Speltincx Genealogie
Beste Speltincx Genealoog en anderen,
Welkom op de Blog van en voor de deelnemers aan de maandelijkse sessies Genealogie in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx onder de leiding van de bevlogen ervaringsdeskundige Etienne Huyghe.
31-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maria van Nevele
 Ik ben op zoek naar de volledige lijst van kinderen van Maria van Nevele (ca 1357 °Lichtervelde-ca 1420+ Heule), getrouwd met Rogerius van Heule.
Meer bepaald op zoek naar de zoon Casijn van Heule (mogelijks verkeerd geschreven). Hij is vader van Gillis van Heule.

Tot nu toe bitter weinig teruggevonden. Graag hulp.

Met dank.

Beginner
Karla Vanhulle

31-01-2020, 19:11 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

27-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joannes Baptist Van Royen x Joanna Theresia Van Boven Oudegem 21/07/1766
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vraag van Etienne:
  https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS13-ZS78-H?i=99&cat=365315
Dit is de akte - ik pik er een en ander uit maar kan spijtig genoeg het bizonderste, denk ik toch, niet ontcijferen - er is nml sprake van bloedverwantschap en dispensatie maar wat wordt er gezegd/bedoeld ?
De getuigen zijn volgens mij Petrus Bauwens en Maria Anna Huijlenbroeck Beggina Anevamunda(?)
Bij voorbaat dank voor eventuele hulp
mvg
Etienne

reactie van Geert

Etienne,

 Ik heb de tekst van de akte eens bekeken, maar ik kan ook geen volledige vertaling geven.

 Ik heb ongeveer dit kunnen lezen (waarschijnlijk nog met veel fouten), maar misschien helpt dit je verder om te ontcijferen.

 Joannes Baptista Van Roijen et Joanna Theresia Van Boven mediantibus tribus proclamationibus, inter se itraxerant Matrimonium coram R.A. Dno pastore De Mespelaer et testibus 9 Aprilis 1766, cum rune temporis essent illius parochiani.

Abt cum tribus circiper mensibus postea compertum sit, matrimonium illorum invacidum ..., obstante inter illos impedimenso tertii et quarti gradus mixti liniea colleteralis consanguinitatis, mediante dispensatione in dicto consanguinisatis gradis, de novo itraxerunt coram me illorem pastore, et testibi Petro Bauwens et Maria Anna Huijlenbroeck Beggina Aneramunde 21 juli 1766.

Quod testos

P.F. Keerstock

pastor in Oudeghem

 Wat ik er van maak, is dat Joannes Baptista Van Roijen en Joanna Theresia Van Boven na de drie afkondigingen met elkaar getrouwd zijn in aanwezigheid van pastoor De Mespelaer en getuigen op 9 april 1766. Maar omdat er bloedverwantschap was in de derde en vierde graad zou het huwelijk onwettig zijn, maar door dispensatie zijn ze opnieuw gehuwd in bijzijn van pastoor Keerstock en getuigen Petrus Bauwens en Maria Anna Huijlenbroeck op 21 juli 1766.

 Misschien iets om voor te leggen op de volgende bijeenkomst, zodat de Latinisten eens kunnen zoeken 😊.

 Groetjes,

Geert


reactie van Luc

1. er stelde zich bij dit huwelijk een probleem omdat er sprake was van een gemeenschappelijke bloedverwant ("consanguinitatis") in de (gemengde) 4de graad, mogelijks eenzelfde betovergrootvader (of -moeder?). "Mixti linea", omdat er een verschil zat in het aantal generaties tussen hen om tot die voorouder (-moeder) te komen. "Collateralis" = zijdelingse lijn, in tegenstelling tot de "linea recta" =  rechtstreeks, die verboden is (bijv. moeder-zoon).

2. er staat "Teneramunda" = Dendermonde.

Grtz

Luc

Nog wat duiding die voor de leden van de werkgroep interessant kan zijn (met dank aan Georges Picavet).
Volgens het kerkelijk recht kon een huwelijksbeletsel (impedimentum) ontstaan uit:
- bloedverwantschap (consanguinitas) of
- aanverwantschap (affinitas)
De pastoor kon toestemming (dispensatio) vragen bij de bisschop bij:
- een bloedverwantschap in de derde collaterale graad
- een aanverwantschap in de tweede collaterale graad
- de publieke eerbaarheid (publica honesta) in het gedrang kwam
- er geestelijke verwantschap (cognatio spiritualis) bestond 
crimen ex adulterio
Voor alle andere gevallen moet toestemming aan Rome gevraagd worden.
Bloedverwantschap ontstaat als bruid en bruidegom een zelfde voorouder hebben, waarbij een huwelijk met verwantschap in linea recta (directe lijn, bijvoorbeeld moeder-zoon of grootvader-kleindochter) altijd verboden is. Derhalve spreekt men over collaterale, zijdelingse, lijn
Aanverwantschap ontstaat omdat ervan uitgegaan wordt dat door het huwelijk man en vrouw één geheel vormen. Derhalve wordt een zus van de vrouw ook een zus voor de man, en omgekeerd. Er bestaat dan wel geen bloedverwantschap, maar wel een aanverwantschap. Dit geldt bijvoorbeeld bij het huwelijk met een schoonzus of -broer.
Publieke eerbaarheid heeft betrekking op buitenechtelijke relaties. De relatie is dan wel niet geldig, maar ze bestaat wel en zo worden dezelfde regels als voor “affinitas” toegepast. Termen die hier soms nog gebruikt worden zijn “copula illicita”, “fornicatio” en “adulterium”.
Een geestelijke verwantschap tussen de dopeling en doopheffer ontstaat uit het doopsel. Idem dito bij het vormsel.
De graden:
1ste graad: zelfde vader of moeder
2de graad: zelfde grootvader of -moeder
3de graad: zelfde overgrootvader of -moeder
4de graad: zelfde betovergrootvader of -moeder
Mvg
Luc
Nog een kleine opmerking: mixtu wordt verklaard als een mengeling tussen bloed- en aanverwantschap, maar het gaat hier om een bloedverwantschap waarbij het aantal stappen naar de gemeenschappelijke voorouder (of -moeder) bij de één 3 en bij de andere 4 bedroeg.
Ik heb in mijn stamboom ook zo'n geval van gemengde verwantschap, maar dan in de 2de/3de graad: http://www.bloggen.be/haeghens/archief.php?ID=3052798
Mvg
Luc

27-01-2020, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

20-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het verslag van 16 Januari

Met 2 starters en 9 veteranen is het niet makkelijk om de juiste verhoudingen te vinden zodat iedereen tevreden huiswaarts keert. Vers bloed is altijd welkom, niet dat ik zo bloeddorstig ben, maar omdat ik de uitdagingen blijkbaar niet schuw. Laurette Mesure, Veerle, Jacqueline,  Karla Vanhulle ,  Marc Ternest  en Andre Lauwaert hadden zich verontschuldigd, de Nieuwjaarsmaand eist haar tol ! Tof van Marc om de uitzondering(spijtig) op zijn manier kenbaar te maken.

De eerste dia behandelde een voor mij oud zeer “Aktes ordenen bij stamboomonderzoek” gelukkig kunnen we beroep doen op Yory  (Stamboomforum) om ons op het juiste pad te brengen. Ik hoop dat de tijd besteed aan dit onderwerp vooral een aanzet zal zijn om eens goed na te denken over de manier waarop we te werk gaan en desgevallend niet zullen aarzelen het nodige te doen .voor het te laat is

Start Me.  Een soort broer of zus van Symbaloo.  Een eigen Genealogische startpagina maken, een niet te veronachtzame aanrader eveneens van Yory.

We blijven bij Stamboomforum : het belang van Huwelijkse bijlagen. Je kan er niet meer naast kijken

Ik ben veel verschuldigd aan de fora. Ten bewijze kan ik enkel proberen mensen te overtuigen tijd te besteden aan het volgen van één of meer mogelijkheden. Vooral bestemd voor de collega’s die iets dieper willen graven. Het nieuw subforum Rechtspraak en juridisch  is de zoveelste aanvulling nodig om zaken te verduidelijken.

Nog steeds via Stamboomforum zoeken naar adressen van voorouders en resultaat bereiken via…..SBF !

Antwerpse bronnen : het verhaal begon bij Veerle. Aarzelend . Onzeker. Tot ik ten gronde (theoretisch) het Felixarchief begon uit te pluizen en laaiend enthousiast werd. Jaren her had ik reeds spijt  geen voorouders te hebben in Mechelen . Voeg er maar Antwerpen aan toe. Neerpelt vond ik op mijn weg en bejubelde dit initiatief (net als Aalter).  Waarom zijn er niet meer soortgelijke gemeenten ? Het Felixarchief dus : je vind er naast aktes en archieven  een hoop materiaal ivm onze hobby en starters kan ik  enkel maar de raad geven zeer aandachtig kennis te maken met de handleiding  Wat je allemaal ter beschikking krijgt en hoe je moet zoeken is duidelijk en bevattelijk aangegeven. (bvb Welke bronnen zijn reeds digitaal ?°Je moet je inschrijven om toegang tot de gegevens te verkrijgen (gratis).

Dia 30 : Les Archives du Nord  via Geneat  is goed om weten. Ik heb er gebruik van gemaakt om “recencements  1906” te doorploegen en zo een beter inzicht te krijgen  in de factor volkstellingen en hoe je er mee moet omgaan.

Lembeke dia 33 hoeft geen commentaar

Dia 34 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest , niet onmiddellijk in verband te brengen misschien met SBonderzoek maar handig en nuttig om te weten . Idem de straten van Brussel

Archief Brussel kan eveneens helpen bij eventuele opzoekingen in deze zone en als je dan nog leest dat onderdelen  enkel nog digitaal te raadplegen zijn !

Op 6 Februari 2020 zijn we er weer + speciaal voor starters op 20 Februari 2020 en

Vergeet http://www.bloggen.be/speltigen/ niet !

Mvg  Etienne

Bijlagen:
57PPP16012020.pdf (2 MB)   

20-01-2020, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

14-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stamboom onderzoek Stad Aalst
Van Baardegem zijn nu alle geboortes, huwelijken en overlijdens beschikbaar in onze stamboom tot wanneer de registers zijn vrijgegeven (° t/m 1919, x t/m 1944 en + t/m 1930) en gekoppeld met alle vermelde familieleden!
De andere gemeenten volgen!
Nu zijn ook alle geboorteaktes van Gijzegem t/m 1920 opgenomen in onze stamboom
Alle geboorteaktes van Herdersem t/m 1919 zitten nu ook in onze stamboom. Nog 4 deelgemeenten te gaan én Aalst zelf uiteraard... (de aktes van 1911 t/m 1919 werden pas vrijgegeven door het Stadsarchief)
Alle geboorteaktes van Erembodegem t/m 1919 zitten nu ook in deze stamboom
Nu ook alle geboorteaktes van Hofstade t/m 1919 in deze stamboom
Neem een kijkje op gw.geneanet.org/aalstovlbe

14-01-2020, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

13-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROGRAMMA Speltincx genealogie 16 Januari 2020
Beste deelnemers,
doordat de agenda niet meer consulteerbaar is in "bekijk agenda" heb ik hem hier hernomen:

AKTES ORDENEN  STAMBOOMFORUM

GENEALOGISCHE STARTPAGINA MAKEN
GENEAL – IX
HET BELANG VAN HUWELIJKSE BIJLAGEN
NIEUW SUBFORUM
JURIDISCH FORUM OP STAMBOOMFORUM
ANTWERPSE BRONNEN
SYMBALOO ALS VOORBEELD
LES ARCHIVES DU NORD VIA GENEANET - RECENCEMENTS
LEMBEKE – OUDSTE KERKREGISTER
GENEANET – SAMENVOEGEN
19 GEMEENTEN VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST
GENEALOGIECOACH

13-01-2020, 11:08 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen of je bijdrage door te sturen


kalender

komende sessies in DC Speltincx

Augustus 2021

5 augustus - Sessie augustus
Opstart vergadering nieuw seizoen
(Meer informatie)

19 augustus - Sessie 2 augustus
basis sessie


Dropbox

Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


Archief per maand
 • 06-2021
 • 05-2021
 • 04-2021
 • 03-2021
 • 02-2021
 • 01-2021
 • 12-2020
 • 11-2020
 • 10-2020
 • 09-2020
 • 08-2020
 • 07-2020
 • 06-2020
 • 05-2020
 • 04-2020
 • 03-2020
 • 02-2020
 • 01-2020
 • 12-2019
 • 11-2019
 • 10-2019
 • 09-2019
 • 08-2019
 • 07-2019
 • 06-2019
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018

  Nuttige Links
 • Familiekunde Vlaanderen
 • Speltincx Gentbrugge
 • Erfgoed Melle
 • Rijksarchief België
 • Familie Haeghens
 • Prosapia
 • Gentools
 • FamilySearch
 • Begraafplaatsen België
 • Inhoud Blog

  Inhoud blog
 • Jean Bte Lanciet
 • Voor wie zoekt in Luxembourg
 • for whom it may concern
 • Project 'Dwaallichten' over Belgische landlopers
 • Familiegeschiedenis, vandaag & morgen

  Blog als favoriet !

  Gastenboek
 • link blogsite
 • Goedemiddag blogvrienden u bent van harte welkom
 • PERPLEX

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Zoeken in blog
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!