Al Mamlakah al Maghribiyah, ofwel het Koningdom Marokko
Oppervlakte
:
446.550 km²
Aantal inwoners
:
31,7 miljoen
Bevolkingsdichtheid
:
71 inwoners per km²
Hoofdstad
:
Rabat
Munteenheid
:
Dirham (MAD)
Wegennet
:
Het wegennet tussen de grote steden en de route door de Atlas zijn vrij goed te noemen. Routes daarbuiten kunnen slecht van kwaliteit zijn tot onverhard.
Code auto kentekenplaat
:
MA
Telefoon landcode
:
212
Internet landcode
:
.ma
Tijdsverschil
:
GMT+0, dus -1 uur in de winter en -2 uur in de zomer vergeleken met Nederland. Marokko kent geen zomertijd.
Algemeen & Geografische gegevens
Marokko is te verdelen in vier natuurlijke landschappen.
1. Het Rifgebergte ligt evenwijdig aan de Middellandse-Zeekust en omvat de bergketens vanaf de Monding van de Moulouya tot aan de Straat van Gibraltar. De hoogste top is de Tidirhine (2456 m). Het is weinig toegankelijk bergland met veel erosie. De kust van het noorden van Marokko is rotsachtig.
2. Het Atlasgebergte bestaat uit de Midden-Atlas (de noodwestelijkste keten van de Atlas) en de Hoge Atlas die verbonden is met de zuidelijkste keten, de Anti-Atlas. De Hoge Atlas bestaat voornamelijk uit een serie hoge plateaus (tot 2000 m), die de zuidzijde van de vlakte van de Sous begrenzen en in terrassen naar de wadi`s in het voorland van de woestijn afdalen.
3. De hoogvlakte van Oost-Marokko, een steppe in de regenschaduw van de Atlasketens. Hier ligt het brede dal van de 530 km lange Moulouya, die ontspringt op de Midden-Atlas en uitmondt in de Middellandse Zee. Afdalend van het Atlasgebergte naar het zuidoosten ligt op een hoogte van 1500 à 1600 meter een plateaulandschap, dat door een breuklijn gescheiden wordt van de Sahara. De beweging langs dit breukvlak veroorzaken soms hevige aardbevingen (verwoesting van Agadir in 1960).
4. Het gebied ten noordwesten van de Atlas. Er zijn drie landschapsvormen te onderscheiden, een vruchtbare kustvlakte, meer landinwaarts een droog, steppeachtig, minder vruchtbaar plateau en tenslotte een strook aan de voet van het gebergte. Deze laatste is rijk aan water en vormt een aaneenschakeling van boomgaarden, waarvan de oase van Marrakech het middelpunt vormt.
Bevolking
Ca. 36% van de bevolking bestaat uit Berbers, 20% is Arabier en 40% is gearabiseerd Berber. De helft van de buitenlanders (circa 60.000) is Frans. Verder wonen er Spanjaarden en Algerijnen. De Berbers bewonen vooral de gebieden van de Hoge Atlas en de Midden-Atlas en zijn voorland, het stroomgebied van de Sous, evenals de Rif. 2,8% van de bevolking (in het zuiden) is negroïde. Het aantal joden liep tussen 1969 en 1989 terug van 162.000 tot 30.000. De bevolking is ongelijkmatig over het land verspreid. Op 1/10 van de oppervlakte leeft 2/3 van de bevolking in het noordwesten en westen van het land. Het dichtst bevolkt zijn de vruchtbare gebieden aan de kust. Door de trek naar de stad neemt de bevolking in de steden jaarlijks met 5% toe. In 1995 leefde ruim 50% van de totale bevolking in steden (in 1960: 29%). Veel Marokkanen werken als gastarbeider in het buitenland, van wie 40% in Frankrijk en ca. 200.000 in Nederland. De jaarlijkse bevolkingstoename wordt op 2,4% geschat. Het geboortecijfer bedroeg in de periode 1985-1994 28%, het sterftecijfer 8%. De gemiddelde levensverwachting is 63 jaar. De kindersterfte bedroeg in 1994 4,6%. 42% van de bevolking is jonger dan 15 jaar, 43% tussen de 15 en 45 jaar, 11% tussen 45 en 65 jaar en 6% ouder dan 65 jaar (1994). De grootste steden zijn Rabat (1,4 miljoen inwoners in 1993), Casablanca (3,5 miljoen), Marrakech (1,6 miljoen), Fes (1 miljoen), Meknes (500.000) en Oujda (1 miljoen).
Talen
De officiële schrijftaal is het Arabisch. De gesproken taal is het in vele opzichten van het standaard Arabisch afwijkende Marokkaans Arabisch, dat door 60% van de bevolking gesproken wordt. 30 tot 40% spreekt het aan het Oudegyptische verwante Berbers. Frans heeft als tweede taal steeds een belangrijke plaats behouden in het openbare leven. Verder wordt in het voormalige Spaanse noorden Spaans gesproken.
Geschiedenis
Voor een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van dit land klik hier.
Klimaat
Het klimaat van Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de westhellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm.). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe.
Flora en Fauna
Planten en dieren
Het noorden van Marokko heeft een typisch mediterrane plantengroei, met o.a. kurkeiken, die sterk is beïnvloed door mens en dier. Naar het zuidwesten toe krijgt de plantengroei een meer tropisch Afrikaans aanzien door het voorkomen van cactusachtige Acacia-soorten.
In het gebergte is er op de hoogvlakten het alfagras en op de hellingen zijn nog bosrestanten. Veel voorkomende bomen zijn de kurkeik, de arganiaboom (te herkennen omdat daar vaak geiten in klimmen) en de thuja-boom, deze boom heeft mooie grote wortels en is geschikt voor meubelbewerking. . Veel voorkomende dieren in Marokko zijn ooievaars, ezels en schapen. In het zuiden komen woestijndieren, zoals slangen en kamelen voor. De dierenwereld heeft zowel een Europees als een Afrikaans karakter. De Noord-Afrikaanse Berber- of Atlasleeuw is al in de jaren twintig van de 20ste eeuw geheel uitgeroeid, evenals het Noord-Afrikaanse hartenbeest (dat al eerder verdween) en het Atlashert een vorm van het edelhert. Slechts enkele soorten gazellen komen nog voor. Evenals de panter en het jachtluipaard zijn zij in Marokko bijna uitgestorven. Ook de enige aap, de magot, is zeldzaam geworden, vnl. als gevolg van kaalslag van de bossen. Jacht en natuurbescherming zijn wettelijk geregel, toch is vooral de stroperij door nomaden aan de noordgrens van de Sahara een probleem. In de kustwateren van Marokko is veel vis te vangen.
Dit is een vakantiepagina van sammy tempels gemaakt op 23-05-2008
een stedentrip in Marokko
Streek :
Atlas
Aantal personen :
3
Vakantieperiode begindatum :
30-3-2008
Vakantieperiode einddatum :
5-4-2008
Prijs(indicatie) per persoon :
Euro 1000,- / Euro 1250,-
(Hoofd)vervoermiddel :
vliegtuig
Verblijfsaccomodatie :
hotel / motel
Excursies / Activiteiten :
De Soeks en het Jemaal El Fna plein Watervallen van Ouzoud Kasbah Aid Ben Addou Ouarzazate Essaouira
Leuke herinneringen :
Marrakech zelf is een enorm drukke stad. De Soeks en het wereldberoemde Jemaal El Fna plein zijn zeker de moeite hoewel alles alleen maar om geld draaid! Het plein loopt nog elke dag vol met artiesten, verhalenvertellers, slangenbezweerders, acrobaten,.... maar de meesten zitten gewoon op de grond en doen niks. Wanneer je als toerist passeert krijg je onmiddellijk een schaal onder je neus geduwd en zou je moeten betalen. De slangenbezweerders leggen ongevraagd een slang in je nek en alweer betalen. Mannen in traditionele kledij lopen 2 sec naast je en alweer zou je moeten betalen. De sfeer is hier ronduit slecht en toeristen worden werkelijk uitgemolken!
Tips :
Verlaat Marrakech!!!!!! Trek de bergen in en bezoek de prachtige Kasbah Aid Ben Addou. Rij via de prachtige Tizi-N-Ticka pas naar Ouarzazate. De watervallen van Ouzoud worden vooral bezocht door de plaatselijke bevolking en hier leer je het echte Marokko kennen. De sfeer is hier totaal anders hoewel je hier ook moet oppassen voor "Pseudo"- gidsen. Eet beneden bij de waterval aan een stalletje uitgebaat door een Marokkaanse familie (en niet zoals de meeste toeristen boven aan de parking in de veel te dure restaurants) Het kustplaatsje Essouira is een echte verademing en straalt een zalige rust en kalmte uit. De soeks hier kan je rustig bezoeken zonder continue lastig gevallen te worden.
Jouw oordeel over deze vakantie :
Marokko is een mooi land maar voor mij.......NOOIT MEER! Ik denk dat ik kan zeggen dat ik enige reiservaring heb maar zoals hier heb ik het nog nooit meegemaakt. Mensen die je oplichten, gidsen die 50 vragen per half uur,een foto op het plein van de slangenbezweerders zou 30 moeten kosten hebben, taxichauffeurs die je niet eens willen voeren naar waar jij wil maar enkel naar de soeks of de winkels waar ze zelf een percentje hebben,....
Jouw persoonlijke aantekeningen over deze vakantie :
Marokko is een mooi land maar de mentaliteit slaat alles! Verlaat Marrakech en dan krijg je pas het echte Marokko te zien!
De tweede week van het paasverlof brengen we door te Marrakech. We willen uiteraard de moskees, de soeks en uiteraard het befaamde Jemaa El Fna plein bezoeken.
De mooiste moskee is voor mij de Koutoubia moskee met zijn vierkante minaret. de moskee is met zijn 70 meter hoge minaret het symbool van Marrakech.
De soeks zijn een belevenis op zich en eigenlijk best te vergelijken met de bazaars in Egypte. Een wirwar van smalle straatjes met honderden handelaren die meestal hetzelfde verkopen. Lederwaren, schoenen, kruiden, zilverwerk, vlees en vis, alles is hier te krijgen. Het schouwspel van geuren en kleuren is best een belevenis.
Het Jemaa el-Fna is het snel kloppende hart van de stad. De naam betekent 'het plein van de doden' en herinnert aan de tijd dat hier misdadigers werden terechtgesteld en hun hoofden als afschrikwekkend voorbeeld op palen werden gestoken.
Op het plein wordt 's morgens markt gehouden, maar in de late middag verandert het in een centrum voor openluchtvermaak. Er is van alles te zien. Het geheel maakt de indruk van een kruising tussen een markt en een kermis. Verhalenvertellers, sinaasappelsapverkopers, amulettenverkopers, muzikanten en acrobaten staan er zij aan zij. Je kunt er 's avonds eenvoudig eten en overdag kleding en ambachtelijke producten kopen. Rondom zijn cafés en restaurants met terrassen die op het plein uitkijken.
De sfeer is echter wat mij betreft totaal verdwenen. Commercie en geld zijn het enige wat hiet telt. Zodra je het plein betreed wordt er een slang in je nek gelegd waarna je zou moeten betalen. Muzikanten in traditionele kledij komen voor je staan, spelen 2sec. muziek en alweer zou je moeten betalen. De genoemde circusartiesten zitten in een kring samen en of ze nu optreden of niet: wanneer je gewoon nog maar passeert gaan de handen open en wordt er een tip verwacht! Ik weet dat wanneer je een foto trekt er een vergoeding verwacht wordt maar 10 voor één foto is wel heel duur! Largo wandelt rond en ineens zetten ze daar een aap op zijn schouder, natuurlijk blijft het kind staan waarna de aap verwijderd wordt en weer..............betalen.
Na de vele verhalen die ik over dit plein had gehoord keek ik echt uit om dit in levende lijve te zien maar het is één grote ontgoocheling geworden. De mensen proberen geld te verdienen en dat ze dit doen bij de, in hun ogen rijke toeristen, is normaal maar een minimum aan respect mag je toch verwachten.
AIT BEN HADDOU
Dit dorp ligt 30km voor Ouarzazate. de oude "ksar" staat op de lijst van unesco. om er te komen moet je eerst de rivier oversteken of doorwaden. De plannen voor een brug zijn er al een tijdje maar...... Het is leuk om vanuit het nieuwe dorp of vanop het terras van de plaatselijke auberge de ksar eens rustig vanuit de verte te bekijken. 's avonds is het een adembenemend schouwspel als de vrouwen met vanalles op hun hoofd terug naar huis keren en de ksar allerhande tinten krijgt in de ondergaande zon. De meeste huizen staan op instorten en de bewoners zijn in het nieuwe dorp gaan wonen (er zouden momenteel nog amper 2 families wonen). Dit decor leent zich uitstekend, dankzij zijn authentieke karakter en originele omgeving, voor het opnemen van films. Hierbij zijn best grote produkties zoals: Gladiator, Lawrence of Arabia en Jezus of Nazareth! Unesco heeft echter verplicht om alles wat de filmmakers hadden bijgebouwd terug af te breken zodat de originele ksar behouden blijft.
OUARZAZARE
Na Ait Ben Haddou rijden we nog even verder naar de garnizoenstad Ouarzazate. Deze stad is zowat de poort tot Zuid-Marokko. Omdat we ondertussen ongeveer 4u van marrakech zitten is ons bezoek aan de stad beperkt maar toch kunnen we hier even doorbrengen. We eten zeer lekker in een typisch restaurantje vlak naast het filmmuseum. De stad wordt ook wel het Hollywood van Marokko genoemd omdat hier de grootste filmstudio ter wereld staat! De omgeving is zo uniek dat menige film hier is opgenomen. Reeds in 1955 is de streek opgemerkt in filmland want de film "the men who know to mutch" is hier gedraaid. Daarna volgden nog superprodukties zoals: The mummy, Gladiator & Highlander..... Ik kan de filmmakers trouwens geen ongelijk geven want de omgeving is prachtig en uniek in zijn soort!
WATERVALLEN VAN OUZOUD
Vandaag alweer een redelijk verre verplaatsing (ci 150km). We bezoeken de watervallen van Ouzoud.
De watervallen zijn 110m hoog en zijn één van de opvallenste natuurverschijnselen van de Marokkaanse atlas. De watervallen worden vooral door de Marokkanen zelf bezocht, zeker in de zomer, omdat hier voldoende afkoeling te vinden is.
Wanneer we uitstappen worden we uiteraard alweer benaderd door één van de vele pseudo-gidsen die een echte plaag in marokko zijn. Voor zijn onduidelijke uitleg vraagt de brave man een bijdrage van 300Dirham wat neer komt op 30! De watervallen kunnen we alleen bezichtigen en de wandeltocht naar beneden is duidelijk aangegeven dus we bedanken de man vriendelijk maar kordaat en na enig mompelen en aandringen kunnen we uiteindelijk toch alleen vertrekken. De toegang tot het domein en de waterval zijn trouwens volledig gratis!
Rechts van de parking heb je een soort "viewpoint" waarbij je op het hoogste punt van de waterval staat en de diepte kan inkijken. Ga je naar de linkerkant kom je aan de trappen en kan je aan de afdaling beginnen. Onderweg kom je verschillende kraampjes tegen waar je de gebruikelijke Marokkaanse souveniers kan kopen voor veel minder geld dan in Marrakech.
Het tweede deel van de afdaling loop je tussen de bomen waaronder Marokkaanse families zitten te pick-nicken met de gebruikelijk couscous/tagine op een vuurtje bij zich. In de struiken naast het pad klimmen de apen rond en het is duidelijk dat ze de mensen al goed gewoon zijn want ze komen werkelijk heel dichtbij.
Wanneer je helemaal afgedaald bent kom je aan een klein meertje waarin de waterval uitmond. Hier kan je zwemmen of je met een boot/vlot laten overzetten. Hoewel de meeste toeristen bovenaan op de parking in de veel te dure restaurants (waar de bussen stoppen) zitten te eten kan je hier beneden voor veel minder geld rustig en lekker tafelen tussen de plaatselijke bevolking.
Terwijl Largo lekker speelt en zwemt met de aanwezige Marokkaanse kinderen genieten wij van de zon en een drankje. Leuke uitstap, mooie waterval en leuk contact met de plaatselijke bevolking!
De klim naar boven is natuurlijk niet te onderschatten maar met enkele korte rustpauzes lukt het best.
ESSOUIRA
Om de kosten van de reis een beetje te drukken reizen we vandaag met het openbaar vervoer naar Essaouira.
In Marokko is het wegennet en dus ook de busverbindingen best in orde. Als toerist kan je dan nog kiezen tussen de "gewone" bussen en de bussen van "Supratours". Dit zijn bussen, meestal voor toeristen, die niet overal stoppen maar rechtstreeks naar de plaats van bestemming reizen (met uiteraard de verplichte stop bij een winkeltje).
We nemen deze bus om 8.30u en tegen half 12 komen we in Essaouira aan. Dit stadje aan de Atlantische oceaan is een echte verademing na het drukke en hectische Marrakech. We genieten van de zon, zee en strand en na een uurtje trekken we de stadsmuren binnen.
In het centrum zijn geen auto's toegelaten en kan je vollop genieten van de prachtige witte huizen met blauwe deuren. Op de terrasjes van de place moulay Hassan kan je het dagelijkse leven bekijken. In de soeks kan je rustig wandelen zonder voortdurend lastig gevallen te worden! De straten zijn super smal en overal zijn er prachtige riad's te vinden. We wandelen even langs het oude fort en bekijken de stadswallen met de talrijhke kanonnen die de stad vroeger moesten beschermen. We eten voortreffelijk in een typisch Marokaans restaurant, incl lage zetels en wandtapijten.
Aanrader: restaurant Dar Al Houma. Rue El hajjali-Essaouira. Tel: 024 47 66 27 GSM: 067 64 53 73
LEERLOOIERIJEN
De leerlooierswijk ligt om geurhinder te vermijden iets verder verwijderd uit het centrum. je vindt de wijk langs beide zijden van de rue Bab ed-Debbagh.
Let op voor zogenaamde gidsen die je vertellen dat het verboden is om de wijk te betreden zonder gids! Je kan en mag gewoon op je eentje rondwandelen door de wijk.
De huidbewerkers werken alleen in de voormiddag en je kan je gerust laten leiden door de stank. Toch is dit een uniek stukje Marokko dat door veel toeristen wordt vermeden.
De huiden worden eerst in kalk gestopt om de haren te verwijderen en daarna worden ze gewassen. Daarna worden ze met duivenmest ingesmeerd om ze soepeler te maken. Daarna worden ze opnieuw gewassen om de stank te verwijderen en worden ze in een bad met graanafval gestoken . Daarna volgt nog een bad.
Dat dit alles gebeurt in mens-onwaardige en verschrikkelijke arbeidsomstandigheden hoeft geen betoog. De mensen doen hier zwaar werk in barslechte omstandigheden voor weinig geld, de hitte en stank zijn voor de toeristen al een reden om dit gedeelte van de stad te vermijden, maar deze mensen, mannen, vrouwen & kinderen, werken hier dagelijks in!
Algemeen: Namibië is een bijzondere bestemming. Dit zeer dunbevolkte land biedt de toerist een mengeling van diverse Afrikaanse en Europese culturen. De hoofdstad van Namibië is Windhoek. Door heel het land bent u getuige van de unieke natuurpracht die Namibië bezit. In het zuiden ligt het schitterende canyon-landschap Fish River Canyon. Iets noordelijker vindt u het Namib Naukluft Park met de zeer oude Namib woestijn. De zandduinen kunt u bewonderen bij Sossusvlei. Skeleton Coast Park gelegen boven Swakopmund heeft een heel mysterieus karakter door de dichte mist en de koude zeewind. In het noordwesten van Namibië ligt Damaraland, een ongerept landschap met bijzondere rotsformaties. Het Etosha National Park is het grootste wildpark van Namibië met een enorme variëteit aan wild, landschap en vegetatie. Rond Caprivi tegen de grens met Angola en Botswana komt tropisch regenwoud voor.
Ligging Namibië ligt in zuidelijk Afrika aan de zuidwestkust en heeft een oppervlakte van 824.268 km2. Hiermee is het 24 keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst het aan Angola en Zambia, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Botswana en in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika.
Bevolking Namibië heeft bijna 2 miljoen inwoners, waarvan er 200.000 in Windhoek wonen. De bevolking is zeer gevarieerd: veel kleurrijke stammen met een eigen dialect, woongebied en levenswijze. Het is een mengeling van afstammelingen uit diverse Afrikaanse en Europese landen.
Taal Engels is de officiële taal in Namibië. Een groot deel van de bevolking spreekt ook Afrikaans. In de steden Swakopmund en Lüderitz wordt ook nog wel Duits gesproken.
Klimaat Namibië heeft een droog semi-woestijn klimaat dat gepaard gaat met warme dagen, koele nachten en veel zon, gemiddeld 300 dagen per jaar. In de wintermaanden (mei t/m september) schommelt de temperatuur tussen de 20-26°C; echter in het noorden kan de temperatuur oplopen tot 30°C. s Nachts ligt de temperatuur tussen de 0-10°C. In de wintermaanden is het vanwege het gebrek aan regen zeer droog. In de zomermaanden schommelt de temperatuur tussen de 30-35°C. Aan de kust is het koeler en hier is het dan ook in deze periode aangenaam vertoeven. Namibië is een van de droogste landen ter wereld: gemiddeld valt er 270 mm regen per jaar. Meer dan 80% hiervan valt tussen november en maart. Het land bestaat voor 60% uit woestijn, 32% uit savannen en 8% uit woodlands in de Caprivi-regio. Hier valt dan ook meer dan 500 mm regen per jaar.
Kleding Men gaat in Namibië voornamelijk casual gekleed. In de hotels en restaurants verwacht men dat u smart casual gekleed gaat. T-shirts, shorts en spijkerbroeken zijn niet gewenst; colbert en stropdas zijn echter ook niet verplicht. Katoenen kleding is in de warme maanden zeer comfortabel. In de koelere maanden is warmere kleding aan te raden. Vergeet u niet om een warme trui en een windjack mee te nemen. Met name aan de kust, in de woestijn en s ochtends en s avonds tijdens game-drives kan het flink afkoelen. Tegen de felle zon is een hoed of pet geen overbodige luxe.
Reisseizoen Namibië kan het gehele jaar bezocht worden. Wel dient u rekening te houden met het feit dat het in onze zomer in Namibië winter is en vice versa.
Reisdocumenten Voor Namibië heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog zes maanden geldig is na terugkeer in Belgie/Nederland. Indien u niet langer dan 3 maanden in Namibië verblijft, heeft u geen visum nodig. Aan de grens kan men u vragen om een retourticket, reisdocumenten voor een volgende bestemming en voldoende financiële middelen voor de periode van verblijf te overleggen.
Gezondheid Een gele koorts-vaccinatie is alleen vereist indien u binnen zes dagen voorafgaand aan uw bezoek aan Namibië in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een malariakuur is aan te bevelen bij een bezoek aan het noordelijk deel van Namibië in de periode november/mei/ juni. Gedurende het hele jaar is een malariakuur aan te bevelen bij een bezoek aan het Kavango- en Kunene-rivierengebied. Aangezien kraanwater een hoog gehalte aan mineralen bevat en derhalve niet veilig is om te drinken, raden wij aan water uit flessen te drinken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.
Veiligheid Namibië is een veilig land om te bereizen. Waardevolle spullen en geld kunt u beter achterlaten in de hotelkluis of zeer onopvallend met u meedragen.
Geld De nationale munteenheid is de Namibian Dollar (NAD). 100 NAD was in juli 2007 ongeveer ¤ 10,42. De waarde van de Namibian Dollar is gelijk aan die van de Zuid-Afrikaanse Rand; u kunt in Namibië ook met Zuid-Afrikaanse Randen betalen. Wij adviseren u naast uw gewone pinpas, die in de grote steden in Namibië gebruikt kan worden, travellercheques mee te nemen of euros en US-dollars in contanten. Om te pinnen dient er op uw giro- of bankpas het Cirrus logo te staan. U mag maximaal NAD 50.000 in- en uitvoeren. Bij aankomst dient u het door u in te voeren bedrag aan vreemde valuta aan te geven. Uitvoer van vreemde valuta mag het ingevoerde bedrag niet overschrijden. Voor het terugwisselen van lokale valuta dient u de wisselkwitanties te bewaren. Creditcards van American Express, Diners, Visa en Master Card zijn geaccepteerde betaalmiddelen in de meeste hotels en restaurants. Bij het betalen van borgsommen voor autohuur zijn ze zelfs vereist.
Openingstijden Banken zijn van maandag t/m vrijdag van 9.00-15.30 uur (in Windhoek) en van 9.00-12.45 uur en van 14.00-15.30 uur (in de overige steden) geopend. Op zaterdag zijn ze van 8.30-11.00 uur geopend. Winkels zijn op werkdagen van 8.00/8.30-17.00/17.30 uur geopend en op zaterdag tot 13.00 uur. Postkantoren zijn van maandag t/m vrijdag van 8.30-16.00 uur geopend en op zaterdag tot 13.00 uur (in de kleine steden zijn ze meestal tussen 13.00-14.00 uur gesloten).
Maaltijden Windhoek biedt een grote keuze aan internationale restaurants. In een aantal is de invloed van de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse keuken duidelijk merkbaar. U zult in Namibië met name wild op de menukaart aantreffen. Springbok, kudu en gemsbok worden als steaks, roasts en ragout geserveerd. In de kustplaatsen Swakopmund en Lüderitz wordt veel vis gegeten: oesters en calamaris zijn hier populaire gerechten. Als tussendoortje wordt vaak biltong en droëwors gegeten, gedroogd en gekruid vlees van rund of wild.
Tijdsverschil In Namibië is het in de winter 1 uur later en in de zomer 1 uur vroeger dan in Belgie en Nederland.
Vervoer Auto De internationale autoverhuurbedrijven hebben filialen in de meeste steden. Namibië kent een beperkt aantal geasfalteerde wegen en een groot aantal onverharde wegen, de zgn. dirt/gravel roads. De conditie van de onverharde wegen is sterk afhankelijk van weersomstandigheden en verkeersdrukte. Houdt u er rekening mee dat het verkeer links rijdt en let u op overstekend wild. Trein De route van de Desert Express loopt van Windhoek naar Swakopmund en vice versa. Vliegtuig Met name Namib Air verzorgt het binnenlandse vluchtverkeer. Tussen de grote steden bestaan frequente verbindingen. Game-drives en privé-safaris Soms worden game-drives door de lodges georganiseerd. Deze vallen buiten de verantwoordelijkheid van onze agent ter plaatse. Het aantal personen tijdens een game-drive (óók bij een privé-safari) kan variëren van 2 tot ongeveer 7 personen.
Fooien Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd, zowel door hotelpersoneel, gidsen, chauffeurs als andere employées.
Voltage De netspanning is 220/240 volt. U kunt universeelstekkers ter plaatse kopen.
Vertrekbelasting U hoeft bij vertrek uit Namibië ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).
Feestdagen 10 december Dag van de Rechten van de mens 25-26 december Kerstmis 1 januari Nieuwjaarsdag 21 maart Onafhankelijkheidsdag 21 maart Goede Vrijdag 23-24 maart Pasen Op deze dagen zijn banken, postkantoren en andere openbare instellingen veelal gesloten.
Na het bezoek aan de Himba's moeten de volgende twee dagen weer hoogtepunten worden op onze reis. Etosha is één van Afrika's grootste wildparken en tevens één van de parken waar je meest dieren kan zien zowel in aantal als in soort. Groot voordeel is ook dat je dit alles kan doen met je eigen wagen, dus niet onder begeleiding, maar volledig zelfstandig en op eigen tempo. We vertrekken uit Oshakati en na drie uur zijn we al aan de Namutomi gate. Vlak voor deze ingang van het park is rechts een wegje dat naar het Onguma Bush Camp loopt. Dit wordt ons volgende hotel voor twee dagen. Op de weg naar het camp zien we plots twee giraffen naast de auto, verder zien we nog meer klein wild dus dit is een veelbelovend begin. We zien al giraffen en zijn niet eens het park binnen! We checken in en gaan onmiddellijk terug naar de ingang van het park. We schrijven ons in en betalen 170ND (17euro) voor drie personen+wagen. Als je bedenkt dat dit de prijs is voor een enorm dierenpark in afrika waar je vrij kan rondrijden wordt een kaartje naar de zoo bij ons wel heel duur. We rijden binnen en verbazen ons over het feit dat de dieren hier gewoon oversteken terwijl je komt afgereden. We moeten vertragen voor giraffen, everzwijnen, dik diks en net naast ons, op 5 meter afstand, staat een olifant rustig tussen de struiken. We kopen even verder een boekje waarin alle dieren staan die hier in dit park te vinden zijn (36ND). Vooral leuk voor Largo zo kan hij deze twee dagen aanduiden en bekijken wat we allemaal gezien hebben. Veel dieren zijn voor ons totaal onbekend en dus maken ook wij gebruik van dit boekje. Onze eerste (halve) dag hier gaan we de rechterkant van Etosha bekijken en kiezen de richting van het plaatsje met de veelbelovende naam "Stinkwater". We zien ongelooflijk veel kleine wild en giraffen, een paar olifanten en een enorm aantal zebra's en kudu's. Op het eind van de baan ligt een uitgedroogde waterplaats waar je vlakbij kunt rijden en op een bepaald moment staan we met de wagen echt midden de dieren.Tientallen zebra's en kusu's staan rond de wagen en gaan opzij op het laatste moment om vlak na de wagen weer terug op de weg te gaan staan. Enorme buffels liggen in de graskant te kijken en wrattezwijnen lopen door het gras. Discovery chanel op zijn best! Ook het enorme aantal vogels in alle maten en kleuren zijn leuk om te zien. We genieten intens en het is dan ook vlug tijd om weer terug te gaan. Om 18.00 u moet iedereen het park verlaten. We gaan naar ons hotel (camp) en genieten van een uitstekende maaltijd. Het restaurant is open aan alle kanten zodat je kan kijken naar de verlichte drinkplaats waar dieren komen... drinken natuurlijk (wat zouden ze hier anders doen?). Terwijl wij zitten te eten zie je de kudu's, springbokjes en andere Etosha bewoners rustig hun dorst laven. Onguma Bush Camp is een geweldig alternatief voor mensen met kinderen die niet in de campen in het park mogen overnachten. Prettig is ook dat je na een aantal dagen in Namibie steeds weer dezelfde mensen tegenkomt en ontmoet. Zo zien we hier in Onguma de Italianen weer waarmee we de Himba's hebben bezocht. Na een voortreffelijke maaltijd gaan we alweer tevreden slapen en kijken uit naar morgen. Morgen staat een volledige dag safari op het programma. Ik neem me voor morgen op zoek te gaan naar slangen (moeilijk), leeuwen en neushoorns. Later deze reis wil ik nog nijlpaarden en krokodillen zien.
27 Augustus 2007: Etosha
Vannacht werd ik rond 2 uur wakker en kon de slaap niet meer vatten. Ik deed stilletjes mijn dikke trui aan, nam de zaklamp en ben naar buiten gegaan. In het pikdonker ben ik het uitkijkplatform voor de verlichte drinkplaats opgeklommen en ben stilletjes gaan zitten. Onbeschrijflijk welke geluiden je hoort 's nachts! Je hoort langs alle kanten geritsel, je hoort in de verte leeuwen brullen en olifanten.... wat doen olifanten eigenlijk? Toeteren? Je hoort olifanten toeteren. Plots hoor ik iets aankomen, ik hoor zachte trage stappen op de stenen maar zie verder niets. Ik hou mijn adem in en ineens zijn ze er, twee giraffen die in het donker stilletjes komen drinken op enkele meters van mij. Ik zit hier volkomen alleen en kan perfect genieten van dit wonderlijke schouwspel. Het is prachtig om zien hoe de dieren door hun lange poten moeten buigen om te kunnen drinken. Interessant om zien is ook dat de ene giraf rechtop blijft en waakt terwijl de ander drinkt waarna ze omwisselen. De stilte, het duister en het eenzame maakt dit een bijzondere ervaring. Na het ontbijt begint onze volledige dag safari. We zien enorm veel dieren. Bij de eerste waterplaats zien we een massa dieren, elanden, impala's, oryx, kudu, giraffen enz.... We verbazen ons over het spel dat drie hyena's spelen met de kleinere springbokjes. de hyena's sluipen dichter waarna de springbokjes in paniek wegrennen. De hyena's gaan daarop weer weg om een tijdje later via de andere kant terug dichter te komen waarna het ganse tafereel zich herhaalt. Ze zijn duidelijk maar an het plagen want dit gebeurt zo verscheidene keren zonder dat ze ook maar aanvallen. Mooi om zien. Bij de waterplaats "kalkheuvel" blijven we zeker een uur kijken! Een massa olifanten (misschien wel 30 dieren) is aan het drinken en spelen in de modderpoel. Bij hen zijn een paar schattige kleine dieren. Vlak naast ons, echt op pakweg 10 meter, liggen twee leeuwen lui in het gras te slapen. Wanneer het iets te druk wordt gaan ze zich een paar meters verder leggen. We rijden verder naar Halali. We zien veel dieren maar rond het middaguur is het plots gedaan want het wordt redelijk warm nu. We bereiken Halali, kopen iets te drinken en rijden naar "Rhino Drive". Het is mijn wens om hier een neushoorn te zien maar behalve slechte weg zien we hier niets. Een eenzame slang kruipt de weg over maar daar blijft het bij. het wordt later en we rijden terug naar de eerste drinkplaats. Geen dieren deze keer maar wanneer we beter kijken zien we waarom: de twee leeuwen zijn dichter komen liggen bij de waterplaats en geen enkel dier durft in de buurt te komen. Het park sluit om 17.30u en net wanneer we om 17.15 willen vertrekken komt er een kudde zebra's aangelopen. Ik denk meteen aan mijn maaltijd bij Joe's Beerhouse en denk dat die leeuwen dit ook wel zullen lusten maar Anouck wordt nu wel heel erg ongerust ivm het sluitingsuur. We vertrekken dan maar naar de uitgang. Het was een enorme leuke dag. Je kan Etosha niet beter vergelijken als met een natuurdocumentaire. Alles wat je daarop ziet beleef je ook in dit formidabele park en dit alles zonder begeleiding, op eigen tempo en met je eigen vertrouwde huurwagen! Leeuwen vlak naast je, olifanten die op 5 meter van je wagen de weg oversteken en nog veel, veel meer. Natuurlijk moet je een paar regels in het oog houden: de maximum snelheid in Etosha is 40km. en het is ten strengste verboden om uit de wagen te stappen maar wanneer die olifanten of leeuwen zo dicht bij je zijn heb je daar weinig behoefte toe. Op sommige plaatsen zijn hekken voorzien waarachter je een toilet vindt en waar je dan even de wagen kan verlaten, dat dit hek geen enkele invloed heeft op het gedrag van de dieren is duidelijk omdat sommige hekken en toiletten gewoon plat liggen en volledig afgebroken zijn. Toch maar blijven uitkijken! Onvergetelijk en na de Himba's een tweede echte super-ervaring!
28 Augustus 2007: Etosha - Caprivi
De langste rit van de reis komt eraan! Vandaag gaan we 640km rijden, gelukkig allemaal op goede, verharde weg. We rijden naar de Caprivi strip. De Caprivi is een zeer smalle landstrook die loopt tot de grens met Botswana. Dit zou een totaal ander stukje Namibie moeten zijn omdat je hier wel water hebt want de Okavango rivier stroomt hier. Merkwaardig genoeg hebben we tot nu toe niemand ontmoet die ook dit stukje Namibie bezoekt. Is het de afstand die iedereen afschrikt of zijn het de verhalen over Angolese rebellen die vroeger de streek onveilig maakten en die de mensen afschrikken? Wij hebben er in elk geval veel zin in. We vertrekken en via Tsumeb rijden we naar Grootfontein. De weg is perfect en we kunnen constant 120km/u rijden (en soms iets harder). In Grootfontein, wat een gezellig klein stadje is, gaan we iets drinken en eten kopen en we vertrekken weer. Een beetje verder passeren we weer zonder problemen het Veterinair hek en plotseling verandert de omgeving. Langs de weg zie je plots typisch Afrikaanse dorpjes. Kleine gemeenschappen staan langs de kant van de grote weg. Overal zie je hutten, kinderen (daar gaan onze lolly's weer), mensen die maispap maken, vrouwen die de onmogelijkste dingen op hun hoofd dragen en enorme stukken rundsvlees die gewoon hangen in de takken van de bomen. We stoppen langs de weg bij een jongetje die prachtige houten maskers verkoopt. We hadden dit al in ons hoofd zitten om mee te brengen als souvenier maar tot nu toe hadden we nog niets gezien naar onze smaak. Deze maskers zijn echter zeer mooi. We vragen de prijs en hij antwoord maar we verstaan hem niet en vragen nogmaals de prijs. Onmiddellijk zegt hij dat we "discount" kunnen krijgen! We bekijken de maskers en wanneer hij ze omdraait kan je duidelijk zien dat deze met de hand gemaakt zijn. Je ziet aan de achterkant nog steeds de boomschors! Prachtig. De prijs is 200ND (20 euro) voor twee maskers (man & vrouw). We vragen hoelang hij hieraan gewerkt heeft en hij maakt ons duidelijk dat één masker twee weken werk vraagt. We krijgen het dan ook niet over ons hart om op de prijs af te dringen. We betalen en hij heeft nog een vraag. Of hij ons petje krijgt dat in de auto ligt! Wordt het toch nog kostelijk ) We rijden verder en genieten enorm van de mooie omgeving. Dit is inderdaad een totaal ander Namibie. Dichtbevolkt en precies zoals je Afrika verwacht. Overal mensen en houten hutten, we zien mensen op een bank zitten naast klompen vlees die zo zwart zien als.... vlees maar zwart kan zien. Grote stukken zijn afgebeten door de dieren en de stukken waar nog vlees zit zien zwart van de vliegen. Sterke mensen wonen hier dat ze dit kunnen eten. In Rundu tanken we in een tankstation waar een massa mensen en vooral jongeren rondhangen. Voor de eerste keer op deze reis voel ik mij iets minder veilig omdat een paar van hen wel erg veel interesse hebben in het eten en de dingen die op de achterbank liggen. Gelukkig kunnen we zonder problemen weer verder rijden maar ik zou hier mijn auto niet onbewaakt achter laten. Overal zie je de was buiten hangen of komen mensen terug van de rivier met enorme manden wasgoed. We bereiken de grens met Botswana rond 14.00u en de lange rit is formidabel meegevallen. we krijgen in ons hotel, de Mahangu Safari Lodge, een zeer mooie ruime kamer en gaan onmiddelijk kijken naar de rivier die vlak naast het hotel loopt. Zoals ik al eerder schreef hoop ik hier nijlpaarden te zien maar voorlopig lukt dit nog niet. We beklimmen een hoge uitkijktoren en zien recht tegenover ons op de andere oever een kudde olifanten uit de bossen komen om te drinken aan de rivier. Het restaurant ligt op een terras gedeeltelijk over de rivier en bij het avondeten horen we de olifanten en nijlpaarden brullen. Ik heb ze nog niet gezien maar dan toch al gehoord. Naast het hotel ligt een klein National Park en daar gaan we morgen naartoe. In de namiddag gaan we een boottocht maken op de onder begeleiding van een gids uit onze lodge. Weer een dag om naar uit te kijken. Het eten hier was trouwens ook uitstekend!
29 Augustus 2007: Caprivi
Vandaag doen we eerst een game drive door het kleine Mahango National Park dat vlakbij onze lodge ligt.We betalen 90ND en rijden het park binnen. We zien direct een pak dieren: kudu's, oryx, olifanten, impala's en zelfs sabelantilopen die we in Etosha nog niet gezien hadden. In de bomen zitten haviken en mooie vogels in alle kleuren. We rijden verder en zien rechts van ons een klein wagentje een zijwegje inrijden in de richting de rivier. Ik ben er bijna zeker van dat dit geen 4x4 is en neem me voor om straks bij het buiten rijden deze weg ook eens te nemen. Verderop komen we aan een enorme baobab. Deze oeroude boom is werkelijk gigantisch in omvang. Dit park is kleiner en gezelliger dan Etosha en de meeste toeristen nemen het hier ook iets minder met de regels. We stoppen op een open plek aan de rivier en volgen een paar duitse toeristen die samen met hun gids in het gras verdwijnen naar de oever van de rivier. Plots horen we kreten en een enorme plons. Blijkt dat er op de oever een grote krokodil lag die, gelukkig voor ons, vlug het water in vluchtte toen wij er aankwamen. Aan de overkant van de rivier zien we duidelijk een grote krokodil liggen en een beetje verder zijn nijlpaarden aan de oever aan het grazen. We genieten in stilte van dit tafereel maar kijken toch maar goed rond ons of er geen dieren ongemerkt dichter komen. We rijden verder en komen aan de grens met Botswana. Het is belachelijk maar ik kan het niet laten: ik rij met de auto over de grens om me 20m verder weer om te draaien en terug te rijden. We zijn toch maar lekker in Botswana geweest! In dit park moet je dezelfde weg terug naar de uitgang nemen. Blijkbaar moet er ergens een dood dier liggen want plots zien we een pak gieren onrustig heen en weer lopen en steeds naar dezelfde plek terug gaan. Het is echter te ver om goed te kunnen zien wat er ligt en we durven hier ook niet uitstappen. Even verder kom ik aan het wegje waar ik deze morgen de andere kleine wagen zag inrijden. Het is verboden de hoofdweg te verlaten en de andere kleine wegen zijn duidelijk afgebakend maar bij deze weg staat er niets en we hebben daarnet gezien dat het kon dus....... 15m verder zit ik vast! Het was dus wel een 4x4! We stappen uit en graven maar hoe meer we graven hoe dieper de wagen zakt. Largo begint ondertussen lichtjes ongerust te worden maar dan stopt er een andere auto om ons te helpen. De mensen helpen duwen maar in de ondertussen al heel diep gezakte wagen is geen beweging te krijgen. Net op het moment dat de andere mensen om hulp wilden rijden komen er 3 jeeps aangereden. We doen ze stoppen en het valt mij op hoeveel volk er uit deze wagens komt. In elke jeep zitten zeker 7a8 mannen gekleed in kaki "soldatenuniform". De mannen komen naar ons en vragen hoe dit is kunnen gebeuren. Een iets oudere man komt bij ons en maakt een zeer belangrijke indruk op ons. Alle andere mannen benaderen deze persoon met heel veel respect. We tillen de wagen uit het zand en dan begint de discussie. Is deze weg goed afgezet of niet? Nee natuurlijk niet want er staat niets. Na veel gediscussieer vertrekt de oudere man richting de rivier en één van de soldaten vertelt mij dat ik een wel heel slecht moment heb uitgekozen om mezelf vast te rijden. De man is namelijk de minister van toerisme van Namibie die net nu persoonlijk komt kijken of alles wel goed en veilig is voor de toeristen die hier rondrijden. Bad timing inderdaad. Na nogmaals mijn excuses te hebben aangeboden wordt alles op een typisch Afrikaanse manier geregeld. Een stralende glimlach en een handdruk maakt een eind aan dit voorval. We rijden voorzichtig naar het hotel en blazen uit tot 16.30u het tijdstip dat onze boot vertrekt. We zijn de enige toeristen in dit bootje en we vertrekken onmiddelijk onder begeleiding van een gids. De man laat ons allerhande vogels zien en we varen langs de oever vlak naast krokodillen. De dieren bekijken ons niet eens hoewel we ze wel heel dicht naderen. En dan is het eindelijk zover! Een beetje verder liggen een kudde nijlpaarden samen in het water. Enorme dieren zijn dit die onder en boven water liggen en direct imponeren. De gids blijft echter op een veilige afstand en vertelt dat dit de gevaarlijkste dieren van Afrika zijn. Deze monsters maken per jaar het meest menselijke slachtoffers. Wanneer je geconfronteerd wordt met een nijlpaard op het land en je komt per ongeluk tussen hem en het water terecht valt hij onmiddellijk aan. Ook in het water is dit dier niet te vertrouwen. Een nijlpaard kan over de bodem lopen dus je ziet niet waar hij is wanneer hij onderduikt. Ik bekijk ons superlicht bootje en ben niet ontevreden dat de gids een respectabele afstand bewaard. De krokodillen benaderen we heel dicht omdat die normaal toch gewoon het water invluchten maar van de nijlpaarden zijn de Afrikanen zelf echt bang! Verder zien we niet veel dieren maar de mooie zonsondergang maakt toch wel veel goed. We varen terug naar de lodge als plots op een paar meter afstand van ons onverwacht een nijlpaard boven komt. De gids schrikt ervan en geeft onmiddellijk meer gas. Nogmaals een bewijs dat je een ontmoeting met deze lievertjes beter uit de weg gaat. Wel spannend! Wanneer we zitten te eten horen we plots onder de struiken die vlak naast het restaurant in het water hangen gegrom. Dat het serieus is blijkt uit het feit dat alle mannelijke personeelsleden van de lodge de bediening direct stoppen en allemaal op onderzoek gaan naar de rivier. Met zaklampen schijnen ze naar de opgekomen nijlpaarden en diegene die echt te dicht gekomen zijn worden verjaagd met vuurpijlen. De ganse avond hoor je de dieren grommen en lawaai maken, zelfs tot in je slaapkamer !
30 Augustus 2007: Caprivi - Grootfontein
Wanneer we de volgende morgen opstaan horen we nog steeds de nijlpaarden tot in onze kamer. We gaan kijken en in het daglicht zien we de dieren nu echt vlak voor de lodge in het water liggen. Tijdens het eten zien we ze onder water duiken, boven komen en af en toe zie je een gigantische muil opengaan. Het is dan ook met tegenzin dat ik deze lodge verlaat om verder te trekken. Het besef komt ook stilaan dat de reis op zijn einde begint te lopen. We hebben echter nog 2 dagen en besluiten om een bezoek te brengen aan de poppa falls. De poppa falls zijn geen echte watervallen maar eerder kleine stroomversnellingen die op het terrein van een andere lodge liggen. Terwijl Anouck aan de receptie betaald zit ik in de auto te wachten en zie een fransman in een enorme camper stappen en achteruit vertrekken. Het probleem is dat die mens maar blijft achteruit rijden en doordat wij achter hem staan.....rijd hij tegen ons. Een ongeval in Namibie! Het is weer iets nieuws. We bekijken de schade aan de wagen en zien dat het allemaal best meevalt. In ons contract staat dat elk ongeval moet aangegeven worden bij de politie maar mijn franse vriend heeft hier geen tijd voor want hij vertrekt naar Botswana. We maken voorlopige papieren op en hij vertrekt. Wij gaan naar de belachelijk kleine poppa falls kijken en komen tot de conclusie dat dit geen ongeval waard is maar te laat dus.... Bij de eerste politiepost kunnen ze ons niet helpen want daar hebben ze geen ongevalformulier. Zij sturen ons 25km verder naar een andere post en wanneer we daar aankomen vinden we een politieman die bijzonder weinig zin heeft in de administratieve taak. Hij begint er uiteindelijk toch aan en dit aan een tempo van een wielrenner zonder doping. Na anderhalf uur (echt waar) is het ongevalsformulier ingevuld en denken we klaar te zijn. Niet in Namibie dus! Het origineel moet hier blijven maar de kopiemachine is kapot en fax hebben ze uiteraard ook niet. De chef van het bureau is er ondertussen bijgekomen en heeft een oplossing. We krijgen het origineel mee om in het volgende bureau een kopie te laten maken en moeten daarna het document terug brengen. Eén klein detail: het volgende bureau is 75km verder. 150km voor een kopie te laten nemen vinden we een beetje te veel van het goede en we zoeken een andere oplossing. De chef beweert dat hij morgen toch naar weer een ander bureau moet en zal daar het papier naar de autoverhuurder faxen. Ik krijg voor 30ND een betalingsbewijs en uiteindelijk kunnen we na bijna 2 uur vertrekken. De weg naar Grootfontein is 450km dus dat wordt een beetje gasgeven. We schieten goed op en tanken in Rundu waar weer verschrikkelijk veel volk op en rond het tankstation hangt. We komen aangereden en de pompbediende doet ons teken om naar een andere pomp te rijden. We doen dit en de man tankt de wagen vol. Uiteindelijk komen we 430km verder in Grootfontein maar ontdekken dat ons hotel niet in Grootfontein ligt maar nog 80km verder. We rijden dan maar verder en het moet gezegd worden de Ghaub Guest Farm ligt in een enorm mooie en eenzame omgeving. Om in die omgeving te komen moet je echter wel kilometers over een lange, slechte, eenzame weg rijden. Af en toe moet je over een stukje privé terrein dat afgebakend is met een hek met de mededeling: rie door en sluit die hek! geen probleem. Wel een probleem is het lampje dat al een tijdje op mijn dashbord aan het branden is. Wijzelf kennen niets van auto's of lampjes maar denken dat het te maken heeft met de benzine die we in Rundu getankt hebben. Waarom moesten we nu toch een andere pomp nemen? Ik denk dat er vuil in de getankte benzine zit en hoop dat ik hier niet in panne val. Kilometers aan een stuk heb ik al over deze weg gereden zonder ook maar één ander voertuig tegen te komen. Dit is niet echt een openbare weg maar een weg die gebruikt wordt om naar het hotel te rijden met als gevolg dat we hier wel een tijdje zouden kunnen staan wanneer we hier moesten stilvallen. Met een ferm ei in ons.....broek rijden we verder en bereiken uiteindelijk dan toch ons hotel. De Ghaub Guest Farm is een omgebouwd politiekantoor en ligt in een zeer mooie omgeving met weids uitzicht en zeer mooi ruim zwembad met zelfs een poolbar! De kamers zijn ruim en er is ook hier een drinkplaats voor dieren. Ik had Largo beloofd om één keer in Namibie te zwemmen en dat zal dan maar hier moeten gebeuren. Ik spring in het(ijs)koude water en alles (maar dan ook werkelijk alles) trekt samen van de kou. Onmiddelijk eruit en afdrogen maar. Rusten, en daarna gaan eten. Het restaurant is bijzonder klein maar supergezellig. We krijgen een eenvoudige boerenmaaltijd met vlees, groenten en aardappelen en het smaakt als nooit te voren. Wanneer we naar de kamer terug gaan bekijken we nog even de prachtige tuin en gaan onze voorlaatste keer slapen in Namibie!
31 Augustus 2007: Grootfontein- Waterberg Plateau
Ontbijt met de lekkerste omelet die ik ooit geheten heb. We vertrekken naar het Waterberg Plateau Park en we zouden daar graag een avond -game drive doen op het plateau. Dit is mijn laatste kans om alsnog neushoorns te zien. Ik heb reeds enkele malen geprobeerd om te bellen en te reserveren maar krijg geen gehoor op het opgegeven nummer. We vertrekken en na 50km bereiken we Otavi. We gaan tanken want we willen die vermoedelijk vuile benzine uit onze tank. Na de tankbeurt rij ik achteruit en ...... ik rij tegen een andere wagen! Het zit niet mee de laatste twee dagen. Er is geen discussie mogelijk, ik ben in fout en zo rijden we dus voor de tweede keer in evenveel dagen naar een politiekantoor. De agent gisteren had niet veel zin maar deze wil zelfs niet aan de administratie beginnen. Hij komt buiten kijken en ziet dat de wagen slechts heel licht beschadigt is en verteld ons dat hij voor zo een bagatel geen papieren opmaakt. Wanneer we blijven aandringen gaat hij een jongere agent halen en die begint vol goede moed onze gegevens op te schrijven. Zit er dan toch een systeem in de Namibische politie of niet? Ik weet het niet maar net zoals gisteren duurt het ook nu anderhalf uur om de papieren in te vullen. We vertrekken ook nu weer zonder papieren want de jonge agent mag de papieren niet ondertekenen en de andere is al een tijdje niet meer te bekennen. We zien wel wat er van komt. We komen zonder verdere problemen in het WPP aan. Het lampje op ons dashboard is ondertussen ook al uit dus het moet inderdaad vervuilde benzine geweest zijn. Bij aankomst in WPP blijkt dat we nog eens 180ND moeten betalen alhoewel onze kamer reeds geboekt en betaald is. Deze toegangsprijs is echter om het park te betreden waarin de kamers gelegen zijn. Ik probeer een game drive vast te leggen maar daar zijn we al veel te laat voor. Er zijn ongeveer 50 kamers in het hotel en er zijn 2 jeeps met elk plaats voor zes(6!) personen! Je moet hier weken op voorhand reserveren maar hoe je dat doet kunnen ze me niet vertellen. Ik ben dan maar van plan om met de eigen wagen een stukje het park in te rijden maar dat is ten strengste verboden! We moeten dus 180ND betalen als toegangsprijs voor een park......waar we niet inmogen!!! Dit ruikt naar afzetterij! Dit is het eerste hotel waar we komen dat geleid wordt door de regering en dat is er duidelijk aan te zien. De kamers zijn oud, vuil en ongezellig en Largo heeft geen bed. Terug in de wagen en naar de receptie die 1km van de kamers ligt. We vragen een extra bed zoals op onze vouchers staat en waarvoor we betaald hebben maar blijkbaar kan dit niet. Largo kan alleen nog op een matras op de grond slapen. De matras wordt op de grond in het vuil gegooid en wij kunnen maar zorgen dat ze het hele eind tot op de kamer raakt en dat we ze zelf opmaken! Service nul! We gaan dan maar bij gebrek aan iets anders naar het kleine zwembad waar we iets willen eten, maar uiteraard is er niets waar we kunnen etenwant het restaurant is overdag gesloten. Dit is echt een rotdag! De laatste dag in Namibie op een mooie locatie en niet de kans krijgen om er iets van te zien. We eten in het restaurant en ook daar loopt alles fout. Voorgerechten komen niet en hoofdschotels komen te laat en dubbel enz.... Dit hotel kan je best vermijden, zeker als je hier niet meer dan één dag kan blijven. De grootste tegenvaller van deze reis!
01 September 2007: WPP - Windhoek
We blijven geen minuut langer dan nodig hier en vertrekken heel vroeg zonder te ontbijten. Ons vliegtuig vertrekt al rond de middag en we moeten vandaag nog ongeveer 300km rijden dus we rijden voorzichtig verder en hopen op iets meer geluk dan de vorige dagen. We komen aan bij de luchthaven zonder problemen en dan zit het erop! Eerst vliegen we naar Zuid Afrika waar we vernemen dat onze aansluiting naar Londen vertraging heeft waardoor we ginder onze aansluiting naar Brussel missen. In Londen hebben we andere vlucht die ook weer vertraging heeft en als we uiteindelijk in Brussel (na ongeveer 30uur) landen blijkt dat onze koffers nog in... Londen staan. Om 23.00u wordt er echter bij ons thuis gebeld en worden onze koffers alsnog afgeleverd. Het zit erop en het was prachtig. Namibie is zo een onbeschrijfelijk land! Eenzame vlaktes, formidabele landschappen, vriendelijke en authentieke bevolking, wilde dieren, het land heeft het allemaal. We zijn 2.5 weken weg geweest maar voor mij mocht het gerust nog veel langer geduurd hebben.
De spannende momenten op de soms bizarre wegen. De vriendelijkheid van de mensen. De glimlach van de afrikaanse kinderen.De dieren die je ziet langs alle wegen, niet alleen in de nationale parken.
Tips :
1) Appeltaart eten bij Moose in Solitair. De lekkerste appeltaart midden in de woestijn! 2) Een sundowner ride te paard geboekt in de dessert homestead. De zonsondergang bekijken midden in de woestijn met een hapje en een drankje. 3) Sossusvlei: de rode duinen en de vlei. 4)Cape cross: honderden zeehonden en hyena's 5)Opuwo: de hoofstad van de himba bevolking. Bezoek zeker een himba dorp. Opuwo is gekte,chaos en typisch afrikaans. 6)Etosha: een massa dieren waar je tussen rijd met je eigen wagen. 7)caprivi: een totaal namibie. Dankzij de okavango rivier heb je hier groen en water en kan je krokodillen en nijlpaarden bekijken.
Jouw oordeel over deze vakantie :
Fantastische ervaring. Zeer divers land. De eerste week was het vooral woestijn, slechte wegen en eindeloze, prachtige uitzichten. De tweede en derde week was de plaatselijke bevolking, de verschillende stammen (Herero, Himba, San) en de honderden,vrij rondlopende,dieren de hoofdattractie.
Jouw persoonlijke aantekeningen over deze vakantie :
Namibie is een land dat je zo vlug mogelijk moet gaan bekijken omdat naar mijn mening het land supersnel veranderd. De regering en de mensen hebben het geld in het toerisme ontdekt. Nu al zie je overal bouwwerken (vooral in de buurt van Walvisbaai en Swakopmund) en begint de staat zich te bemoeien met het openen van hotels en guest-houses. Voor de buitenwijken worden deskundig bomen aangeplant zodat de rijke toerist deze miserie niet moet bekijken. Ook de prijzen gaan binnenkort fors omhoog. Wij hebben hier (augustus2007) prijsverhogingen gezien van 300%! (tegen november 2007). De reis wordt dan wel héél duur! De Himba's leven tot nu toe zeer tradioneel en zoals vroeger maar sindskort sturen ook zij 2 kinderen naar school. Nog enkele generaties en ook hun traditie zal sterk achteruit gaan. Bekijk Namibie zo vlug mogelijk, het is een fantastisch, speciaal en uniek stukje afrika!
Hotel recensies van bezochte hotels & lodges in namibie
Hotel recensie: Stadshotel Villa Verdi
Dit is een recensie van sammy tempels gemaakt op 03-09-2007
Adresgegevens :
4,Verdi Street, Windhoek West
Plaats :
Windhoek
Telefoonnummer :
+264(0)61 375 300
Land :
Namibië
Titel :
Stadshotel Villa Verdi
Samenvatting :
Villa Verdi is een klein hotelletje net buiten het centrum van de hoofstad van Namibie: Windhoek. Het heeft 13 kamers, 1 suite, een klein zwembadje, kamers met airco, een lounge, tuin en buiten-binnen restaurant.
Recensie :
Onze eerste nacht in Namibie hebben we hier geslapen. Villa Verdi is een typisch doorreis hotel zoals je bijna overal tegenkomt in Namibie.Het zijn propere kamers, mooi, klein zwembad en goed gelegen. De bediening was vriendelijk en we hebben hier een zeer lekker ontbijt gehad.
Aantal sterren :
Ligging van het hotel :
Kwaliteit kamer :
Kwaliteit eten :
Klantvriendelijkheid :
Prijs / Kwaliteit verhouding :
Sfeer :
Uitzicht kamer :
Comfort kamer :
Hotel recensie: Desert Homestead
Dit is een recensie van sammy tempels gemaakt op 03-09-2007
Adresgegevens :
Po, Box 97448,Maerua Park, Namibie
Plaats :
Sesriem
Telefoonnummer :
09264-63-683103
Land :
Namibië
Titel :
Desert Homestead
Samenvatting :
De Desert Homestaed is een prachtig vernieuwd resort gelegen 32km voorbij Sesriem. Het resort bestaat uit allemaal kleine typische hutjes met prachtig uitzicht op de woestijn. Vanuit je bed kan je kilometers ver kijken naar de kleuren van de woestijn
Recensie :
Wanneer je Solitaire verlaat in Namibie en je reist verder naar Serriem/Sossusvlei kom je kilometers niets tegen dan zand, stenen en stof. Voorbij de baan naar Sesriem heb je plots, midden in de woestijn met zicht op de heuvels de prachtige Desert Homestaed.Mooie typisch afrikaanse huisjes staan daar in een onvergetelijk decor. Het eten is verfijnd en niet wat je in afrika zou verwachten. De keuken gaat meer een franse richting uit! (niet voor iedereen even lekker). Elke namiddag krijg je op het terras een GRATIS "sundowner drink" aangeboden met zicht op de ondergaande zon boven de immense vlakte voor je! We hebben hier ook een "sundowner drive" geboekt.Rond half 5 vertrek je per paard (ook al heb je geen ervaring) en rij je ongeveer 2 uur de woestijn in. De stilte en de omgeving maken direkt een diepe indruk op je. De bedienden van de lodge hebben ondertussen per jeep een tafel in de woestijn gezet waarop cocktails, hapjes en dergelijke staan te wachten die je op eet en drinkt terwijl in de verte de zon daalt achter de bergen.Nadien rij je in het pikdonker terug onder een prachtige afrikaanse sterrenhemel! AANRADER!!!!!
Aantal sterren :
Ligging van het hotel :
Kwaliteit kamer :
Kwaliteit eten :
Klantvriendelijkheid :
Prijs / Kwaliteit verhouding :
Sfeer :
Uitzicht kamer :
Comfort kamer :
Hotel recensie: Guest House Indongo
Dit is een recensie van sammy tempels gemaakt op 03-09-2007
Adresgegevens:
Moses Garoeb Street 12
Plaats:
Swakopmund
Telefoonnummer:
+264(64)414750
Land:
Namibië
Titel:
Guest House Indongo
Samenvatting:
Het Guest House Indongo is een hotel dat niets afrikaans heeft. Net zoals de stad Swakopmund heeft het eerder een duitse uitstraling dan een afrikaanse.
Recensie:
Zeer luxueuze kamer. Een grote kamer met dubbelbed, tv, bureau, salon, ijskast,... voor onszelf. Een zeer grote badkamer met bad, douche, lavabo,... Apparte kamer met tv en alles op en aan voor mijn zoon (niet verwacht in afrika). Ligt vlakbij de zee (onze kamer had zeezicht). Ontbijt valt tegen. Weinig en zeer beperkte keuze. Vanaf 7 uur kon je ontbijten maar je moest geluk hebben als er om 7 uur al personeel was. Eieren en omelet waren niet te eten. Het hotel heeft geen sfeer. We waren hier in augustus( namibische winter) en Swakopmund had ook geen sfeer. In de zomer moet het hier anders en beter zijn.
Aantal sterren :
Ligging van het hotel :
Kwaliteit kamer :
Kwaliteit eten :
Klantvriendelijkheid :
Prijs / Kwaliteit verhouding :
Sfeer :
Uitzicht kamer :
Comfort kamer :
Hotel recensie: Igowati Lodge
Dit is een recensie van sammy tempels gemaakt op 03-09-2007
Adresgegevens :
Justus Garoeb Avenue
Plaats :
Khorixas
Telefoonnummer :
+264(67) 331592/3
Land :
Namibië
Titel :
Igowati Lodge
Samenvatting :
Khorixas is eigenlijk niets meer dan een hoofdbaan en enkele buitenwijken. Op die hoofdbaan ligt de igowati Lodge. Dit hotel wordt veel bezocht door mensen die onderweg zijn naar het verre Kaokoland (land van de Himba's).
Recensie :
Mooie lodge met ruime, typisch afrikaanse kamers. Klein, zwembad met uitzicht op een tuin waarin een struisvogel, springbokjes, pauwen en andere dieren lopen. Lekker eten maar de bediening is ongelooflijk. Chaos, wanorde en verbijstering allom. Niemand van het personeel spreekt engels en ze zijn niet of nauwelijks opgeleid. Wanneer de lodge vol zit (in ons geval) leid dit tot ongelooflijke taferelen. 20 man om te eten en 5 borden, de tafels afruimen gebeurt bord per bord (echt waar!), wanneer je koffie vraagt brengen ze eerst de koffie, daarna de melk dan het suiker daarna het lepeltje en dan het schoteltje. In het begin erger je jezelf hieraan maar na een tijdje besef je dat je in afrika bent en wordt het echt grappig.De mensen doen echt wel hun best maar..... Rustig blijven is hier de boodschap.
Aantal sterren :
Ligging van het hotel :
Kwaliteit kamer :
Kwaliteit eten :
Klantvriendelijkheid :
Prijs / Kwaliteit verhouding :
Sfeer :
Uitzicht kamer :
Hotel recensie: Okahane Lodge
Dit is een recensie van sammy tempels gemaakt op 03-09-2007
Adresgegevens :
Achter het shell pompstation op de grote baan (enige weg in opuwo)
Plaats :
Opuwo
Telefoonnummer :
+264(65)273031
Land :
Namibië
Titel :
Okahane Lodge
Samenvatting :
Het hotel is gelegen in de meest afrikaanse "stad" van Namibie: Opuwo. Dit is de thuisbasis van de Himba's en Herero's. Geiten, ezels en koeien lopen hier allemaal over straat. Volledig geklede Herero's lopen hier naast bijna volledig naakte Himba's.
Recensie :
De Ohakane Lodge is een rustpunt na een verschrikkelijk lange rit over zeer slechte wegen. Opuwo wordt veel bezocht omwille van de Himba cultuur maar ligt ook een pak kilometers verwijdert van de "bewoonde" wereld. De Igowati Lodge is een kleine gezellige lodge met 12 kamers. Een klein zwembad in het midden aan een kleine bar(meestal gesloten). Lekker ontbijt en lekker avondeten. Het hotel wordt bijna volledig gerund door één vriendelijk jong afrikaans meisje dat verschrikkelijk hard werkt en haar best doet. Propere ruime kamers waar je wel de muziek van de plaatselijke bar hoort.Er is eveneens een curio shop waar je beeldjes en foto's kan bekijken en kopen over de Himba's. Er zijn ook 2 superhondjes: Diesel en Bula.
Aantal sterren :
Ligging van het hotel :
Kwaliteit kamer :
Kwaliteit eten :
Klantvriendelijkheid :
Prijs / Kwaliteit verhouding :
Sfeer :
Uitzicht kamer :
Comfort kamer :
Hotel recensie: Oshakati Country Hotel
Dit is een recensie van sammy tempels gemaakt op 03-09-2007
Adresgegevens :
Po Box 15200, Oshakati
Plaats :
Oshakati
Telefoonnummer :
++264 65 222380
Land :
Namibië
Titel :
Oshakati Country Hotel
Samenvatting :
Hotel gelegen in de drukste regio van Namibie.In deze stad is niets te zien behalve een plaatselijk marktje.Hotel en stad zijn best te vermijden.
Recensie :
Verouderd hotel met slechte bedden, oude kamers, onvriendelijk en ongeintresseerd personeel. Een van de slechtste hotels van onze rondreis. Avondeten (buffet) was zeer ondermaats. Ontbijt goed. Hotel heeft een zwembad en bar. Tijdens ons verblijf was er een rijke, belangrijke gast in het hotel en die zijn kinderen zetten de boel op stelten. Ze zaten met hun vingers in de gerechten en likte aan de suiker voor de koffie. Het personeel durfde er echter niets over zeggen en liet dit allemaal toe. Een passerende bezoeker nam met zijn handen worstjes uit de buffetbakken en ging daarna gewoon al etend verder. Hotel dat je best kan vermijden ook al omdat er in de stad niks speciaals te zien is!!!!!!!
Aantal sterren :
Ligging van het hotel :
Kwaliteit kamer :
Kwaliteit eten :
Klantvriendelijkheid :
Prijs / Kwaliteit verhouding :
Sfeer :
Uitzicht kamer :
Comfort kamer :
Hotel recensie: Onguma Bush Camp
Dit is een recensie van sammy tempels gemaakt op 03-09-2007
Adresgegevens :
Etosha National park
Plaats :
etosha
Telefoonnummer :
+264 (61) 232009
Land :
Namibië
Titel :
Onguma Bush Camp
Samenvatting :
Prachtig Camp met luxueuze kamers op een schitterende en exclusieve locatie.Vlak naast de Namutoni ingang.
Recensie :
Camp met zeer mooie kamers gelegen vlak naast één van de grootste nationale parken van afrika. Eten is hier geweldig verzorgt en lekker. Mooi zwembad(je), bbq-plaats, kampvuurplek,... alles tot in de puntjes verzorgt. Naast het camp is een verlichte drinkplaats waar je van bij het eten kunt kijken hoe de dieren komen drinken. Giraffen, kudu's, oryx en andere komen hier voorbij en storen zich niet aan de aanwezige mensen. Een houten platform geeft je de kans om de drinkende dieren nog beter te zien.De weg naar het hotel is ook de moeite: olifant, giraffen, dik diks en andere dieren lopen op deze weg gewoon rond (en dan ben je nog niet eens in het park zelf!!!!).
Aantal sterren :
Ligging van het hotel :
Kwaliteit kamer :
Kwaliteit eten :
Klantvriendelijkheid :
Prijs / Kwaliteit verhouding :
Sfeer :
Uitzicht kamer :
Comfort kamer :
Hotel recensie: Mahangu Safari Lodge
Dit is een recensie van sammy tempels gemaakt op 03-09-2007
Adresgegevens :
Mahango National park
Plaats :
Divundu/Bagani
Telefoonnummer :
+264-(0)66-259037
Land :
Namibië
Titel :
Mahangu Safari Lodge
Samenvatting :
Prachtige lodge gelegen aan de oevers van de Okavango rivier en vlakbij het Mahango nationaal park.
Recensie :
Mooie lodge met zowel een tentencamp als gewone en luxueuze kamers. Lekker ontbijt en avondeten. Mooi terras aan de oever van de rivier vanwaar je de nijlpaarden kan zien liggen in het water. Een uitkijktoren geeft je de kans om de oever van de rivier te bekijken met zijn nijlpaarden, krokodillen en andere dieren (olifanten) die hier komen drinken.Je kan hier boottochten op de rivier boeken. De ingang van het Mahango National Park ligt op 2km. AANRADER!!!!!
Aantal sterren :
Ligging van het hotel :
Kwaliteit kamer :
Kwaliteit eten :
Klantvriendelijkheid :
Prijs / Kwaliteit verhouding :
Sfeer :
Uitzicht kamer :
Comfort kamer :
Hotel recensie: Ghaub Guest Farm
Dit is een recensie van sammy tempels gemaakt op 03-09-2007
Adresgegevens :
Po Box, 579,Tsumeb (grootfontein)
Plaats :
grootfontein
Telefoonnummer :
+264 67 24 0188
Land :
Namibië
Titel :
Ghaub Guest Farm
Samenvatting :
Mooi hotel dat één nadeel heeft en dat is de weg om er naartoe te rijden. Het hotel ligt ergens tussen Tsumeb-Kombat-Grootfontein maar wanneer je uit de richting Grootfontein-Kombat komt rij je kilometers over slechte, smalle en eenzame wegen.Nergens
Recensie :
Prachtig gelegen vroeger politiekantoor dat verbouwd is tot een mooi, luxueus en goed hotel. Mooie kamers met prachtig uitzicht op de wijde omgeving. Everzwijnen, kudu's en oryxen komen drinken aan de kleine drinkplaats vlak naast het mooie zwembad. Restaurant is verzorgt en familiaal. Lekker eten en ruim voldoende. Vriendelijke bediening.
Aantal sterren :
Ligging van het hotel :
Kwaliteit kamer :
Kwaliteit eten :
Klantvriendelijkheid :
Prijs / Kwaliteit verhouding :
Sfeer :
Uitzicht kamer :
Comfort kamer :
Hotel recensie: Waterberg plateau Park
Dit is een recensie van sammy tempels gemaakt op 03-09-2007
Adresgegevens :
Waterberg plateau Park
Plaats :
Waterberg plateau Park
Land :
Namibië
Titel :
Waterberg plateau Park
Samenvatting :
Hotel dat uitgebaat wordt door de regering en dat is er aan te zien. Grootste tegenvaller van onze rondreis.
Recensie :
Naar Namibische normen groot hotel dat gelegen is op een prachtig plateau. Bij aankomst moesten we 180 namibische dollar betalen (18euro) +10ND voor de wagen. Ook al was ons hotel geboekt, toch moest dit nog extra betaald worden. Dit geld was niet voor het hotel maar om de toegang tot het nationaal park te betalen. Eén probleem we mochten met onze wagen het park niet eens in! We probeerde dan maar een begeleide rondrit te boeken maar daar waren we te laat voor. Er zijn 50 kamers maar er zijn slechts 2 jeeps (elk 6 personen) die deze tours doen. M.a.w. je betaald 18euro toegang voor een hotel dat al betaald was en een toegang voor een nationaal park waar je niet in mag!!!!!!! Dit ruikt naar afzetterij! Op de kamer was geen derde bed voor ons zoontje zoals geboekt dus weer in de wagen om naar de receptie te rijden (ci 1km verder). Een derde bed kon er niet bijgezet worden maar we kregen wel een extra matras om op de grond te leggen. We moesten ze wel zelf naar boven sleuren en zelf opmaken. Verder kan je hier niks doen als aan het zwembad(je) liggen en iets eten in het restaurant. Te vermijden hotel want als je geen langere tijd kan blijven zie je niks van het park(bedenk wel dat je bij een langer verblijf DAGELIJKS 18euro extra moet betalen).
filmpje 2 giraffen die 's nachts komen drinken vlakbij onze kamer.
Tijdens ons verblijf in Etosha was er vlakbij de kamer een verlichte drinkplaats. Volgende beelden zijn genomen midden in de nacht toen ik niet kon slapen en helemaal alleen midden in de nacht buiten was. Toen ik daar zat hoorde ik plots geritsel in de struiken en twee giraffen kwamen drinken vlak voor mijn neus. Je ziet aan hun manieren dat ze mij opgemerkt hadden want ze waren zeer waakzaam. Terwijl de ene aan het drinken was hield de andere de omgeving nauwlettend in de gaten.
Algemeen: Verscholen in het hart van Azië ligt het veelzijdige Maleisië. Het land bestaat uit twee delen: het westelijk schiereiland en het oostelijk gelegen Maleisisch Borneo. West-Maleisië biedt prachtige natuur, witte stranden en vele overblijfselen uit het koloniale verleden. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud met talrijke kostbare houtsoorten. Het indrukwekkende bergland van de Cameron Highlands kent een rijke flora en fauna. Een bekend natuurgebied is het grote nationale park Taman Negara. In het zuidwesten vindt u de hoofdstad van Maleisië: Kuala Lumpur. Verder naar het zuiden ligt de stad Malakka met haar Nederlandse overblijfselen uit de tijd van de V.O.C. Voor de westkust liggen de schitterende eilanden Penang, Langkawi en Pangkor met witte stranden en kraakhelder blauw water. De belangrijkste attractie van Oost-Maleisië - Sabah en Sarawak- is het tropisch regenwoud. U kunt een kijkje nemen in de longhouses van de Iban-Dayak, ooit de beruchtste koppensnellers van Borneo. In de kustplaatsen Kuching en Kota Kinabalu kunt u comfortabel verblijven.
Ligging Maleisië, met als hoofdstad Kuala Lumpur, bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden zijn door de Zuidchinese zee: het schiereiland Maleisië en de staten Sabah en Sarawak op het eiland Kalimantan (Borneo). De totale landoppervlakte is ca. 330.000 km2. Maleisië ligt net even ten noorden van de evenaar en grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan de moderne stadstaat Singapore.
Bevolking Maleisië is een multiraciaal land met 21,8 miljoen inwoners. Op het schiereiland leven bijna 18 miljoen mensen. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Maleiers, Chinezen en Indiërs. Het overgrote deel bestaat uit een aantal minderheidsgroeperingen zoals de Orang Asli, de Euraziaten en de Sikhs. In de staten Sabah en Sarawak, dat 4 miljoen inwoners telt, wonen o.a. de Ibans, Kadazans en de Dayaks.
Taal De officiële taal in Maleisië is Bahasa Malaysia. Ook kunt u er uitstekend met Engels terecht.
Klimaat Maleisië kent eigenlijk geen seizoenen. De temperatuur blijft het gehele jaar door ongeveer gelijk, variërend van 21°C in de hoger gelegen gebieden tot 32°C in de rest van het land. Het gehele jaar door is het vochtig. Het echte regenseizoen aan de oostkust van West-Maleisië, Sabah en Sarawak duurt van oktober tot maart. Het reizen in deze gebieden kan tijdens deze periode soms moeilijk zijn vanwege de heftige regenval. In de maanden april, mei en oktober is het regenseizoen aan de westkust van West-Maleisië. In deze periodes valt dan dagelijks regen, meestal aan het einde van de dag. De buien zijn hevig, maar van korte duur. Vanwege de sterke stroming gedurende deze maanden, kan het soms voorkomen dat het zwemmen in zee niet is toegestaan.
Kleding Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. In bergachtige gebieden kan het echter koeler zijn: een sweater of vest is dan aan te raden. Voor (berg)tochten adviseren wij stevige wandelschoenen mee te nemen. In de regentijd kan een dun regenjack of een paraplu van pas komen. Kleding is doorgaans informeel. Voor het bezoek aan tempels dienen knieën en schouders bedekt te zijn en schoenen uitgetrokken te worden.
Reisseizoen Maleisië kan gedurende het gehele jaar bezocht worden. Tijdens de schoolvakanties kan het in de hotels drukker zijn dan gewoonlijk.
Reisdocumenten Voor het reizen naar Maleisië heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden na aankomst in Maleisië geldig moet zijn en een geldig retour- of doorreisticket. U heeft geen visum nodig als uw verblijf korter dan 3 maanden is. Indien u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.
Gezondheid Maleisië stelt geen verplichtingen ten aanzien van uw vaccinaties. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Ook worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aanbevolen. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Wij adviseren u geen kraanwater te gebruiken en alleen water uit flessen te drinken. Wees ook voorzichtig met het eten in eetstalletjes op straat.
Veiligheid Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals cheques en reisbescheiden. In uw hotel kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Let te allen tijde op uw bagage en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee. Pas op voor zakkenrollers!
Geld De officiële munteenheid in Maleisië is de Ringgit (MYR). De koers van 1 MYR was in juni 2007 ongeveer 0,22. U mag maximaal MYR 1.000 in- of uitvoeren. Voor invoer van vreemde valuta geldt geen restrictie. Bij aankomst dient u het door u in te voeren bedrag aan vreemde valuta aan te geven. Uitvoer van vreemde valuta mag het ingevoerde bedrag niet overschrijden. Voor het terugwisselen van lokale valuta dient u de wisselkwitanties te bewaren. Op de luchthaven van Kuala Lumpur kunt u euros wisselen. De meeste banken accepteren eveneens euros. Wij adviseren u travellercheques mee te nemen of euros en US-dollars in contanten. Creditcards worden in de grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.
Openingstijden Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.30-15.30 uur en op zaterdag van 09.30-11.30 uur. Het postkantoor is van maandag tot en met zaterdag geopend van 08.30-17.00 uur. Zowel de banken als het postkantoor zijn de eerste zaterdag van de maand gesloten. Winkels zijn geopend van 10.00-21.00 uur, terwijl supermarkten vaak van 09.00-21.30 uur geopend zijn. Aangezien de vrijdag in plaats van de zondag een vrije dag is, kunnen sommige winkels op de vrijdag gesloten zijn, met name aan de oostkust.
Maaltijden Maleisië kent een gevarieerde keuken. Gelegenheden buiten de hotels zijn vaak voordeliger. In de betere restaurants moet u rekenen op een bedrag van MYR 30 voor een lunch en voor een diner betaalt u ongeveer MYR 45. Frisdrankjes kosten ca. MYR 4 en een biertje of een glas wijn ca. MYR 8 tot MYR 10.
Tijdsverschil In Maleisië is het in de wintermaanden 7 uur later en gedurende de zomermaanden 6 uur later dan in Belgie en Nederland.
Vervoer Het openbaar vervoer in Maleisië is goed georganiseerd. Taxis die gewoonlijk hun standplaats bij de hotels hebben, zijn gemakkelijk verkrijgbaar maar hebben doorgaans (met uitzondering van Kuala Lumpur) geen meter. Wij adviseren u dan ook altijd de ritprijs van tevoren af te spreken. Een populaire vorm van transport in een aantal steden is de trishaw. U kunt hiermee bijvoorbeeld voordelig een rondrit langs de bezienswaardigheden in Georgetown op Penang maken. Spreekt u van tevoren wel een prijs af. Voor het huren van een auto is een geldig Nederlands rijbewijs verplicht. Een internationaal rijbewijs wordt sterk aanbevolen.
Fooien In Maleisië is het bedieningsgeld in restaurants bij de prijs inbegrepen. Het wordt echter zeer op prijs gesteld als u nog iets extras achterlaat. Voor kamermeisjes is de fooi ca. MYR 2 per dag en voor bellboys ongeveer MYR 1 per koffer. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Voor de gids/chauffeur kunt u MYR 4-5 per dag als richtlijn aanhouden.
Voltage De netspanning in Maleisië is 220 volt. Wij adviseren u een universeelstekker mee te nemen.
Vertrekbelasting De vertrekbelasting voor intercontinentale vluchten vanaf Maleisië bedraagt ca. MYR 51. Voor binnenlandse vluchten is dit ca. MYR 20. Deze bedragen (wijzigingen voorbehouden) zijn in uw ticketprijs verwerkt en reeds in Belgie/Nederland betaald.
Feestdagen 20 december Hari Raya Qurban (offerfeest) 25 december Kerstmis 1 januari Nieuwjaarsdag 10 januari Hari Raya Tussa (islamitisch nieuwjaar) 7-9 februari Chinees nieuwjaar 20 maart Mwalid al-Nabi (geboortedag van de profeet Mohammed) 23-24 maart Pasen
De bovengenoemde feestdagen zijn geldig voor geheel Maleisië. Daarnaast is er een aantal lokale en regionale feestdagen, waarvan de data per jaar wisselen. Vele openbare voorzieningen zijn op deze feestdagen gesloten.
Dit is een vakantiepagina van sammy tempels gemaakt op 05-09-2006
een stedentrip in Maleisië
Streek :
Kuala Lumpur
Aantal personen :
3
Vakantieperiode begindatum :
29-8-2006
Vakantieperiode einddatum :
2-9-2006
Prijs(indicatie) per persoon :
Euro 1500,- / Euro 1750,-
(Hoofd)vervoermiddel :
vliegtuig
Verblijfsaccomodatie :
hotel / motel
Excursies / Activiteiten :
De Petronas twin towers. De Kuala Lumpur tower. De vele gigantische shoppingmalls. De plaatselijke markten show kit & pudu. Chinatown.
Naam reisorganisatie :
best tours
Leuke herinneringen :
Kuala Lumpur is wat je van een grootstad mag verwachten, soms chique en duur, soms vuil, stinkend en onvriendelijk. Tegenvallers zijn het Maleisische eten en vooral de toiletten.
Tips :
De petronas towers behoren niet alleen tot de hoogste van de wereld maar ook tot de mooiste!Een bezoekje aan de luchtbrug op de 41ste verdieping is dan ook de moeite waard.In de Kuala Lumpur tower heb je bovenaan een ronddraaiend restaurant waar je kan eten met een zeer ongewoon en prachtig uitzicht (ongeveer op 250 meter hoogte). Chinatown is een belevenis appart! Druk, rumoerig, soms stinkend en vuil maar altijd speciaal!Wie echter het echte Kuala Lumpur wil zien moet eens naar de markten chow kit of pudu gaan! Onbeschrijflijk wat je daar ziet,hoort en vooral ruikt! Niet voor gevoelige zielen! Wel oppassen voor tasjesdieven en zakkenrollers. Je komt er weinig of geen andere toeristen tegen en daardoor val je wel erg op natuurlijk maar het is iets speciaals. U kan fotos over deze markten en andere plaatsen bekijken op www.flickr.com/photos/sammytempels
Jouw oordeel over deze vakantie :
Kuala Lumpur is de moeite van het bezoekken waard maar niet te lang!Wel interessant om koopjes te doen!
Jouw persoonlijke aantekeningen over deze vakantie :
Kuala Lumpur is een wereldstad vol contrasten. Enerzijds zijn er de gigantische buildings, shoppingmalls zoals je ze nergens anders vindt, en flatgebouwen waar dagelijks miljoenen verhandeld worden. Anderzijds is er het verval, de verloedering en verkrotting van de gewone wijken en huizen van de gewone modale Maleisier. In elke wereldstad is dit het geval natuurlijk.
Kuala Lumpur staat vooral bekend als "shopping-paradijs" vanwege zijn reusachtige winkellcomplexen, en dit was eerst ook onze voornaamste reden voor een stop-over in Maleisie. Na een beetje opzoeking zijn we echter meer en meer geintereseerd en gaan we in deze korte stop (4dagen) toch ook iets proberen zien van de hoofdstad Kuala Lumpur.
Wanneer je K L binnenrijd zie je direkt dat er naast de winkelcomplexen, kantoorgebouwen, transportsystemen en natuurlijk zijn Twin Towers ook nog een pak koloniale gebouwen staan.
We wandelen door deze stad en bekijken het centraal station, de nationale moskee, en het museum en belanden uiteindelijk in China-Town.
Tijdens de avondmarkt is het hier een drukte van jewelste. de trottoirs puilen uit van kraampjes met lederwaren, horloges, kleding, cd's, tassen en andere snuisterijen (de meeste namaak natuurlijk). De geuren die uit de verschillende chinese eetstalletjes komen zijn indringend en onmiskenbaar. We laten onze vrees om langs de kant iets te eten vallen en zetten ons neer op een terras midden China-Town. We bestellen mini loempia's en kleine saté's die we verorberen met onze "chop-sticks". We kijken naar de drukte in de chinese wijk en het moet gezegd: het eten smaakt overheerlijk!
DE PETRONAS TOWERS
Dit zijn twee enorme torens van 452 meter hoog verbonden met elkaar op de 41e verdieping door een loopbrug. De loopbrug is dagelijks gratis te bezoeken maar er mogen slechts 1200 mensen per dag naar boven zodat we toch een beetje op tijd vertrekken om ons gratis kaartje af te halen.
We halen ons kaartje en binnen 2 uur mogen we mee met één van de 74 liften naar boven. Ondertussen bezoeken we de beneden verdieping van de torens. De torens doen hoofdzakelijk dienst als kantoorgebouw voor de oliemaatschappij Petronas mpaar beneden is er ook een klein museum. Hier zien we dat de bouw van de torens 6 jaar heeft geduurd en voltooid was in 1998. De beide torens hebben 88 verdiepingen en beneden is er naast het museum ook een winkelcentrum en een concertzaal.
2 uur later is het onze beurt om mee naar de 41e verdieping te gaan en de loopbrug tussen de twee torens te bezoeken.
Een enorme lift brengt ons razendsnel naar boven en op de lopbrug heb je uiteraard een fantastisch uitzicht op Kuala Lumpur en omgeving. Alhoewel dit 2 gigantische gebouwen zijn straalt er ook een schoonheid vanaf en kijken we met bewondering naar de omgeving en naar de beide torens. Een kwartiertje later is het al weer tijd om naar beneden te gaan en zit ons bezoek erop.
CHOW KIT & PUDU MARKET
Vlakbij ons hotel hebben we een markt gezien waar we naartoe willen. Dit is de Chow- Kit Market en dit is een "wet- market" Een "Wet- Market" wil zeggen dat hier naast groente en fruit ook vlees en vis te koop is en dat is duidelijk te merken. Op deze markt doet de plaatselijke bevolking zijn dagelijkse aankopen.
We betreden de markt en onmiddellijk valt de penetrante geur op van al dan niet dode dieren. De straatjes hier zijn smal en over het grootste deel hangen zeilen omhoog gespannen om de zon een beetje af te houden. De temperatuur blijft echter hoog en dat bevorderd de geur niet echt. Mannen slachten levende kippen, kuisen verse vis en versnijden grote stukken vlees terwijl het bloed, urine en vet gewoon naar beneden op de grond loopt. Dit alles gebeurt in hoge temperaturen midden op de markt zonder koelcellen of diepvriezers. Naast deze kramen zien we verschillende groenten en fruit en ook enkele rerstaurants waar we om gezondheidsredenen niet durven te eten.
Een vriendelijke dame spreekt ons in voortreffelijk engels aan en vraagt ons de reden van ons bezoek aan de markt. Toeristen zien we hier heel weinig en de vrouw verteld dat de meeste toeristen de vuiligheid en stank op deze markt liever vermijden en eerder de luxe van de grote winkelcentra opzoeken. Ze waarschuwd ons ook nog dat we toch voorzichtig moeten zijn en goed op onze portefeuilles moeten letten.
Na Chow Kit gaan we naar Pudu Market. Dit is een ochtendmarkt die een lokale sfeer uitstraalt. Je vind hier vooral chinese verkopers. De handelaren prijzen hun goederen luidroepend aan en zorgen voor een hels lawaai op de overvolle markt. Naast kleren en alle soorten eten zien we grote stukken vis in verschrikkelijk smerige bakken liggen, we zien enorme dike, vette padden in korven zitten klaar voor de verkoop (plaatselijke lekkernij) en we zien schorpioenen en moerrasschilpadden. Ook hier weer weinig toeristen maar toch gaat het hier al een stuk ontspannender aan toe dan in Chow Kit.
BUKET BINTANG & THE SHOPPINGMALLS
Bukit Bintang ligt in de zogenaamde gouden driehoek en is één grote straat met gigantische shoppingmalls, restaurants, bars en kleinere winkeltjes.
De enorme winkelcentra zijn soms 6 tot 8 verdiepingen hoog en werkelijk alles is er te vinden. kledij, meubels, kappers, eten en drinken, elektro, tattoe's, luna parken, je kan het zo gek niet bedenken of je vind het hier. De prijzen zijn van heel duur (meestal gelijkvloers) tot voordelig (iets hogere etages). Je kan hier tot vervelends toe rondlopen en ronddwalen door de honderden verschillenden winkels.
KUALA LUMPUR TOWER
Gisteren hebben we een tafeltje gereserveerd en vandaag gaan we dus eten in de Kuala Lumpur Tower.
De K L Tower is een 421 meter hoge toren die dienst doet als televisiemast. Het ontwerp is islamitisch en de toren ligt op een helling, wat een aardige inspanning vergt om er te komen.
Na een ijskoude koffie in een "Starbucks" komen we bij de toren aan waar beneden verschillende souvenirwinkeltjes zijn.
We nemen een ticket naar boven en gaan eerst naar het "observation desk". Eenmaal boven word je opgevangen door een dame die je vraagt in welke taal je de rondleiding wenst. Je krijgt een cassette-recorder mee en een koptelefoon. Je wandelt rond en overal hangen genummerde vlaggetjes. De cassette bevat uitleg over de gebouwen die je ziet en elk stukje heeft een eigen nummer net als de vlaggetjes. Sta je bijvoorbeeld bij vlag 5 dan luister je op de cassette naar de uitleg die bij nummer 5 hoort en weet je wat je staat te bekijken!
Hierna is het tijd om naar het restaurant te gaan. Het restaurant Berputer Seri Angkasa is gelegen bovenin de K L Tower op een hoogte van 282 meter. Het restaurant draait heel langzaam rond zodat je terwijl je zit te eten een ongelooflijk uitzicht hebt op de volledige stad. De menu's zijn hier verzorgt en mede door het ongelooflijke decor is dit een zeer leuke ervaring. Je dient uiteraard op voorhand te reserveren.