 |
|
 |
reiservaringen, verhalen en tips |
|
 |
30-12-2006 |
BESTEMMINGSINFORMATIE MALEISIE |
Algemeen:  Verscholen in het hart van Azië ligt het veelzijdige Maleisië. Het land bestaat uit twee delen: het westelijk schiereiland en het oostelijk gelegen Maleisisch Borneo. West-Maleisië biedt prachtige natuur, witte stranden en vele overblijfselen uit het koloniale verleden. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud met talrijke kostbare houtsoorten. Het indrukwekkende bergland van de Cameron Highlands kent een rijke flora en fauna. Een bekend natuurgebied is het grote nationale park Taman Negara. In het zuidwesten vindt u de hoofdstad van Maleisië: Kuala Lumpur. Verder naar het zuiden ligt de stad Malakka met haar Nederlandse overblijfselen uit de tijd van de V.O.C. Voor de westkust liggen de schitterende eilanden Penang, Langkawi en Pangkor met witte stranden en kraakhelder blauw water. De belangrijkste attractie van Oost-Maleisië - Sabah en Sarawak- is het tropisch regenwoud. U kunt een kijkje nemen in de longhouses van de Iban-Dayak, ooit de beruchtste koppensnellers van Borneo. In de kustplaatsen Kuching en Kota Kinabalu kunt u comfortabel verblijven.
Ligging Maleisië, met als hoofdstad Kuala Lumpur, bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden zijn door de Zuidchinese zee: het schiereiland Maleisië en de staten Sabah en Sarawak op het eiland Kalimantan (Borneo). De totale landoppervlakte is ca. 330.000 km2. Maleisië ligt net even ten noorden van de evenaar en grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan de moderne stadstaat Singapore.
Bevolking Maleisië is een multiraciaal land met 21,8 miljoen inwoners. Op het schiereiland leven bijna 18 miljoen mensen. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Maleiers, Chinezen en Indiërs. Het overgrote deel bestaat uit een aantal minderheidsgroeperingen zoals de Orang Asli, de Euraziaten en de Sikhs. In de staten Sabah en Sarawak, dat 4 miljoen inwoners telt, wonen o.a. de Ibans, Kadazans en de Dayaks.
Taal De officiële taal in Maleisië is Bahasa Malaysia. Ook kunt u er uitstekend met Engels terecht.
Klimaat Maleisië kent eigenlijk geen seizoenen. De temperatuur blijft het gehele jaar door ongeveer gelijk, variërend van 21°C in de hoger gelegen gebieden tot 32°C in de rest van het land. Het gehele jaar door is het vochtig. Het echte regenseizoen aan de oostkust van West-Maleisië, Sabah en Sarawak duurt van oktober tot maart. Het reizen in deze gebieden kan tijdens deze periode soms moeilijk zijn vanwege de heftige regenval. In de maanden april, mei en oktober is het regenseizoen aan de westkust van West-Maleisië. In deze periodes valt dan dagelijks regen, meestal aan het einde van de dag. De buien zijn hevig, maar van korte duur. Vanwege de sterke stroming gedurende deze maanden, kan het soms voorkomen dat het zwemmen in zee niet is toegestaan.
Kleding Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. In bergachtige gebieden kan het echter koeler zijn: een sweater of vest is dan aan te raden. Voor (berg)tochten adviseren wij stevige wandelschoenen mee te nemen. In de regentijd kan een dun regenjack of een paraplu van pas komen. Kleding is doorgaans informeel. Voor het bezoek aan tempels dienen knieën en schouders bedekt te zijn en schoenen uitgetrokken te worden.
Reisseizoen Maleisië kan gedurende het gehele jaar bezocht worden. Tijdens de schoolvakanties kan het in de hotels drukker zijn dan gewoonlijk.
Reisdocumenten Voor het reizen naar Maleisië heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden na aankomst in Maleisië geldig moet zijn en een geldig retour- of doorreisticket. U heeft geen visum nodig als uw verblijf korter dan 3 maanden is. Indien u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.
Gezondheid Maleisië stelt geen verplichtingen ten aanzien van uw vaccinaties. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Ook worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aanbevolen. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Wij adviseren u geen kraanwater te gebruiken en alleen water uit flessen te drinken. Wees ook voorzichtig met het eten in eetstalletjes op straat.
Veiligheid Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals cheques en reisbescheiden. In uw hotel kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Let te allen tijde op uw bagage en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee. Pas op voor zakkenrollers!
Geld De officiële munteenheid in Maleisië is de Ringgit (MYR). De koers van 1 MYR was in juni 2007 ongeveer 0,22. U mag maximaal MYR 1.000 in- of uitvoeren. Voor invoer van vreemde valuta geldt geen restrictie. Bij aankomst dient u het door u in te voeren bedrag aan vreemde valuta aan te geven. Uitvoer van vreemde valuta mag het ingevoerde bedrag niet overschrijden. Voor het terugwisselen van lokale valuta dient u de wisselkwitanties te bewaren. Op de luchthaven van Kuala Lumpur kunt u euros wisselen. De meeste banken accepteren eveneens euros. Wij adviseren u travellercheques mee te nemen of euros en US-dollars in contanten. Creditcards worden in de grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.
Openingstijden Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.30-15.30 uur en op zaterdag van 09.30-11.30 uur. Het postkantoor is van maandag tot en met zaterdag geopend van 08.30-17.00 uur. Zowel de banken als het postkantoor zijn de eerste zaterdag van de maand gesloten. Winkels zijn geopend van 10.00-21.00 uur, terwijl supermarkten vaak van 09.00-21.30 uur geopend zijn. Aangezien de vrijdag in plaats van de zondag een vrije dag is, kunnen sommige winkels op de vrijdag gesloten zijn, met name aan de oostkust.
Maaltijden Maleisië kent een gevarieerde keuken. Gelegenheden buiten de hotels zijn vaak voordeliger. In de betere restaurants moet u rekenen op een bedrag van MYR 30 voor een lunch en voor een diner betaalt u ongeveer MYR 45. Frisdrankjes kosten ca. MYR 4 en een biertje of een glas wijn ca. MYR 8 tot MYR 10.
Tijdsverschil In Maleisië is het in de wintermaanden 7 uur later en gedurende de zomermaanden 6 uur later dan in Belgie en Nederland.
Vervoer Het openbaar vervoer in Maleisië is goed georganiseerd. Taxis die gewoonlijk hun standplaats bij de hotels hebben, zijn gemakkelijk verkrijgbaar maar hebben doorgaans (met uitzondering van Kuala Lumpur) geen meter. Wij adviseren u dan ook altijd de ritprijs van tevoren af te spreken. Een populaire vorm van transport in een aantal steden is de trishaw. U kunt hiermee bijvoorbeeld voordelig een rondrit langs de bezienswaardigheden in Georgetown op Penang maken. Spreekt u van tevoren wel een prijs af. Voor het huren van een auto is een geldig Nederlands rijbewijs verplicht. Een internationaal rijbewijs wordt sterk aanbevolen.
Fooien In Maleisië is het bedieningsgeld in restaurants bij de prijs inbegrepen. Het wordt echter zeer op prijs gesteld als u nog iets extras achterlaat. Voor kamermeisjes is de fooi ca. MYR 2 per dag en voor bellboys ongeveer MYR 1 per koffer. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Voor de gids/chauffeur kunt u MYR 4-5 per dag als richtlijn aanhouden.
Voltage De netspanning in Maleisië is 220 volt. Wij adviseren u een universeelstekker mee te nemen.
Vertrekbelasting De vertrekbelasting voor intercontinentale vluchten vanaf Maleisië bedraagt ca. MYR 51. Voor binnenlandse vluchten is dit ca. MYR 20. Deze bedragen (wijzigingen voorbehouden) zijn in uw ticketprijs verwerkt en reeds in Belgie/Nederland betaald.
Feestdagen 20 december Hari Raya Qurban (offerfeest) 25 december Kerstmis 1 januari Nieuwjaarsdag 10 januari Hari Raya Tussa (islamitisch nieuwjaar) 7-9 februari Chinees nieuwjaar 20 maart Mwalid al-Nabi (geboortedag van de profeet Mohammed) 23-24 maart Pasen
De bovengenoemde feestdagen zijn geldig voor geheel Maleisië. Daarnaast is er een aantal lokale en regionale feestdagen, waarvan de data per jaar wisselen. Vele openbare voorzieningen zijn op deze feestdagen gesloten.
|
|
|
 |
Reacties op bericht (0)
|