Je deed vorig jaar mee aan het burgerwetenschappelijk project MamaMito. Op 1 september 2020 eindigde de eerste fase van MamaMito, het genealogische onderzoek naar je voormoeders. Het werd onverwacht een enorm succes, dankzij jou en 7800 andere deelnemers.
Wetenschappelijk onderzoek in volle gang
Sindsdien werken we hard aan de tweede fase van het project, het wetenschappelijk onderzoek naar het mitochondriaal DNA. De coronacrisis zorgde voor enige vertraging: het nemen van DNA-stalen op een veilige manier was moeilijk en laboratoria hadden hun handen vol met coronatesten. MamaMito moest door deze uitzonderlijke omstandigheden uitgesteld worden.
Eerste resultaten van MamaMito op Dag van de Wetenschap
Maar uitstel is geen afstel: binnenkort presenteert prof. dr. Maarten Larmuseau voor het eerst onderzoeksresultaten van MamaMito. Het project levert nieuwe inzichten en inspiratie op voor genealogen en DNA-deskundigen. Wat leren we bijvoorbeeld uit een moederlijke stamlijn? Welke archiefbronnen geven informatie over wie onze voormoeders waren? En wat brengt de toekomst door stambomen met DNA te combineren? Je leert het op de Dag van de Wetenschap.
De MamaMito-lezing maakt deel uit van een doorlopende lezingenreeks, met onder meer bijdragen van prof. dr. Johan Neyts, prof. dr. Marc Van Ranst, prof. dr. Johan Swinnen, prof. dr. Peter Claes en prof. dr. Lode Godderis. Aansluitend op de MamaMito-lezing is er ruimte voor vraag en antwoord.
Praktisch: datum en verplicht inschrijven
Datum en tijdstip: zondag 28 november 2021 om 15:00 (einde voorzien omstreeks 16:30).
Locatie: GA2 (04.14), campus Gasthuisberg, KU Leuven (Herestraat 49, 3000 Leuven).
De toegang is gratis, maar inschrijven via www.dagvandewetenschap.be is verplicht en kan tot en met 24 november 2021. Vlug inschrijven is de boodschap want het aantal plaatsen is beperkt tot 474.
Tot slot nog enkele aanraders
- Als uitloper van het MamaMito-project schreven historica Maite De Beukeleer en Maarten Larmuseau het boek In haar voetsporen. Op zoek naar onze voormoedersÿ. Het boek is verkrijgbaar via de boekhandel (www.bol.com, www.standaardboekhandel.be, www.sterckendevreese.nl enz.), geeft tips voor startende genealogen en neemt je mee op een zoektocht naar enkele gewone voormoeders, die op hun eigen manier juist buitengewoon blijken te zijn.
- Gebeten door de genealogische microbe maar hier en daar nog wat hulp nodig? Laat ons via dit formulier weten welke noden je hebt als beginner en we bekijken samen met Familiekunde Vlaanderen hoe we ons aanbod hierop kunnen afstemmen.
- Nog meer erfgoednieuws en updates over MamaMito in je mailbox? Abonneer je op de gratis e-nieuwsbrief van Histories.
Alvast tot op de Dag van de Wetenschap!
Namens het MamaMito-team van Histories vzw,
Jan Geypen en Maarten Larmuseau
MamaMito is een burgerwetenschappelijk project van Histories vzw, KU Leuven, VUB, meemoo vzw en Familiekunde Vlaanderen vzw.