Speltincx Genealogie
Beste Speltincx Genealoog en anderen,
Welkom op de Blog van en voor de deelnemers aan de maandelijkse sessies Genealogie in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx te Gentbrugge onder de leiding van de werkgroep met als coördinator Jo Goddemaer. De sessies gaan door op de 1ste en de 3de donderdag van de maand.
01-11-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Workshop gericht zoeken op Google voor de 'geneanaut'
Een pdf met vele tips door Pascal Dobbelaere




01-11-2021, 16:58 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In haar voetsporen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen  Aanbevolen lectuur:
"In haar voetsporen. Op zoek naar onze voormoeders".
Maité De Beukeleer, Maarten Larmuseau en Lise Hellemans.
Veel informatie en boeiend geschreven.
Een cadeautje onder de kerstboom?
Beschikbaar in De Krook: 2e verdieping. Geschiedenis. Kast 37-38 - 902.5

Bericht van Jacqueline

01-11-2021, 16:42 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

23-10-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste MamaMito-resultaten op Dag van de Wetenschap (28 november 2021)
Beste MamaMito-deelnemer

Je deed vorig jaar mee aan het burgerwetenschappelijk project MamaMito. Op 1 september 2020 eindigde de eerste fase van MamaMito, het genealogische onderzoek naar je voormoeders. Het werd onverwacht een enorm succes, dankzij jou en 7800 andere deelnemers.

 

Wetenschappelijk onderzoek in volle gang

Sindsdien werken we hard aan de tweede fase van het project, het wetenschappelijk onderzoek naar het mitochondriaal DNA. De coronacrisis zorgde voor enige vertraging: het nemen van DNA-stalen op een veilige manier was moeilijk en laboratoria hadden hun handen vol met coronatesten. MamaMito moest door deze uitzonderlijke omstandigheden uitgesteld worden.

 

Eerste resultaten van MamaMito op Dag van de Wetenschap

Maar uitstel is geen afstel: binnenkort presenteert prof. dr. Maarten Larmuseau voor het eerst onderzoeksresultaten van MamaMito. Het project levert nieuwe inzichten en inspiratie op voor genealogen en DNA-deskundigen. Wat leren we bijvoorbeeld uit een moederlijke stamlijn? Welke archiefbronnen geven informatie over wie onze voormoeders waren? En wat brengt de toekomst door stambomen met DNA te combineren? Je leert het op de Dag van de Wetenschap.

 

De MamaMito-lezing maakt deel uit van een doorlopende lezingenreeks, met onder meer bijdragen van prof. dr. Johan Neyts, prof. dr. Marc Van Ranst, prof. dr. Johan Swinnen, prof. dr. Peter Claes en prof. dr. Lode Godderis. Aansluitend op de MamaMito-lezing is er ruimte voor vraag en antwoord.

 

Praktisch: datum en verplicht inschrijven

Datum en tijdstip: zondag 28 november 2021 om 15:00 (einde voorzien omstreeks 16:30).

Locatie: GA2 (04.14), campus Gasthuisberg, KU Leuven (Herestraat 49, 3000 Leuven).

 

De toegang is gratis, maar inschrijven via www.dagvandewetenschap.be is verplicht en kan tot en met 24 november 2021. Vlug inschrijven is de boodschap want het aantal plaatsen is beperkt tot 474.

 

Tot slot nog enkele aanraders

- Als uitloper van het MamaMito-project schreven historica Maite De Beukeleer en Maarten Larmuseau het boek ‘In haar voetsporen. Op zoek naar onze voormoedersÿ. Het boek is verkrijgbaar via de boekhandel (www.bol.comwww.standaardboekhandel.bewww.sterckendevreese.nl enz.), geeft tips voor startende genealogen en neemt je mee op een zoektocht naar enkele gewone voormoeders, die op hun eigen manier juist buitengewoon blijken te zijn.

- Gebeten door de genealogische microbe maar hier en daar nog wat hulp nodig? Laat ons via dit formulier weten welke noden je hebt als beginner en we bekijken samen met Familiekunde Vlaanderen hoe we ons aanbod hierop kunnen afstemmen.

- Nog meer erfgoednieuws en updates over MamaMito in je mailbox? Abonneer je op de gratis e-nieuwsbrief van Histories.

 

Alvast tot op de Dag van de Wetenschap!

 

Namens het MamaMito-team van Histories vzw,

Jan Geypen en Maarten Larmuseau

 

MamaMito is een burgerwetenschappelijk project van Histories vzw, KU Leuven, VUB, meemoo vzw en Familiekunde Vlaanderen vzw.

23-10-2021, 16:54 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

18-10-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZORRO

Zaterdag 23 oktober (13u) - Kramersplein 23 te Gent –

VOORSTELLING door Luc Chalmet van het genealogisch zoekplatform ZORRO, ontworpen door Familiekunde Land van Waas.

Historische akten van de burgerlijke stand, van kerkelijke parochieregisters, van notarissen, van staten van goed en van nog veel meer kan je hier digitaal raadplegen. Een groep enthousiaste vrijwilligers werkt continu aan indexeringen van al deze historische bronnen. Dankzij hen bouwen we stap voor stap aan een zo rijk, kwaliteitsvolle en volledige basis van waaruit familiegeschiedenissen uit het verleden kunnen worden op- en onderbouwd.

Iedereen welkom mits inschrijving via penningmeester@familiekunde-gent.be

 

Met vriendelijke groet,

Jacqueline

18-10-2021, 21:01 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

10-09-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transcriptie gevraagd...
Ik heb een overlijdensakte die me nogal wat hoofdbrekens bezorgt... Wie kan hier een transcriptie van maken en ziet de verbanden?

Originele akte: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939V-ZQST-Q4?i=519&cc=2138513&cat=21783 - links onderaan - akte 12

Groetjes,
Geert

Beste Geert
Moeder Sophia en haar overleden dochter, Constantinas, dragen  dezelfde familienaam VERPOEST omdat het kind geboren werd buiten het huwelijk ('natuurlijke dochter'). Ongewoon is wel dat Constantin VERPOEST, mee als vader hiervan aangifte doet, en daarmee officieel te boek staat als de vader. Vader en moeder hebben ook dezelfde familienaam, wonen in hetzelfde dorp maar op een ander adres. In welke mate ze verwanten zijn is onbekend.
Mvg
Luc

10-09-2021, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

30-08-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Save the date studiedag: Voormoeders, stambomen en mitochondriaal DNA – De resultaten van het citizen science project MamaMito

De voorbije twee jaar liep het burgerwetenschappelijk project MamaMito aan de KU Leuven en Histories vzw. Maar liefst 7800 Vlamingen schreven zich in om actief hun moederlijke stamlijn op te zoeken, in plaats van de – meer klassieke – vaderlijke stamboom.

Op basis van de verzamelde genealogische data werden onder alle deelnemers koppels met een gemeenschappelijke voormoeder getraceerd. Van deze maternale verwanten werd vervolgens het mitochondriale DNA geanalyseerd, een stukje erfelijk materiaal dat enkel via de moeder en dus in moederlijke lijn wordt overgeërfd.

Tijdens de Dag van de Wetenschap worden de resultaten van het MamaMito-project voorgesteld. MamaMito leverde immers nieuwe inzichten en inspiratie op voor zowel genealogen als genetici.

In de lezing worden antwoorden gegeven op diverse vragen:

  • Wat kunnen we leren uit de moederlijke stamlijn?
  • Welke archiefbronnen geven informatie over wie onze voormoeders waren?
  • Waarom is het belangrijk om het mitochondriale DNA te koppelen aan de moederlijke stamboom?
  • Welke mitochondriale variatie wordt waargenomen onder de Vlaamse deelnemers en wat kunnen we daaruit leren over ons ver verleden?
  • Wat brengt de toekomst door stambomen met DNA te combineren?

Voor iedereen met interesse in familiegeschiedenis en genetica is deze afspraak niet te missen.

Tijdstip en locatie

28 november 2021. Leuven, Exacte locatie en tijdstip nog te bepalen.

Doelgroep

Voor iedereen met interesse in voormoeders, stambomen en mitochondriaal DNA

30-08-2021, 18:40 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

13-08-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.histories
Onder het motto herhalen kan geen kwaad:

13-08-2021, 14:29 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

11-08-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aldfaer 9 & 10
Aldfaer 10 is uit. Ik hoor dat er enige problemen zijn met de Gedcom uitvoer. Dus best nog even wachten.
Versie 9 (waar problemen mee waren) is begraven? ik neem aan van wel.

bericht van Geert

11-08-2021, 09:37 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

29-07-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.C.G.V.L.F.
Voor zij die zoeken in zuid West-Vlaanderen en Noord Frankrijk.

29-07-2021, 18:59 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

05-07-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw initiatief van Family Search ivm materiaal dat nog niet online staat:

05-07-2021, 15:13 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

04-07-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In haar voetsporen
Boek nodig tijdens je verlof? En toch bezig blijven met genealogie? Lees dan eens 'In haar voetsporen' van Maarten Larmuseau.
Een boek over vrouwelijke familiegeschiedenis, met inspirerende levensverhalen en tientallen tips om jouw eigen voormoeders te leren kennen via archiefonderzoek, DNA en erfstukken.


Auteur: Maarten Larmuseau
Nederlands Paperback 9789056157067 Druk: 1 april 2021 320 pagina's

Samenvatting:
Familiegeschiedenis wordt nog vaak geschreven vanuit een mannelijk standpunt; vrouwen spelen hierin meestal slechts een bijrol. De vrouwelijke variant van een voorvader – ‘voormoederÿ – veroverde pas sinds kort een plaats in het woordenboek. Toch bestaan er voldoende bronnen om het leven van onze voormoeders te reconstrueren: familieverhalen, archiefdocumenten, erfstukken, DNA … Als bewijs nemen we je mee op onze zoektocht naar enkele gewone voormoeders, die allen op hun eigen manier juist buitengewoon blijken te zijn. We vertrekken met enkel een foto van een missiezuster zonder naam, een volksverhaal over een vermeende heks, of een vage herinnering aan een tante die kant verkocht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Samen met hun nakomelingen trekken we naar het archief, en reconstrueren zo hun boeiende levensverhalen. Wil je zelf op zoek gaan naar je eigen voormoeders? In dit boek delen we talloze tips voor startende en ervaren genealogen, voor een inspirerende duik in je vrouwelijke familiegeschiedenis. Maite De Beukeleer is historica en vooral geïnteresseerd in de kleine geschiedenis van alledag. Maarten Larmuseau is genetisch genealoog en doet academisch onderzoek naar stambomen en DNA. Voor dit boek duiken ze samen in de archieven op zoek naar sporen van voormoeders. Ze worden hierin bijgestaan door historica Lise Hellemans.

bericht van Geert

04-07-2021, 11:14 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

29-06-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parochieregisters Sint-Antonius-Abt (Gent-Meulestede)
 De archieven van deze kerk (1731-2013) werden overgebracht naar het RA waar ze geïnventariseerd werden onder referentie BE-A0514/PAR107. Echter geen spoor van de doop-, huwelijks- en begrafenisakten.
Iemand een idee waar deze registers te vinden zijn?

Jacqueline Hebbrecht

Ondertussen antwoord gekregen van RA Bagattenstraat: zijn te vinden bij de Sint-Salvatorparochie.

29-06-2021, 19:49 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste Hoofden
 Waar in Legacy maken jullie melding van "Beste Hoofd"?
Waar in Legacy maken jullie melding van "Staeten van Goed"?
Ik dacht eraan een nieuwe bron te maken maar mogelijks zijn er andere mogelijkheden?

Jacqueline Hebbrecht

29-06-2021, 19:47 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.akten Gentse fusiegemeenten 20ste eeuw
Excel file met geboorten en huwelijken Gentbrugge van de 20ste eeuw tot en met 1910.
Link gestuurd naar leden.
Voor anderen, mail om link te verkrijgen.
Opgepast: op de microfilm ontbreken de geboorte akten anno 1907 N° 4, 5, 6, op deze scan staan de overlijdensakten anno 1907 N° 4, 5, 6.
de geboorte akten kan je vinden bij de overlijdensakten 1907, 2de scan.
De aktenummers van de huwelijken zullen "au fur e à mesure" worden toegevoegd.
Aktenummers toegevoegd, hopelijk niet te veel fouten.
In doorzoekbare akten de geboorten Ledeberg, St-Amandsberg, St-Denijs-W. en Mariakerke met huwelijken 20ste eeuw tot en met 1910
Volgende week verplaats ik Gentbrugge naar doorzoekbare akten.


29-06-2021, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

18-06-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean Bte Lanciet
Gevonden in een register te Kluizen

Bijlagen:
Jean Bte Lanciet.jpg (631.8 KB)   

18-06-2021, 10:18 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

03-06-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor wie zoekt in Luxembourg
http://www.luxroots.com/Display.php?pagename=Page1

03-06-2021, 08:42 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

01-05-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.for whom it may concern

All UK census records are free this weekend

All of Findmypastÿs British census records (1841-1911) are completely free to access from 10:00 (BST) on 30 April until 3 May. Amazing snapshots of the past, census records can help you trace your family tree, generation by generation.

01-05-2021, 10:55 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

27-04-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project 'Dwaallichten' over Belgische landlopers
De inlichtingenfiches van de landloperskolonies te Merksplas-Kolonie en Wortel-Kolonie zijn nu digitaal ontsloten via :
https://www.kolonie57.be/genealogy/persons

Boeiende maar intrieste verhalen...

Mvg

Luc Haeghens

27-04-2021, 15:34 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

22-04-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familiegeschiedenis, vandaag & morgen
         Voor wie het gemist heeft, zeker de moeite !

https://historiesvzw.be/nieuws/herbeleef-familiegeschiedenis-vandaag-en-morgen/?fbclid=IwAR12VPKQ2g-c1xnqJOCsqBGkwvTwgO1FJRQDmkkXEmP1RRKQG7avDFFfplo

Mvg


Luc Haeghens

22-04-2021, 20:32 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

13-04-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALDFAER 9.0 EN 9.1
  http://aldfaerforum.nl/forum/helpdesk/6748-belangrijke-waarschuwing-en-advies-over-aldfaer-9-0-en-9-1.html#40103

= belangrijk bericht voor de mensen die met Aldfaer werken
via Edith Braeckman

13-04-2021, 18:11 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen of je bijdrage door te sturen


kalender

komende sessies in DC Speltincx

Mei 2025

8 mei - GENEALOGIE GEVORDERDEN
(STAMBOOMKUNDE)
(Meer informatie)

15 mei - GENEALOGIE BEGINNERS
(STAMBOOMKUNDE)
(Meer informatie)


Dropbox

Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


Archief per maand
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 03-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015

    Nuttige Links
  • Familiekunde Vlaanderen
  • Speltincx Gentbrugge
  • Erfgoed Melle
  • Genealogische bronnen
  • Familie Haeghens
  • Prosapia
  • Gentools
  • FamilySearch

    Inhoud blog
  • Omzetten van links van search.arch naar AGATHA
  • GENEANET
  • Men vraagt mij om te helpen bij de verspreiding van onderstaande oproep.
  • AI voor erfgoedvrijwilligers: haal meer uit generatieve AI
  • Geboortekaartje

    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • link blogsite
  • Goedemiddag blogvrienden u bent van harte welkom
  • PERPLEX

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken in blog



    Startpagina !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs