Nquthu - Bornem
Inhoud blog
  • En toen werd de nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend!
  • Bornem-Nquthu: op naar een nieuwe samenwerkingsovereenkomst!
  • Hoe zit het nu eigenlijk met die evaluatie?
  • Zaterdag 17 november 2012: Terugblik op de laatste dagen…
  • Dinsdag 13 november 2012: Een moestuin in het paradijs

    Foto

    Zoeken in blog


    Zoeken met Google



    Foto

    Foto


    stedenband of city-to-city cooperation
    13-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag 11 september 2010: Ludovic rules!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We waren nog niet opgestegen en onze mascotte kwam al om het hoekje loeren. Tiffany, een deelnemer, had nl. een leeuwtje als knuffel mee. En hoe kan het ook anders in het land van de big five, we hebben hem prompt tot onze mascotte gebombardeerd. Ludovic, de naam van de conducteur op de TGV zag het daglicht. En wat voor een daglicht: hij stond intussen al op de foto met zijn naamgenoot, zijn beroemde landgenoot (zie foto) en met de piloten van ons vliegtuig. En U verneemt nog veel meer van hem de komende 14 dagen in goede en slechte momenten J. De piloten, die deden het overigens fantastisch. Na ruim 10 uur landde de A380 hard maar veilig op OR Tambo International Airport. Zonder veel slaap onze massa bagage afhalen en rond de middag zaten we in de auto richting Melville, een buurt in Johannesburg waar we 1 nacht verblijven. Ja en die auto die zorgde nog eventjes voor wat mini probleemkes. Hij was namelijk nog niet beschikbaar en toch cruciaal voor onze reis, aangezien openbaar vervoer in Zuid-Afrika een complete ramp is. Dus gaven ze ons een ad interim quantum. Fijn en zonder extra kosten maar in zo’n auto 2 weken rondrijden: toch iets te veel van het goede en iets te groot. We besloten dan ook om hem de dag erop om te ruilen voor onze oorspronkelijk gehuurde wagen. In Melville kwamen we bij het kleine maar gezellige guesthouse van Trish, onze gastvrouw, tot rust. En na een aantal boodschappen voor de volgende dagen en volgende picknicks on the road, gingen we na een zelf geprepareerd avondmaal, op tijd en stond naar ons bed om onze slaap in te halen.

    13-09-2010, 19:24 geschreven door wereldconsulent  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag 10 oktober: lift off for South Africa!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier zijn we voor het eerst na Baie Lekker, onze activiteit een kleine week terug om ons projectje in de kijker te zetten. En of het een voltreffer was! Het was werken geblazen maar dat deden we met alle plezier om de jongerenuitwisseling in het teken van de stedenband in de kijker te zetten. Een powerpoint, wat resultaten van onze voorbereiding en een Afrikaans ingeklede zaal kleurden de sfeer. Bedankt aan alle passanten die allemaal hun hoofd door de foto’s konden steken (zie foto op blog) en zeker aan de parochie, de gemeente Bornem en den Rudy die ons de pannenkoekdeeg sponsorde. We beloven plechtig wat tastbaarder nieuws voor hen vanuit Zuid-Afrika! En aan alle Bornemnaars een toonmoment van wat we ginder gedaan hebben op een weluitgekozen moment na onze terugkeer. Noteer alvast 4 november in jullie agenda.

    Maar back to daily life. Het was rushen geblazen vrijdag om alles kant en klaar te krijgen maar het is gelukt. Met 8 man stonden we om 19u in Brussel Zuid waar we 2 uur later met de TGV richting Charles De Gaulle in Parijs ‘vlogen’. Een aangename treinrit bracht ons iets meer dan een uur voor vertrek van ons vliegtuig in de Parijse luchthaven. En daar was het lopen geblazen. Hoe ze het eigenlijk durven, die luchtvaartmaatschappijen, om ons maar een uur te geven! En dan moesten we nog bijna onze reuze 4 op een rij als geschenk voor de jongeren uit Nquthu en de wereldconsulent achterlaten op de luchthaven zelf. De afmetingen waren te groot en een extra toeslag werd ons opgelegd. Nadat Daan nog probeerde te onderhandelen bleek er echt geen andere optie om die toeslag te betalen. Anders verloren we teveel tijd en moest Daan bij de politie het niet vervoerde goed gaan aangeven. Belachelijk maar jammer genoeg realiteit.

    Nu niet getreurd want na echt lopen naar het vliegtuig bleek dit te vertrekken met meer dan een half uur vertraging!! Pffffffff… Ja instappen in het grootste passagiersvliegtuig ter wereld (ja puur toeval dat de goedkoopste vlucht bij booking een Air France A380 vlucht was): er is nog wat werk aan om dit sneller te laten verlopen. Rond middernacht stegen we op en vielen we na een laat avondmaal toch een beetje in slaap.

    13-09-2010, 19:21 geschreven door wereldconsulent  


    01-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wuif de jongeren mee uit op Baie Lekker: 4 september
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier zijn we weer na een pauze.  Intussen hebben we echter niet stilgezeten.  We vertrekken nl. binnen een goede week naar Zuid-Afrika met 6 Bornemse jeugdwerkers.  Vanaf midden volgende week kan je hier hopelijk om de 2 dagen onze blog volgen met leuke berichten over onze ervaringen. 
    Een beetje meer achtergrond geven en de Bornemnaars op de hoogte brengen kan echter geen kwaad.  Op vrijdag 10 september vertrekken Elke, Ine, Karen, Rien, Teis en Tiffany samen met Stefan en Daan naar Zuid-Afrika. Daar zullen we samen met jongeren van Nquthu ideeën uitwisselen in verband met het jeugdbeleid van beide gemeentes, en trachten we samen een speelpleinwerking op te starten voor de Zuid-Afrikaanse kinderen en jongeren.  Je kan ons uitwuiven op zaterdag 4 september vanaf 14u in het Gildenhuis te Bornem (Kardinaal Cardijnplein).  Genietend van een Zuiderse pannenkoek en andere Afrikaanse specialiteiten, lichten we al een tipje van de sluier op van wat we met de jongeren in Nquthu gaan doen.   Ook voor de jonge Bornemnaartjes worden een leuke activiteit voorzien. Vanaf 17 uur kan je in de Zuid-Afrikaanse wijnbar terecht. Baie lekker, of echhhhht lekker!

    01-09-2010, 10:04 geschreven door wereldconsulent  


    22-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag 19 maart: En het zit er alweer op!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdagmorgen werden Mpume en Bhekie al om 7u50 opgehaald door Daan om de voorbereidingen te starten voor de namiddagsessie met het College. Want er moesten toch enige knopen worden doorgehakt m.b.t. een vervolg op dit werkbezoek. Rond 10u vervoegden de schepen, de bibliothecaris en Bert Janssens van de VVSG ons voor een bespreking van het tijdskader dat door de delegatie was opgemaakt voor verdere stappen naar het ontwerp van dit federaal plan. Jeugd en gedecentraliseerde bibliotheekpunten zullen hierbij waarschijnlijk na goedkeuring van het College centraal staan. Bert zelf zette ons verder op weg in het strakke logisch kader dat moet worden opgemaakt bij dit federaal programma.

    Juist voor de middag werden de verdere beleidsdomeinen en besprekingen tijdens dit bezoek verder samengevat en was het tijd voor een korte evaluatie van dit bezoek. Dit werd door de Bhekie en Mpume bijzonder positief ervaren. Volgende week wordt gezien de dienstverlening in de bib zelf te Bornem hetzelfde gevraagd aan de staf van de bib. Spannend!

    Om 16u30 werden de besprekingen tijdens de voormiddag kort voorgesteld voor een aantal schepenen. Lang kon dit echter niet duren gezien er om 17u een afscheidsdrink was voorzien voor genodigden in het cultuurcafé Ter Dilft. Dit alles gebeurde in een zeer ongespannen en ongedwongen sfeer. De tijd was dus rijp voor het uitwisselen van de kleine maar zeer mooie relatiegeschenken. Ook de uitstekende zorgen van onze gasten door de gastfamilie werd in de bloemetjes gezet. Een uiterst geslaagd concept dat smaakt naar meer.

    Rond 18u30 werd met enige tristesse afscheid genomen van Mpume en Bhekie die om 4u ’s morgens op de luchthaven van Zaventem moesten zijn voor hun terugvlucht. Een vlucht die er voor allemaal veel sneller aankwam dan verwacht: geen slecht teken, niet? Bovendien staan heel wat zaken op til de komende maanden en is er geen tijd te verliezen. Tot heel binnekort dus!

    22-03-2010, 23:15 geschreven door wereldconsulent  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag 18 maart: een geslaagd uitstapje naar de Kempen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze werkdag startte alweer om 7u30 in Bornem op weg naar Geel. De file op de Antwerpse ring trotserend dit alweer zonder pech (en dit voor een oude Mazda), arriveerden we rond 9u bij Cipal te Geel, een IT bedrijf gespecialiseerd in software voor lokale overheden. Onderweg brainstormden we al met zijn vieren over de uitvoering van het bibprogramma in het Vlaamse convenant van dit jaar. Een mix van training voor het bibpersoneel van Nquthu gebaseerd op de noden van het personeel, de visie van de bibliothecaris en de behoeften van de klanten, de verdere ondersteuning van de IT-lessen voor jongeren gezien de lange wachtlijsten en de start van leesbevorderende activiteiten voor kinderen, kwam hieruit en werd ook na het werkbezoek meegenomen naar Nquthu.

    Bij Cipal werden we hartelijk ontvangen door Patrick Roten, hoofd van de opleidingsdienst van Cipal en Zuid-Afrikakenner in hart en nieren en Jef Gielen, pionier in de Brocade-bibcataloog van Cipal. Deze Brocadecataloog wordt vanaf eind april ook gestart in de provinciale bibliotheek van Kwazulu Natal en 1 pilootbibliotheek in de stad Richards Bay. Bhekie kreeg er een doorgedrevener training van Brocade na de kennismaking vorige week. Hopelijk worden de bibliotheken van Nquthu en Nondweni hierdoor wat sneller pilootbibliotheken dan voorzien. Vanuit Cipal, de gemeente Bornem en Nquthu zal in ieder geval de nodige inspanningen geleverd worden om de provincie Kwazulu Natal over de streep te trekken. Een aanzet werd al gegeven door Cipal zelf, te lezen op http://www.brocade.be/newsitem_show.php?item=7

    Voor de middag gingen Mpume en Daan ook nog langs bij de schepen en ambtenaar Noord-Zuidbeleid van de stad Geel die een stedenband hebben met Umlalazi een gemeente op 200 km afstand van Nquthu. De nodige contacten werden gelegd om vanuit Nquthu inspanningen te doen om een betere communicatie en op langere termijn misschien een zuid-zuidwerking tussen beide gemeenten mogelijk te maken.

    Na de broodjeslunch werd doorgereden naar de bibliotheek van Geel, een pareltje van interieurarchitectuur volgens alle aanwezigen. Stafmedewerker Ann Vanderborght gaf een presentatie en rondleiding in de bib met een focus op toegankelijk lezen voor allerlei doelgroepen.

    Intussen vervoegde Mia Allaert ons, van de bib uit Zwevegem. De bib van Zwevegem rond de voorbereidingen van een Europees project af rond geïntegreerd werken op gemeentelijk vlak. Een mobiele bibbus die langs alle landelijk deelgemeenten zal passeren rijdt vanaf mei uit, dit in een samenwerkingsverband met de administratieve diensten die op deelgemeentehuizen zijn geïnstalleerd. Gezien de bus nog in opbouw was, maakte de bibliothecaris van Zwevegem tijd vrij om de bus in constructiefase te gaan bezoeken met de delegatie bij Vanhool (m.n. hun zusterbedrijf EOS) in Bree. En we moeten toegeven: een prachtige bus die heel veel mogelijkheden biedt en gezien de verouderde deelbibliotheken en deelgemeentehuizen in Zwevegem, rendabel zal zijn, dit ondanks de hoge kost. Voor Nquthu is dit dan weliswaar te hoog gegrepen en buiten de context maar het deed Mpume en Bhekie wel beseffen hoe belangrijk een geïntegreerde bibwerking wel kan zijn. Een facet van de werking van de jeugddienst integreren in en rond de bib: misschien geen slecht idee voor Nquthu, zei Mpume op het einde van de werkdag.

    22-03-2010, 22:45 geschreven door wereldconsulent  


    18-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 17 maart: oef: eindelijk het eerste bibbusbezoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na de autopech van vrijdag op weg naar Leuven, kon het deze keer niet mislopen: andere auto, een stralende ochtendlentezon, op tijd vertrokken, geen file… En het … liep ook niet fout. Iets voor 10u werden we verwelkomd door 2 enthousiaste medewerkers van het bibbusteam van de stad Antwerpen die tevens in het De Kotterdepot werken van de stadsbibliotheken. Zij leidden de bibbus kort in en gingen in op zo goed als alle technische vragen van de zeer geïnteresseerde Bhekie. Een bibbus in de regio rond Antwerpen heeft een lange historische achtergrond. Ook in Kwazulu Natal rijden onder bevoegdheid van het departement van onderwijs bibbussen rond, maar niet in de regio van Nquthu. Dit in Nquthu lanceren vergt zeer veel voorbereiding en de onverharde wegen in de deelgemeenten op grotere afstand van de 2 hoofdbibliotheken maken dit er niet gemakkelijker op. Mobiele bibelementen of ‘wheelie wagons’ die transporteerbaar zijn met een pick up in een weloverwogen selectie van scholen en met training naar leerkrachten kunnen hierbij volgens de delegatie een oplossing bieden die past binnen de context en mogelijkheden van Nquthu zelf. Desondanks waren de praktische regelingen van boekenuitleen en -inhoud rond de bibbus in Antwerpen zeer leerrijk.

    Van de lagere school in Deurne naar het central depot waar ook de 2 bibbussen gehuisvest zijn: het was slechts een ritje van 15 minuten met de auto. Hier werd een groot netwerk aan stadsbibs achter de schermen op een zeer praktische manier toegelicht. Willy die verantwoordelijk is voor de bibbussen gaf tijdens de koffie nog praktische tips rond types van en hulpmiddelen bij ‘wheelie wagons’.

    Tijdens de lunch in de taverne van de 5 jaar oude stadsbib Permeke met het hoofd van het bibnetwerk te Antwerpen en de bibliothecaris van Permeke zelf, kwam Marc, de vicevoorzitter van biblionef een uitleg doen met achtergrondinfo over deze ngo die ook in Zuid-Afrika goed uitgebouwd is. Biblionef focust zich op leesbevordering via financiële bijdragen in boekencollecties op maat: een mogelijk zeer interessante partner waar Bhekie in Zuid-Afrika en Daan in Vlaanderen nog verder contact mee zal opnemen.

    De stadsbib Permeke is een pareltje van integratie in een kansarme buurt rond het De Koninckplein en heeft zeker bijgedragen in de heropwaardering van de wijk. De bibliothecaris leidde ons in 1 uur rond in de bibliotheek met aandacht voor de jeugdafdeling, de ict-punten en de rollende boekenkasten.

    Afsluiten deden we in documentatiecentrum atlas, een gespecialiseerde bib in NT2, taaleducatie, interculturele educatie en mondiale vorming. Hierbij werd de nadruk gelegd op milieu-educatie pakketten die aantoonden hoe men ook mondiale vorming integreert met MOS op school.

    Op weg naar de auto stopten we tenslotte in het centraal station van Antwerpen, die op Mpume en Bhekie indruk maakte omwille van zijn architecturale pracht en mix van moderne en art nouveau architectuur.

    De avond te Bornem werd na een avondeten bij de gastfamilie afgesloten met een deelname aan de Broederlijk Delenavond te Hingene. Dit jaar staat Bolivia in de picture maar Patrick Maervoet stelde ons voor om ook onze 2 Zuid-Afrikaanse gasten aan het woord te brengen. Dit gebeurde na een powerpoint over de stedenband met een kort interview in de zetel en kon de zaal bekoren over de eerste indrukken van Bornem en de stedenband in zijn geheel. Na de veel te korte chat met het publiek en het korte infomoment rond de stedenband aan het einde van de zeer geslaagde broederlijkdeleavond was het echter bedtijd want morgen start de werkdag om 7u30.

    18-03-2010, 00:36 geschreven door wereldconsulent  


    16-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 16 maart: werk aan de winkel!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik moet de werkdag beginnen met een welgemeende verontschuldiging aan de lagere school te Branst. Onze Zuid-Afrikaanse vrienden waren zeer tevreden met de zelfgemaakte prentenverhalenboeken die de leerlingen van de 3 de graad voor hen maakten. Een zeer mooi geschenk dat met alle zorg van een bibliothecaris zal bewaard worden. Dank aan de creatieve leerlingen hiervoor!

    De dag startte net zoals bijna elke werkdag te Bornem met een rit van Klein Mechelen richting CC waar we vandaag eerst een IT basiscursus voor volwassenen mee volgden in de bib. Bhekie zag hier heel wat gelijkenissen met de cursussen die in de bibs van Nquthu en Nondweni worden gegeven, dit weliswaar aan jongeren. De ‘cybercadets’ van de bibs in Nquthu geven net als Annemie en Katrien in de bib IT cursus. Hiervoor ontvangt het gemeentebestuur van Nquthu nog tot april 2011 subsidies maar de bedoeling is om dit permanent op te nemen in hun beleidsplanning.

    Iets na 10 splitsten onze wegen zicht opnieuw. Bhekie woonde met Yves het toneelstuk rond de jeugdboekenweek bij, terwijl Daan en Mpume verder contact opnamen met het departement toerisme van het district Umzinyathi voor directe communicatie rond het Isandlwana battlefieldmuseum.

    De lunch in Kafee Mangee als tussenstop voor ons bezoek aan Mechelen werd bijgewoond door Katrien van de communicatiedienst die een dubbelinterview tussen de soep en de patatten afnam met hoofdrolspelers Diane en Bhekie van de zusterbibs. In Mechelen werden we  opgewacht door de dienst jongerenwerking van de vdab en het hoofd van de werkwinkel te Bornem (Bernadette Anné) die ons wegwijs maakten in hun dienstverlening naar werkzoekende jongeren toe. Na een inleiding was het tijd voor actie en werden Bhekie en Mpume aan het werk gezet in het cvformat van de vdab, iets waar ze binnen hun cursus in de bib van Nquthu sterk geïnteresseerd in waren.

    Het was nog reppen om de trein terug te halen richting Bornem. Daar strandde Bart Boeykens toe in het CC Ter Dilft om kennis te maken met beiden. Bart zelf is bereid om het blogconcept van de uitwisseling tussen lagere scholen aan te maken en te ondersteunen. Van bij het begin was echter duidelijk dat de 2 scholen in Nquthu hierin in Nquthu ook ondersteuning ter plaatse nodig hebben. De cybercadets van de bib zouden hier ideaal voor zijn. Afgesproken werd dan ook dat tegen eind mei/begin juni een blog operationeel zal zijn, dit bij de start van het project, en er een handleiding aan de cybercadets wordt gegeven die vervolgens de leerlingen en leerkrachten in de 2 scholen zullen opleiden. Een mooi eerste teken van de geïntegreerde rol van de bib die door Bornem wordt toegejuichd.

    16-03-2010, 22:14 geschreven door wereldconsulent  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandag 15 maart: leesbevordering voor kinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een vrije dag op zondag waar Bhekie en Mpume met hun gastfamilie Brussel ontdekten met bezoeken aan de Zuidmarkt, de Grote Markt en omgeving, het atomium, werd de werkweek aangevat met de klasbezoeken rond de jeugdboekenweek. Het ganzenspel rond het recht op boeken was een opener van formaat voor de bibliothecaris van Nquthu. Al spelende leert men en dat is juist een invalshoek die ook voor de bib in Nquthu en Nondweni naar kinderen toe enorm verrijkend kan zijn. Ook in Nquthu staan immers themadagen gepland waar men deze invalshoek uitstekend kan gebruiken.

    Na een kort overleg rond het concept van het federaal programma dat in de vroege namiddag door Mpume en de wereldconsulent werd voortgezet, zetten we onze dagplanning voort met een bezoek aan het bibpunt in de lagere school van Branst. De directrice Kris Van Bercklaer ontving ons hartelijk waarna de schoolbib kort werd voorgesteld. Hierbij legden beide gasten direct de vinger op de wonde door hun vaak heldere en juiste analyse, hier nl. het up to date houden van de collectie van de schoolbib door een intensievere samenwerking met de centrale bib. Een werkpunt en teken van wederkerigheid tijdens deze missie (van ELKAAR leren).

    Afsluiten werd gedaan met een toonmoment van leesbevordering en luisteren van lagere schoolkinderen aan kleuters. Om de aandacht van de kleuters bij het luisteren naar het verhaal te behouden, gingen onze gasten zelfs eventjes tussen de kleuters zitten: een fraai beeld dat wij en de kleuters niet snel zullen vergeten!

    Na de lunch werd Bhekie aan Katrien toevertrouwd om een vervolg te breien aan de training rond internetpromotie, folderpromotie, etc. in de bib van vorige week. Mpume en Daan hadden na 2 uur werken rond het federaal programma, nog een meeting met Karel Ooms, expert toerisme van WES die in december nog in Nquthu was en er mogelijkheden zag voor een projectvoorstel naar de Vlaamse overheid rond het nieuwe museum van Isandlwana. Jammer genoeg ontvingen we de broodnodige info over het museum waar we al enkele weken op wachten niet op tijd waardoor de communicatieproblemen met kwaculture (een ngo die door de provincie en in mindere mate door het district is aangesteld voor het project van het museum) nog eens grondig aan de kaak werd gesteld. Als we immers verder willen gaan op vlak van toerisme, moet dit eerst uitgeklaard worden. ’s Avonds laat (te laat) ontving Mpume wel nog een bericht van Kwaculture die hopelijk antwoorden op de vragen van Karel Ooms brengt. Wordt vervolgd.

    Onze werkdag werd afgerond met een brainstorming bij de directeur van de academie muziek, woord en dans rond een mogelijke integratie van arts and culture met de academie in het volgende 3-jarenprogramma van het Vlaamse convenant. Echt afsluiten gebeurde pas met het diner met het College van Burgemeester en Schepenen om 19u. En gezellig was het zeker en vast. De gemoedelijke sfeer tussen de gasten en de burgemeester en schepenen maakte van de avond een voltreffer ditmaal zonder muziek en dans maar met geanimeerde interculturele discussies.

    16-03-2010, 00:09 geschreven door wereldconsulent  


    15-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag 13 maart: bib aan zee en jeugdboekenweek part II
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iets na 8u waren de Diane, Daan, Mpume en Bhekie al onderweg naar Middelkerke. Om 10u hadden we immers een afspraak met Edwin Vantroostenberghe, bibliothecaris van de openbare bibliotheek in Middelkerke. De bib van Middelkerke is een modelvoorbeeld van een bib in een relatief kleine gemeente (op maat van zowel Bornem als Nquthu) maar met een zeer vraaggerichte en klantgericht werking die duidelijk is afgetoetst aan de noden van de bevolking. Het bezoek en rondleiding door Edwin, gepassioneerd met zijn job bezig, was dan ook zeer inspirerend en opende heel wat deuren voor Bhekie en Mpume. Een aspect hiervan is de digitale bronnenwijzer, een opensource systeem dat mogelijkheden biedt.

    Van Middelkerke reden we voort richting Oostende waar we met Edwin om 13u tijdens de lunch konden napraten over bibwezen, Nquthu en Zuid-Afrika. Een wandeling langs de dijk liet onze lunch wat zakken, dit bij een aangename winterzon.  Het sloot ons bezoek af waarna we huiswaarts keerden om Bhekie te laten voorbereiden op zijn act tijdens de jeugdboekenweek. Act? Jawel: al doende leert men en Bhekie was dan ook bereid om bij het openingstoneelstukje rond dromen voor kinderen van de jeugdboekenweek de rol van winkelier op zich te nemen. En hij deed dit met verve ondanks de lange tekst. De kinderen gingen nadien met ijver aan de slag om de dromen voor de kinderen terug waar te maken en er een spetterend kinderfeestje van te maken…

    15-03-2010, 01:14 geschreven door wereldconsulent  


    14-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag 12 maart: saved by den Patrick
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Al om 8u ’s morgens was een kleine Ford K (de auto van Daan) al goed gevuld voor wat een leerrijke uitstap en dag moest worden in Leuven en Antwerpen. Antwerpen haalden we dan gelukkig wel maar voor Leuven raakten we nooit verder dan de oprit van de Brusselse ring… Autopech lag hiervoor aan de basis. In de file ging de auto-motor opeens roken. Zo vlug mogelijk op de pechstrook, de driehoek plaatsen, uit de auto en de pechdienst bellen was dus de boodschap. Met zijn vijven in de vrieskou op één van de drukste punten van de Brusselse ring: een “special experience and a challenge” deelden de Zuid-Afrikaanse vrienden ons mee.  En dat was het ook.  Aanvankelijk dachten we nog dat dit rap kon gerepareerd worden maar de vtb vab temperde al snel onze hoop. De ford moest weggetakeld worden richting garage en er kwam een einde aan onze uitstap naar Leuven. Zeer jammer gezien het interessante thema: een mobiele bibbus waar we mee konden meerijden en die ons naar 2 scholen en een sociaal achtergestelde wijk bracht. Bring books to the people maw, een zeer passend thema tijdens deze uitwisseling.

    Gedane zaken nemen geen keer en na een uurtje wachten konden we rekenen op de goodwill van onze gemeentesecretaris en één van onze gemeentelijke bodes. Patrick kwam ons nl. ophalen en terugbrengen naar Bornem waar we na een kop koffie of thee het programma wat omkeerden en onze schepen inlichtten over de stand van zaken van het bezoek en de verschillende samenwerkingsdomeinen.

    Na de lunch hervatten we onze dag zoals gepland met een bezoek aan jeugd en stad te Antwerpen rond hun C-stick of competentiestick concept. Deze wel zeer originele usb stick is een middel om competenties van jongeren in een kansarme situatie vast te leggen in een digitale portfolio, dit onder begeleiding en rekening houdende met attitude, kennis en vaardigheden. Competenties die van belang zijn bij een jobzoektocht.

    Na een interessante workshop en vragen, werd onze dag beëindigd met een bezoek aan de Congo fototentoonstelling in het fotomuseum op de Waalse Kaai te Antwerpen met aansluitend een gezellig diner met de mensen die al mee gingen op werkbezoek gingen naar Nquthu en met de gastfamilie. Een mooi einde van de eerste werkweek.

    14-03-2010, 23:33 geschreven door wereldconsulent  


    12-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag 11 maart: ‘”Bicky” goes jeugdboekenweek part I
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag was de tijd rijp voor de echte start van de jobshadowing. Bhekie bracht de dag door met Katia en Katrien van de bib en deze dag was zeer praktisch ingevuld. Hij hielp in de voormiddag met Katia en de vrijwilligers mee aan de voorbereidingen van de jeugdboekenweek en o.a. installatie van een themahoek. Na een lunch met de bibstaf stond de namiddag in het teken van de bibcataloog en internettoepassingen zoals facebook en blogapplicaties die in de bib vaak gebruikt worden. Zeker deze laatste toepassingen werden met veel interesse door Bhekie gevolgd gezien de aanwezigheid van computercursussen en jonge cybercadets in de bib in Nquthu en Nondweni. Ook in het teken van de uitwisseling met 2 pilootscholen en het gebruik van een blog opent dit deuren. Hierop wordt volgende week verder gewerkt. Brocade introduceren als catalogus ware zinloos geweest moest de bib in Nquthu geen plannen hebben om te werken met een digitale cataloog. Een extra meerwaarde hierbij is dat Cipal, het IT bedrijf dat Brocade lanceert, ook in Kwazulu Natal brocade zal lanceren vanaf mei-juni in 5 pilootbibliotheken. Volgende week wordt dan ook verder gewerkt op deze piste bij Cipal zelf.

    Intussen maakten Mpume en Daan tijd vrij om het concept dat door Bhekie was opgesteld in het teken van mobiele bibeenheden in en rond Nquthu verder besproken. Een brainstorming bracht verschillende insteken naar voor en mogelijke struikelblokken. Maar het is duidelijk dat hier mogelijkheden zijn om de bib dichter naar de bevolking te brengen. In de loop van de namiddag was er een vergadering van 2,5 uur met Roland Deurinck, milieu-ambtenaar en Frank Schelfhout, kersvers schepen natuur en milieu in Bornem. Een duidelijke input van de stavaza van MOS op school en de afvalbeleidprogramma’s was verhelderend voor alle Bornemse aanwezigen. Het is dan ook duidelijk dat de adviezen die tijdens de technische missie naar voren kwamen rond afvalbeleid, een traditioneel moeilijk thema, in grote mate werden gevolgd, dit zonder er één over te slaan. Dit opent dus zeker en vast perspectieven voor de zeer nabije toekomst en een goede implementatie van de afspraken voor 2010.

    12-03-2010, 00:29 geschreven door wereldconsulent  


    10-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 10 maart: “when we talk about waste, we talk their language”
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De nachtrust van onze beide gasten was goed geweest evenals het avondeten. Ondanks hun kieskeurig karakter (Mpume eet geen vis en Bhekie geen kip) waren ze lovend over de kookkunsten van de gastvrouw. De eerste werkdag voor ‘Bicky’ en Mpume en die was al meteen goed gevuld. Na een stevig ontbijt bij de gastfamilie en een korte verwelkoming op het cultureel centrum door de directeur Eugeen Van Lent, werden beiden op een gastvrije manier ontvangen in de bib. Daar werd zulugewijs direct de koe bij de hoorns gevat met een voorstelling van de bib in Bornem en de link met het programma van het werkbezoek door bibliothecaris Diane Van Doorslaer. Diane schetste de krijtlijnen van het programma en direct ontspon zich een interessante discussie over de geïntegreerde rol die een bib kan spelen naar jeugd toe. Dit werd verduidelijkt door een rondleiding in de bib en een stop in het jeugdinformatiepunt. Daarna splitsten de wegen. Daan en Mpume gingen met jeugdconsulent Stefan De Keyser praten over de jongerenuitwisseling terwijl Bheki door Katia kennis maakte met theorie over leesbevordering.

    Na het middagmaal in Sportkafee Breeven werd een eerste werkbezoek afgelegd naar de gedecentraliseerde werking van bib in Bornem, met name het BIC in Mariekerke en de uitleenpost in Hingene. Zeker in het BIC werd stilgestaan bij het pilootproject en de uitdagingen voor de toekomst naar duurzaamheid, inzet van vrijwilligers, betrokkenheid van de gemeenschap, etc.

    Vervolgens keerden we terug naar het cultureel centrum waar we een 3 uur durende uitleg en discussie hadden inzake het federaal programma door Bert Janssens van de dienst internationaal van de VVSG. Hij legde onmiddellijk de mogelijkheden maar ook de pijnpunten van dit programma bloot waar de gemeente Bornem kan in instappen vanaf 2011. Administratieve last is hier zeker en vast één van. Maar terzelfdertijd opent het federaal programma ook deuren om de samenwerking in een stroomversnelling te brengen. En die is er zeker. Mobiele bibpunten met de focus op en m.m.v. jeugd enerzijds, en een geïntegreerde werking met het jeugdinformatie in de bib en de mobiele bibpunten anderzijds, is een valabele en haalbare piste. Dit bezoek moet zeker de doelstellingen vastleggen van het federaal programma en een strak tijdskader voor de opmaak van het plan.

    De uitspraak van de dag was niettemin van de hand van Mpume. Op de weg terug met Bert (die zijn trein had gemist richting Mechelen) in de auto was Bhekie verwonderd over de netheid van de straten. Mpume haalde hierbij de oneliner uit zijn mouw: when we talk about waste, we talk their language. Een dubbelzinnige uitspraak waar we hard om moesten lachen en de werkdag op een humoristische manier afsloot. Tijd om een hapje te eten…

    10-03-2010, 22:56 geschreven door wereldconsulent  


    09-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 9 maart: aankomstdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een trip van 28 uur van Nquthu zelf naar Bornem, moet ik jullie niet vertellen dat Mpume en Bhekie vermoeid aankwamen bij hun gastfamilie. Na een kleine maaltijd was het dan ook tijd voor een korte rustpauze. Niet lang want om 18u30 werden beiden ontvangen op het gemeentehuis door de Bornemse gemeenteraadsleden. Een mooie speech van onze kersverse burgemeester Luc De Boeck en Mpume Jiyane in bijzijn van verschillende gemeenteraadsleden en de betrokken ambtenaren, was de start voor dit werkbezoek en een informele babbel tussen de aanwezigen. Kort maar krachtig gezien de gemeenteraad van vanavond en onze vermoeide gasten. Tijd dus voor nachtrust om morgen met een frisse kop aan het programma te beginnen!

    09-03-2010, 21:22 geschreven door wereldconsulent  


    08-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandag 8 maart 2010: Yes, they come!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is alweer een poosje geleden dat U hier info kon terugvinden over de stedenband maar hier zijn we terug...  En dit voor nieuws heet van de naald over de komst van 2 ambtenaren uit onze partnergemeente Nquthu.  Voor diegenen die even de draad kwijt zijn: een delegatie van de gemeente Bornem ging in de maand december op eerste technisch werkbezoek naar Nquthu inzake milieu en jeugd.  Deze werkreis was ontzettend vruchtbaar en opent deuren op verschillende domeinen.  Een uitgebreid verslag in het Engels van deze missie is terug te vinden in bijlage. 
    Sindsdien hebben noch de gemeente Bornem noch Nquthu stilgezeten.  De voorbereidingen werden getroffen voor uitvoering: nl. de voorbereidende sessies voor de jongerenuitwisseling en de lancering van de jeugdraad in Nquthu, de selectie van de scholen in Bornem voor het uitwisselingstraject rond MOS op school en de voorbereidingen in Nquthu in de 2 pilootscholen, het bezoek van een toeristisch expert in de regio eind december en de zaken die daaruit voortvloeiden en last but not least de voorbereiding van het technisch werkbezoek van de bibliothecaris van de gemeente Nquthu naar Bornem dat morgen effectief start.

    De bibliothecaris, Bhekie Magwaza “Bicky” en Mpume Jiyane, manager LED,diensthoofd planning en verantwoordelijke voor de stedenband, komen voor een periode van 10 dagen op verkenning in de bib. Zo zullen ze o.a. meehelpen een promotiestand op te zetten rond de jeugdboekenweek, promotiefolders maken, workshops rond facebook en blogs volgen, computerlessen krijgen, jobbegeleidingsactoren aan het werk zien, etc. Daarnaast staan er heel wat uitstappen op het programma. Er is overleg gepland met het provinciaal bibliotheekcentrum en met het Belgische softwarebedrijf Cipal, die het Zuid-Afrikaanse bibliotheekprogramma zal ontwerpen. De delegatie gaat ook eens kijken in andere inspirerende bibliotheken en zal uitzoeken wat een mobiele bibliotheek kan betekenen voor een gemeente.  Tenslotte zal contactpersoon Mpume er de algemene doelstellingen  voor de volgende 3 jaar bespreken met onze wereldconsulent en op andere beleidsdomeinen als jeugd en milieu overlegmomenten hebben met verschillende actoren.  Een volledig programma vind je terug in bijlage.  Voor diegenen die Bicky aan het werk willen zien, spring dan gerust eens binnen in de bib om een glimp op te vangen van onze Zuiderse gast/collega!
    Elke dag zullen jullie hier een kort verslag kunnen vinden van hun ervaringen.
     

    Bijlagen:
    Microsoft Word - programma_technischwerkbezoek_bibliotheek_100309.pdf (132.9 KB)   
    Microsoft Word - Report_technicalmission_toNquthu_Umzinyathi_011209.pdf (1.1 MB)   

    08-03-2010, 17:27 geschreven door wereldconsulent  


    12-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 9 december: 2 grootheden ontmoetten mekaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een korte nachtrust in de wijk Melville van Johannesburg, was ook onze laatste dag in Zuid-Afrika best wel geslaagd. Stefan, Mpume, de coördinator van de stedenband in Nquthu LM, Mpo van de youth desk en mezelf trokken voor een meeting naar het Ipeleleng community center in Soweto (Johannesburg). Op de weg naar dit jeugdcentrum dat al enkele jaren de steun geniet van de Vlaamse overheid in haar partnerland Zuid-Afrika, dropten we Anneleen, Dirk en Roland in het apartheidsmuseum. Gedurende 3 uur waren ze in de ban van naar alle waarschijnlijkheid het beste museum van Zuid-Afrika die de gehele 20ste eeuw van Zuid-Afrika in het teken van segregatie en apartheid en uiteindelijk verzoening, schetste. Onze schepen kwam er zelfs in contact met zijn beroemde collega-voorganger .

    Na een rondleiding in Ipeleleng die ook voor Mpume een voltreffer was (hij dacht er zelfs aan om een studietrip te organiseren voor het opstartende jeugdforum in Nquthu), zaten we rond tafel met 4 jongeren die werken voor NYDA. NYDA of national youth development agency is een samensmelting van het Usombvovu fund en de national youth commission. De youth desk in Nquthu is een van de gedecentraliseerde punten van NYDA. Het was dan ook fijn te vernemen na het einde van de meeting dat er binnen NYDA nationaal mensen zijn die de voorbereiding van de jongerenuitwisseling, het jeugdforum en de sociale dialoog tijdens de uitwisseling kunnen begeleiden.

    Rond 14u waren we terug in Melville waar we genoten van onze laatste lunch. Voor we vertrokken naar de souvenirshop onderweg naar de luchthaven, maakten we nog tijd voor een meeting met Nova Institute. Dit instituut doet onderzoek naar duurzame energiealternatieven die toepasbaar zijn binnen de rurale context van Zuid-Afrika. Duurzamere manieren van koken en verwarmen via gasinstallaties in huishoudens, kleinschalige biogasinstallatie zijn er maar enkele van. Gezien ze indirect aanleunen bij het compenco2 initiatief dat is opgestart in Vlaanderen, is hier in de toekomst binnen het gegeven van compensatie van CO2 wel iets mogelijk.

    De rit naar de luchthaven zorgde tenslotte nog voor enige spanning. Weliswaar ruim op tijd vertrokken, liet ons orientatievermogen en dat van de gps ons in de steek. Dit had als gevolg dat we rond 19u door ietwat onaangenamere plaatsen van Johannesburg reden. De sloppenwijk Tembisa is namelijk niet één van de fraaiste regio’s van deze grootstad. Een enorme regenbui maakte het er bovendien niet leuker op.   Maar uiteindelijk kwamen we aan waar we wilden komen, OR Tambo Airport en konden we er genietend van onze laatste 2 uur allemaal om lachen.

    12-12-2009, 01:31 geschreven door wereldconsulent  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 8 december: afscheid van onze vrienden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was met pijn in het hart van alle delegatieleden dat we vandaag moesten afscheid nemen van de mensen in Nquthu en Umzinyathi. Maar dit kon niet zonder een warm slotmoment zoals we van Zuid-Afrikanen intussen gewend zijn.

    Vooraleer we verwacht werden op het districtshuis van Umzinyathi, legde de kersverse manager van het technisch departement van Nquthu LM om 7u ‘s morgens, de afvalophaling uit in Nquthu. Hierbij werden de pijnpunten en zeer beperkte structuur van deze ophaling door de gemeentelijke technische dienst blootgelegd. Er is hier duidelijk werk aan de winkel, dit mede omdat de positie van de technische manager 2 jaar vacant was en de supervisors onvoldoende hun werk doen. Training voor de afvalophalers, het aanbieden van een format voor het aanbrengen van een duidelijke structuur is hier onontbeerlijk vooraleer werk wordt gemaakt van meer infrastructuur op het vlak van publiek afval. Het probleem van de afvalophaling dient tevens duidelijk geïntegreerd te worden in het afvalbeleidsplan. Hier kan dan ook veel gebeuren de komende maanden via email van collega tot collega.

    In de voormiddag werd de presentatie met aanpak voor 2010 en een budget hieraan gekoppeld op de verschillende beleidsthema’s voorgelegd aan het managementteam van Nquthu, het departement van milieu en landbouw en het management van Umzinyathi district. Na 2,5 uur vergaderden geraakten we eruit op alle beleidsthema’s die in 2010 aan bod komen, nl. bibliotheekwezen, jeugd en de jongerenuitwisseling, milieu-educatie, afvalmanagement, composteren, GIS en het waterbeleid.

    Na een heerlijke braai (Zuid-Afrikaanse BBQ) werd de voltallige exco of schepencollege van Nquthu en Umzinyathi om 1u ’s middags verwacht voor een slotmoment en presentatie van wat op de vergadering ’s morgens werd overeengekomen. Dit werd goedgekeurd door alle aanwezige politici. Zoals we het van onze vrienden konden verwachten, werd met zang afgesloten (zelfs met de duvelsong zie foto) en was er plaats uitwisseling van de relatiegeschenken. Een uitvergrote foto van vorig jaar werd ons overhandigd en zal vermoedelijk zijn verdiende plaats krijgen in de trofeeënkast van Bornem. Rond 16u konden we tot slot afreizen naar Johannesburg waar we rond 21u aankwamen in de wijk Melville.

    12-12-2009, 01:05 geschreven door wereldconsulent  


    10-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandag 7 december: networking day!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pietermaritzburg, de administratieve zetel van de provincie Kwazulu Natal, was vandaag te klein door de invasie Nquthu’ers en Bornemnaars. Deze dag was ingepland door de wereldconsulent en bleek nadien toch zeer zinvol te zijn geweest. Netwerkend zoeken naar interessante partners binnen Zuid-Afrika om de kar van de stedenband aan te spannen en de faciliterende rol te spelen of ondersteuning te ontvangen, is toch een meerwaarde.

    Al om 8u30 was het tijd voor opsplitsing. Mezelf en de library manager werden in de voormiddag ontvangen door Golly Odendael van het departement van arts and culture (bibliotheekwezen). En wat een dynamische dame! Aan het einde van de rit zagen de library manager van Nquthu en Nondweni (Mr. Bhekie alias Bicky) en mezelf heel wat mogelijkheden tot synergie: de volledige ondersteuning van het departement wat het pilootproject in de bibliotheek binnen het Vlaamse programma in 2010, Nquthu en Nondweni als startbibs binnen de implementatie van de brocade cataloog (net dezelfde catalogus als de nieuwe in de bib van Bornem), blogopleiding voor de 2 pilootscholen in Nquthu in de uitwisseling rond milieu-educatie door de ict-stageairs binnen de bib en begeleiding in een introductie van mobiele bibs naar de jeugd toe binnen het federale programma.

    Startpunt na een grondige input van Bicky zal dan ook een jobshadowing of stage naar Bornem in maart 2010 tijdens de digitale week en de jeugdboekenweek. Voor zijn komst zou er ook een concreet zicht moeten zijn over de mogelijkheid van installatie van gedecentraliseerde bibpunten of mobiele bib binnen het federale programma.

    Intussen was Dirk Hoofd al op stap met de schepenen van Nquthu en Mpume die op bezoek gingen naar een hogeschool in Pietermaritzburg (FET college wat je een beetje kan vergelijken met een beroepsschool in Vlaanderen maar dan pas vanaf 18 jaar).

    Anneleen, Stefan en Roland werden tesamen WESSA, de ngo verantwoordelijk voor het ecoschoolproject in Kwa Zulu Natal intussen ontvangen op 2 kwalitatief sterke scholen op het vlak van milieu-educatie in en rond Pietermaritzburg. Schoolvoorbeelden van hoe het ook in Nquthu nog versterkt zou kunnen worden! Het positieve hieraan was dat de 2 pilootscholen in Nquthu en Nomsa van het departement van milieu en landbouw, coördinator van de ecoschools in de regio van Nquthu, ons vergezelden en wildenthousiast waren. Een appelsienboom zag zelfs het levenslicht door de steun van Roland (zie foto). In de namiddag werd er verder nagepraat met WESSA en werd in de buurt van de kantoren van WESSA in Howick nog de Dove’s Houseboerderij bezocht, een pareltje van permacultuur en kleinschalige organische landbouw in Zuid-Afrika. De interessantste vaststelling van de dag was dat de Dove’s House trainingen aanbiedt naar permacultuur en compostering die zelfs opgevolgd worden nadien, dit binnen de context (klimaat, bodemkwaliteit, bruikbaar organisch materiaal) van Nquthu. Een training van een aantal dagen met verschillende actoren hierbij betrokken (mensen van het departement van landbouw die de community gardens ondersteunen en de gebruikers van deze tuinen, de pilootscholen, zou al heel wat kunnen opleveren naar betere vruchtbaarheid van de vrij arme bodem en kwaliteit van de groenten.

    Voor de rest van de delegatie (mezelf en Dirk Hoofd) werden de bezoeken in Pietermaritzburg afgesloten met een bijeenkomst op een (ander) FET college Umgungundlovu in bijzijn van de rector en de ere-consul van België, Mr. Nazar. Een projectvoorstel van dit college naar de federale overheid zou het immers op termijn mogelijk kunnen maken om ondersteuning te bieden op vlak van training en capaciteitsopbouw naar het opstartende FET college in Nquthu en een betere samenwerking met alle economische actoren in Nquthu te versterken, dit vanuit een FET college met jaren meer ervaring.

    Met de stuurmanskunsten van onze schepen middenin een verschrikkelijk onweer op de weg terug naar Nquthu, was de tijd rijp voor de start van het tweede werkblok van de dag, nl. de evaluatie en de stappen voorwaarts, dit tot ongeveer 1u30 ’s nachts (we boeken vooruitgang in vergelijking met vorige missie J waar het 3 uur werd). Alle werkdomeinen die werden overeengekomen in het actieplan en werden behandeld tijdens deze missie, werden naast mekaar gelegd met zeer concrete acties in 2010 en budgettering van de kant van Bornem eraan gekoppeld. Dit werd aan het eind van de avond in een presentatie gegoten die morgen zal worden voorgelegd aan de verschillende actoren en aan de exco of het college van Nquthu LM.

    10-12-2009, 20:50 geschreven door wereldconsulent  


    07-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 6 december: zie ginds komt … 43 jaar!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag: josdag? Nee zondag: werkdag. Of toch in ieder geval in de voormiddag. Om 10u kwamen we tesamen in de bibliotheek van Nquthu met de coöperatieve Siyasabonga. Maar dit kon niet gebeuren zonder de felicitaties van de hele groep aan onze schepen die vandaag 43 kaarsjes uitblaast (zie foto). Na input van de gemeenschap die leeft in de nabijheid van het stort, plant deze organisatie, bestaande in grote mate uit jongeren ism de gemeente en het departement van milieu een afvalselectiepunt en een herschikking van het stort in Nquthu. Het initiatief lijkt haalbaar door ondersteuning van verschillende stakeholders, een goede collectie vanuit Nquthu municipality en het vinden van een afzetmarkt via het recyclagebedrijf why waste in Ladysmith maar er blijven wel nog een aantal uitdagingen. De discussie ontspon zich tijdens deze sessie vnl. tussen de gemeente Nquthu en het departement dat qua timing van de verschillende noodzakelijke stappen in waste management nog niet op dezelfde lijn zitten. We (Roland en Dirk) namen de bevindingen mee naar de meeting morgen met de technische manager rond afvalophaling waar we op het einde van de doorlichting toch een voorstel naar timing, structuur en ondersteuning vanuit de gemeente Bornem willen voorleggen.

    Op de middag konden we langs de stad Vryheid doorrijden richting Santa Lucia Wetlands aan de kust van Kwazulu Natal. Santa Lucia lag toch op onze weg richting Pietermaritzburg, het administratief centrum van de provincie, waar morgen 3 overlegmomenten doorgaan. Dit stukje werelderfgoed is een uniek stuk natuur vol met verschillende ecosystemen. Het zoet/zoutwaterestuarium die enkel een breed strand en duinen als buffer heeft tussen zichzelf en de Indische Oceaan, maakt dit gebied zo speciaal. Een bezoek aan het strand en het estuarium van 16u tot 18u30 na 4 uur rijden kon dan ook niet ontbreken.

    Om 18u30 konden we aanschuiven aan tafel bij Ingrid Van Regenmortel, een vrouw uit Bornem die een restaurant en hotel runt in Santa Lucia. Reeds 6 jaar runt ze de zaak. Dirk kon er na een verrassing van onze kant kaarsjes uitblazen voor zijn verjaardag. Veel tijd was er echter niet omdat we nog 3 uur moesten doorrijden naar Pietermaritzburg. Even vertraagde een loslopende hippo in de hoofdstraat van Santa Lucia nog voor opschudding en vertraging maar rond middernacht konden we dan eindelijk genieten van ons bed in een guesthouse in Pietermaritzburg.

     

    07-12-2009, 00:00 geschreven door wereldconsulent  


    06-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 5 december: empowerment en actie van de ‘Nquthese’ jeugd.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Door het weekend startten we vandaag pas om 10u, dit in Nondweni, een tweede kleinere verstedelijkte kern naast Nquthu town, gelegen op het grondgebied van de Nquthu local municipality. Wat me direct opviel was de properheid van deze verstedelijkte kern. Na de clean up campaign en verschillende bewustmakende workshops in september werden immers binnen de gemeenschap monitoren aangesteld om te waken over storters van afval. Deze sociale controle werpt na 2,5 maand nog steeds zijn vruchten af.

    In een bijzaaltje van de bibliotheek stelden Stefan van de jeugddienst en zijn collega van de youth desk in Nquthu, Mpo, voor een groep van ruim 45 jongeren, afkomstig uit verschillende wards of deelgemeenten van Nquthu local municipality, het concept van de jongerenuitwisseling voor in 2010, dit na een presentatie over het jeugdbeleid langs beide kanten. De discussie die aansloot op de nochtans duidelijke presentaties kwam aanvankelijk vrij moeizaam op gang ondanks de vele input die er was van de aanwezige jongeren. Bijkomende info werd dan ook gegeven en verduidelijkte heel veel naar het concept ‘spelend leren’. Niettemin werden belangrijke knopen doorgehakt naar indeling van de jongerenuitwisseling (een sociale dialoog ahv een probleemboom en een aantal thema's, een actieve werking onder het concept spelend leren en een verblijf in gastgezinnen), het opstarten van een werkgroep aan de kant van Nquthu en de mogelijke periodes van uitwisseling. De werkgroep zal de communicatie met de jongeren onder coördinatie van Mpo opstarten asap met de geselecteerde jongeren in Bornem, waardoor de voorbereiding van de jongeren in Bornem en in Nquthu echt kan starten vanaf februari 2010.

    Na de lunch en een kort bezoek aan de bibliotheek van Nondweni die toch opvallend groter was dan die in Nquthu, was voor het meest hilarische moment tot nog toe van deze werkreis. Iets na de middag kwamen een kudde koeien door de voorpoort op het omheind terrein van de bib binnen. Tijd voor actie dus, waarbij Dirk, Stefan en Anneleen zich het statuut koeienjager toeeigenden en de prachtige beestjes met respect volgens de gaiacode van het terrein leidden. Eventjes voelden ze zich zuluveeteler !

    Voor we afzakten naar de community hall voor het tweede luik van de dag de mini arts and cultureshow gebracht door jeugd uit Nquthu, toonden de gemeenteraadsleden Zulu en Jianjali wonende in Nondweni nog 2 projecten in hun woonkern, nl. de mini-onderneming rond de productie van bouwstenen en het middenstandscentrum in opbouw waar binnen afzienbare tijd kappers, voedingswinkels, grocery stores, … zich zullen kunnen vestigen. Op weg naar de community hall stopten we nog eventjes in de grootste primary school in Nondweni, waar de laatste jaarskleuters hun diploma ontvingen om de lagere school te beginnen vanaf volgend schooljaar (in Zuid-Afrika begin 2010). Kleuters in typisch Amerikaanse toga’s of in flashy jurkjes en kostuumpjes: het is toch eventjes wennen voor ons maar o zo schattig (zie foto).

    De community hall zat aardig vol vanaf 2u30 voor een zang en dansdemonstratie door jeugd. Traditionele sothodans, Afrikaanse gospel, muzikaant (een mix van allerlei muziekgenres), traditionele en moderne zuludans, en een huwelijkslied kregen we achter de kiezen. Ook nu trokken alle delegatieleden hun ogen open bij het zien van zeer sterke zang en ritmiek: om kippenvel van te krijgen. Aan de zijkanten werden hun zelfgemaakte craftsartikelen voorgesteld en was meer informatie beschikbaar over de soul buddiez, een spelend leren concept dat ruim verspreid is in de streek in lagere scholen en dicht aanleunt bij speelpleinwerk hoewel het uitgaat van de scholen zelf.

    Op onze weg terug namen we tesamen met Mpume Jiyane een kijkje op een minder leuke plaats dan deze namiddag, de dumpingsite of het stort van Nquthu. Mpume erkende de nood aan een integrale aanpak van het afvalbeheer inclusief afvalophaling, afvalbewustmaking, afvalinfrastructuur en afvalsortering. Morgen gaan we hierop door maar onze visie naar een concrete aanpak toe licht de laatste dagen op tafel en wordt maandagavond besproken met de technische manager en Mpume zelf.

    De avond werd afgesloten met een bezoek van de districtsmanager, Mr. Dubazana. Een aangenaam wederzien met deze zeer intelligente en humoristische manager die ons in het kader van het water- en sanitatieproject en afvalmanagement heel wat nuttige tips meegaf.

    06-12-2009, 06:58 geschreven door wereldconsulent  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag 4 december: een aangenaam wederzien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De laatste werkdag (in Bornem zelf toch want wij gaan hier door tijdens het weekend) van de week stond hoofdzakelijk in het teken van het water- en sanitatieprogramma van Umzinyathi district municipality. We werden dan ook in Dundee ontvangen op het districtshuis (voor nieuwkomers op deze blog: een overheid hoger dan de local municipalities als Nquthu) voor een presentatie rond hun water- en sanitatiebeleid. Tijdens het geleidelijk binnenstromen van de aanwezigen, werd al verder gebrainstormd tussen Stefan en mezelf enerzijds en de verantwoordelijke van de youth desk in Nquthu, Mpo anderzijds over de planning omtrent de jongerenuitwisseling in 2010. Na ruim 2 uur werken werd een voorstel afgerond dat morgen tijdens de meeting met youth in Nquthu wordt voorgelegd en zal worden bediscussieerd in groep. Een serieuze stap voorwaarts toch.

    De vertraging voor de rest van de groep liep nog wat uit door de aankomst van Mr. Yengwa, de burgemeester van het district die ons zoals we hem kennen, hartelijk begroette. Een leuk wederzien van toch wel een enorm toffe en intelligente peet. De twee politici Dirk Hoofd en Mr. Yengwa konden het duidelijk direct terug met mekaar vinden.

    Iets na 10 konden we dan toch uiteindelijk van startgaan met de presentatie door stafmedewerkers van de technische dienst van Umzinyathi omtrent hun lopend water- en sanitatieprogramma. Wat waterbevoorrading betreft, zit men momenteel met enorm grote uitdagingen en keuzes. De intercommunale Tugela (soort pidpa en aquafin tesamen bij ons) laat immers steken vallen in de opvolging en oplossing van problemen naar water-bevoorrading van de waterbron tot de huishoudens zelfs. Het is momenteel zelfs zover gekomen dat de geldkraan naar Tugela toe stap voor stap wordt dichtgedraaid gezien er steeds meer klachten komen vanuit de verschillende wards in Umzinyathi district. Na de presentatie was de vraag naar ondersteuning duidelijk en waarschijnlijk haalbaar. Wettelijk en volgens het contract met Tugela water is het immers door het aandeelhouderschap van Umzinyathi district in deze intercommunale mogelijk om vanuit de technische dienst van het district problemen te detecteren en te monitoren via goed opgeleid technisch personeel van Umzinyathi district. Een training door een expert via de organisatie ex-change of ingenieurs zonder grenzen behoort dan ook tot de mogelijkheden en zal worden aangevraagd door hen zelf. De namiddag stond in het teken van het bezoek van enkele ‘water plants’ of waterbevoorradingsinstallaties, nl. die in Van’s drift, tegen de oevers van de buffalorivier. Een van de medewerkers leidde ons rond en legde meteen al enkele problemen bloot: een van de 2 grote pompen werkte al meer dan 24 uur niet meer, het zuiveringswater dat terug de rivier ingepompt wordt werd niet juist afgeleid, verschillende lekken, etc.

    Vooraleer we naar ons hotel terugkeerden, passeerden we nog langs één van de 23 community gardens in Nquthu (zie foto). Deze community gardens worden in het kader van het voedselveiligheidsprogramma ondersteund door het departement van landbouw. De tuinen zelf worden goed afgebakend (hier voor 16 huishoudens) en afgeschermd en onderhouden door de huishoudens. Stafleden van het departement bieden de gemeenschap technische ondersteuning in het aanleggen en onderhouden van groententuinen. Ook hier rees al van bij het begin van de week de mogelijkheid om compostering te introduceren als bodemverbeteraar, wat perfect haalbaar is.

    Bij aankomst in ons hotel vergaderden we nog ruim 2,5 uur in beperkte groep met de geknipte personen over het bibliotheekprogramma waar enorm veel mogelijkheden zijn, jeugd en de finetuning van het ecoschoolprogramma en compostering met het departement van milieu en landbouw. Uitrusten zat er ook wel nog een beetje in deze avond, dit met een lekkere diner en met zang en dans ons gebracht door de gemeenteraadsleden van Nquthu. Een mooiere afsluiting van de avond konden we onszelf niet inbeelden!

    06-12-2009, 06:53 geschreven door wereldconsulent  


    Archief per week
  • 25/11-01/12 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008


    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Nquthu local municipality
  • Gemeente Bornem
  • Portaalsite Zuid-Afrikaanse overheid
  • provincie Kwazulu Natal
  • infosite South-Africa
  • Zuid-Afrikahuis
  • Vlaamse Ontwikkelingssamenwerking
  • Belgische Federale Ontwikkelingssamenwerking

  • Blog als favoriet !

    Rondvraag / Poll
    Wat vindt u van de vooruitzichten van de gemeente Bornem om een stedenband aan te gaan met een partnerbestuur in het Zuiden
    schitterend idee: het maakt het Zuiden zichtbaarder in de gemeente Bornem
    prachtig: het kadert volledig in de nieuwe vormen van internationale samenwerking en versterkt de 2 partnerbesturen
    matig interessant
    vind ik maar niets
    geen mening
    Bekijk resultaat



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs