Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
Op de voorgrond bevindt zich het huis en de winkel van het echtpaar Gustaaf Verbiest Maria Janssens, in het midden de pastorij en links op de achtergrond vangen we een glimp op van het klooster. Let ook op de mooie lindebomen die de Dreef toen nog sierden. Maria Janssens baatte een likeur- en verfwinkel uit, schuin tegenover de kerk (nu frituur 'Het Tildonks Dreefje'). Haar echtgenoot, Gustaaf Verbiest, was een kopman van de Verenigde Vrienden (de Varkens) en was ook de laatste burgemeester van het zelfstandige Tildonk.
Foto: Zuster Maria Paulina Vandevenne omringd door haar zusters en broer (Maria, Augusta, Madeleine en Leon) en haar ouders Guillaume Vandevenne en Pauline Penoey. De foto werd waarschijnlijk genomen bij haar vertrek naar India, ze droeg immers reeds het missiekleed.
De Ursulinen van Tildonk in India
De congregatie der Ursulinen van Tildonk, indertijd gesticht door de Tildonkse parochiepriester Joannes Cornelius LAMBERTZ, had één groot doel voor ogen, nl. de uitbouw van het christelijk onderwijs.Hiertoe werden overal te lande nieuwe kloosters opgericht. De orde deinde vervolgens verder uit naar Nederland, Engeland, Duitsland, Canada, Amerika, Congo
Ook in de missiegebieden was er een groot gebrek aan scholen en zo kwam het dat de befaamde pater LIEVENS,[1] die uiterst actief was in Brits-Indië eind vorige eeuw, een beroep deed op de zusterkens van Tildonk om aan die nood te voldoen. Niet tevergeefs, want de eerste vier missiezusters kwamen er toe op 5 januari 1903. Enkele dagen nadien bereikten ze hun post te Ranchi in de provincie Chota-Nagpur.
Nieuwe missieposten volgden: Khunti (1904), Tongo (1906), Rengarih (1908), Noatoli (1925), Gumla (1945). Naast een middelbare school en een normaalschool te Ranchi werden kantwerkscholen, weeshuizen en kinderkribben opgericht.
In 1935 waren niet minder dan 57 Ursulinen-missiezusters, meestendeels vanuit Tildonk, naar India afgereisd. Tot op vandaag zijn de Ursulinen van Tildonk in India aanwezig.
Zr. Pauline (Victorina Vandevenne), een Tildonkse missiezuster
Op zondag 15/12/1935 had er het klooster van Tildonk een groot missiefeest plaats. Twee weken later zouden immers twee missiezusters naar India vertrekken: zuster M. Paulina, alias Victorina VANDEVENNE (geboren te Tildonk op 6/2/1908 als dochter van Guillaume Vandevenne en van Pauline Penoey), alsook zuster M. Maria Liguori (Magdalena Verschueren) uit Mechelen.
Voor het dorpje Tildonk was dit een gebeurtenis van formaat, zijn eerste missionaris werd uitgezonden.Kaarten voor het missiefeest waren te bekomen in het klooster van Tildonk en in de bijhuizen te Haacht, Sint-Adriaan, Wijgmaal en Winksele-Delle.
E. H. De Coster, de bestuurder van het klooster, hield een gelegenheidssermoen in al de missen en de leerlingen van de kostschool luisterden in de namiddag het feest op met muziek en declamatie. De Missiebietjes van Tildonk blonken uit met een toneelstukje over pater Lievens. Het waren: Wilhelmine Vanstappen, Marie Janssens, H. Massy, E. Bisschop, Paula Jossa, A. Heyligen, A. Ons, A. De Keuster, Irma Albert, Marie Uytterhoeven, Fin Van Zegbroeck, Wivina Piot, Verbelen, Yvonne Vandenbroeck en Henriette Vervoort. Een bijzondere vermelding kreeg Wilhelmine Vanstappen voor haar uitbeelding van Pater Lievens.[3]
De tocht naar India was een hele onderneming: vanuit Tildonk over land naar Marseille waar ingescheept werd, dan naar Port Saïd, langs het Suez-kanaal, de Rode Zee, Djibouti en de Golf van Aden om via de Indische Oceaan de eindbestemming na enkele weken te bereiken.
Zuster Pauline werd verpleegster in het hospitaal en heeft als vroedvrouw een heel pak kindjes op de wereld geholpen.
In The Annals of the Ursulines of Tildonk in India lazen we dat ze in augustus 1938 doodziek werd (tyfus) en zelfs de laatste sacramenten ontving. Ze herstelde evenwel en kon op het einde van dat jaar het werk hervatten.
Missiezuster zijn in India was geen kinderspel. In de zomer kon de temperatuur er oplopen tot 45°C in de schaduw, er woedde bij tijd en wijle een cholera- of tyfusepidemie en soms kwam het gevaar voort van de inlandse fauna (schorpioenen, slangen, tijgers, noem maar op ). De afstand India-België was immens, het duurde dan ook meer dan 20 jaar vooraleer zuster Pauline de eerste keer op bezoek kwam in haar geboorteland! Zuster Pauline overleed te Gumla (India) op 23 juli 2001 in de gezegende leeftijd van 93 jaar.
[1] Pater Constant Lievens uit Moorslede (W. Vl.) was ongetwijfeld een der grootste missionarisfiguren die ons land heeft voortbracht. Hij stichtte in 1885 de missiepost van Chota-Nagpur in Engels-Indië. Hij stierf op 36-jarige ouderdom en had, aldus de toentertijdse bronnen, in een korte tijdsspanne niet minder dan 27.000 Indiërs eigenhandig gedoopt. In 1935 telde Chota- Nagpur al meer dan 300.000 katholieken. [2] Ook in andere werelddelen was (en is nog steeds) de Tildonkse congregatie actief. Oorspronkelijk (1914) was Canada (en vandaar uit de Ver. Staten) missiegebied voor de Tildonkse Ursulinen. Vanaf 1955 vertrokken ook missiezusters van alhier naar Congo (Goma, Shabunda, Kalima). [3] De Gazet van Haecht, 21/12/1935.
Tildonk
telde in de eerste decennia van de twintigste eeuw niet minder dan vier
hotels: Hôtel du Cygne (maar iedereen sprak van Het Zwaantje), Hôtel de Londres, Hôtel Ste-Ursule en Hôtel
Maritime.
De drie eerste
hotels waren toegespitst op de bezoekers van de Internationale School van het
klooster. Terwijl de Maritime, eigenlijk het sashuis, zijn kalandizie vooral
bij de Leuvense vaarttoeristen vond.
Hotel Het
Zwaantje werd opgericht door Jules Schodts (1863-1930), die getrouwd was met de
Leuvense Jeanne Ide Lintermans. Vroeger was op deze plaats een herberg
gevestigd die uitgebaat werd door de ouders van Jules, nl. J.Bt. Hieronimus
Schodts (1823-1877) en Maria Virginia Van Orshoven (°1842). Maar ook de
grootouders moeten er herberg gehad hebben: Schodts Cornelius (1791-1837) en
Maria-Anna van den Schrieck (1787-1856). In de overlijdensakte van deze laatste
stond: tapster en landbouwster.
De familie
Schodts komen we in Tildonk al van vóór 1600 tegen. Zij had op deze plaats een
eigendomshoeve en in de 18de eeuw zelfs een familiebrouwerij.
Maria-Anna van
den Schrieck was de zuster van een der eerste drie Tildonkse kloosterzusters
(zuster Catharina van den Schrieck). Andere zusters waren getrouwd met telgen
uit de families Gordts, Janssens en Persoons, de voornaamste pachtersfamilies
in het 18de eeuwse Tildonk
Jules Schodts,
in Tildonk door iedereen gekend als Juul van t Zwonke, heeft het hotel
opgestart vóór de eerste wereldoorlog. Op de foto zie je de uitbaters en het
personeel van Hotel Het Zwaantje. Achter in de tuin stond een wip opgesteld,
aan de straatzijde was een terrasje.
De ligging vlak naast het klooster was natuurlijk ideaal. Maar het duurde niet
lang of er kwam concurrentie. Louis Van Horick, getrouwd met Bernardine
Persoons, begon ook een hotel, rechtover de hoofdingang van de kerk, en noemde
zijn etablissement Hôtel de Londres.
Dit was duidelijk niet naar de zin van Jules en het verhaal gaat dat hij zijn
concurrent kwam uitdagen door er eens binnen te stappen en er een boeksering te bestellen, arme-mensenkost
en zeker geen hoteleten in die tijd. Het affront kon tellen en het duurde niet
lang of beide hoteliers waren verwikkeld in de Tildonkse politieke strijd
tussen Varkens en Beren
In 1937 stopte
Hotel Het Zwaantje definitief met zijn bezigheden en werd de inboedel openbaar
verkocht door madame Schodts.
Op het einde van de oorlog brandde het gebouw gedeeltelijk af. De restanten van
het middengedeelte werden nog een tijd bewoond door het echtpaar De
Greef-Vanhorenbeek tot de definitieve afbraak volgde.
Laatste rustplaats
Vandaag 7 juli
2006 werd Julia Schodts (°Tildonk 22 maart 1911, +Berchem 3 juli 2006), dochter
van hotelier Jules Schodts, in het familiegraf op het oude kerkhof van Tildonk
begraven. Zij keerde aldus voor altijd naar haar geboortedorp terug,
het dorp waaraan ze na al die jaren nog steeds gehecht was.
Foto: Botervaten en ontromers van Persoons, ca. 1909.
Een reklamefolder uit ca. 1909 over het toen prille Tildonkse bedrijf 'ONTROOMERS PERSOONS' luidde als volgt:
BERICHT Het is eene bekende zaak dat iedere fabrikant of verkooper van afroomers beweert dat zijn stelsel het beste is. Wij mogen zonder eenige tegenspreking mogelijk zeggen, dat de ONTROOMER PERSOONSnieuw stelsel met hangenden bol alleen de beste is. Een onweerlegwaar bewijs hiervan is dat wij in verschillende streken, in min dan vier jaren en half van 70 tot 85 onzer ontroomers per gemeente hebben geplaatst. De lijst hiervan kan op aanvraag gezonden. ------------
De ONTROOMER PERSOONS is de bestkoope: omdat hij schier onverslijtbaar is omdat hij van de verschillende stelsels het best aan zijn doel beantwoordt omdat hij zich gansch zelf oliet omdat hij al de noodige voordelen dezer toestellen bezit, zonder een enkel der nadeelen te hebben welke men bij andere merken aantreft, zooals: slecht afroomen, moeilijk smeren, rap slijten, ingewikkeld mekanism, lastig draaien, gerucht maken der tandwielen, gemis aan zuiverheid door de olie, caoutchouc, enz, breekbaarheid van sommige deelen.
De ONTROOMER PERSOONS is geen namaaksel van andere stelsels; hij berust op gansch nieuwe eigenschappen.
Het is de eenige ontroomer welke gansch aan zijn doel beantwoordt. -------------
Op aanvraag, cataloog, gratis en franco. -------------
Foto: Emiel Van Hoof, de nieuwe pastoor van Tildonk, tijdens zijn entree in zijn nieuwe parochie op 15 februari 1959. Op het achterplan bemerken we de directeur van het klooster die de hand drukt van Jules Van Langendonck, en er tussenin Herman Vanhorenbeek, vaandeldrager van de fanfare St-Cecilia.
De inhaling van pastoor Van Hoof (1959)
De Tildonkse pastoor Nijs nam op 18 december 1958 in stilte afscheid van zijn parochie waarvan hij sedert 19 september 1950 de dienst uitmaakte. In zijn plaats kwam pastoor Van Hoof, tevoren onderpastoor van de Leuvense Sint-Pietersparochie. Zijn intrede ging niet onopgemerkt voorbij. De Tildonkenaren hadden in het verleden al bewezen dat ze uitmuntende stoetenbouwers waren en opnieuw zetten de parochiale verenigingen hun beste beentje voor.
Ook nu weer haalden we onze mosterd uit de onvolprezen nieuwsbron voor onze streek, het weekblad De Haechtenaar. Leest u even mee?
Aanstelling van een nieuwe herder
Zondag 15 februari zal de Tildonkse parochie haar nieuwe herder, Z.E.H. VAN HOOF, feestelijk verwelkomen. Naar we konden vernemen is de Z.E.H. Van Hoof van Antwerpen afkomstig, waar hij geboren werd in 1909, en studeerde hij, alvorens naar het Seminarie te gaan, aan het Sint-Jozefscollege te Turnhout. Hij was achtereenvolgens onderpastoor te Braine-le-Château, Evere, parochie OLV Onbevlekt te Leuven, en sinds 1943 in de St. Pietersparochie te Leuven. De nieuwe pastoor wordt aan de grens Tildonk-Wespelaar verwelkomd en vervolgens stoetsgewijs naar de kerk geleid. Deze feestelijke optocht volgt volgende wegwijzer: Tildonk-Brug, Kruineikestraat, Woeringstraat, Dorp, Nieuwe Baan, Brug, Kruineikestraat, Dreef. In naam van onze Tildonkse lezers heten wij Z.E.H. Van Hoof hartelijk welkom in zijn nieuwe parochie. Bij deze gelegenheid wensen we tevens het beste aan de vroegere pastoor, Z.E.H. Nijs, die wegens zijn wankele gezondheidstoestand op rust diende te gaan, zeer tot spijt van zijn parochianen die hem grote waardering toedroegen.
---
Jaarschriften en welkomstspreuken voor de inhuldiging van Z.E.H. Van Hoof, kunnen van heden af besteld worden bij A. Neefs, Brug, Tildonk.
De Haechtenaar 7 februari1959
Inhuldiging pastoor
Zondag 15 februari wordt Z.E.H. Van Hoof als pastoor van de parochie Tildonk aangesteld. Hieronder geven wij het programma van de feestelijke aanstelling: - Te 14 uur: Ontvangst aan de rand van de gemeente. Redevoering van dhr. Burgemeester. Optocht naar de kerk. In ogenschouw nemen van de stoet door Z.E.H. pastoor. - Te 15 uur: Aanstelling van Z.E.H. Van Hoof tot pastoor van Tildonk door Z.E.H. Deken van Haacht. Officiële opening van de kerk, met lof, sermoen en Te Deum. - Te 16 uur: Bijeenkomst in de parochiezaal met redevoeringen van verschillende personaliteiten. - Te 17u15: Receptie van de overheden in de meisjesschool door Z.E.H. Pastoor.
De Haechtenaar 14 februari 1959
Inhuldiging van E.H. Van Hoof, als pastoor van Tildonk (samenvattend verslag)
- Welkomstrede aan de rand van de gemeente Tildonk-Wespelaar door de burgemeester. Daarop liet de fanfare De Verenigde Vrienden het Vaderlands Lied weerklinken. Al de organisaties en groeperingen van Tildonk stapten mee op in de stoet: Boerengilde, Boerinnengilde, BJB, Bond der Jonge Moeders, fanfare St. Cecilia, K.A.J., Atletiekclub P.A.K.T. (...de leden der jeugdige Atletiekclub P.A.K.T. verrasten de bevolking, door hun frisse en opvallende verschijning in hun "blauw-wit" trainingskostuum, onder leiding van hun flinke trainer dhr. Louis Verstraeten...) Na de rondgang van het dorp nam de nieuwe herder de stoet in ogenschouw, samen met de talrijke geestelijken, het gemeentebestuur, de kerkfabriek en leden van de C.O.O. Vervolgens begaf hij zich met zijn gevolg naar de ingang van de kerk, waar de heer August Van Gorp, voorzitter van de kerkfabriek een welkomrede hield. (....) Daarop ontving de nieuwe pastoor de sleutels van de kerk en weerklonk nogmaals het Vaderlands Lied, nu uitgevoerd door de fanfare St. Cecilia. De kerkelijke plechtigheid ving aan met het "Veni Creator", gebracht door het zangkoor van de parochie St. Pieter van Leuven. Gedurende het lof werd een rede uitgesproken door Z.E.H. Deken van Haacht. Na de kerkceremoniën begaf men zich naar de parochiezaal waar een welkomstgroet werd gebracht door dhr. Hubert Simonart, gevolgd door een rede door dhr. L. Verbelen, namens de Boerengilde, dhr. J. Vanden Eynde, namens het A.C.W. en de mannenbewegingen, mev. Hamels, namens de vrouwenverenigingen. Tenslotte volgde een dankwoord van Z.E.H. Van Hoof (....). Uiteindelijk was er nog een officiële receptie in de meisjesschool.
Dit reclamebord hangt omhoog in de Vijfeikenstraat, aan de huisgevel waar bakkerij Boogaerts gevestigd was en voordien bakkerij Albert Van den houdt. ( 5 antwoorden slechts deze keer, allen juist) Opgave 13 -> zie rechterkolom. Deze keer begeven weons in de wereld van de heraldiek. Elke zichzelf respecterende adellijke familie was vroeger in het bezit van een familiewapen.Tussen haakjes: dat het voeren van een wapen een louter voorrecht van adellijke families zou zijn is nog een zeer verspreide misvatting. In vroegere tijden voerden veel welgestelde 'gewone' families een wapen. Voor die families was het wapen een familiesymbool, een zinnebeeldige uitdrukking van de samenhorigheid van de familie. Dat was de eigenlijke waarde van het burgerlijk wapen. Er zijn vele duizenden bekende niet-adellijke wapens tegenover enkele honderden adellijke. Welke nobele Tildonkse familie voerde dit wapen?
Foto: Zichtkaart uit de jaren 50 van het Tildonkse gemeentehuis. Bemerk centraal het H.Hartbeeld met de kroon die 's avonds elektrisch verlicht was! De benedenverdieping van het gebouw deed dienst als gemeentehuis, de bovenverdieping als woonplaats van de schoolmeester. Later werd aan de voorgevel 'het kaske' uitgehangen, waarvan vooral de huwelijksaankondigingen gretig geraadpleegd werden.
Links van het gemeentehuis zie je nog een gedeelte van de oude gemeenteschool (met op de buitenmuur de aanplakplaats voor affiches). De poort rechts gaf toegang tot het zaaltje, 'Flora' genaamd,dat bij Café Coppi hoorde. Tijdens Tildonk-kermis speelde daar een jazz-orkestje.
Gemeentehuis te koop!
Deze week lazen we het in de krant: het oud-gemeentehuis van Tildonk staat te koop. Het gebouw, dat sedert de 19de eeuw hét symbool van de vroegere zelfstandige gemeente Tildonk was,is zoals de rest van het dorpscentrum wettelijk beschermd. De koper zal het dus moeten instand houden. Vinden jullie het ook niet jammer dat men geen gemeenschapsfunctie heeft kunnen vinden voor het oud-gemeentehuis van Tildonk?!
*** Tachtig jaar geleden werd een standbeeld van het H.Hart boven op het voorgedeelte van het gemeentehuis geplaatst. In de tijdsgeest van toen was er nauwelijks sprake van scheiding tussen Kerk en Staat, zeker niet op gemeentelijk vlak. De Gazet van Haecht berichtte als volgt (de ellenlange toespraken hebben we maar niet overgenomen): Gazet van Haecht, 8 augustus 1926 Vlaginhuldiging en wijding van het Beeld van t H. Hart te Tildonk Beste bondsvrienden in Jezus H. Hart, Zondag 22 augustus is Tildonk aan de beurt: Vlaggewijding, toewijding der gemeente aan t H. Hart met plaatsing van een H. Hartbeeld op het gemeentehuis. Bondsvrienden, Tildonk verwacht U allen. Tildonk bereidt U een plechtige ontvangst. t Seizoen der vlaggewijdingen der bonden van t H. Hart loopt ten einde. Zorgt Gij allen, Bondsvrienden, ervoor dat het slot een zegekroon weze voor Jezus H. Hart. t Weder zal gunstig zijn; t valt altijd meê in Tildonk ! De verbindingen met de treinen tot Wespelaar-Tildonk zijn gemakkelijk. De vorming van den stoet geschiedt tusschen Wespelaar en Tildonk, langsheen de lommerrijke dijken der Leuvensche vaart. Voor een veilige bergplaats voor uwe fietsen en motos is gezorgd. Alles niets te vergeten is op zijn beste voor U geregeld Gazet van Haecht, 29 augustus 1926 H. Hartfeesten te Tildonk Vlaggewijding van den Bond van t H. Hart en toewijding der Gemeente aan Koning Kristus Op Zondag 22 Oogst jl. heeft Thildonck op zijne beurt openbare hulde gebracht aan Koning Jezus. De hoogdag werd ingezet met eene Algemeene Communie van de gansche parochie. De smodderregen van s Zaterdags, die de feestelijkheden letterlijk in t water dreigde te doen vallen had opgehouden ( ) Het anders zoo rustige dorpje was reeds van den vroegen morgend vol leven tot op de vier uitkanten, en overal zag men de menschen met lofwaardigen ijver hunne huizen en wijken met vlaggen en wimpels, bloemen en beelden versieren. s Namiddags te 3u 30, had de optocht plaats van meer dan 30 H. Hartbonden en maatschappijen door de mooi opgesmukte straten der gemeente ( ) Na den optocht stroomden de menschen samen voor t gemeentehuis, alwaar een stemmig altaar was opgetimmerd. Links en rechts schaarden zich de vaandrigs met de banieren der deelnemende bonden die vooraan op het plein plaats namen. Op t gemeentehuis prijkte het H. Hartbeeld een kunstwerk, gebeiteld door den Heer Edm. Schoofs van Mechelen hetgeen werd aangekocht door de milde giften der bevolking ( ) Van op het verhoog stuurde de Eerw. Pater Meeus, S. J. de deelnemende menigte den Bondsbroedergroet toe ( ) Daarna sprak de Heer Fornoville van Antwerpen ( ) Nadien werd een plechtig lof gezongen waaronden de Z. E. Heer Laurent, Deken van Haecht, de vlag wijdde, alsook het beeld inzegende, dat van op het gemeentehuis het dorp zal blijven beheerschen in beschermende liefde en zegen. Daarop werd door den Heer Burgemeester in naam van gansch de Christelijke bevolking, in opdracht der beslissing van den gemeenteraad, gehouden op 4 Oogst ll., de gemeente aan het H. Hart toegewijd ( )Tot slot van den grootschen feestdag richtte de Eerw. Heer Pastoor nog een hartelijk dankwoord tot de talrijke bonden uit t omliggende die door hunne aanwezigheid deze feesten waren komen delen en opluisteren ( )
Foto: Bij de werkzaamheden rond de aanleg van de nieuwe basculebrug over de vaart te Tildonk in 1948 werd blijkbaar ook een duiker ingezet. Dit vreemde personage diende natuurlijk vereeuwigd te worden
Brugperikelen
De eerste brug over de vaart draaide zijdelings weg. In augustus 1920 werd de brug vernield na een aanvaring door een binnenschip en toen kwam blijkbaar de houten noodbrug in de plaats*. Zou het kunnen dat het in 1934 opnieuw prijs was? Men had het toen immers over de pas nieuwe herstelde brug.
Rond 15 mei 1940 werd de brug tot ontploffing gebracht om de doortocht van de Duitse troepen te beletten. Een tijd nadien werd een nieuwe noodbrug opgetrokken. In 1948 kwam er uiteindelijk een metalen basculebrug met houten rijdek in de plaats. Deze werd achter de noodbrug gebouwd in de richting van Kampenhout, om te verhinderen dat het verkeer lange tijd diende onderbroken te worden. Het dek besloeg echter slechts één rijvak hetgeen later meer dan eens aanleiding zou geven tot handgemeen tussen enkele keikoppen, als de ene niet wou wijken voor de andere
Een en ander omtrent de bruglazen we in de krant:
Het Laatste Nieuws 27 augustus 1920
Tildonk (Br.)
Aanvaring op de Leuvensche Vaart
Vóór enkele dagen vaarde een binnenschip de Leuvensche vaart op in de richting van Leuven. Aan de brug te Tildonk botste het schip tegen de houten brug, die vernield werd. Daar er maar één brug is, werd het verkeer onderbroken, met t gevolg dat thans de voertuigen zoowel van den eenen, als van den anderen kant langs Kampenhout-Sas (omtrent 2 uur) of langs Wijgmaal (ook 1 uur) omweg moeten maken.
Het Laatste Nieuws 12 december 1920
Tildonk (Br.)
Aan den dood ontsnapt
Vóór enkele dagen waren jongelingen alhier ter kermis gekomen en na zich vermaakt te hebben trokken zij vrolijk huiswaarts. Het was pikdonker. Zij wilden over de brug der Leuvensche vaart terugkeeren. Een hunner, afkomstig van Boort-Meerbeek, doorde duisternis misleid, viel tegen de onverlichte brug in de diepe vaart, doch kon gelukkig zich vastklampen aan t metselwerk, zooniet ware hij onvermijdelijk verdronken. Op zijn hulpgeroep sprongen de vrienden toe en konden hem na enkele angstige stonden boventrekken. Echter was heel zijn hoofd overdekt met wonden en bloed en moest hij verzorgd worden door een geneesheer.
De Gazet van Haecht 4 augustus 1934
Moedwillig ongeval te Thildonck
Aan de pas nieuwe herstelde brug gebeurde Maandagavond te 22 uur een ernstig ongeval. Twee fietsers, een uit Wespelaer, de andere uit Thildonck, die elkaar moesten kruisen, botsten in t midden der nieuwe brug op elkaar en werden met geweld op den planken vloer gesmakt. Dr. Petit moest hen komen verplegen, zij liepen verwondingen op aan het hoofd welke moesten toegenaaid worden.
Het blijkt dat het twee vijandige personen zijn en aldus uit moedwilligheid hun beider ongeluk hebben veroorzaakt. Door de rijkswacht van Haecht werd een onderzoek ingesteld.
De Dag 22 juni 1940
Voor de vrijmaking der vaart
Het Leuvensch stadsbestuur onderzoekt op dit ogenblik de mogelijkheid om de vaart van Leuven naar de Rupel, die voor de stad een ekonomische faktor van belang is, terug bevaarbaar te maken. Onderhandelingen zullen worden aangeknoopt met een gespecialiseerde firma. Alles laat evenwel voorzien dat het een werk van langen adem zal zijn, aangezien niet minder dan 16 bruggen werden opgeblazen.
De Haechtenaar 6 juli 1940
Een reisje in de Brabantsche Kempen
...
De kerk te Tildonk had met een paar treffers af te rekenen. De herberg
rechtover de kerk en de woning van Gustaaf Pardon hadden veel te
lijden. De zagerij van Aug. Vandevelde, met den ganschen houtvoorraad,
gelegen aan den Postweg brandde totaal uit, terwijl door het springen
van de brug over het kanaal, enkele huizen werden beschadigd...
* André ver Elst schreef in 'Het kanaal Leuven-Mechelen in beeld', Euopese Bibliotheek Zaltbommel, 1983, nr. 14, ten onrechte dat zowel brughuis als brug in 1914 vernield werden. Het brughuis werd wel degelijk vernield, daar bestaan foto's van (zie bijdrage nr. 100 op deze blog), doch de brug bleef intact! Toen de Belgen op 19 augustus 1914 de aftocht bliezen hebben de Duitsers de brug ongeschonden in handen gekregen en bij de twee uitvallen van het Belgisch leger vanuit Antwerpen (24-26 aug en 9-13 sept) hebben de Belgen nooit de brug bereikt of deze ook op geen enkel ogenblik in gevaar gebracht (mededeling Roger Casteels, 28/6/06).
De Wellington III was eigenlijk een vliegende doodskist. De romp bestond uit een metalen vlechtwerk dat overspannen was met zeildoek. Hierdoor verkreeg het vliegtuig weliswaar een sterke structuur met een klein gewicht, doch dergelijke constructie bood slechts minimale bescherming voor de bemanning wanneer het vliegtuig onder vuur werd genomen. De propellerbladen waren van hout. Geschutstorentjes bevonden zich zowel in de neus als in de staart. Een normale bezetting bestond uit vijf bemanningsleden met verschillende functies: de piloot, de observer-navigator, de air-gunner, de bomb-aimer, de wireless operator. Soms waren ze met zes en vloog ook een leerling-piloot mee. De bemanning was dikwijls gemengd: deels Engels, deels leden uit andere delen van het Brits Gemenebest. Zo bestond de bemanning van de in Tildonk gecrashte bommenwerper uit twee Engelsen (R.A.F.) en drie Canadezen (R.C.A.F.).
118) 12/8/1942: EEN ENGELS GEVECHTSVLIEGTUIG CRASHT
Foto: De graven van de verongelukte bemanningsleden, Fred Harker (R.A.F.) en Charles Lenover (R.C.A.F.), op het oude kerkhof van Tildonk.
12 augustus 1942, bommenwerper WELLINGTON III crasht te Tildonk
Alconbury (GB), 11 augustus 1942, 23u00. Vanuit dit stadje, zo'n goede 100 km ten noorden van Londen gelegen, vertrekken in de nacht van 11 op 12 augustus 154 vliegtuigen voor een vlucht van zo'n 600 à 700 km, richting Mainz, Duitsland. Het is de eerste keer dat deze stad door het R.A.F. Bomber Command wordt aangevallen. De groep bestaat uit 68 Wellingtons, 33 Lancasters, 28 Sterlings en 25 Halifax-toestellen. Zes toestellen zullen nooit op hun basis terugkeren. Op 12 augustus 1u55 verongelukt een toestel in de buurt van Namen tijdens de heenvlucht. Hierbij komt de zeskoppige bemanning om. Een tweede Wellington, met kenmerk X3798, wordt op de terugweg door een Duitse nachtjager neergehaald boven Tildonk. Het juiste tijdstip is 3u13 in de ochtend. Twee bemanningsleden verliezen hierbij het leven: de piloot, Flight Sergeant - R.A.F. Fred HARKER, 20 jaar oud en de radiotelegrafist (wireless operator) de 26 jarige Canadees, Pilot Officer R.C.A.F. Charles LENOVER. Beiden liggen begraven op het oude kerkhof van Tildonk.
De drie andere inzittenden weten zich met hun parachute te redden: Flight Sergeant R.A.F. Jack DArcy, 18 jaar oud, staartschutter (air gunner); Flight Sergeant R.C.A.F. Ken Morrison, waarnemer-navigator (observer-navigator) en Flight Sergeant R.C.A.F. Bruce Weaver, 19 jaar, bommenrichter (bomb aimer). Zij zullen alledrie in handen vallen van de vijand en nadien in Duitse krijgsgevangenkampen terechtkomen.
Het vliegtuig stortte brandend neer in de Bertrodestraat, niet ver van de grens met Herent. Ooggetuigen zagen nog hoe het achternagezeten werd door een jachttoestel. Er volgden nadien nog verscheidene kleine ontploffingen die waarschijnlijk afkomstig waren van de munitie aan boord. Nog geen tien minuten na de crash was de ganse buurt al omsingeld door Duitse soldaten. Deze riepen de toegesnelde buren toe om onmiddellijk de plek te verlaten. Later op de dag is ook de Duitse piloot die het vliegtuig had neergeschoten, met de auto toegekomen. Omstaanders zagen hoe hij felicitaties ontving van de aanwezige Duitse soldaten. De verkoolde lichamen werden naar het kerkhof in Tildonk vervoerd en werden met militair eerbetoon vanwege de Duitsers (!) aldaar begraven. De Tildonkse bevolking betuigde evenwel haar sympathie met de geallieerden door telkens opnieuw bloemen en opschriften op de graven aan te brengen, die keer op keer door de bezetter werden verwijderd. Momenteel tref je op de kerkhofmuur een bordje aan: 'Oorlogsgraven van het Gemenebest. - Commonwealth War Graves'.In de Bertrodestraat, op de plaats van de crash, werd eveneens een herinneringsbord aangebracht door iemand die dit offer niet vergeten was.* 'Hier stortte op 12-08-42 een Brits vliegtuig WELLINGTON III brandend neer. - We herdenken de moedige bemanning', luidt de tekst.
Het Nieuws van den Dag 12 augustus 1942 Vluchten boven Duitschland Berlijn 12 aug. - Na storingsberichten zonder eenig sukses boven Noordwest-Duitsch kustgebied bestookten Britsche bommenwerpers tijdens den nacht een West Duitsche stad met scherf- en brandbommen verneemt het D.N.B. Tot hiertoe zijn geen details binnengekomen over de schade. Zes der aanvallende toestellen werden neergehaald.
* Met dank aan L. Vandeput. Zie het uitgebreide artikel: Gordts J., 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk, HOGT (12) 1997, 77-87, 183-191. Zie ook: www.go2war2.nl/artikel/1007/
't Was somwijlen droog, somwijlen nat, kletsnat, maar 't was plezant!
Hier enkele moedigen tijdens de Lipsebeekwandeling. Het zou een vraag voor 'Ken je dorp' kunnen zijn: 'Wie weet waar in Tildonk deze foto genomen is??'
De oudste vermelding van Tildonk treffen we aan in 1107 in de familienaam van Reinerus de 'Thieldunck'.
Tildonk bestaat uit twee Middeleeuwse woorden: 'Til' = bos en 'donk' = verhevenheid. De ridders 'van Tildonk', vertrouwelingen van de hertog van Brabant, bewoonden er tijdens de 12de eeuw twee motten: Oudenborg en Nieuwenborg (op de plaats van het huidige 'Kasteeltje'). In 1699 werd Tildonk tot graafschap verheven ten gunste van Charles L'Archier. Nadien kwam het in handen van de familie de Lalaing. Graaf Maximiliaan de Lalaing was de voornaamste heer van Tildonk.
In 1967 nam de gemeente Tildonk het wapenschild over van de adellijke familie de Lalaing: een ovaal schild van keel met tien aaneengesloten en aanstokkende ruiten van zilver, 3, 3, 3, en 1 geplaatst, het schild gehouden door twee omziende griffioenen van goud en getopt met een kroon van drie fleurons gescheiden door twee groepen van drie parels.
In 1821 richtte pastoor Joannes Cornelius Martinus Lambertz het ursulinen klooster op dat nadien 'moederhuis' werd van tientallen nieuwe stichtingen, verspreid over vier continenten. Het klooster was indertijd vermaard voor zijn Internationale school. De stijlvolle art nouveau feestzaal fungeerde als decor voor menige film.
Tildonk bezit sedert 1930 twee reuzen: Jan en Babs van Tildonk.
In 1976 werd Tildonk uitgeroepen tot Bloemendorp.
Beschermde gebouwen
het dorpscentrum in zijn geheel (kloostercomplex, kerk, kerkhof, pastorie)
Foto: Op deze kaart van nà 1688 bemerken we dat Tildonk gelegen was langs de as van twee belangrijke wegen, nl. Aarschot-Vilvoorde (-Brussel) en Leuven-Mechelen (-Lier), en doorsneden werd door een riviertje dat men toen de Leeps noemde (de huidige Lipse). De stad links onderaan is voormalig Hertogdom Brabants hoofdstad Leuven. Fragment uit de kaart: F. De Wit, Amsterdam, Marchionatus Sacri Imperii et Dominii Mechelini Tabula, etc.
TILDONK KERMIS Zondag 25 juni 2006 Tildonk Bloemendorp
loopt een nieuwe wandelroute in
de LIPSE- wandeling
op het grondgebied van Tildonk vertrek om 14u00 aan de pastorie, aankomst omstreeks 17u00 aan de Familia (waar die dag tevens de FAMILIAFEESTEN plaatsvinden) Gids: Jan Gordts (TILDONK LEEFT! - HAGOK) Afstand 9 km Deelname is gratis (bij regenweer zijn laarzen geen overbodige luxe)
Wisten jullie dat de kronijkers al in de 14de eeuw gewag maakten van de Lips in Tildonk??
Het kaartspel was een geliefd tijdsverdrijf vroeger. Veel was daar ook niet voor nodig: een spel kaarten, een viertal gegadigden (en die waren er blijkbaar genoeg) en als het effen mogelijk was ook nog wat goed weer, zodat men met tafel en al naar buiten kon. Pressen en wiezen speelde men het liefst. Hier weer een foto waarvan we de hoofdrolspelers niet goed kunnen achterhalen. Hij is blijkbaar genomen in de tuin van 'Tiske Schiplaken' (Mortelstraat). De speler met het witte hemd die met de rug naar de fotograaf gekeerd zit is Jef Bosmans. In de andere speler herkennen we Rik Bosmans. Iedereen is op zijn 'zondags' gekleed, we denken aan een familiebijeenkomst ter gelegenheid van Tildonk-kermis of zo. De klak op het hoofd was een vast vestimentair onderdeel bij velen en je zag ook wel eens iemand die gemakshalve zijn geruite pantoffels droeg... Bemerk tevens de 'Kampenhoutse stoelen' waarop de kaartspelers gezeten zijn. Een echt streekproduct en oerdegelijk qua makelij. Je trof dit type stoel vroeger in praktisch elk huis van Tildonk aan. Het bakhuis aan de zijkant en de bloeiende fruitboom op de achtergrond zorgen voor de intieme sfeer van het plaatje. Iedereen is geboeid door het spel, de dagdagelijkse problemen zijn ver weg...
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk