mgr.
Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven). Openingsuren: maandag tot donderdag van
9.00 tot 20.00u. Vrijdag van 9.00u tot 17.00u. Zaterdag van 9.00u tot
13.00u.
Dit kunstwerk in De Mortel (Gemert-Bakel, NL) heet "De Bereleier". Het werd vervaardigd door de lokale kunstenaar Toon Grassens (1981). Het stelt een boer op leeftijd voor die, voorzien van een stok, op pad is met een mannelijk varken (een beer) om op bestelling aan huis zeugen te bevruchten.
Over het ontstaan van de Tildonkse politieke spotnamen van 'varkens' en 'beren' gaan meerdere verhalen, het ene al wat sappiger dan het andere. Maar naar onze bescheiden mening waren het in Tildonk vroeger allemaal varkens!! 't Is te zeggen, de vrouwelijke varkens noemde men toch 'zoegen' (zeugen) en de varkens van mannelijken kunne 'beren'...
Eén van die verhalen gaat over een 'samengesteld' Tildonks koppel (we noemen geen namen), zij was van de kant van de 'Verenigde Vrienden' (lijst de Behault du Carmois) oftewel de 'verkens', hij behoorde tot het kamp van 'Sint-Cecilia' (lijst Persoons) of de 'beren'. Alles ging goed in dat huishouden totdat de verkiezingen eraan kwamen. Hoe dichter de keus naderde, hoe heviger de discussies in huis opflakkerden. Op een gegeven ogenblik was de maat vol voor mijnheer, hij trapte het af en riep volgende gevleugelde woorden in het deurgat: 'Ik zen eweg! Ik sloap begot ne mië baë en zoeg!' De gebezigde volkstaal in Tildonk was niet altijd verheven, zoveel is wel duidelijk...
Na de keus werd alles bijgelegd en leefde het koppel terug in harmonie tesamen, toch minstens voor een tijdsspanne van zo ongeveer zes jaar...
* Al Poeske Scherens wat de klok slaat, te Werchter *
Jef (Poeske) Scherens werd honderd jaar geleden geboren (°Werchter 17 februari 1909). En dat zullen ze geweten hebben te Werchter; er komt een Jef Scherensstraat, een Jef Scherenspad, een Jef Scherensfietsroute. Er loopt ook een hele mooie tentoonstelling, verzekerde Jozef Hamels ons: 'Danny Desair en zijn mannen mogen fier zijn!' Wie de tentoonstelling nog wil bekijken moet zich echter wel haasten want zondagavond is het al afgelopen...
27/6/1953ERWTENPLUKKERS
gevraagd tegen Maandag 24 Juni, bij Leopold VERBELEN, Hambos, Tildonk.
Op
de foto: Leopold (Polle) Verbelen (1907-1986) landbouwer op de Dormaalhoeve, een der oudste pachthoven van Tildonk. Een knoestige, karaktervolle kop. Het was dan ook iemand die recht voor zijn ideeën uitkwam, zeker geen meeloper!
Er klopt iets niet in deze advertentie, bekijk even die datums...
TE KOOP TE KOOP TE KOOP
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop in 1953? Een antwoord vonden we
in de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
27/6/1953
Te
koop: 2 VAARZEN, een van 8 en een van 15 maanden, vrij van TBC, bij Frans
STROOBANTS, Terbankstraat 143, Tildonk (achter het Sas).
27/6/1953
Te
koop: Partij STRO, bij Jan VAN ASSELBERGHS, Hambos 78, Tildonk.
27/6/1953
ERWTENPLUKKERS
gevraagd tegen Maandag 24 Juni, bij Leopold VERBELEN, Hambos, Tildonk.
11/7/1953
Te
koop: Schone zware volle VAARS, in de laatste maand, vrij van TBC, bij Victor
VANDEN SCHRIECK, Mortelstraat 220, Tildonk.
11/7/1953
Te
koop: Schoon verlakte Leuvense STOOF, voordelige prijs, slechts éénmaal
gebrand, als ook bruine BUFFETKACHEL, bij Alfons NEEFS, beenhouwer, Tildonk.
18/7/1953
Te
koop: Versgekalfde KOE, 2e kalf, en 3 VAARZEN-MEUTTENS, rood, 4 maanden, bij Jean
THIJS, Klein Terbankstraat 71, Hambos, Tildonk.
1/8/1953
Laat
uw geld niet renteloos liggen...
Antwerpse
Hypotheekkas N.V.
Vertegenwoordigers:
...
Tildonk: M. Jozef SCHAERLAEKENS, Woeringstraat 286
1/8/1953
Te
koop: Beste MERRIEVEULEN van 5 maanden, Ardeens ras, alsook partij MERGKOOL en
RAAPZAAD, bij Marcel VANDER LINDEN, Voetemstraat 136, Tildonk (achter het Sas).
15/8/1953
Te
koop: Jonge STREPPER, 12 liter melk, TBC vrij, bij Jules PIOT, Postweg 313,
Tildonk.
15/8/1953
Te
koop: Beste MEUTTEN van 6 maanden oud, vrij van TBC, bij Louis MEULEMANS,
Hambos 84, Tildonk.
22/8/1953
Te
koop: Zwaar MERRIEVEULEN, van 17 maanden, bij René VAN HORENBEECK,
Woeringstraat 322, Tildonk.
29/8/1953
Te
koop: Schone VAARS, 15 maanden oud, en 2 MELKGEITEN, bij Jan VAN DE GHOOR, Sas
111, Tildonk.
12/9/1953
Te
koop: Jonge BEER voor dekdienst, bij LAEREMANS Louis, Postweg 353, Tildonk.
19/9/1953
Te
koop: 8 are vroeg WITLOOF op struik, bij Herman VAN HORENBEECK, Dorp 372,
Tildonk.
19/9/1953
Te
koop: KACHEL (Foyer Contin.) Fobrux, groot model, goede staat. Zich wenden:
JOSSA, Brug, Tildonk.
26/9/1953
Te
koop: Volle VAARS, TBC-vrij, in de laatste maand, bij M. THIJS-UYTTERHOEVEN,
Hambos 51, Tildonk.
10/10/1953
Te
koop: Jonge MELKGEIT en GEIT van 6 maand, en 1000 kgr wassende BETEN, bij Louis
BUEDTS, Kruineikestraat 32, Tildonk-Brug.
10/10/1953
Te
koop: KOPDORSMOLEN, 4 tanden, met of zonder motor, alsook ZAAGMACHINE, bij
VERSTREKEN Ed., Kaubergstraat 55, Tildonk.
10/10/1953
Voor
het bijhouden van BOEKHOUDING, organisatie en nazicht, wendt U tot Frans VAN
STEENBEECK, Boekhouder. Alle inlichtingen: Terbankstraat 142, Tildonk.
17/10/1953
Wegens
uitscheiding van bedrijf: 22 are wassende HALF SUIKERBETEN (groenhals),
KLEERKAS, KEUKENKAS, TAFEL met 6 STOELEN, CUISINIERE en andere kleine
voorwerpen, bij Wed. ENGELBORGHS, Vijf Eiken 199, Tildonk.
23/10/1953
Te
koop, bij verkleining: Zwaar RUINPAARD, 7 jaar oud, bij Victor VAN
RILLAER-THIJS, Bertrodestraat 208, Tildonk.
23/10/1953
Te
koop: RUINPAARD, 6 jaar, werkt in alle gespan, bij Jan VAN DEN ACKER, Postweg
351, Tildonk.
31/10/1953
Te
koop: 2 MEUTTENS van 8 en 12 maanden, wit-rood en zwart-wit, en VLEESVAT in
nieuwe staat, bij Wed. ENGELBORGHS, Vijf Eikenstraat 199, Tildonk.
14/11/1953
Te
koop: 3 MEUTTENS van 10 tot 14 maand, vrij van TBC, bij Marcel VANDERLINDEN,
Voetemstraat 136 (achter het Sas), Tildonk.
28/11/1953
Te
koop: Goede Leuvense STOOF, in goede staat, bij ENGELBORGHS August,
Lipsestraat, Tildonk.
12/12/1953
Te koop: Een HAVERPLETTER, merk Bonte, zo goed als nieuw,
Zagerij PEETERS, aan de Kerk te Tildonk.
26/12/1953
Te koop: CAMION Chevrolet, 1949, 3 Ton, met kas, in goede
staat. Te bevragen: Postweg 345, Tildonk.
2/5/1953: Te koop: Bij uitscheiding van bedrijf: Beste MELKKOE, 3e kalf, 7 Mei einde dracht; 2
WITLOOFMACHINES met 4 Kaders; 3 koten PLATEN; 1 DORSMACHINE (5-tander met of
zonder motor 4 pk); WAGEN op 4 wielen; MAAI- en PIKMACHINE; STROSNIJDER met
motor; enz. Bij Jan VAN DEN ACKER, Postweg 351, Tildonk.
Op de foto: Jan (Jakke) Van den Acker, omwille van zijn lange baard door de schoolkinderen ook 'sinterklaas' genoemd... (meer over deze dorpsfiguur > bijdragen nr. 3, 18/12/2005 en nr. 139, 3/8/2006)
TE KOOP TE KOOP TE KOOP
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop in 1953? Een antwoord vonden we
in de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
24/1/1953
Te koop: Twee RESSORTKARREN, draagvermogen 1250 kgr, en een
op luchtbanden van 700 kgr, een bool KANADA 4/4, 2 bolen EIK 1/2 /4, en een
bool 6/4, allen 5 jaar gezaagd, bij Charles DE RUYTER, Tildonk.
31/1/1953
PINNEKENSDRAAD.
Depot van Pinnekensdraad: van 20 tot 500 kgr: 10 fr de kilo,
van 500 tot 1000 kgr: 9,75 fr de kilo, van 1000 kgr en meer: 9,5 fr de kgr. Te
bekomen bij Gustaaf SWIGGERS, Smid, Tildonk.
28/2/1953
Te koop: Volle GEIT, eerste lammer, 20 Maart den tijd om,
bij L. BUEDTS, Kruineikestraat 32, Tildonk.
28/2/1953
Te koop: BETEN, bij THIJS Mathieu, Hambos 51, Tildonk.
7/3/1953
Te koop: VAARS en OS voor de weide, vrij van TBC, bij
Ferdinand VANDER LINDEN, Voetemstraat 136, Tildonk-Sas.
14/3/1953
Te koop: 2 volle GEITEN, 24 Maart einde dracht en 2 April
tijd om, bij VREBOS Jules, Mortelstraat 241, Tildonk.
14/3/1953
PLANTAARDAPPELEN.
Rechtstreekse invoer uit Nederland en het beste binnenlandse
pootgoed, nog te bekomen tegen concurrerende prijzen, bij Jules DE GREEF,
Tildonk. Erkende verdeler.
21/3/1953
Te koop: PONEY van 8 jaar, bij Eduard
BEHETS, Mortelstraat 193, Tildonk.
21/3/1953
Te koop: Partij KLAVERZAAD, eigen gewin, bij Louis
LAEREMANS, Postweg 353, Tildonk.
21/3/1953
Te koop: Partij WITLOOFZAAD, gewoon, goede soort, eigen
gewin, bij Louis CLEYNHENS, te Tildonk-Sas.
21/3/1953
Te koop: WINKELTOOG, RESSORTKAR, GETUIG en PLOEG voor poney,
bij COSTERS Frans, Terbankstraat 113 (Sussenhoek), Tildonk.
28/3/1953
Te koop: VAARS, 11 maanden oud, bij Gaston BEAUDEMPREZ,
Woeringstraat 33, Tildonk.
28/3/1953
Te koop: Schone VAARS, 13 maanden, bij Jan MEULEMANS, Hambos
95, Tildonk.
28/3/1953
Te koop: Partij BETEN, bij VANDENHOUT, Lipsestraat 149,
Tildonk.
4/4/1953
PLANTAARDAPPELEN.
Nog te bekomen: alle soorten Hollandse, zoals: rode en witte
eersterlingen (vroege), muizen, krügers, late, voorrangs en records, bij Herman
VAN HORENBEECK, Dorp, Tildonk.
11/4/1953
Te koop: Goede GEIT, in de laatste maand, bij Georges
JANSSENS, Lipsestraat 61, Tildonk.
11/4/1953
Te koop: NAAIMACHINE Singer, zich wenden bij VERMEULEN,
Brughuis, Tildonk.
25/4/1953
Te koop: KALKOENEN, bij Vic. VANDEN SCHRIECK, Mortelstraat
220, Tildonk.
2/5/1953
Te koop: Bij uitscheiding van bedrijf:
Beste MELKKOE, 3e kalf, 7 Mei einde dracht; 2
WITLOOFMACHINES met 4 Kaders; 3 koten PLATEN; 1 DORSMACHINE (5-tander met of
zonder motor 4 pk); WAGEN op 4 wielen; MAAI- en PIKMACHINE; STROSNIJDER met
motor; enz.
Bij Jan VAN DEN ACKER, Postweg 351, Tildonk.
9/5/1953
Te koop: Partij STRO, bij Leopold VERBELEN, Tildonk-Hambos.
16/5/1953
Te koop: 100 POELJEN van 11 weken oud, rode Ishlanders, bij
Jozef ALBERT, Woeringstraat 284, Tildonk.
16/5/1953
Te koop, bij aankoop van auto: MOTO Socovel 125, in beste
staat.
Zich wenden: Dorp 404, Tildonk.
16/5/1953
ELECTRICITEIT - GAS.
Voor uw aankoop van volgende artikels: Radio's, wasmachines,
Drogers, Fornuizen, Stofzuigers (de beste merken), Lusters, Snelkokers,
Mixters, Verwarmingstoestellen, Motoren, electrische Horloges, Koelkassen
(electriciteit en met gas) en alle ander electriciteitsartikelen.
Ook alle soorten Gasvuren, Cuisinières,
Verwarmingstoestellen, alles met BUTAGAZ.
Voor al deze artikelen kunt U zich in volle vertrouwen
wenden tot
August DE COSTER, Dorp 404 (rechtover de kerk), Tildonk.
Alle herstellingen van electrische Motoren en andere
Toestellen.
5% Vermindering voor de Kroostrijke gezinnen op alle
electriciteitsartikelen.
23/5/1953
Te koop: 4 VAARZEN voor de weide, van 8 tot 15 maanden, vrij
van TBC, alsook WASMACHINE met motor, zo goed als nieuw, bij Ferd.
VANDERLINDEN, Voetemstraat 136, (achter Sas), Tildonk.
20/6/1953 Gevraagd: Bekwame GAST voor alle werk, in de zagerij bij
Aug. VANDE VELDE, Postweg te Tildonk.
Nu vrijdag 20 februari om 20.00 u. in het Zuiderpershuis Antwerpen
Buskers for Bochabela Dance Night
Een feestelijke afsluiter voor anderhalve week muziek in en door heel Vlaanderen. Een spetterend muziekfeest als extra benefiet voor het Bochabela String Orchestra. De negen muzikanten van het super reggae-orkest Savana Station spelen een funky, stomend concert waarin ze special guests laat inbreken in hun repertoire. Op die wijze zullen ondermeer MARIE DAULNE (opper Zap Mama!), JUNIOR MTHOMBENI (Vlaams/Zuid Afrikaans muzikant bij o.m. The Internationals, Belgian Afrobeat Association, El Tattoo Del Tigre...) en het BOCHABELA STRING QUARTET met eigen werk deel uitmaken van het orkest. Het wordt een unieke avond die je niet mag missen. En vergeet je dansbenen niet!!
Kaarten kosten 10 EUR in voorverkoop, 12 EUR aan de kassa. Bestellen via de reservatiedienst van het Zuiderpershuis. Je kunt in de polyvalente zaal van het Zuiderpershuis de prachtige foto's bekijken die Jo Voets maakte van de mensen van Bochabela. Ze worden verkocht tegen 150 EUR.
The Bochabela String Orchestra is een orkest met zwarte jongeren uit de streek van Bloemfontein in Zuid-Afrika. De Amerikaanse contrabassist Peter Guy besloot jaren geleden, na een concertreis in Zuid-Afrika, zijn leven een andere wending te geven. Hij was erg onder de indruk van het leven in de Townships. Aids en werkloosheid bepalen er het dagelijks leven. Sindsdien haalt Peter Guy de kinderen van de straat en leert hen viool spelen. Vanaf een zeker niveau kunnen ze meespelen in The Bochabela String Orchestra. Een initiatief dat letterlijk en figuurlijk muziek in het leven van deze kansarme jongeren brengt. Intussen heeft het orkest al heel wat naam gemaakt in Zuid-Afrika. Na het zien van een reportage over The Bochabela String Orchestra op Man Bijt Hond, voert Violet, een jongerenstrijkorkest uit Oud-Heverlee, actie voor dit orkest. Ze maakte o.a. in 2004 een cd-opname waarvan de opbrengsten naar Bochabela gaan. Het deeltijds kunstonderwijs, Klara, jongerenstrijkorkest Violet en Jeugd en Muziek nemen in februari 2009 het initiatief voor een inzamelweek voor Bochabela. Frank Van Passel, die de reportage voor Man Bijt Hond maakte, werd Peter van onze Buskers for Bochabela actie.
- Je steunt de Buskers for Bochabela financieel door een storting op de projectrekening Buskers for Bochabela van Jeugd en Muziek 733-0408209-63. Stortingen vanaf 30 zijn fiscaal aftrekbaar.
Op 18 oktober (Missiezondag) zal de 'Grootste Belg aller tijden', Jozef De Veuster (°Tremelo 3/1/1840), +Molokaï (Hawaï) 15/4/1889), maar door iedereen gekend als pater Damiaan, heilig verklaard worden.
Tijdens zijn jeugd kwam Jozef De Veuster menigmaal in Tildonk op bezoek. Twee van zijn zusters waren namelijk ursulinen in het Tildonks klooster (1) en een andere zuster woonde een tijdje in de buurt van het klooster(2).
Eén van mijn grootnonkels, Louis Wauters (°Haacht St.-Adriaan 31/12/1865, +Molenbeek 4/7/1955), x met Anna Maria Rosalia Gordts (°Tildonk 24/6/1871, +Molenbeek 29/8/1962) was een kozijn van pater Damiaan. Hij was bevoorrecht getuige te Antwerpen in 1936 toen het schoolschip Mercator er aanmeerde met de stoffelijke resten van pater Damiaan, 47 jaar na diens overlijden op het melaatseneiland Molokaï.
(1) Maria Angelina (Eugenie) De Veuster, °Haacht 11/10/1825, + 5/4/1854 (zij overleed besmet door typhus.) Zij trad toe tot de ursulinen van Tildonk en verbleef in het klooster alhier. Joanna Paulina De Veuster, °Tremelo 20/2/1835, +4/7/1874, ursuline van Tildonk ('Mère Alphonse'). (2) Hilde Eynikel, Damiaan, de definitieve biografie, Davidsfonds, 1999.
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk