reisblog van sammy tempels
Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Mijn favorieten
  • 2discover.net
  • www.vakantiesites.com
  • reizen met kinderen
  • reisverhalen.2link.be
  • 2link
  • reisweb
  • alle hotelinfo per land!
  • reizeninbeeld.nl
  • linknet
  • reisverhalen startpagina

    Mijn favorieten
  • travelmaker
  • reisverhalen.go2.be
  • verre reizen met kinderen.nl
  • reisverhalen-afrika.2link
  • reisimpressies
  • reisverhalen-azie.2link
  • reisimpressies.be
  • reisverhalen en foto's van Pasca & John
  • reisverzekeringblog

  • Archief per maand
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 08-2007
  • 12-2006
  • 08-2006
  • 12-2005
  • 08-2005
  • 08-2004

    Blog als favoriet !


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    hertenman
    www.bloggen.be/hertenm

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    tbwa
    www.bloggen.be/tbwa

    Welkom bij blogtips

    reiservaringen, verhalen en tips
    30-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESTEMMINGSINFORMATIE MAROKKO
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Officiële naam
    :
     Al Mamlakah al Maghribiyah, ofwel het Koningdom Marokko
     Oppervlakte
    :
     446.550 km²
     Aantal inwoners
    :
     31,7 miljoen
     Bevolkingsdichtheid
    :
     71 inwoners per km²
     Hoofdstad
    :
     Rabat
     Munteenheid
    :
     Dirham (MAD)
     Wegennet
    :
     Het wegennet tussen de grote steden en de route door de Atlas zijn vrij goed te noemen. Routes daarbuiten kunnen slecht van kwaliteit zijn tot onverhard.
     Code auto kentekenplaat
    :
     MA
     Telefoon landcode
    :
     212
     Internet landcode
    :
     .ma
     Tijdsverschil
    :
    GMT+0, dus -1 uur in de winter en -2 uur in de zomer vergeleken met Nederland. Marokko kent geen zomertijd.
     
    Algemeen & Geografische gegevens

    Marokko is te verdelen in vier natuurlijke landschappen.

    1. Het Rifgebergte ligt evenwijdig aan de Middellandse-Zeekust en omvat de bergketens vanaf de Monding van de Moulouya tot aan de Straat van Gibraltar. De hoogste top is de Tidirhine (2456 m). Het is weinig toegankelijk bergland met veel erosie. De kust van het noorden van Marokko is rotsachtig.

    2. Het Atlasgebergte bestaat uit de Midden-Atlas (de noodwestelijkste keten van de Atlas) en de Hoge Atlas die verbonden is met de zuidelijkste keten, de Anti-Atlas. De Hoge Atlas bestaat voornamelijk uit een serie hoge plateaus (tot 2000 m), die de zuidzijde van de vlakte van de Sous begrenzen en in terrassen naar de wadi`s in het voorland van de woestijn afdalen.

    3. De hoogvlakte van Oost-Marokko, een steppe in de regenschaduw van de Atlasketens. Hier ligt het brede dal van de 530 km lange Moulouya, die ontspringt op de Midden-Atlas en uitmondt in de Middellandse Zee. Afdalend van het Atlasgebergte naar het zuidoosten ligt op een hoogte van 1500 à 1600 meter een plateaulandschap, dat door een breuklijn gescheiden wordt van de Sahara. De beweging langs dit breukvlak veroorzaken soms hevige aardbevingen (verwoesting van Agadir in 1960).

    4. Het gebied ten noordwesten van de Atlas. Er zijn drie landschapsvormen te onderscheiden, een vruchtbare kustvlakte, meer landinwaarts een droog, steppeachtig, minder vruchtbaar plateau en tenslotte een strook aan de voet van het gebergte. Deze laatste is rijk aan water en vormt een aaneenschakeling van boomgaarden, waarvan de oase van Marrakech het middelpunt vormt.

     
    Bevolking

    Ca. 36% van de bevolking bestaat uit Berbers, 20% is Arabier en 40% is gearabiseerd Berber. De helft van de buitenlanders (circa 60.000) is Frans. Verder wonen er Spanjaarden en Algerijnen. De Berbers bewonen vooral de gebieden van de Hoge Atlas en de Midden-Atlas en zijn voorland, het stroomgebied van de Sous, evenals de Rif. 2,8% van de bevolking (in het zuiden) is negroïde. Het aantal joden liep tussen 1969 en 1989 terug van 162.000 tot 30.000. De bevolking is ongelijkmatig over het land verspreid. Op 1/10 van de oppervlakte leeft 2/3 van de bevolking in het noordwesten en westen van het land. Het dichtst bevolkt zijn de vruchtbare gebieden aan de kust. Door de trek naar de stad neemt de bevolking in de steden jaarlijks met 5% toe. In 1995 leefde ruim 50% van de totale bevolking in steden (in 1960: 29%). Veel Marokkanen werken als gastarbeider in het buitenland, van wie 40% in Frankrijk en ca. 200.000 in Nederland. De jaarlijkse bevolkingstoename wordt op 2,4% geschat. Het geboortecijfer bedroeg in de periode 1985-1994 28%, het sterftecijfer 8%. De gemiddelde levensverwachting is 63 jaar. De kindersterfte bedroeg in 1994 4,6%. 42% van de bevolking is jonger dan 15 jaar, 43% tussen de 15 en 45 jaar, 11% tussen 45 en 65 jaar en 6% ouder dan 65 jaar (1994). De grootste steden zijn Rabat (1,4 miljoen inwoners in 1993), Casablanca (3,5 miljoen), Marrakech (1,6 miljoen), Fes (1 miljoen), Meknes (500.000) en Oujda (1 miljoen).

     
    Talen

    De officiële schrijftaal is het Arabisch. De gesproken taal is het in vele opzichten van het standaard Arabisch afwijkende Marokkaans Arabisch, dat door 60% van de bevolking gesproken wordt. 30 tot 40% spreekt het aan het Oudegyptische verwante Berbers. Frans heeft als tweede taal steeds een belangrijke plaats behouden in het openbare leven. Verder wordt in het voormalige Spaanse noorden Spaans gesproken.

     
    Geschiedenis
    Voor een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van dit land klik hier.
     
    Klimaat

    Het klimaat van Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de westhellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm.). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe.

     
    Flora en Fauna

    Planten en dieren

    Het noorden van Marokko heeft een typisch mediterrane plantengroei, met o.a. kurkeiken, die sterk is beïnvloed door mens en dier. Naar het zuidwesten toe krijgt de plantengroei een meer tropisch Afrikaans aanzien door het voorkomen van cactusachtige Acacia-soorten.

    In het gebergte is er op de hoogvlakten het alfagras en op de hellingen zijn nog bosrestanten. Veel voorkomende bomen zijn de kurkeik, de arganiaboom (te herkennen omdat daar vaak geiten in klimmen) en de thuja-boom, deze boom heeft mooie grote wortels en is geschikt voor meubelbewerking. .
    Veel voorkomende dieren in Marokko zijn ooievaars, ezels en schapen. In het zuiden komen woestijndieren, zoals slangen en kamelen voor. De dierenwereld heeft zowel een Europees als een Afrikaans karakter. De Noord-Afrikaanse Berber- of Atlasleeuw is al in de jaren twintig van de 20ste eeuw geheel uitgeroeid, evenals het Noord-Afrikaanse hartenbeest (dat al eerder verdween) en het Atlashert een vorm van het edelhert. Slechts enkele soorten gazellen komen nog voor. Evenals de panter en het jachtluipaard zijn zij in Marokko bijna uitgestorven. Ook de enige aap, de magot, is zeldzaam geworden, vnl. als gevolg van kaalslag van de bossen. Jacht en natuurbescherming zijn wettelijk geregel, toch is vooral de stroperij door nomaden aan de noordgrens van de Sahara een probleem. In de kustwateren van Marokko is veel vis te vangen.

     

    30-08-2008, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    29-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marokko een tegenvaller!!

    Marokko een tegenvaller!!

    Dit is een vakantiepagina van sammy tempels gemaakt op 23-05-2008

     
    een stedentrip in Marokko
    Streek : Atlas
    Aantal personen : 3
    Vakantieperiode begindatum : 30-3-2008
    Vakantieperiode einddatum : 5-4-2008
    Prijs(indicatie) per persoon : Euro 1000,- / Euro 1250,-
    (Hoofd)vervoermiddel : vliegtuig
    Verblijfsaccomodatie : hotel / motel
    Excursies / Activiteiten : De Soeks en het Jemaal El Fna plein
    Watervallen van Ouzoud
    Kasbah Aid Ben Addou
    Ouarzazate
    Essaouira
    Leuke herinneringen : Marrakech zelf is een enorm drukke stad. De Soeks en het wereldberoemde Jemaal El Fna plein zijn zeker de moeite hoewel alles alleen maar om geld draaid! Het plein loopt nog elke dag vol met artiesten, verhalenvertellers, slangenbezweerders, acrobaten,.... maar de meesten zitten gewoon op de grond en doen niks. Wanneer je als toerist passeert krijg je onmiddellijk een schaal onder je neus geduwd en zou je moeten betalen. De slangenbezweerders leggen ongevraagd een slang in je nek en alweer betalen. Mannen in traditionele kledij lopen 2 sec naast je en alweer zou je moeten betalen. De sfeer is hier ronduit slecht en toeristen worden werkelijk uitgemolken!
    Tips : Verlaat Marrakech!!!!!! Trek de bergen in en bezoek de prachtige Kasbah Aid Ben Addou. Rij via de prachtige Tizi-N-Ticka pas naar Ouarzazate. De watervallen van Ouzoud worden vooral bezocht door de plaatselijke bevolking en hier leer je het echte Marokko kennen. De sfeer is hier totaal anders hoewel je hier ook moet oppassen voor "Pseudo"- gidsen. Eet beneden bij de waterval aan een stalletje uitgebaat door een Marokkaanse familie (en niet zoals de meeste toeristen boven aan de parking in de veel te dure restaurants) Het kustplaatsje Essouira is een echte verademing en straalt een zalige rust en kalmte uit. De soeks hier kan je rustig bezoeken zonder continue lastig gevallen te worden.
    Jouw oordeel over deze vakantie : Marokko is een mooi land maar voor mij.......NOOIT MEER! Ik denk dat ik kan zeggen dat ik enige reiservaring heb maar zoals hier heb ik het nog nooit meegemaakt. Mensen die je oplichten, gidsen die 50€ vragen per half uur,een foto op het plein van de slangenbezweerders zou 30€ moeten kosten hebben, taxichauffeurs die je niet eens willen voeren naar waar jij wil maar enkel naar de soeks of de winkels waar ze zelf een percentje hebben,....
    Jouw persoonlijke aantekeningen over deze vakantie : Marokko is een mooi land maar de mentaliteit slaat alles! Verlaat Marrakech en dan krijg je pas het echte Marokko te zien!

    29-08-2008, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    28-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitstappen en excursies Marokko
    MARRAKECH

    De tweede week van het paasverlof brengen we door te Marrakech. We willen uiteraard de moskees, de soeks en uiteraard het befaamde Jemaa El Fna plein bezoeken.

    De mooiste moskee is voor mij de Koutoubia moskee met zijn vierkante minaret. de moskee is met zijn 70 meter hoge minaret het symbool van Marrakech.

    De soeks zijn een belevenis op zich en eigenlijk best te vergelijken met de bazaars in Egypte. Een wirwar van smalle straatjes met honderden handelaren die meestal hetzelfde verkopen. Lederwaren, schoenen, kruiden, zilverwerk, vlees en vis, alles is hier te krijgen. Het schouwspel van geuren en kleuren is best een belevenis.

    Het Jemaa el-Fna is het snel kloppende hart van de stad. De naam betekent 'het plein van de doden' en herinnert aan de tijd dat hier misdadigers werden terechtgesteld en hun hoofden als afschrikwekkend voorbeeld op palen werden gestoken.

    Op het plein wordt 's morgens markt gehouden, maar in de late middag verandert het in een centrum voor openluchtvermaak. Er is van alles te zien. Het geheel maakt de indruk van een kruising tussen een markt en een kermis. Verhalenvertellers, sinaasappelsapverkopers, amulettenverkopers, muzikanten en acrobaten staan er zij aan zij. Je kunt er 's avonds eenvoudig eten en overdag kleding en ambachtelijke producten kopen. Rondom zijn cafés en restaurants met terrassen die op het plein uitkijken.

     De sfeer is echter wat mij betreft totaal verdwenen. Commercie en geld zijn het enige wat hiet telt. Zodra je het plein betreed wordt er een slang in je nek gelegd waarna je zou moeten betalen. Muzikanten in traditionele kledij komen voor je staan, spelen 2sec. muziek en alweer zou je moeten betalen. De genoemde circusartiesten zitten in een kring samen en of ze nu optreden of niet: wanneer je gewoon nog maar passeert gaan de handen open en wordt er een tip verwacht! Ik weet dat wanneer je een foto trekt er een vergoeding verwacht wordt maar 10€ voor één foto is wel heel duur! Largo wandelt rond en ineens zetten ze daar een aap op zijn schouder, natuurlijk blijft het kind staan waarna de aap verwijderd wordt en weer..............betalen.

    Na de vele verhalen die ik over dit plein had gehoord keek ik echt uit om dit in levende lijve te zien maar het is één grote ontgoocheling geworden. De mensen proberen geld te verdienen en dat ze dit doen bij de, in hun ogen rijke toeristen, is normaal maar een minimum aan respect mag je toch verwachten.


    AIT BEN HADDOU

    Dit dorp ligt 30km voor Ouarzazate. de oude "ksar" staat op de lijst van unesco. om er te komen moet je eerst de rivier oversteken of doorwaden. De plannen voor een brug zijn er al een tijdje maar...... Het is leuk om vanuit het nieuwe dorp of vanop het terras van de plaatselijke auberge de ksar eens rustig vanuit de verte te bekijken. 's avonds is het een adembenemend schouwspel als de vrouwen met vanalles op hun hoofd terug naar huis keren en de ksar allerhande tinten krijgt in de ondergaande zon. De meeste huizen staan op instorten en de bewoners zijn in het nieuwe dorp gaan wonen (er zouden momenteel nog amper 2 families wonen). Dit decor leent zich uitstekend, dankzij zijn authentieke karakter en originele omgeving, voor het opnemen van films. Hierbij zijn best grote produkties zoals: Gladiator, Lawrence of Arabia en Jezus of Nazareth! Unesco heeft echter verplicht om alles wat de filmmakers hadden bijgebouwd terug af te breken zodat de originele ksar behouden blijft.


    OUARZAZARE

    Na Ait Ben Haddou rijden we nog even verder naar de garnizoenstad Ouarzazate. Deze stad is zowat de poort tot Zuid-Marokko. Omdat we ondertussen ongeveer 4u van marrakech zitten is ons bezoek aan de stad beperkt maar toch kunnen we hier even doorbrengen. We eten zeer lekker in een typisch restaurantje vlak naast het filmmuseum. De stad wordt ook wel het Hollywood van Marokko genoemd omdat hier de grootste filmstudio ter wereld staat! De omgeving is zo uniek dat menige film hier is opgenomen. Reeds in 1955 is de streek opgemerkt in filmland want de film "the men who know to mutch" is hier gedraaid. Daarna volgden nog superprodukties zoals: The mummy, Gladiator & Highlander..... Ik kan de filmmakers trouwens geen ongelijk geven want de omgeving is prachtig en uniek in zijn soort!


    WATERVALLEN VAN OUZOUD

    Vandaag alweer een redelijk verre verplaatsing (ci 150km). We bezoeken de watervallen van Ouzoud.

     De watervallen zijn 110m hoog en zijn één van de opvallenste natuurverschijnselen van de Marokkaanse atlas. De watervallen worden vooral door de Marokkanen zelf bezocht, zeker in de zomer, omdat hier voldoende afkoeling te vinden is.

    Wanneer we uitstappen worden we uiteraard alweer benaderd door één van de vele pseudo-gidsen die een echte plaag in marokko zijn. Voor zijn onduidelijke uitleg vraagt de brave man een bijdrage van 300Dirham wat neer komt op 30€! De watervallen kunnen we alleen bezichtigen en de wandeltocht naar beneden is duidelijk aangegeven dus we bedanken de man vriendelijk maar kordaat en na enig mompelen en aandringen kunnen we uiteindelijk toch alleen vertrekken. De toegang tot het domein en de waterval zijn trouwens volledig gratis!

    Rechts van de parking heb je een soort "viewpoint" waarbij je op het hoogste punt van de waterval staat en de diepte kan inkijken. Ga je naar de linkerkant kom je aan de trappen en kan je aan de afdaling beginnen. Onderweg kom je verschillende kraampjes tegen waar je de gebruikelijke Marokkaanse souveniers kan kopen voor veel minder geld dan in Marrakech.

    Het tweede deel van de afdaling loop je tussen de bomen waaronder Marokkaanse families zitten te pick-nicken met de gebruikelijk couscous/tagine op een vuurtje bij zich. In de struiken naast het pad klimmen de apen rond en het is duidelijk dat ze de mensen al goed gewoon zijn want ze komen werkelijk heel dichtbij.

    Wanneer je helemaal afgedaald bent kom je aan een klein meertje waarin de waterval uitmond. Hier kan je zwemmen of je met een boot/vlot laten overzetten. Hoewel de meeste toeristen bovenaan op de parking in de veel te dure restaurants (waar de bussen stoppen) zitten te eten kan je hier beneden voor veel minder geld rustig en lekker tafelen tussen de plaatselijke bevolking.

    Terwijl Largo lekker speelt en zwemt met de aanwezige Marokkaanse kinderen genieten wij van de zon en een drankje. Leuke uitstap, mooie waterval en leuk contact met de plaatselijke bevolking!

    De klim naar boven is natuurlijk niet te onderschatten maar met enkele korte rustpauzes lukt het best.


    ESSOUIRA

    Om de kosten van de reis een beetje te drukken reizen we vandaag met het openbaar vervoer naar Essaouira.

    In Marokko is het wegennet en dus ook de busverbindingen best in orde. Als toerist kan je dan nog kiezen tussen de "gewone" bussen en de bussen van "Supratours". Dit zijn bussen, meestal voor toeristen, die niet overal stoppen maar rechtstreeks naar de plaats van bestemming reizen (met uiteraard de verplichte stop bij een winkeltje).

    We nemen deze bus om 8.30u en tegen half 12 komen we in Essaouira aan. Dit stadje aan de Atlantische oceaan is een echte verademing na het drukke en hectische Marrakech. We genieten van de zon, zee en strand en na een uurtje trekken we de stadsmuren binnen. 

    In het centrum zijn geen auto's toegelaten en kan je vollop genieten van de prachtige witte huizen met blauwe deuren. Op de terrasjes van de place moulay Hassan kan je het dagelijkse leven bekijken. In de soeks kan je rustig wandelen zonder voortdurend lastig gevallen te worden! De straten zijn super smal en overal zijn er prachtige riad's te vinden. We wandelen even langs het oude fort en bekijken de stadswallen met de talrijhke kanonnen die de stad vroeger moesten beschermen. We eten voortreffelijk in een typisch Marokaans restaurant, incl lage zetels en wandtapijten.

    Aanrader: restaurant Dar Al Houma.   Rue El hajjali-Essaouira. Tel: 024 47 66 27       GSM: 067 64 53 73


    LEERLOOIERIJEN

    De leerlooierswijk ligt om geurhinder te vermijden iets verder verwijderd uit het centrum. je vindt de wijk langs beide zijden van de rue Bab ed-Debbagh.

    Let op voor zogenaamde gidsen die je vertellen dat het verboden is om de wijk te betreden zonder gids! Je kan en mag gewoon op je eentje rondwandelen door de wijk.

    De huidbewerkers werken alleen in de voormiddag en je kan je gerust laten leiden door de stank. Toch is dit een uniek stukje Marokko dat door veel toeristen wordt vermeden. 

    De huiden worden eerst in kalk gestopt om de haren te verwijderen en daarna worden ze gewassen. Daarna worden ze met duivenmest ingesmeerd om ze soepeler te maken. Daarna worden ze opnieuw gewassen om de stank te verwijderen en worden ze in een bad met graanafval gestoken . Daarna volgt nog een bad.

    Dat dit alles gebeurt in mens-onwaardige en verschrikkelijke arbeidsomstandigheden hoeft geen betoog. De mensen doen hier zwaar werk in barslechte omstandigheden voor weinig geld, de hitte en stank zijn voor de toeristen al een reden om dit gedeelte van de stad te vermijden, maar deze mensen, mannen, vrouwen & kinderen, werken hier dagelijks in! 

    28-08-2008, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    27-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's Marokko
    .  

















    27-08-2008, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mijn favorieten
  • foto's mexico 2010
  • foto's Belize 2010

  • Mijn favorieten
  • foto's zuid afrika- swaziland 2009
  • foto's Vietnam 2008
  • Foto's Marokko 2008
  • Foto's Namibie 2007
  • Foto's Maleisie (Kuala Lumpur) 2006
  • Foto's Indonesie (Bali) 2006
  • Foto's Egypte (Cairo) 2006
  • Foto's Cuba 2005
  • Foto's Thailand (Phuket) 2004

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Zoeken met Google



    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • de enige echte cocks-bollekescross
  • veldrit-team sunweb-projob

  • {TITEL_VRIJE_ZONE}

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs