Speltincx Genealogie
Beste Speltincx Genealoog en anderen,
Welkom op de Blog van en voor de deelnemers aan de maandelijkse sessies Genealogie in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx onder de leiding van de bevlogen ervaringsdeskundige Etienne Huyghe.
29-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraag van Erwin
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de doopakte van Joannes Muysewinckel op 26 juni 1662 te Meldert (O-VL). IMG 58
Wie kan de namen van de vader en de moeder lezen?
ErwinReacties op bericht (1)

30-12-2019
Muysewinckel

De doopdatum is niet juni maar januari = afgekort "janij".
De ouders zijn Phillipus Muysewinckel en Peetra de Valck.
Zij zijn gehuwd te Meldert op 13-03-1646.
https://search.arch.be/nl/zoeken-naar-archieven/zoekresultaat/inventaris/rabscan/layout/lightbox/eadid/BE-A0512_111194_109889_DUT/inventarisnr/I1111941098892173/level/file/scan-index/84/foto/512_1056_000_00697_000_0_0079_r?layout=lightbox&tmpl=component

Met vriendelijke groeten
Maria Gorissen

30-12-2019, 11:50 geschreven door Maria Gorissen29-12-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (1)

25-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centurial Support

Beste Centurial-gebruiker,

2019 is een verbazingwekkend jaar geweest voor Centurial, en met veel genoegen kan ik melden dat Centurial op dit moment dagelijks door meer gebruikers wordt gebruikt dan ooit tevoren. Dit geeft mij de ongelofelijk opwindende en leuke kans om Centurial verder te ontwikkelen en te laten groeien. Daarom zal ik in 2020 nog meer tijd gaan vrijmaken om aan Centurial te werken. Om hiertoe in staat te zijn, zal Centurial vanaf v1.14 in januari 2020 niet langer gratis zijn maar zal hetbetaalde software worden.

Een beetje geschiedenis


Zoals je misschien wel weet, startte de ontwikkeling van Centurial in 2016 als een ietwat academische poging van ondergetekende om ècht op bewijs gebaseerde genealogische software te ontwikkelen, die toch ook de handige functies heeft die we allemaal kennen van de welbekende bestaande genealogische applicaties. Het kostte bijna anderhalf jaar om versie 1.0 af te ronden, deze kwam uit op 28 oktober 2017.

Het grotere deel van 2018 besteedde ik aan het verbeteren van het gebruiksgemak van Centurial naar een niveau dat je mag verwachten van professionele genealogiesoftware. De bewerkingsmogelijkheden werden verbeterd, er volgden nieuwe gebeurtenissen en statussen, het groeperen van bronnen werd mogelijk, en natuurlijk werd GEDCOM import en export geïmplementeerd.

Toen kwam 2019. Het jaar startte met een knal: v.19 zat vol met nieuwe, handige functies, en v1.10 introduceerde de Centurial browser extensie, die het importeren van bronnen vanaf het internet sterk vereenvoudigde. Tegelijkertijd kwamen er enkele blogs uit, die Centurial introduceerden bij een veel groter publiek. Deze groei leidde tot diverse verzoeken van gebruikers, zoals de zoekmogelijkheid (v1.11) en ondersteuning voor het klembord (v1.12). Maar vooral ook leidde het tot de publicatie van de Nederlandse en Duitse versie van Centurial (v1.13) en de Nederlandstalige website!

Voor mij heeft Centurial intussen zijn bestaansrecht bewezen. Het is niet langer een poging om ècht op bewijs gebaseerde genealogiesoftware te ontwikkelen, nee, de poging is een succes gebleken, en Centurial wordt nu dagelijks gebruikt om op bewijs gebaseerde stambomen samen te stellen door meer enthousiaste gebruikers dan ooit tevoren.

Dit betekent ook dat er hiermee voor mij een ongelofelijk opwindende en leuke kans is ontstaan om Centurial verder te ontwikkelen en te laten groeien. En ik heb ervoor gekozen deze kans met beide handen aan te grijpen en ervoor te gaan! Daarom zal ik in 2020 nog meer tijd gaan besteden aan de ontwikkeling van Centurial, om nog meer nieuwe en opwindende functies te introduceren. Om mijzelf hiertoe in staat te stellen, zal Centurial niet langer gratis software zijn.

Proefeditie en persoonlijke editie


Vanaf Centurial v1.14, die uitkomt tegen het einde van januari 2020, zal Centurial betaalde software worden. Vanaf v1.14 zijn er 2 edities van Centurial:
 • De proefeditie van Centurial zall alle functies van Centurial hebben, maar zal beperkt zijn tot 20 bronnen per project. De proefeditie is gratis.
 • De persoonlijke editie geeft je onbeperkte toegang tot alle functies van Centurial. The persoonlijk editie zal €20,00 per jaar gaan kosten.

Beide edities zullen natuurlijk tenminste 4 updates per jaar kennen (maar meer waarschijnlijk 5 of 6), en beide edities zijn inclusief blogs, ondersteuning en af en toe een service patch.

Vraag en antwoord


Waarom is Centurial niet langer gratis?
Centurial startte als een poging om genealogische software te schrijven die de voordelen combineert van op bewijs gebaseerde genealogie met de voordelen van de bestaande, op conclusies gebaseerde programma's. Inmiddels heeft het bewezen een volwaardig en zelfs wenselijk alternatief te zijn voor de bestaande applicaties. Door een betaalde versie van Centurial te introduceren, kan ik nog meer tijd besteden aan het verbeteren en doorontwikkelen van Centurial.

Hoeveel kost de persoonlijke editie van Centurial mij?
De persoonlijke editie van Centurial kost je €20,00 per jaar. De persoonlijke editie geeft je:

 • Volledige, onbeperkte toegang tot Centurial.
 • Tenminste 4 updates per jaar (maar waarschijnlijk 5 of 6).
 • Ondersteuning via e-mail.
 • Blogs
 • Af en toe een service patch.

Wat kan ik nog meer doen met €20,00?
Met € 20,00 kun je:

 • Een goed boek kopen (leestijd: 8 uur)
 • Lunchen in een restaurant (1 uur)
 • Naar de film met een vriend (3 uur).
 • Je vrienden een drankje kopen in een café (1 avond)
 • Een jaar lang onbeperkt Centurial gebruiken, inclusief ondersteuning, blogs, updates en service patches!

Wat is het verschil tussen de proefeditie en de persoonlijke editie?
De proefeditie en de persoonlijke editie geven beide toegang tot alle functies van Centurial. Het enige verschil is, dat in de proefeditie het aantal bronnen beperkt is tot 20 bronnen per project. Aangezien alle gegevens in Centurial worden ingevoerd in de context van een bron, betekent dit, dat na het bereiken van 20 bronnen je geen personen, relaties, beweringen en bewijs meer kunt toevoegen aan je project.

Heb ik nu een betaalde versie van Centurial nodig om mijn gegeven te exporteren?
Nee, dat hoeft niet! Iedere gebruiker heeft gratis een proefeditie tot zijn beschikking, en de proefeditie staat je toe om alle gegevens te exporteren uit je Centurial project, ongeacht de grootte of het aantal bronnen in het project.

Tenslotte


Dank voor het gebruiken van Centurial in het afgelopen jaar, en hopelijk tot ziens in 2020. Fijne Kerstdagen!

Met vriendelijke groet,

Fouke Boss
(auteur van Centurial)

25-12-2019, 10:39 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

23-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Legacy - Geert Verpoest - Speltincx 19/12/2019 +vragen stellen
Heb net de inzending van Geert (met bewondering) bekeken en hoop dat de collega's massaal zullen toehappen. Naast en bovenop de perfecte begeleiding is er vanzelfsprekend het feit dat je Geert zo nodig kunt raadplegen. Dus, niet twijfelen en je keus doordrukken.
Ivm eventuele vragen in geval van twijfel of blokkeringen bij het zoeken, aarzel niet om deze, goed geformuleerd en zo bondig mogelijk, op dit blog te plaatsen. De kans is groot dat je niet zo lang moet wachten op een pasklaar antwoord , zo niet dat je antwoord krijgt tijdens de volgende samenkomst. Op de fora wordt normaal gereageerd mits een bedankje ofte verdere uitleg gevraagd. Als er geen reactie komt van de vragensteller roept dit ongetwijfeld  gemengde gevoelen uit bij de persoon die het antwoord verstrekte
Etienne

23-12-2019, 10:31 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

20-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw probleempjes met de BLOG
Beste bezoeker,
Nadat tijdens het weekend de Blog enige tijd onbereikbaar is geweest, merkte Geert vandaag op dat de rechterbanner verdwenen was.
Heb snel de belangrijkste zaken opnieuw geplaatst maar de lijst met nuttige links is verdwenen.
Ik zal die terug plaatsen met jullie hulp, laat mij weten wat nuttig is en ik zoek het op.
Het is nu ook mogelijk een forum te openen, heb reeds enkele onderwerpen aangegeven indien er andere behoeften zijn zal ik die aanvullen.
Erwin

20-12-2019, 19:01 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bericht van Etienne

Naar aanleiding van onze bespreking ivm de continuïteit en de te behandelen onderwerpen wou ik voorstellen een woordje te plaatsen in Speltigen – ik heb al met Kelly (die instaat voor de planning) gesproken en Februari is normaal geen probleem –  vanaf Maart misschien wel omdat de zaal bezet is – ze ging het onderzoeken en ik zal ook contact opnemen met Christine – misschien komen we zodoende bijna automatisch terecht in één van de voorgestelde oplossingen : chambres séparées ! Ik ben altijd blij als iemand reageert maar het voorstel om met groepen te werken heb ik verschillende keren geprobeerd en…..er kwam niets van in huis. Dus zou ik vooral willen benadrukken dat elk voorstel van onderwerp welkom is maar dat dit bvb via de blog tijdig moet kenbaar gemaakt worden zodat enige voorbereiding mogelijk is. Improvisatie kan maar er moet toch een structuur voorhanden zijn.

 

Mvg

Etienne

20-12-2019, 18:58 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transkribus /KB _ vraag van Andre Lauwaert
  https://www.youtube.com/watch?v=o6BRXq1S-b8

Een film op You Tube duur 1 u 23 min 12 sec met uiteraard grondige uitleg door ter zake bevoegde personen ; ik denk niet dat er iets beter te vinden is maar het kan natuurlijk. Voor wie interesse (en geld) heeft:niet te missen !  Zeker kijken, ook om het hoekje.
Etienne

Ik heb het programma geladen om te testen en dit gaat vlot op PC met recente OS en JAVA. Het omzetten zelf is minder vanzelfsprekend maar met de tutorials kom je er wel. Heb de indruk dat je dus zelf de software moet leren om de teksten te begrijpen. Is dus interessant indien je veel handschriften hebt van dezelfde auteur. De eerste 1.000 opgeladen boeken zijn gratis?
Erwin

20-12-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

12-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geboorteplaats
Ik zoek de geboorteplaats van Joannes Baptista Mesure.
Hierbij de akten waarop ik een aanduiding van de geboorteplaats heb gevonden.
Gehuwd in Vosselare op 23 april 1791. (De Voet)
Doop kind Vosselare 26 februari 1792 (Ludovicus)
Gehuwd in Nevele op 24 juli 1792. (Vermeulen)
Doop kind op 18 oktober 1794 (Jacobus)
Geboorte kind op 8 november 1796 (Augustinus)
Geboorte kind op 2 december 1800 (Charles Louis)
Geboorte kind op 19 december 1801 (Angeline)
Ik waag het niet meer te gokken.
Alvast bedankt,
Erwin

Reacties op bericht (1)

14-12-2019
Mesure Joannes Baptiste

Erwin,

soms moet je een beetje geluk hebben om iets te vinden  .

Ik zag dat Joannes Baptiste 'ex Hundelghem' was, dus Hundelgem tegenwoordig. Hundelgem was afhankelijk van het bisdom Mechelen in die tijd.

ik veronderstelde dat Joannes Baptiste ergens geboren moest zijn tussen 1760 en 1770. In de index van de parochieregisters stonden enkele Mesure's, maar geen Joannes Baptiste. Ik begon dus eens te bladeren in de doopregisters van die periode, en na een bladzijde of twee kwam ik daar een "de Mesure" tegen. Dan werd het gemakkelijk: in de index staan een gans pak "de Mesure"'s, waaronder een Joannes Baptiste.

Hier de bronvermelding:

parochie Sint-Amandus (Hundelgem (Zwalm), Arrondissement Oudenaarde (digitaal), Provincie Oost-Vlaanderen, België), Parochieregisters. Doopakten 11/01/1755 - 21/12/1770 / 0900_000_00202_000_0_0004_r, "Doopakte De Mesure Joannes Baptista 17651119," scan 9R - pag.8; digital images, Het Rijksarchief van België(accessed 14 Dec 2019). Vindplaats: Rijksarchief van België (digitaal), België, Catalogusnummer: 0900_000_00202_000_0_0004_r; 
Aanvraaginstructie [ archiefdienst - inventaris - archiefbestanddeel ]:
Rijksarchief te Ronse - 9999/R1 - 0900_000_00202_000_0_0004_r

De tekst van de akte:

19 9bris baptisatus Joannes Baptista filius leg. Joannis de Mesure et Isabella Uytterhaeghen conjugum. Susceptores Joannes Baptista Uytterhaegen et Petronilla Schepens

Ik stuur de akte door naar jouw Dropbox.

Geert

14-12-2019, 17:07 geschreven door Geert
Bijlagen:
bap 1792 Mesure Ludovicus.jpg (105.4 KB)   
bap 1794 Masure Jacobus.jpg (86.9 KB)   
geb 1796 Mesures Augustin2.jpg (343.3 KB)   
geb 1797 Mesures Augustin1.jpg (137 KB)   
geb 1800 Mesure Charles Louis.jpg (318.6 KB)   
geb 1801 Mesure Angeline.jpg (287.2 KB)   
mat 1791 Mesure_Voet.jpg (179.8 KB)   
mat 1792 Mesure_Vermeulen.jpg (56.5 KB)   

12-12-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (1)

10-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebruikers Geneanet
De gebruikers van Geneanet die hun GEDCOM wensen over te zetten naar een andere software en die de Franse datum aanduiding hebben ingegeven, zullen waarschijnlijk op het andere platform problemen hebben om de datum correct weer te geven!
Invalid content for DATE tag: '@#DFRENCH R@ 13 VEND 7' is not a valid <DATE_VALUE>
Invalid content for DATE tag: '@#DFRENCH R@ 11 FRIM 9' is not a valid <DATE_VALUE>
Invalid content for DATE tag: '@#DFRENCH R@ 28 FRIM 10' is not a valid <DATE_VALUE>
Invalid content for DATE tag: '@#DFRENCH R@ 09 FRUC 12' is not a valid <DATE_VALUE>

Je kan je GEDCOM controleren op: http://ged-inline.elasticbeanstalk.com/validate

Erwin

10-12-2019, 12:14 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

08-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERSLAG DC SPELTINCX 5 December 2019 – 55PPP05122019

1.       Uit de oude koektrommel, een oude bekende bron voor de zoekenden onder ons (wie is dit niet ?) van oorsprong Nederland maar genoeg voorhanden ivm België , bijgevolg een absolute aanrader vooral voor starters met o.a. een nota betreffende de wijziging van de openbaarheid der akten (ovl = 50 J. + huw = 75 J. (geb blijft 100 j.) Bovendien makkelijk bruikbaar met globaal  menu bovenaan!

2.       Zoeken in Gent en Gentbrugge : of hoe verschillende factoren een rol kunnen spelen – zoeken naar mijn voorouders startte met Harry Goegebeur;  via Luc Haeghens, Stamboomforum en Family Search geraakte ik (voorlopig ,nog niet 100% zeker) in de 16e eeuw (Dia’s  5/7).

3.       Volkstelling of census – de  voordracht van Veerle indachtig   en denkend aan mijn persoonlijke problemen , vond ik hulp bij o.a. Geneanet (Forum) , de databank van de West-Vlaamse vrijwilligers en FKV en ; aansluitend :bij Statbel vond ik toepasselijke lectuur, genoeg reden om dit te vermelden.(Dia’s 8/17

4.       Jacqueline verschafte mij de zekerheid dat ik er goed aan gedaan heb te verwijzen naar  FS (Belgium Wiki Topics) waarin aangeraden wordt desgevallend rechtstreeks  een brief te schrijven naar de priester van de betrokken parochie (Dia 18)

5.       Latijn in de akten ontcijferen “opline in Gallia” ditmaal via het speciaal Forum van Geneanet vernam ik dat “Houplines” in F59 de oplossing  was  (Dia’s 19/21)

6.       Zoeken naar Akten, een keuze uit pure verwondering,, wellicht wist de meerderheid van de aanwezigen dit wel : een verschillende browser geeft verschillende antwoorden(Dia’s 22/26)

7.       Familiekunde Vlaanderen , we bleven in dezelfde sfeer : zoeken naar akten  -met Aalter als voorbeeld . Mijn PC  toont mij foutloos en zonder moeite wat ik aantik (zie dia n°28) – zoals jullie hebben gezien liet mijn laptop het afweten (thuis idem) – als je het indexcijfer aantikt krijg je stante pede de akte te zien,  ! Moeten jullie eventjes nagaan – om van te dromen. Ik las onlangs dat dit systeem verschrikkelijk veel geld kost , ik snap niet hoe Aalter dit voor mekaar gekregen heeft.(Dia’s 27/29)

8.       Ik zocht naar kadaster  en kwam o.a. terecht   bij stamboomsurfpagina nl , onwaarschijnlijk wat je hier kan raadplegen. Via “kadaster kom je op Carthografie/Geografie/topografie en zo bij kadaster nl – Wijselijkshalve hou ik mij op de vlakte  d.w.z ik maak geen vergelijkingen. Maar goed, op de volgende dia (31) zitten we in België en kunnen we mits verschillende stappen een en ander opsporen. De mensen die willen zoeken zullen ongetwijfeld hun gading vinden; trouwens op RAB kan je ook  zoeken op Primitieve kadasterplannen en Processen-verbaal van afpaling, zoals Geert bewezen heeft. En;…..”bekijk ook ons “kadasterfilmpje”  En nog: op Digitale Bronbewerkingen Nederland en België kan je terecht via bvb Oost-Vlaanderen(tik internet) (Dia’s 30/36)

9.       2 vragen van Andre Lauwaert – de eerste betrof 2 Lauwaerts-van-adel uit de 13e eeuw – het antwoord kwam er via Geneanet Premium maar niet versagen het ene gegeven leidt naar het andere : stof genoeg om verder te zoeken Dit is zonder meer een typisch voorbeeld ivm de adelstand  (Dia’s 2/18)

10.   De tweede vraag betrof het echtpaar (voorouders) Van Uytfanck x Raemdonck en de behandeling gebeurde als het ware traditioneel(stap voor stap)  zoeken via Geneanet en de bevestiging  via FS en RAB (Dia’s 19/50

11.   We zijn er weer op Donderdag 16 Januari 2019 om 14 u 30’ – speciaal voor starters met o.m. “LEGACY”  door Geert Verpoest,  voor het overige deel van het programma: zie onze blog “Speltigen”. De eerste samenkomst in 2020 is op Donderdag 16 Januari !!!!!!

12.   Succes gewenst , bedankt voor de medewerking. Mvg Etienne

 

 

Bijlagen:
55PPP05122019.pdf (3 MB)   

08-12-2019, 21:29 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

06-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STUDIA HISTORICA GANDENSIA
Met informatie over de familie Lauwaert.

Bijlagen:
Studia historica Gandensia.pdf (6.8 MB)   

06-12-2019, 11:52 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bachte-Maria-Leerne?
Klik op de afbeelding om de link te volgen Collegae,
Kan mij iemand de herkomst van de vader vertellen?
Ik dacht persoonlijk aan Bachte-Maria-Leerne.
Doopakte is van Brugge.
Erwin C

Geboorteplaats vader

Erwin,

de geboorteplaats van de vader is Brugge, meer bepaald de parochie Onze-Lieve-Vrouw: B(eata) Maria. Niet Bachte-Maria-Leerne dus.

Hij werd geboren op 24/11/1733 als zoon van Renerius Meseure en Maria Duri.

De tekst van de doopakte:

24 novembris baptisatus est Reinerus filius Reineri Meseure et Maria Duri coniugum. Suscep. Judocus Meseure et Maria Durij

(de naam van de tweede getuige en van de moeder zijn dezelfde, maar het zal waarschijnlijk de grootmoeder zijn die ook Maria heet?)

Ik verstuur de afbeelding van de akte naar jouw dropbox

vindplaats akte: parochie Onze-Lieve-Vrouw (Brugge, provincie West-Vlaanderen, België), 
Parochieregisters. Doopakten 30/07/1719 - 02/07/1737 / 
9000_001_00170_000_0_0001_r, "Doopakte Meseure Reinerius," scan 93; 
digital images. Vindplaats: Rijksarchief van België (digitaal), 
Catalogusnummer: 9000_001_00170_000_0_0001_r.

Groetjes,

Geert

Bijlagen:
bap 1762 Bachte Maria Leerne.jpg (80.5 KB)   

06-12-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (2)

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen of je bijdrage door te sturen


kalender

komende sessies in DC Speltincx

Augustus 2021

5 augustus - Sessie augustus
Opstart vergadering nieuw seizoen
(Meer informatie)

19 augustus - Sessie 2 augustus
basis sessie


Dropbox

Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


Archief per maand
 • 06-2021
 • 05-2021
 • 04-2021
 • 03-2021
 • 02-2021
 • 01-2021
 • 12-2020
 • 11-2020
 • 10-2020
 • 09-2020
 • 08-2020
 • 07-2020
 • 06-2020
 • 05-2020
 • 04-2020
 • 03-2020
 • 02-2020
 • 01-2020
 • 12-2019
 • 11-2019
 • 10-2019
 • 09-2019
 • 08-2019
 • 07-2019
 • 06-2019
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018

  Nuttige Links
 • Familiekunde Vlaanderen
 • Speltincx Gentbrugge
 • Erfgoed Melle
 • Rijksarchief België
 • Familie Haeghens
 • Prosapia
 • Gentools
 • FamilySearch
 • Begraafplaatsen België
 • Inhoud Blog

  Inhoud blog
 • Jean Bte Lanciet
 • Voor wie zoekt in Luxembourg
 • for whom it may concern
 • Project 'Dwaallichten' over Belgische landlopers
 • Familiegeschiedenis, vandaag & morgen

  Blog als favoriet !

  Gastenboek
 • link blogsite
 • Goedemiddag blogvrienden u bent van harte welkom
 • PERPLEX

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Zoeken in blog
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!