Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
Gisteren 'loopkousen' gekocht.Had er geen idee van hoe high-tech die kousen van tegenwoordig zijn...Daarmee moet ik beslist de Stratenloop van Tildonk op 1 mei kunnen winnen !!!
De parochies van Haacht hebben de handen in mekaar geslagen en gezamelijke paasvieringen uitgewerkt:
- WO 8 april: Biecht-, Boete- en Verzoeningsviering, in de kerk van Sint-Adriaan, 19.30 u. - DO 9 april: Witte Donderdag: Eucharistieviering in de kerk van St.-Jan de Doper te Tildonk, 19.30 u. - VR 10 april: Goede Vrijdag: Waken bij het kruis, in de kerk van St.-Lucia te Wespelaar, 19.30 u. - ZA 11 april: Paaswake, in de kerk van Haacht Station, 18.30 u.; voor alle parochies, in de kerk van St.-Remigius te Haacht, 20.00 u.
- ZO 12 april: PASEN: Paasviering in de eigen parochie. 10.30 u. Kindvriendelijke gezinsviering in de kerk van St.-Jan de Doper te Tildonk; nadien Paaseierenworp door de KLJ in de pastorietuin (zie foto).
Het Tildonkse Sashuis werd sedert zijn oprichting in 1771 steeds uitgebaat als herberg, op een korte onderbreking tussen 1962 en 2000 na. Een herberg was de plek bij uitstek waar openbare verkopingen gehouden werden, aldus gebeurde ook op het Sashuis.
Het hiernavolgend verslag van de openbare verkoop van een partij bomen en schaarhout vonden we terug in het nagelaten archief van notaris Jean M. Gautier, notaris te Tildonk tussen 1815 en 1821. (1)
Opvallende vaststelling: van de 11 Tildonkse kopers waren er niet minder dan 8 die met een kruisje tekenden, die met andere woorden ongeletterd waren!
Bemerk ook hoe de perceelbenamingen, daterend uit de tijd van het Ancien Regime, nog in voege waren: het Huysblock, de Ses Dagmaelen, de Seven Dagmaelen, den Quaeden Bosch. Het moderne kadaster kwam er pas in 1834.
Thildonck, 7 11-bris 1815
Publieke
vercoopinge op het Sashuys tot Thildonck,
ter presentie van J. Fr. Vanhamme,
vrederegter, woonende tot Thildonck en Antonius Maria Wargnies, ontvanger der
Domeynen, woonende tot Thildonck
a) van
boomen wegens Jacobus Bisschop, landbouwer tot Thildonck
b) van
schaerhout wegens Douairière Vander Gracht, Mechelen (ter instantie van
Antonius Gautier, particuliere, Loven, in den naem van Vrouwe Marie Ferdinand
Ghislaine Snoy, douairiere van wylen Lud. Fr. Eug. Josephus Vander Gracht tot
Mechelen)
Onder
Thildonck:
Boomen op
het Huysblock int gebruyck by Francis Goossens, Herent (11 koopen)
Op het land
genoemt de Seven Dagmaelen, tegens de Voetemstraet en in het boschken daer
tegens
Op het land
genoemt de Ses Dagmaelen
Eerste
monster (8 koopen)
Onder
Herent:
Schaerhout
op den Quaeden Bosch (10 koopen)
Tildonkse
kopers:
Peeter Ver
Elst, handwercker (ongeletterd); Peeter Vandenhout, handwercker; Francis
Vandenhout, handwercker (ongel.); Guillam Denckens, landbouwer (ongel.); Jan
Denckens, landbouwer (ongel.); Antoon Goeseels, landbouwer (ongel); Jan Van Geel, landbouwer;
Peeter Bisschop, landbouwer; J. Fr. Van Opstal, landbouwer (ongel.); Jan Buelens,
landbouwer (ongel.); Carel Buelens, landbouwer (ongel.)
(1) Algemeen Rijksarchief Brussel, Notariaat generaal van Brabant, not. J.M. Gautier, nr. 32522/24.
Vandaag is het weer zo ver en wordt Vlaanderens Mooiste opnieuw verreden!
De Ronde van Vlaanderen is een wielerhoogtepunt in Vlaanderen. Zij wordt tegenwoordig begin april gereden en is sinds vele jaren één van de belangrijkste eendaagse wedstrijden, een zogenaamde klassieker. Sinds 1919 is de Ronde, zoals de wedstrijd vaak genoemd wordt, elk jaar verreden, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. In België wordt liefkozend over deze koers gesproken als Vlaanderens Mooiste.
De beruchte 'Muur' (Wikipedia, Muur van Geeraardsbergen)
Historie
De Ronde is het geesteskind van journalist Karel Van Wijnendaele. Die ging naar wedstrijden als Parijs-Brussel en Parijs-Roubaix kijken en hij raakte er danig van onder de indruk. Hij werkte voor enkele regionale bladen, tot hem in 1912 werd gevraagd of hij mee het blad Sportwereld wilde oprichten. Zijn voorbeeld was Henri Desgrange, journalist en oprichter van de Tour.
In 1913 werd de eerste Ronde gereden, een helse tocht over 330 km - zo'n grote afstand was in die tijd doodgewoon - barslechte wegen. Het was geen groot succes, met amper 37 renners aan de start. Pas in de jaren twintig begon er internationale interesse te komen. De Ronde bleef, maar enkel dankzij de koppigheid van de inrichters.
De Morgen 4/4/2009
Karel Van Wijnendaele (1882-1961), de grondlegger van de sportjournalistiek in Vlaanderen.
(Het Laatste Nieuws 6 augustus 1962 - Knipselarchief J. Van Goethem)
PROVINCIAAL VETERANENKAMPIOENSCHAP TE TILDONK
(Met medewerking van ons blad)
Het succes van de plaatselijke renner Constant Laurens, die vorig jaar in de categorie Veteranen B.V.W.B., voor renners boven de 45 jaar, de titel van Kampioen van Brabant veroverde, heeft te Tildonk de sport doen oplaaien. De plaatselijke sportmannen, met aan het hoofd schepen J. Magits, hebben de hoofden bij elkaar gestoken en op datum van 1 maart 1962 werd een stichtingsvergadering belegd in het lokaal bij Jean Jacobs, dit met het inzicht een nieuwe wielerclub in het leven te roepen. Onder de naam "Reno-vrienden" werd tijdens diezelfde avond een bestuur verkozen, die als volgt uit de bus kwam: voorzitter Alfons Ceuppens, ondervoorzitter C. Laurens, schatbewaarder Jean Jacobs, de commissarissen Julien Magits, Alfons Neefs, Jules Nackaerts en Filemon Goeseels. De bedoeling van de oprichting van de Tildonkse Wielerclub bestaat er niet alleen in van wedstrijden in te richten en hierdoor aan Stan Laurens de gelegenheid te verschaffen zich voor eigen volk te tonen. Ook aan de jonge renners zal de nodige steun verleend, en deze zijn dan ook hartelijk welkom in deze pas opgerichte club. Voor het ogenblik hebben zij reeds een eerste jonge kracht in hun rangen opgenomen, namelijk de 16-jarige Freddy Neefs, een onderbeginneling die reeds meerdere ereplaatsen bijeentrapte.
De eerste uitgave van het Provinciaal veteranenkampioenschap te Tildonk gaat ongetwijfeld een groot succes tegemoet, want niet minder dan dertig renners lieten zich tot heden inschrijven. Hieronder noteerden we de namen van Louis Day, kampioen van België 1961; Van de Wiele, kampioen 1960; verder Van Isterdael, Zelek, Vanden Bosch, Heymans, De Keyzer, De Poorter, Mommerency, Suiten, Dejoulet, Vander Gucht, Van Bosselaer, De Lippeleer, Vrancken, Renier, Charlier, enz. De plaatselijke vedette Laurens aanzien we tenslotte als de te kloppen man.
Technische inlichtingen * Deze ereprijs Jozef Swiggers voor de veteranen vanaf 45 jaar, aangesloten bij de B.V.W.B., met als inzet de titel van kampioen van Brabant, wordt ingericht door de wielerclub "Reno-vrienden", met medewerking van "Het Laatste Nieuws", het plaatselijke gemeentebestuur en neringdoeners. Er zijn voor 4.000 F prijzen, plus talrijke premies, palm en 2 bekers. De afstand bedraagt 70 km, of 18 ronden langs Dorpsstraat, de Woeringstraat, Mortelstraat, Lipsestraat, Kruineikestraat, Dorpsstraat. Inschrijving vanaf 2 u. bij Fil. Goeseels. Vertrek om 3 u., aankomst en prijsuitreiking bij Jean Jacobs, zaal Alpia. Vooraf om 14 u. officiële ontvangst van de huidige kampioen van België Louis Day en van de plaatselijke kampioen van Brabant Stan Laurens.
.
De bestuursleden van de Tildonkse Wielerclub hebben alles tot in de puntjes voorbereid en zijn fier over de mooie trui waarmede de kampioen van Brabant zal getooid worden.
* Eén ding was men in het artikel vergeten te vermelden, nl. de juiste datum waarop het provinciaal kampioenschap zou gereden worden in Tildonk...
Zelden zoveel wandelaars gezien op Tildonkse veldwegen als vanmorgen. Honderden leerlingen van Don Bosco (Haacht) trokken vandaag immers de wandelschoenen aan en veroorzaakten zowaar opstoppingen in de Groenstraat, normaal gezien één van de rustigste wegjes van Tildonk (voorbehouden voor wandelaars, fietsers en landbouwvoertuigen, maar helaas ook geliefkoosd terrein voor sommige 4x4 fanaten...).
Deze wandelingen (de traditionele 'vastenvoettochten') kaderen in het 'Vastenproject 2009'. Zo stapte Sint-Angela Tildonk vandaag naar de sporthal van Haacht om zich daarna klaar te maken voor een sponsorloop. De opbrengst gaat hierbij naar projecten in Bolivia en India (in dat laatste land betreft het de missiepost van de ursulinen van Tildonk te Gumla).
Elke
vrijdag kijken we uit naar het weekend... 't Is vrij rustig dit weekend in Tildonk, maar het weer is prachtig. Ideaal voor een wandeltocht langs de vaart, een fietstochtje of om wat te verpozen in de tuin!
Zondag 5 april: * 8ste Voorjaarsbrunch ingericht door KWB-Tildonk. Plaats van gebeuren: zaal Familia (van 9.00 tot 13.00 u.).
Jeffrey Tyssens (VUB) legt zich al jaren toe op de geschiedenis van de vrijmetselarij in ons land. Nu publiceert het Liberaal Archief een bundel met zes artikels van zijn hand over uiteenlopende aspecten van deze beweging in de 19de eeuw. De eerste bijdrage speelt zich nog af in de Hollandse tijd en beschrijft de liberale inbreng van Franse ballingen in de Belgische loges. Twee bijdragen willen aantonen dat de Belgische werkplaatsen al vrij vroeg geprobeerd hebben de klassieke liefdadigheid te overstijgen en initiatieven ontwikkelden om de zelforganisatie en zelfredzaamheid van de lagere sociale klassen te stimuleren. Zo werkte men in Verviers een maçonnieke blauwdruk uit voor een inwijdingsgenootschap voor arbeiders. Elders toonden de loges in de jaren 1860-1870 veel belangstelling voor de coöperatieve beweging. Een vierde studie onderzoekt het aandeel van het platteland in de Oost-Vlaamse loges. Een andere bijdrage beschrijft de verschuivingen in het maçonnieke wereldbeeld aan de hand van hun doodsideologie. De laatste bijdrage biedt een analytisch kader voor maçonnieke grafmonumenten.
Jeffrey Tyssens: Wat uit dit alles keer op keer mag blijken, is dat minstens doorheen de eerste helft van de 19de eeuw het liberalisme in het algemeen en de vrijmetselarij in het bijzonder veel langer en nadrukkelijker oppositionele stromingen belichaamden dan de klassieke verhalen omtrent de bourgeoisie conquérante lange tijd hebben laten verstaan. De eeuw van de burgerij begint eigenlijk pas goed aan het einde van de 19de eeuw. Dat is precies het tijdperk waarin de paradoxale wisselwerking tussen klerikaal beleid en druk van de steeds massaler opkomende socialistische arbeidersbeweging een geheel andere politieke ordening begon te genereren. Daarbij dreef men weg van een individualistisch model met een vrij-associatief organisatieconcept voor het middenveld ten voordele van verzuiling. Men kan niet genoeg benadrukken hoezeer de liberalen moeite hebben gehad om in dat nieuwe sjabloon hun draai te vinden.
Jeffrey Tyssens, In vrijheid verbonden. Studies over Belgische vrijmetselaars en hun maatschappijproject in de 19de eeuw, Liberaal Archief, Gent, 2009, ca. 150 p., 17,50. Verschijnt begin april.
Gisteren een grote doorzichtige vis uitgeworpen. Onze slimme blogbezoeker is daar uiteraard niet ingetrapt. Maar als Obama in oktober naar Tremelo komt, dan is hij ook welkom in Tildonk. We reserveren alvast een Dormaal Tripel voor hem...
Een nieuwe rubriek: Den Tilloenksen almanak, mei allemo mense van Tilloenk van vruger.
Om de twee weken zal je hier een paar portretten vinden van onze Tildonkse voorzaten. Met een klein beetje commentaar op zijn Tilloenks. Soms zijn we zelfs niet zeker wie er op voorkomt en verwachten we enige feedback van de lezer.
Zie je ook graag een van je voorouders of verwanten verschijnen in Den Tilloenksen almanak? Bezorg ons dan een foto en we bedienen je op uw wenken!
Kroonprins Philip en prinses Mathilde met hun eerstgeborene, prinses Elisabeth.
De Tildonkse bevolking wordt gevraagd om zich tegen 10
uur massaal naar de ingang van het klooster te begeven om er de prinses en haar
gevolg te begroeten. Anders dan 44 jaar geleden zijn er geen tricolore
vlaggetjes voorzien. Daarom vraagt men dat iedereen een witte zakdoek meebrengt om mee te wuiven, en als het kan ook wat witte ballonnen.
We zijn benieuwd of het deze keer gaat lukken...
HOOG BEZOEK VERWACHT VANDAAG !
Het is niet toevallig dat we het op deze blog
gisteren hadden over het onverwachte bezoek van prinses Lilian aan het klooster
van Tildonk in 1965.
Want het bericht bereikte ons dat zoveel jaar
later, prinses Mathilde vandaag om 10
uur haar opwachting maakt aan dezelfde kloosterpoort. Ook zij zoekt immers naar de gepaste toekomstige kostschool voor haar oudste dochter Elisabeth (°2001).
Het feit dat de indertijd vermaarde Internationale School
reeds sedert 1977 niet meer bestaat, doet hierbij niet
ter zake. Het gerucht gaat namelijk dat men deze befaamde school opnieuw zou
willen installeren. De nodige projectmanagers zouden hiertoe reeds aangezocht
zijn. Kwatongen beweren dat de prinses er ettelijke dagen in een tentje zou kamperen om toch zeker te zijn van de inschrijving van haar oogappel, maar daar is totaal niets van aan, zo werd ons door het Hof verzekerd.
Dit alles zou ook te maken hebben met het gegeven dat
men eigenlijk niet goed weet wat aan te vangen met het leegstaande geklasseerde klooster van Tildonk. De
gemeente Haacht is alvast totaal niet geïnteresseerd in de mogelijkheden van dit erfgoedmonument. Afbraak
van het Breughels Gasthof en de inplanting van een nieuw cultureel centrum
naast het gemeentehuis te Haacht lijkt hen zóveel interessanter. Met het grote
voordeel dat men zich dan niet naar het afgelegen gehucht Tildonk dient
te begeven om aan cultuur te doen (stel u voor)
En, als we sommigen moeten geloven, is er dit
jaar zelfs nog hoger bezoek te verwachten!
Zetelend Amerikaans president Barack Obama was
ter ore gekomen dat het Tildonkse klooster al in de 19de eeuw erg
vermaard was in de Verenigde Staten (zie blogbijdrage nr. 589, dd. 1/2/2009: Tildonk in de
NY TIMES in 1874). In die context is het dan ook aanneembaar dat hij bij de
grootse feesten in Tremelo ter gelegenheid van de heiligverklaring van pater
Damiaan in oktober, na zijn bezoek aldaar eveneens een kijkje komt nemen in
het klooster van Tildonk. Hier verbleven immers twee zusters van de heilige
pater indertijd!
Maandag namiddag, 5 juli laatstleden werden de Eerwaarde Zusters Ursulinen te Tildonk telefonisch verwittigd, dat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Liliane, echtgenote van koning Leopold, te 18 uur incognito een bezoek zou afleggen aan hun klooster. De zusters dierven niemand iets vertellen over dit telefoontje, uit vrees dat het hier slechts om een misplaatste studentengrap zou gaan. Niettegenstaande deze veronderstelling werd Eerwaarde Moeder Overste, die op dat ogenblik deelnam aan een vergadering te Mechelen, in allerijl verwittigd en naar huis gehaald. Omstreeks 18,20 uur reed de zware Amerikaanse personenwagen met de prinses het klooster binnen. Als een strovuurtje verspreidde zich het nieuws in het dorp en omstreeks 19 uur had een vrij talrijke menigte, kinderen en volwassenen, postgevat voor de ingang van het klooster. Ondertussen werd de prinses rondgeleid in het klooster en had zij een onderhoud met Eerwaarde Moeder Agnes, bestuurster der Engelse schoolafdeling, teneinde de mogelijkheid te onderzoeken prinses Marie-Christine, dochtertje van prinses Liliane en koning Leopold, aan deze afdeling te laten inschrijven voor volgend schooljaar. Omstreeks 19,50 uur was het onderhoud ten einde en kwam de prinses buiten. Zij werd feestelijk onthaald op gejuich en handgeklap en zij was zichtbaar verrast, toen zij zich door de vele kinderen zag toewuiven met kleurrijke vlaggetjes, welke daags voordien de straten hadden versierd ter gelegenheid van de eremis van E.H. J. Simonart. Vanop de trappen van het klooster begroette de prinses de menigte en nam zij afscheid van Eerwaarde Moeder Overste en Eerwaarde Moeder Agnes, met de stellige verzekering dat zij binnenkort zou terugkomen met haar echtgenoot koning Leopold.
Prinses Lilian met dochtertje Marie-Christine. Uiteindelijk werd Tildonk niet weerhouden en werd de kleine prinses in een andere school ingeschreven. De verstandhouding tussen moeder en dochter bleek later helemaal zoek. Marie-Christine werd de rebel van de koninklijke familie.
Prinses
Lilian had 3 kinderen met koning Leopold:
Alexander (1942), Marie-Christine (1951) en Marie-Esmeralda (1956).
Hier zien we haar op de foto samen haar echtgenoot voormalige koning Leopold III, de drie voornoemde kinderen en de kinderen uit het eerste huwelijk van Leopold met de betreurde koningin Astrid, koning Boudewijn en prins Albert (de huidige koning Albert II).
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop in 1934? Een antwoord vonden we
in de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
2/6/1934 Te koop: Beste Volle KOE, zonder fouten, in de laatste maand, bij Jos. BISSCHOP, Thildonck-Sas.
2/6/1934 Te koop: Beste VEERS, 14 maanden oud, bij Em. PEETERS, Postweg, Thildonck.
9/6/1934 Te koop: Beste volle KOE, zonder fouten, in de laatse maand, bij Jos. BISSCHOP, Thildonck-Sas.
9/6/1934 Te koop: Volle VEERS in de laatste maand, bij Jos. VANDER VELDE, Vaartdijk 423, Wespelaer (Thildonck).
9/6/1934 Openbare Verkooping van HOOIGRAS onder Tildonk, Wespelaar en Haacht. Not. Hub. Davidts, Werchter, zal op Maandag 18 Juni 1935 openbaar verkoopen te 3 uur stipt ter herberg van Emiel De Haes, te Tildonk, Statie, Hambosch: Onder Tildonk-Hambosch, wegens de Hoogeschool van Leuven, 16 koopen in de Ster, 14 koopen in het Waterbeemdeken, nabij de Statie van Hambosch. Aan te wijzen door Alfons Valckenaers, Tildonk-Hambosch. Gereed geld. Gewone voorwaarden.
16/6/1934 Ter gelegenheid van THILDONCK KERMIS: Op Zondag 24 en Maandag 25 Juni en Zondag 1 Juli (Nakermis) zal er in het "Café Jakke Tie" Kalfskop en Mosselen te bekomen zijn. Daarbij goed vermaak met Jazz-band "Joly Joker".
23/6/1934 Te koop: Volle KOE, derde kalf, beste melkgeefster, einde der dracht 16 Juli, bij Jozef DE WOLF, Lipsestraat 239, Thildonck.
21/7/1934 MOTO Sarolea, in besten staat, per occasie te koop bij G. VAN CAMPENHOUT, Dorp 273, Thildonck.
4/8/1934 Te koop: Kleine PONEY, 17 maanden oud, bij Louis MOMMAERS, Vijfeikenstraat 179, Thildonck.
11/8/1934 Gemeente Thildonck GROOTE PRIJSKEGELING op het overdekt en verlicht kegelspel bij Gust. Pardon, op Woensdag 15 en Zondagen 19 en 26 Augustus 1934, van 9 ure voormiddag tot 9 ure namiddag. Er zal verspeeld worden: Eene schoone nieuwe LUXE-VELO, ter waarde van 550 fr. 1 fr. de mies van 2 bollen. Die 11 kegelen speelt is kamper. Ieder speler moet ten minste 1 serie van 6 miezen nemen en mag ten hoogste 10 series nemen. Het overschot zal verdeeld worden in prijzen van 50 fr. Er zal gegeven worden een premie van 20 fr. voor het meeste kamper en 10 fr. voor het hoogste getal (iedere dag). Men zal beginnen met afkampen op Zondag 26 Augustus om 5 1/2 uur stipt.De velo is te bezichtigen in het lokaal. Het reglement van het spel zal van 15 Augustus tot de prijskamp afgeloopen is, bij het spel hangen.
25/8/1934 Bij uitscheiding van Bedrijf, Vanaf Zaterdag 1 September 1934, Groote Uitverkoop van KLAKKEN en HOEDEN, bij Jozef ENGELBORGHS, Thildonck-Dorp. Manshoeden, Mansklakken, Kinderklakken, Berets voor kinderen, Alpins in alle kleuren en grootten. Grote keus in mans-, vrouwen- en kinderkousen in alle kleur en grootte; alles van beste hoedanigheid.
8/9/1934 Bijna zonder kosten vervangen wij uwe hypotheken door goedkoopere. Wendt u voor inlichtingen tot S.V. Het Grondkrediet - Berchem. Agentschap Thildonck: G. PARDON, Dorp.
6/10/1934 Te koop: Schoone VEERS, nog 14 liters melk, bij Jan VANDE GOOR, Sas, Thildonck.
13/10/1934 CHRYSANTEN. Boomkweekerij, Bloemisterij Gustaaf Crauwels te Boortmeerbeek. Alsook te bekomen van hetzelfde huis, te Thildonck: bij VANDEN BROECK-WELLENS, Café, rechtover de Kerk.
20/10/1934 Te koop: Schoone volle KOE, tweede kalf, einde der dracht 31 Oktober, bij de Kinderen VANDEN HOUT, Lipsestraat 136, Thildonck.
10/11/1934 Te koop: Allerbeste volle KOE, van haar tweede kalf einde dracht, bij Emiel STERCKX, Mortelstraat 214, Thildonck.
24/11/1934 Te koop: Beste MERRIEVEULEN (vos), 16 maanden oud, bij Jozef VAN GORP, Lipsestraat, Thildonck.
29/12/1934 Te koop: Beste WERKPAARD, ook dienende voor kamion, 5 1/2 jaar oud, braaf en stil, bij Louis CLEYNHENS, achter 't Sas, Thildonck.
Het is zo ver, er wordt terug bier gebrouwen in Tildonk! We hadden het in deze blog reeds over het Hof ter Cammen in de Mortelstraat in de 17de eeuw (een camme is de oude benaming voor brouwerij), over de ambachtelijke brouwerij Schodts in de 18de eeuw, alsook over de brouwerij in het klooster in de 19de eeuw (waar men bier voor eigen gebruik brouwde). En nu, bij het begin van de 21ste eeuw, komt er een heuse ecologische hoevebrouwerij in ons dorp! En dat dan nog bovendien op de voorouderlijke hoeve van ondergetekende...
Nog vijf lange weken. Dormaal bruin, amber & tripel, we kunnen amper wachten om te proeven...
J.
Bier brouwen van eigen graan
TILDONK
- De gisttank is gevuld, binnenkort tapt André Janssens (50) voor het
eerst zijn bier Dormaal. De voormalige accountant vormde de statige
Dormaelhoeve in Tildonk om tot een ecologische hoeve-brouwerij.
André Janssens was accountant toen hij drie jaar geleden ziek werd. Hij
stopte met werken maar bleef wel zijn boerderij, de Dormaelhoeve,
draaiende houden. Dat deed hij al langer, maar niet als hoofdberoep.
'De boerderij is dertig hectare groot. Dat is te klein om echt als
landbouwer te leven. Ik moest dus op zoek naar een manier om toch
rendabel te worden', vertelt André. Hij besloot een eigen bier te
brouwen met zelfgeteelde gerst en hop.
'Ik
kocht een installatie in de Verenigde Staten. Daar kun je gemakkelijk
kleinere installaties kopen. Ik heb nu een kleine brouwerij waarmee ik
1.600 liter per keer kan brouwen. Het eerste brouwproces is nu aan de
gang.'
André zocht een professionele brouwer en
stootte op Peter Kindts. Die hielp hem het bier met de juiste smaak te
maken. 'Na ettelijke proefbrouwsels zijn we gekomen waar we moeten
zijn. En geloof me, het smaakt.' André en Peter maken drie bieren:
Dormaal tripel 8,5°, Dormaal amber 7,5° en Dormaal bruin 6,5°.
Het
unieke aan de brouwerij is de ecologische manier waarop ze werkt. André
wil niet persé een biolabel, maar wil wel zo milieuvriendelijk mogelijk
werken. Warm water komt deels via een warmtepomp. De energie voor het
koken, koelen en bottelen van het bier haalt hij uit koolzaad van eigen
teelt. 'Ook de hop en het gerst voor het bier telen we zelf', vertelt
André. 'Alle gerstproducten, koolzaadkoek en draf verwerken we dan weer
als veevoeder.'
De productie van het bier is net
gestart. Over vijf weken kan het eerste bier gedronken worden. De
landbouwer-brouwer hoopt zijn biertje vlot te verkopen. 'Zolang ik het
bier niet kan tonen, vind ik ook geen kopers. Ik ben niet van plan een
café te openen. Er komt wel een proeflokaal. Ik hoop dat de
plaatselijke horeca Dormaal wil schenken en misschien exporteer ik wel
naar het buitenland.'
10/2/1934
Partij WITLOOFZAAD, eigen gewin, uit gesorteerde wortelen, beste soort, te koop bij Jules VER ELST, Berthrodestraat, Thildonck.
Jules Ver Elst (oftewel 'Juul van Pië Minnekes') achter het 'witloofmachineke' (hakmachine).
(foto: Roger Ver Elst)
TE KOOP TE KOOP TE KOOP
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop in 1934? Een antwoord vonden we
in de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
20/1/1934 Te koop: Jonge KOE, tweede kalf, in de laatste maand, bij Xaveer PEETERS, Kasteeltje, Thildonck.
20/1/1934 VETWEIDE te huren, Groot 2 hectare 33 aren, goed afgespannen en drinkbak, gelegen te Thildonck achter 't Sas, tegen den bosch van Mad. Vander Elst. Zich te bevragen bij Edm. Van Horick, Wespelaer.
27/1/1934 Te koop: Beste volle VEERS, einde der dracht, bij Emiel PEETERS, Postweg, Thildonck.
27/1/1934 Te koop: Een KAR op ressort, in zeer goeden staat, dienstig voor ezel of poney, alsook partij drogen mutsaard, bij Domien VANDEN BROECK, Thildonck.
3/2/1934 Te koop: Vol MELKSCHAAP, in de laatste maand, bij Eduard SCHOETERS, Bertrodestraat, Thildonck.
3/2/1934 Te koop: Allerbeste EZEL met getuig, bij Frans VAN DEN BROECK, Lipsestraat, 141, Thildonck.
3/2/1934 De Nieuwigheid van 1934. De gebrevetteerde Waschmachien PERSOONS. Nam. Venn. der Ontroomers Persoons. Tel. Haecht 13. Thildonck (Wespelaer).
10/2/1934 Partij WITLOOFZAAD, eigen gewin, uit gesorteerde wortelen, beste soort, te koop bij Jules VER ELST, Berthrodestraat, Thildonck.
17/2/1934 Veloclub "MOEDIGE STOEMPERS", Thildonck. Uitslag van den Tombola van Zondag 11 Februari 1934. (25 prijzen). De prijzen mogen afgehaald worden tot eind Februari in 't lokaal bij Petrus Van Horenbeeck.
17/2/1934 Partij WEIDEDRAAD, AAN 0,80 fr. het kgr., te koop bij Jan Baptist SEGERS, Kruineikestraat, Thildonck.
24/2/1934 Bij uitscheiding van bedrijf, Openbare Verkooping van LANDBOUWGERIEF, Stalmest, Veldvruchten en Planken, in de Berdrodestraat, te Thildonck. Not. Ign. Maes, Wespelaer, zal op Dinsdag 6 Maart 1934, te 2 ure namiddag zeer stipt, openbaarlijk verkoopen: Ten aanzoeke en ten huize van Mevr. wed. Paul SCHOETERS en kinderen, in de Berdrodestraat te Thildonck. A. LANDBOUWGERIEF: 1 kar voor poney, allerlei paardsgetuig, 2 eggen, 2 ploegen, 1 wel, graanmolen (Massant), 1 strooisnijder, 1 groot beirvat, verscheidene witloofvuurkens, 7 witloofplaten, bascule met gewichten, 1 botervat, 1 vleeschblok, 1 ijzeren bakoven, een partij goeden weidraad, allerlei kettingen en ijzergetuig, rieken, schuppen, hakken, kappers, enz. - 2 tafels. B. STALMEST: verscheidene koopen allerbeste stalmest. C. VELDVRUCHTEN: een partij beeten en 25 aren rapen in koopen verdeeld. D. PLANKEN: eenige koopen Kerselaren planken. En nog allerlei andere voorwerpen, te lang om op te noemen. Alles af te zien den dag der verkooping. Gewoone voorwaarden, komptante betaling en 15% verhooging voor kosten en rechten.
24/2/1934 Schoone witte GEIT, van 't derde lammer, den 16 Maart den tijd om, te koop bij Jos. VANDEN HOUDT-PAEPS, Thildonck.
3/3/1934 Te koop: Twee schoone VEERZEN voor de weide, een van 21 maanden en een van 12 maanden, bij de wed. VERSTREKEN, Cauberg, Thildonck.
10/3/1934 Bij uitscheiding: beste PONEY met getuig, bij de wed. Eduard SCHOETERS, Bertrodestraat, Thildonck.
10/3/1934 Over te nemen wegens ouderdom: HOTEL-RESTAURANT, tegenover pensionaat-religieuzen. Gaat het hele jaar. Goed gemeubeld. Tuin, Garage. Huur 300 fr. Overname 22.500 fr. of elk aannemelijk aanbod. Adres ten bureele van "De Haechtenaar".
17/3/1934 Bij Rechtsmacht Er zal op Woensdag 21 Maart 1934, ten drie ure nanoen, te Thildonck, Postweg nr. 312, overgegaan worden tot de openbare verkooping van een zeer goede STORTKAR, door het ambt van den Deurwaarder Davidts te Leuven. Met gereed geld. Zonder kosten.
31/3/1934 Te koop: Partij BEETEN en KLAVERZAAD. Bij de Gezusters VAN DEN HOUT, Lipsestraat, 136, Thildonck.
7/4/1934 KUIKENS te bekomen aan 1,75 fr. 't stuk, bij de wed. Em. DE COSTER, Thildonck-Brug.
14/4/1934 Te koop: Volle VEERS, bij Arthur VAN DE VELDE, Dorp, Thildonck.
21/4/1934 SCHOENEN ! Wilt u goede sterke schoenen hebben, wendt u rechtstreeks bij Jozef GOOVAERTS, Mortelstraat, Thildonck, daar zult u vinden wat u verlangt. Alsook alle soorten Sloeffen, van het vroeger gekend huis Jules Meeus.
Hij gelast zich ook met alle reparatiën. Spoedige bediening en verzorgd werk.
21/4/1934 Partij VOEDERBEETEN en STROO te koop bij Xaveer PEETERS, Kasteeltje, Thildonck.
28/4/1934 Te koop: Schoone VEERS goed voor de weide, bij Jozef VANDEN HOUDT, achter 't Klooster, Thildonck.
19/5/1934 Te koop: Schoone Volle VEERS, dicht bij 't kalven, bij Victor VANLANGENDONCK, Wackerzeelse Steenweg, Thildonck, nabij Kelfs.
26/5/1934 Te koop: Nieuwe RESSORTKAR, dragende 1500 kilo, bij Frans VANDEN BROECK, aan de Kerk, Thildonck.
Zondag 29 maart: * KVLV-Tildonk organiseert een PLANTENRUILBEURS en PANNENKOEKENNAMIDDAG in zaal Familia vanaf 14.00 u. Tijdens de plantenruilbeurs kan je ook inschrijven voor TILDONK BLOEMENDORP 2009.
* FCVV Tildonk - Sp Hoeleden, om 15.00 u. in het Gaston Pinnoystadium.
Dinsdag 31 maart: * Opendeurdag voor de 2,5 jarigen in de Sint-Angela-Basisschool (SAB), van 10.45 tot 11.45 u.
Op 28 maart 2009 van 20.30 tot 21.30 u. (Belgische tijd) doven 1 miljard mensen in meer dan 1000 steden over de hele wereld een uur lang alle lichten! Met deze symbolische actie wil WWF aantonen dat we door samen te werken het verschil kunnen maken tegen de klimaatverandering!!
In België hopen we dat 500.000 gezinnen deelnemen aan onze actie zodat een sterk signaal wordt uitgezonden om het klimaat te beschermen! Het Atomium, de Grote Markt van Brussel en de VRT-toren zullen zich alvast in het donker hullen. Ook het Brussels gewest heeft zich geëngageerd om deel te nemen net als andere grote steden zoals Antwerpen en Gent.
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk