Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
Het grafmonument van graaf Alexandre van der Stegen de Schrieck en zijn echtgenote Léontine de Wyels
H
et kasteel van Beek[1] op het domein Herkenrode, grotendeels gelegen te Wespelaar tegen de Leuvense vaart aan, langs één kant grenzend aan het vroegere heerlijke domein van Wespelaar (nu domein de Spoelberch) en langs de andere kant aan het Kruineikeveld te Tildonk, werd in de 19de eeuw bewoond door het grafelijk paar Alexandre van der Stegen de Schrieck en Léontine de Wyels.
Alhoewel hun woonplaats zich op Wespelaars grondgebied bevond, waren zij kerkelijk toch op Tildonk gericht. Het gegeven dat de verstandhouding met hun buur kasteelheer Edmond Willems (wiens dochter Elisabeth Willems huwde met burggraaf Adolphe de Spoelberch) niet al te best verliep, zal hierin wel meegespeeld hebben. Het feit dat de familie Willems, net als de vorige bezitters van het heerlijk domein van Wespelaar, uitdrukkelijk aanwezig was in deze gemeente, zou wel eens de aanleiding kunnen geweest zijn dat het grafelijk gezin van der Stegen de Schrieck Wyels zich tot buurdorp Tildonk richtte. Voor zover ons bekend is, namen zij nochtans niet deel aan het Tildonkse openbare leven.
De kinderen van beide opponenten stonden blijkbaar verder af van deze vete want enkele decennia later zouden door hun toedoen de twee domeinen verenigd worden.[2]
Grafmonument
Aan de oostzijde van de parochiekerk van Tildonk en aanleunend tegen de sacristie, bevindt zich het imposante familiegraf van het echtpaar van der Stegen de Schrieck de Wyels.
Het grafmonument is in slechte staat. De marmeren platen, waarop in koperen letters vermeld stond wie er begraven lag, zijn mettertijd verdwenen. Alleen de gebeeldhouwde wapenschilden in het boogfronton herinneren ons eraan dat deze illustere familie hier begraven ligt.
Graaf Alexandre Ghislain Marie van der Stegen de Schrieck (°Leuven 12 april 1829, +Leuven 26 november 1910) was de zoon van graaf Philippe Norbert Marie van der Stegen de Schrieck (1796-1874) en van Justine Van der Fosse.
Léontine Thérèse Joséphine Caroline Eulalie de Wyels (°Leuven 28 september 1824, +Wespelaar 13 oktober 1895) was de dochter van ridder Charles de Wyels en van Eulalie de Longpré. Léontine de Wyels overleed te Wespelaar op 13 oktober 1895, luttele weken na het afsterven van gebuur Edmond Willems (+Wespelaar, 25 september 1895). De uitvaart gebeurde evenwel in de kerk van Tildonk op 17 oktober 1895.
In het koor van de kerk van Tildonk hingen vroeger de obiits van het echtpaar en tevens dat van hun zoon Philippe (Philippus Maria Ghislenus Alexander Leo van der Stegen de Schrieck, °Leuven 18 augustus 1863, +Oostende 7 februari 1937). Deze laatste werd in de grafkelder te Tildonk begraven op 11 februari 1937.
[1]De naam herinnert aan het oude gehucht Beek dat zich tussen Wespelaar, Tildonk en Buken situeerde. Het gehucht werd door de aanleg van de Vaart in 1750 in tweeën gesneden en verdween van de kaart toen het in 1798 definitief aan de gemeente Wespelaar werd toegevoegd. (Vandesande J., Het verdwenen gehucht Beek/Nederassent, HAGOK, 2001). [2]In 1924 kocht burggraaf Guillaume de Spoelberch, zoon van Adolphe, voor de som van 700.000 frank, het domein Herkenrode aan van graaf Philippe vander Stegen de Schrieck, zoon van Alexandre, en verruimde op die manier de oppervlakte van zijn eigen domein met maar liefst 35 hectare.
Het domein 'van Beek' omvatte het kasteel, een grote hoeve, een oranjerie, stallingen, een koetshuis en andere afhankelijkheden, en verder een park, een boomgaard, serres, vijvers, landbouwgronden en weiden. Op het grondgebied van Tildonk bevonden zich een hoveniershuis met afhankelijkheden en tuin, een kleine boerderij, eveneens met afhankelijkheden en tuin, landbouwgronden en weilanden, alsook de ruïnes van een oude woning. (Casteels R., 800 jaar domein de Spoelberch te Wespelaar, HAGOK, 1997, 375-376).
Het kasteel van Beek te Wespelaar (ca. 1900), woonplaats van het echtpaar Alexandre van der Stegen de Schrieck Léontine de Wyels. Het grafmonument in 1980 toen de tekstplaten nog aanwezig waren (Foto Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium; zie:Gordts J., Inventaris van het kerkarchief van Tildonk, HAGOK, 1997, nrs. 190-191). Het grafmonument in 2009. Een dringende restauratie dringt zich op. Obiit van graaf Alexandre van der Stegen de Schrieck (+Leuven 26 november 1910). Obiit van gravin Léontine de Wyels (+Wespelaar 13 oktober 1895). Obiit van graaf Philippe van der Stegen de Schrieck (+Oostende 7 februari 1937).
Gemeenteraadsverkiezingen van 1921 - pamflet van lijst nr. 2 (de beren; lijst Persoons)
De Eerste Wereldoorlog was nog niet lang achter de rug in 1921 toen er overal te lande gemeenteraadsverkiezingen plaatsgrepen. Niet verwonderlijk dus dat enige oorlogsretoriek in de pamfletten binnensloop...
In 2006 stootten we op een kaart uit 1750 waarop de galg van graafschap Tildonk stilistisch afgebeeld stond (Plan du Canal de Louvain, Ant. Opdebeeck, Mechelen 9/2/1750 detail Tildonk). We wisten van het bestaan van die galg af uit diverse archiefteksten alsook door wat toponiemen die in die richting wijzen, doch nu kwamen we ook de exacte plek te weet waar de galg zich bevond in grensgebied Tildonk-Herent (zie blogpost nr. 42 van 5/2/2006).
Sedert enige tijd kan je de zogenaamde Villaretkaart inzien op de website van Geopunt. Deze kaart is genoemd naar Jean Villaret, ingenieur-geograaf bij het Franse hof en één van de makers van de kaart. Zij kwam tot stand na één der Franse veroveringstochten door onze gebieden (1745-48).
En ook hier weer werd de galg stilistisch afgebeeld (omgekeerde 'u' of griekse letter pizo u wil), met daarnaast het woord Justice. Geen twijfel mogelijk
Avoir haute et basse justice: hoog en laag recht hebben (men had het ook wel eens over 'galg en rad mogen voeren').
Legende:
A Lipsestraat
B Vijfeikenstraat
C Mortelstraat
D Terbankstraat
E Bosstraat (Grensstraat)
1 de galg van Tildonk
2 het Bertrodehof (Hof te Bettenrode)
3 de hoeve van de Grote H. Geest van Leuven (Hof ter Leeps)
1958: fanfare Verenigde Vrienden bestaat 50 jaar en wordt Koninklijk
1958, toen elk dorp nog één of meerdere fanfares bezat...
(De Haechtenaar, 19 juli 1958)
Koninklijke Fanfare "De Verenigde Vrienden" uit Tildonk, herdachten hun 50 jarig bestaan
Opgericht in 1908, door toedoen van de heer August de Behault du Carmois, erevoorzitter, en de heren Jean De Coster, Frans Van Essche, Constant Van Essche, Frans De Coster, Jozef Van den Heuvel, Jan-Baptist Engelborghs en Emmanuel Artoos, pioniers, vierde de fanfare "De Verenigde Vrienden" thans de vijftigste verjaardag van haar bestaan, en tevens haar benoeming tot Koninklijke vereniging. Deze gebeurtenissen gingen dan ook niet onopgemerkt voorbij en een muziekfestival werd op touw gezet, waaraan niet minder dan 29 verenigingen deelnamen. Nadat in de voormiddag een kerkelijke plechtigheid plaats had, werd vervolgens een minuut ingetogenheid in acht genomen bij het graf van wijlen eerste ere-voorzitter A. de Behault du Carmois, terwijl een bloemenhulde werd gebracht aan de gedenksteen van de gesneuvelden der beide wereldoorlogen. Om 3 uur werd een optocht gevormd in het Dorp, die defileerde voor het gemeentehuis. Daarna begaven de verenigingen zich naar het feestterrein, waar de ganse namiddag concerten werden uitgevoerd. 's Avonds had in de zaal Concordia een ontvangst plaats. De heer Gustaaf Verbiest dankte al de verenigingen, die aan de feestelijkheden hadden deelgenomen, terwijl ook een erewijn werd geschonken. Tot slot werd door dr. R. de Behault du Carmois overgegaan tot de uitreiking der prijzen aan de deelnemende verenigingen. Lijst der verenigingen: 1. Fanfare "Help U zelve", Lubbeek-Sint Bernard 2. Koninklijke Fanfare "Sint Cecilia", Tildonk 3. Koninklijke Fanfare "Sint Cecilia", Rotselaar 4. Fanfare "Deugd Verheft", Putte-Grasheide 5. Koninklijke Harmonie "Dijle- en Demergalm", Werchter 6. Koninklijke Fanfare, Herent 7. Harmonie "Hoop in de toekomst", Eppegem 8. Koninklijke Fanfare "De Vlaamse Leeuw", Kampenhout-Relst 9. Koninklijke Fanfare "Dalgalm", Gelrode 10. Fanfare "Verenigde Vrienden", Rotselaar-Heikant 11. Koninklijke Fanfare "Sint Cecilia", Haacht 12. Fanfare "Sint Leonardus", Begijnendijk 13. Harmonie "De Werker", Haacht 14. Koninklijke Harmonie "De Belgische Karabiniers", Sint-Stevens-Woluwe 15. Koninklijke Fanfare "Sint Hubertus", Wespelaar 16. Koninklijke Fanfare "Sint Laurentius", Veltem 17. Koninklijke Fanfare "Sint Adriaan", Haacht 18. Fanfare "Sint Anna", Baal 19. Fanfare "Veltem-Beisemse Eendracht", Veltem-Beisem 20. Fanfare "Sint Cecilia", Wezemaal 21. Harmonie "Sint Remigius", Haacht 22. Koninklijke Fanfare "De Weergalm van de IJzerenberg", Winksele 23. Fanfare "Remy", Wijgmaal 24. Koninklijke Fanfare "Sint Martinus", Wilsele 25. Koninklijke Harmonie "Sint Martinus", Weerde 26. Fanfare "De Veldbazuin", Nieuwrode 27. Koninklijke Fanfare "De Eendracht", Dworp 28. Fanfare "Sint Petrus", Sint Pieters-Rode 29. Fanfare "De Eendracht, Kelfs
Valt het u ook op dat tussen de deelnemende fanfares de rivaliserende Tildonkse fanfare Sint-Cecilia voorkwam (nr. 2)? Zó diep was het water dus ook niet meer in het Tildonk van de vijftiger jaren. Alleen bij de gemeenteraadsverkiezingen kwamen de gemoederen vrij dicht in de buurt van het kookpunt. En wil het toeval nu niet deze verkiezingen op 12 oktober 1958 plaatsgrepen. Maar in juli van dat jaar was er blijkbaar nog geen vuiltje aan de lucht...
Sigarenbandjes verzamelen was populair in de jaren 1960-70 bij de jeugd. Er werd toen nogal wat afgepaft en op pinten getracteerd in de café's. Moeilijk om de rondjes bij te houden soms en dan bestelde men al wel eens een sigaar i.p.v. een pint. Net zoals postzegels, kroonkurken en dergelijke werden de sigarenbandjes door de jeugdige verzamelaars bijeengebracht, gekoesterd, geruild en verhandeld. Uiteraard speelde ook de plaatselijke horeca op die trend in zoals blijkt uit onderstaande afbeelding.
Café Sunt "Bij Liliane" was het lokaal van een zeer actieve vissersclub met de prozaïsche naam "De Vlugge Baars" (1) en werd uitgebaat door Frans Sunt en echtgenote Gusta. Dochter Liliane kreeg haar naam op het uithangbord...
* Domein Ter Elst (het latere Trebos) te koop in 1901
De Journal des Petites Affiches, veruit Leuvens bekendste lokale weekblad, verscheen zomaar eventjes 155 jaar lang (tussen 1819 en 1974)! In 1901 vonden we er de verkoop in terug van een, we vertalen even: Prachtig Landgoed met mooie behuizing, grote tuin met vijvers, boomgaard, industrieel terrein, landbouwgronden en weiden, gelegen tussen het station van Hambos en de vaart, samen een geheel vormend van 13 hectaren.
Dit is Ter Elst, in de advertentie gespecifieerd als een landhuis met woonst voor de tuinier, met koetshuizen, schuur, boomgaard, vijvers, groententuin en siertuin (een mooie tuin, mooi ontworpen en beplant met gevariëerde mooie struiken en bomen in volle wasdom, omgeven door een vijver en met de kanaaldijk verbonden door een dreef, voordelig gelegen tussen het station en het sas, met een perceel van ruim 2 hectaren dat geschikt was voor alle soorten nijverheid...)
De publieke verkoop greep plaats in het estaminet "Au Télégraphe", uitgebaat door de weduwe De Becker en gelegen aan het station van Wespelaar. Het was de Tildonkse notaris Albert Maes die de verkoop in handen had. De eerste zitdag ging door op 10 oktober 1901.
Opvallend is toch wel dat tot tweemaal toe in de tekst verwezen wordt naar de industriële mogelijkheden van het terrein. Toen al!
(Krantencollectie Stadsarchief Leuven)
De Journal des Petites Affiches werd in 1819 opgestart als lokaal advertentieblad. De krant was later een tijdlang de officieuze spreekbuis van de Leuvense katholieke partij. Vanaf het midden van de negentiende eeuw verloor de Journal des Petites Affiches echter zijn politiek karakter. Het weekblad evolueerde naar een tweetalig annonceblad met behalve advertenties ook huishoudtips en korte nieuwsberichten uit binnen- en buitenland. Na meer dan honderdvijftig jaar rolde op 1 mei 1974 het laatste nummer van de persen. (www.erfgoedcelleuven.be)
De Tilloenkse reuzen Jan en Babs hebben iets reusachtigs te vieren!
Daarom nodigen zij iedereen uit te Tildonk op een groot feest op sinksenmaandag 21 mei 2018
Onze Tildonkse grootheden trekken door het dorpscentrum met bezoek van
de reuzevrienden Tone en Fons uit Rotselaar, met optreden van fanfare
Toeterdonk, de belleman, de schoolkinderen van de Lambertzhoeve, enz De rasmuzikanten van de folkgroep Wreed en Plezant zorgen nadien voor een aangepaste muzikale omkadering in de tuin van de pastorie.
In de pastorie zelf kan je de tentoonstelling over de Tilloenkse
reuzen, die opgesteld stond tijdens Erfgoeddag te Wakkerzeel en nadien
in het gemeentehuis te Haacht, nog een laatste keer bezichtigen.
Een namiddag die bol staat van muziek, dans, optredens. Volksspelen en
springkasteel zijn eveneens aanwezig en aan de dorstigen en hongerigen
werd ook goed gedacht.
En, er staat ons een reuzegrote verrassing van formaat te wachten!!! KOMT DAT ZIEN, KOMT DAT ZIEN!
Kortom voor plezier en folklore moet je op 21 mei in Tildonk zijn. De
optocht start om 14 u. stipt aan de kerk ter hoogte van de pastorij
(Pastoor Lambertzdreef) en doet een kleine toer via de Dorpsstraat,
Woeringstraat en Kruineikestraat.
Dit gratis evenement is een organisatie van Tilloenk Leeft! vzw.
Met
zijn Library Project digitaliseert Google wereldwijd boeken die
auteursrechtelijk vrij zijn en brengt deze geheel of gedeeltelijk op het
net ter consultatie. Bibliotheken van gerenommeerde universiteiten
hebben hun collectie ter beschikking gesteld van het project (o.m.
Oxford en Harvard, maar ook bijvoorbeeld de Gentse Universiteit).
En zo komt het dat we al googelend belandden bij het boek: The Catholic Directory. Ecclesiastical Register and Almanac for the year 1856. Ed. Burns and Lambert, London, 268 p. Dit ingescande boek is eigendom van The University of Michigan.
Sedert 1855 publiceerden de heren Burns & Lambert (nu Burns & Oats) dergelijke jaarboeken. Naast de zogenaamde 'Ordo recitandi'
(een gedetailleerde liturgische kalender) bevat dit boek onder meer een
lijst van de toenmalige katholieke kerken in Londen met belangrijke
namen en adressen van katholieke geestelijken in dienst van de missies
in Engeland en Schotland. Eveneens treffen we er een heleboel
advertenties van katholieke scholen in aan, waarvan sommige buiten de
eilandgrenzen gelegen zijn.
En kijk eens waar ons oog op viel (blz. 233): PENSIONNAT FOR YOUNG LADIES AT THILDONCK! Er werd zowaar door de nog vrij jonge Tildonkse kloosterschool reeds in 1856 actief gerecruteerd in Engeland!
Wel
spijtig dat de bladzijde ietwat slordig werd ingescand. Maar ons hoor
je niet klagen, Google bracht ons weerom een uniek document. Lang leve
internet!
Foto: Achter de tapkast Malvine Heyneman en Herman Vanhorenbeek. Op het voorplan een pracht van een 'sjikkenbak'. Op de achtergrond bemerk je een dienbord met reclame voor CASTAR, het biermerk van brouwerij Mena uit Rotselaar. Aan het bier dat men tapte kon je blijkbaar zien of het een varkens- of berencafé betrof. Dat klopt in dit geval, want bij 'Pië van Laa' was het lokaal van de Beren (fanfare Sint-Cecilia).
In 1998 kwam het boekje 'Luister van Leuven' uit, een uitgave van Expeditions Oral History project. Negen Leuvense senioren namen er de lezer in mee op een biografische tocht en lieten hem kennismaken met een aantal aspecten van hun 'leven van alle dag'. Promotor van Expeditions, tevens interviewer (van zijn vader) voor het onderstaande stukje, is dr. Marc Vanlangendonck, antropoloog en historicus. Mèt roots in Tildonk: zijn moeder, Wiske Vankrieken, was de dochter van wijlen Fons Vankrieken en van Maria Philomena Buelens uit de Postweg. Uiteraard is het een persoonlijk gekleurd verhaal en wellicht werd een tikkeltje overdreven...
Louis Vanlangendonck uit Leuven werkte in 1946 op het gemeentehuis van Tildonk. In deze gemeente leerde hij zijn vrouw kennen en ze trouwden er in 1952. Wat hem vooral opviel waren de fanfarelijsten. Hij vertelde het in Expeditions Oral History:
In Tildonk had je twee politieke partijen: de Beren en de Varkens. Bij de verkiezingen was de sfeer zeer geladen. Er was maar één persoon die niet tot één van beide kampen behoorde, de méttekoo (aap). Beide partijen hadden hun eigen cafés, hun eigen fanfare, zelfs hun eigen bieren. Castar en Costo (van Rotselaar) voor de beren en Sleutel (van Betekom) voor de varkens. Een varken zou nooit, tenminste niet in het openbaar, een Castar of een Costo gedronken hebben, een beer nooit een Sleutel. Na de verkiezing stond het hele dorp s avonds aan de gemeenteschool te wachten op de uitslag. Het verdict was dikwijls nipt. De eerste gemeenteraadsverkiezing na de oorlog werd door de varkens gewonnen met zeven stemmen. De verliezers trokken dan steevast naar het ursulinenklooster. Destijds waren er 106 zusters en vermits het ging om twee eerder katholieke partijen mochten de zusters kiezen voor wie ze stemden. De zusters hadden het altijd gedaan Al dat volk stond dan te roepen en te tieren. Een beer, die een schepen van het varkensbestuur betrapte op een plaske naast de weg, ging onmiddellijk naar de koster. De koster, een beer, lichtte zijn zus in. Deze was kloosterzuster en verspreidde op haar beurt het schabouwelijk nieuws in het klooster om op die manier de zusters voor de beren te winnen. Je beseft slechts later dat je die tijd hebt mogen meemaken als iets heel bijzonders.
Albrecht Rodenbach, 'Wandeling langs de vaart... van Mechelen naar Loven' (1877)
WANDELING LANGS DE VAART
Een lentezonne schong op dorpen, land en hoven. Wij stapten langs de vaart van Mechelen naar Loven.
Op 't glimmend water naârde, reuzig groote zwaan,
een schip de zeilen in den wind. Wij bleven staan.
En statig dreef 't voorbij met kabbelend geklater,
al zaaien of het ware peerlen op het water.
"Zie, zie", zei mijn gezel, en greep mijn arm en wees
naar 't drijvend schip, "den naam!" Ik keek, en trillend rees
de aandoening in mijn ziel. Op 't schip zijn achtersteven
blonk in het zonnelicht op zwart in goud geschreven
de naam: Jan Breydel. -- 't Dunkt mij 'k hoore weêr het woord
uit spotgewonen mond. Ik heb het dikkens g'hoord.
"Ces gens deviennent fous. Wie heeft er van zijn leven?
Beslag om eenen naam op eenen achtersteven!"
Een naam, een naam, 't is waar, het was een luttel ding,
en toch dat heimlik iets ons door de ziele ging
waar de oog bij vochtig wordt en iets ter keel wilt breken.
Was 't dat die naam ons sprak van de afgelegen streken,
van Vlaandren? O waneer gij buiten lande zijt,
het minste van aldaar de ziele zoo verblijdt!
Of ging ons naar het hert des armen schippers hulde?
O twi! de steê welke eens des helden roem vervulde.
waar hij geboren wierd en waar hij opgroeide in
zijn reuzenlijf en ziel, zijn fierheid en zijn min
voor 't heilig vaderland; waar hij den dwingelande
het vrij woord hooren liet, des noods het met den hande
bekrachtigend; waar 't volk, wen het hem wandlen zag,
verstond hoe zwaar het jok op zulk een ziele lag;
waar hij met Coninck wrocht, voorzichtigaards en lauwaards
verachten deed, en 's avonds raad sloeg met zijn "Clauaerts;"
waar hij, wen mate vol was en de straf verdiend,
aan 't hoofd des volks den kreet deed galmen: Schild en Vriend,
het schrikkend walenheer langs markt en straten plette,
en in een halven nacht den vrijen burg ontzette;
die zelfste steê, zijn steê, door hem verlost, bevrijd,
door hem verheerlikt in den heugeliken strijd,
wen Kortrijk prinsen, graven, ridders, soldenieren,
zag vlieden voor Jan Breydel en zijn maceklieren,
o twi! die zelfde steê haar heerlik kind vergeet,
zijn standbeeld, wat? zijn graf ons niet te wijzen weet,
en, viert zij eindlik eens den held zijn zegeprale,
onteert Jan Breydels feest met zang in waalsche tale,
zoodanig leeft zij waalsch! O twi! geheel het land
wiens Breydels waalschen dwang eens pletten in het zand,
zoodanig van der vaadren ziel en aard ontaardde,
dat niets in Vlaandren Vlaamsch bleef dan de onteerde oude aarde,
en 't kind met boete er boet een woord der moedertaal,
ter plaatse zelf misschien waar Breydel menigen waal
der maceklieren bijl den kop heeft ingewrongen
hen kennende aan hun tale en waalschgewone tongen!
Een heele land vergat... Was 't die herinnering
des armen schippers die ons naar het herte ging?
Ofwel verrukte ons, wiens gemoed het schandig Heden
gedurig schaamt en sert, die name naar 't Verleden,
verwekkende ons in eenen blik het Voorgeslacht,
der Vaadren eer en deugd, hun strijd en taaie kracht,
vermolten en verbeeld in 't reuzig groote wezen
van onzen held? Kwam Breydel daar voor ons gerezen,
in 't gildekleed, manhaftig, grootsch, gelijk hij stond
te Kortrijk, met zijn mannen, schouwende in het rond
op een verwoest doorploegde veld met bloed zich lavend,
wijl duizend stalen lijken glommen in den avond
en, uit de vernte, met een reuk van moord en brand,
de nachtwind een gejuich bracht: Heil 't geredde land!
Steeg Breydel voor onze ooge en lazen we op zijn wezen
beloften voor de Toekomst rustende in 't Voordezen:
dat, kankert steeds bederf en onverschilligheid,
d'historie borge staat voor onze onsterflijkheid,
en Vlaanderen, spijt alles, eens zal zege zingen,
herboren in 't begeesterd heer der jongelingen?
Was 't dit? Was 't dat? Was 't al die dingen met eén keer?
Och onze ziel was vol. Ik wete het niet meer.
En wie ook, wie ontleedt die wereld heimlikheden
eens schieliken gevoels? -- 't Schip was voorbij gegleden.
Wij zwaaiden onzen stok, en Breydels wapenschreeuw
klonk achter: Schild en Vriend! en Vlaanderen die Leeuw!
Albrecht Rodenbach (1856-1880) studentenleider, schrijver en dichter, Vele generaties Vlamingen zagen in hem de dichtende 'supervlaming".
Zij aan zij: Lis van Braver (L) en Bet van Pukker (R)
Lis
Weltens (°Tildonk 1885) woonde in de Sussenhoek en was de dochter van
Frans Weltens of 'Braver', zoals men hem in Tildonk kende. Lis was
getrouwd met 'Metserke' (Alfons Haesaerts). Bet oftewel Maria
Elisabeth Sterckx (°Tildonk 1861) was niet getrouwd en woonde in een
klein huisje in de Woeringstraat. Zij was de dochter van Petrus
Philippus Sterckx, alias 'Pukker'. Bet kocht bij de boeren eieren,
boter en spek waarmee ze te voet naar Leuven trok om er haar waren aan
dokters, notarissen en dergelijke lui te slijten (vandaar de korf).
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk