SAM in Oeganda - Oekanda?

12-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kayunga - it grows on you!
“Muzungu, give me money

“Muzungu, give me money! Hi sweetie, how are you! Bye Muzungu!” Onder aanhoudende grote belangstelling van de Ugandese kinderen uit de buurt, wandel ik na stage naar huis. De werkdagen zijn hier kort, van 8 tot 15u, en de wandeling is maar hoekje om (we wonen in een gigantisch huis achter het ziekenhuis - de inboedel is omgekeerd evenredig ;-)), maar toch drupt het zweet van mijn voorhoofd, rug en benen, alsof ik een dubbele fitness-sessie achter de rug heb. Het is hier zo’n 5 graden warmer dan in Kampala, wat de gemiddelde temperatuur tot tegen de 30 graden moet brengen…

Aangekomen in onze villa, wil ik me verfrissen. Ik reik naar de kraan en besef dat het zo niet zal lukken. Ik schuif de tobbe met was opzij, giet de tobbe met afwaswater leeg in het toilet, en giet een klein beetje water vanuit een 20L-bidon in de kom. Niet te veel, want we proberen twee dagen toe te komen met 60L. Ik plens wat water in mijn gezicht en bedenk me: it’s a beautiful life!

Een toilet stinkt zonder lopend of proper water, huishoudelijk werk duurt eens zo lang, water uit de put is niet zandvrij, je wassen met een tobbe brengt nauwelijks de nodige verfrissing na een dag zweten, koel water of fruit ontbreekt omdat we het moeten doen zonder ijskast, … Het vooruitzicht nog drie weken te spenderen in Kayunga, is een lachertje bij het leven dat de mensen hier moeten hebben, of bij de situatie van de patiënten. We zagen al wat miserie in Mulago Hospital, Kampala. En toch beloven de eerste dagen hier de ellende in de hoofdstad minstens te evenaren. Confronterend en tegelijkertijd ontzettend interessant. Wat het nog meer confronterend maakt, want als toekomstig arts ben je logischerwijs mateloos geïnteresseerd in ziektebeelden, zeker als ze uitgesproken zijn, maar als toekomstige arts ben je hopelijk ook medelevend met de patiënten achter de ziektebeelden. Mijn eerste stagedag op de OPD (outpatient department, de polikliniek, tevens fungerend als spoedopname hier) bracht me herpes ophtalmica (de patiënte kwam binnen met een doek over haar rechter gezichtshelft, omdat die vol blazen stond en haar oog was opgezwollen tot de grote van een tennisbal), een partiële abortus (zich presenterend als een extra-uteriene zwangerschap), cerebrale malaria (de patiënte kwam stuipend binnen; in België zag ik in het hele stagejaar geen enkele stuipende patiënt, in de drie maanden hier kan ik ze al niet meer op twee handen tellen…), brandwonden in de derde graad, cataract, … Ziektebeelden waarvoor je in België ‘geluk’ moet hebben om ze te zien.

Om recht te hebben op een VLIRbeurs, moet ik hier wat wetenschappelijk onderzoek doen. Ik koos voor het onderwerp ‘treatment/management of respiratory tract infections: evidence based medicine or not?’ Op de OPD kwam een jongen van zeven jaar binnen met respiratoire symptomen (ademhalingsproblemen), dus noteerde ik al zijn gegevens. Het patiëntje werd binnengebracht op de arm van zijn papa, geagiteerd en zwaar en snel ademend. Bij elke ademhaling tekenden zijn ribben zich duidelijk af, omdat hij de spieren tussenin ook nodig had om voldoende lucht te kunnen happen. Hij babbelde voortdurend op luide toon, alsof hij riep om lucht (vaak riep hij op zijn mama). Niet verbazend dat de triage-verpleegster er een acute astma-aanval van maakte. Het jongetje kreeg snel cortisone, maar verbeterde nauwelijks. Tijdens de anamnese (ondervraging) bleek de kortademigheid al vijf dagen te duren en samen te gaan met een lelijke productieve hoest en koorts. En tijdens het klinisch onderzoek hoorden we geen piepende ademhaling, maar uitgebreide crepitaties (krakende longen). Besluit: bronchopneumonie (ernstige longontsteking). De ernstige anemie (bloedarmoede) en hepatomegalie (leververgroting) wezen volgens de clinical officer op malaria en secundair congestief hartfalen. Opgelucht dat we snel met behoorlijke zekerheid een diagnose konden stellen, startten we een antibioticum op. Er werd een bloedtransfusie voorgeschreven (eerst zien en dan geloven dat dat hier mogelijk is, maar goed…) en het jongetje werd opgenomen. Ideale casus voor mijn onderzoek dus! Ik miste nog wat details van de behandeling, dus ging de dag nadien langs op de pediatrie-afdeling om het dossier in te zien. Ik miste een naam, maar er was maar één zevenjarig jongetje opgenomen die dag. Kon niet missen, hoewel hij was opgeschreven met ‘malaria en anemie’ als diagnose. Hij stierf ’s nachts… Interessant, maar confronterend dus…

Waarom is dat jongetje gestorven? Waarom moest dat jongetje sterven? Vanzelf ga je vergelijken met de Belgische mogelijkheden in zo een situatie. We beseffen maar amper welke kansen we krijgen, wat we daardoor kunnen realiseren en waarvan we daardoor kunnen genieten! Ik weet het, het is een cliché, maar je weet maar wat waardevol is, als je het moet missen… Vaak zijn het de kleine dingen: zuurstof voor patiënten in ademnood, een douche, een wc mét bril, een fiets of auto, elektriciteit zonder pannes, … en niet in het minst: familie en vrienden! ;-)

We nemen de dingen soms te veel als vanzelfsprekend; een reisje naar Afrika is een goede behandeling ;-)!

Alle clichés en preken in zedenleer en moraliteit op een hoopje, de eerste week Kayunga dompelde ons onder in het Ugandese leven, in de problemen van Afrika, in de sociale isolatie (nog geen leeftijdsgenoten tegengekomen…), maar ook in de unieke, pure, onschuldige, onvermoeibare, Afrikaanse enthousiaste spirit die in Kampala soms zoek was. Doet me (soms te hard) denken aan Malawi…

Een leuke verademing…

x Nantongo (ik dacht dat ze in Kampala problemen hadden met ‘Merel’…)


12-03-2009 om 14:29 geschreven door SAM  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radiology Department, my home country in Uganda
Radiologie, een welkome verademing op de (in)spanning van op sp

Beetje na datum, maar veeeeeel te belangrijk om weg te laten ;-) : de dagen die ik sleet in de machinerie, achter de lichtbakken, in het donker!

3 januari – vertrek uit België

4 januari – aankomst in Uganda

7 weken Kampala, Mulago Hospital: 3 weken spoed voor ons drieën, 2 weken pediatrie en 2 weken gynaecologie voor Anneleen en Sofie en … voor Vergauwen? Nèèèèh! Er moet iets zijn dat me beter ligt…Iets dat iets relevanters is voor mijn toekomst (de link tussen radiologie en bevallende vrouwen is niet groot ;-)).


Ik ontdekte de afdeling radiologie in Mulago Hospital (moest er niet eens een kelder voor induiken!), ging met bang hart horen of ik daar stage kon doen en sprong vervolgens een gat in de lucht: 4 weken praktische training echografie, RX en zelfs CT in een tropische setting! W-A-W! Het (vrouwelijke!) diensthoofd verschoot zich een bult bij het zien van een muzungu: interesse in hun vak zijn ze niet gewoon (ze smachten hier echt naar assistenten en overwegen de overheid hierover aan te schrijven), en al helemaal niet van buitenlandse studenten. Alleen maar voordelen voor mij: weinig (Ugandeze) studenten die in mijn weg lopen ;-), assistenten die maar graag ne keer nen babbel doen (wie zegt er dat radiologen asociaal zijn???), radiologen die me uit eigen initiatief op sleeptouw nemen, privéles fysica, etc. Ik had alle mogelijkheden van de wereld.

Het tekort aan radiologen (zoals dokters in het algemeen) wordt gecompenseerd door de radiographers. Zij volgden een driejarige opleiding in medische beeldvorming en zijn bekwaam om de RX- en CT- toestellen te bedienen en zelf echo’s te doen. Interpretatie van RX- en CT-beelden blijft werk voor de radioloog. Steven, een radiographer wist me te vertellen dat deze opleiding onlangs werd gestart in België. Tot nu toe worden de toestellen door verpleegkundigen bediend. Misschien zal dit veranderen in de toekomst?! Hoe hij me dat wist te vertellen? “I was in the University Hospital of Ghent in October” COME AGAIN??!! Ken je dan prof. Verstraete (toch even testen, kan het niet geloven)? “Yes, yes, he’s a great man!” Wel, heb je ooit!


Alle echografieën (ook de obstetrische; van de zwangere vrouwen) gebeuren door radiographers, tenzij een gecompliceerd geval zich presenteert. Maar dat deed me niets; de theoretische opleiding was dan misschien niets bijzonders, praktisch leerde ik veel bij. Abdominale echografie heb ik nog niet onder de knie, want het abdomen bevindt zich meestal BOVEN de knie (mwoehaha, radiologie-humor; ok, nee, ik geef het toe, gewoon slechte humor :-p). Nee, ik kan alleen maar hopen dat ik in België zal merken dat mijn vaardigheden er op vooruit gingen!

De ziektebeelden op echografie verschilden niet erg van de Belgische situatie, er waren zelfs verrassend veel abdominale echo’s normaal. Een greep uit het “tropische” aanbod: een foetus met meer ventrikel dan hersenweefsel (bipariëtale omtrek was niet te meten, omdat de referentiepunten in de hersenen gewoon niet aanwezig waren) en zonder romp tenzij de organen afzonderlijk (ondanks de hartactiviteit was een miskraam niet ver af), gynaecologische afwijkingen na verkrachting, … De eerste zwangerschap die ik zelfstandig vaststelde, was een aangename verrassing voor mij, maar minder aangenaam voor de patiënte: ze had geen vermoeden gehad en was de baby liever kwijt dan rijk … Twee patiënten later: de eerste levermassa die ik zelfstandig vaststelde, was een aangename verrassing voor mij (ongelooflijk, ikke zelf gezien, terwijl de radiographer het miste!), maar minder aangenaam voor de patiënt omwille van vanzelfsprekende redenen (hoewel de kans op een goedaardig hemangioom groot was, werd een biopsie gepland)…


Bij de bespreking van de CT-beelden trok ik steeds grote ogen! Minstens de helft van de patiënten zijn slachtoffer van een verkeersongeval, meestal met een boda (brommertaxi). Zeker een vierde van deze patiënten waren kinderen. Zo was er een CT-scan van een 4 maanden oude baby, die uit de schoot van de moeder, op zijn hoofd was gevallen, toen de boda die zij nam onderuit ging. Je mag je niet inbeelden wat er nog overblijft van (de functies van) dat jonge kind…

Vaak zouden de patiënten beter een MR-scan krijgen, maar in Kampala is er maar één MR-toestel. Dit staat in één van de privéklinieken, wat een onderzoek heel duur maakt. Het maakt bovendien gebruik van een magnetisch veld van ocharmekes 0.3 Tesla (beeldresolutie erbarmelijk)! Als je dan bedenkt dat er op het UZGent alleen ruwweg vijf MR-toestellen staan, waarvan 2 3Tesla’s! En daar verbaasden de Ugandezen me weer: ze kennen de principes van MR erg goed, ook al zagen ze misschien nog geen MRtoestel ‘in levende lijve’, en organiseren zelfs teaching-sessies over MR (inclusief “the force is strong”-filmpjes!!!). Hopen voor de toekomst kunnen Afrikanen als de beste. Zo geloven ze op de radiologie-afdeling van Mulago sterk dat er binnen dit en vijf jaar wel een MR-toestel zal arriveren, van de overheid… Nu moet je weten dat het CT-toestel vier (!!) weken heeft platgelegen, omdat het jaarlijks onderhoud/nazicht nog nooit was doorgegaan en er vervolgens, na de break down, vele brieven en telefoons tussen de technische firma, het ziekenhuis en het ministerie van gezondheid moesten circuleren. Stel je voor: het grootste verwijsziekenhuis van het land, dat draait op echo en RX als beeldvorming! Alles kan in Afrika!


De RX’en toonden geen uitzonderlijke ziektebeelden: pneumonie, TB, of een combinatie, pleuravochtuitstorting, cardiomegalie, etc. En toch bezorgde ook dit onderdeel van de radiologie mij een adrenaline-excitement-rush-thrill: in één van de afdelingen maken ze nog gebruik van manuele ontwikkeling: een RX-je maken in de donkere kamer en in de zon te drogen hangen! Zeer cool om te zien van hoe ver we komen in de radiologie!


Al bij al waren de weken radiologie een welkome verademing op de (in)spanning van op spoedopname. De laatste weken zagen we daar een gemiddelde van 2 doden per dag… Als we geluk hadden, stierven ze niet onder onze handen, enkel voor onze ogen. Dat geluk zat ons niet altijd mee… Een dode persoon zien liggen is één ding. De laatste adem van een patiënte voelen op je hand, terwijl ze een uur geleden nog rechtop zat te kijken naar de bedrijvigheid op de afdeling, tot ze plots achteruitging en je het laatste half uur alles in je mogelijkheden probeert om haar te redden, maar uiteindelijk machteloos lijkt te staan en toch tegen alle beter weten in, denkt dat ze nog te redden is, omdat je de situatie omwille van taal- en cultuurbarrière minder goed kunt inschatten… dat is iets anders!

Slik…

Dan toch maar een fotootje, graag!

Een lach en een traan, x Merel


12-03-2009 om 14:27 geschreven door SAM  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
09-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Ons eerste weekje in Kayunga is achter de rug, wat wil zeggen dat er opnieuw een weekend aankwam. Sofie en ik hebben samen Mabira Forest ontdekt, een van de grootste overblijvende stukken regenwoud in Oeganda. Het was een amusant en afwisselend weekend…

Vertrekken vanuit Kayunga met openbaar vervoer naar Jinja, om daar dan over te stappen naar Mabira Forest bleek alvast geen sinecure. De taxi’s hebben hier het fantastische systeem om niet op een vast uur te vertrekken, maar onmiddellijk te vertrekken als ze vol zijn. Wij komen toe op taxipark, de taxi naar Jinja is helemaal leeg (er kunnen “normaal gezien”, zie verder, 14 mensen in een taxi) dus dan wordt dat systeem heel wat minder fantastisch. Dat heeft dan ook nog meer dan een uur geduurd voor dat busje helemaal vol zat en we konden vertrekken. Ondertussen zijn we “geëntertained”door een stomdronken Kayungaër en een jongeman die ons de foto’s van zijn traditionele besnijdenis onder ons ogen schoof (op jongvolwassen leeftijd wordt de voorhuid met een mes afgesneden, dit alles gebeurt zonder verdoving, de jongen wordt verondersteld geen kik te geven, nazorg bestaat enkel uit een drukverband, gehecht wordt er niet). Op weg naar Jinja werd ons busje gretig verder volgeladen als haringen in een ton, we zaten uiteindelijk met 20 in het busje, en jammer maar helaas een beetje verder politiecontrole. Politie omkopen lijkt hier niet echt een probleem te zijn, voor amper 3OOOUSh (1,20 €) mochten we weer verder rijden. Vlotjes de overstap kunnen maken in Jinja, om na 5 minuten weer uit het busje gezet te worden… we verstonden er niks van, blijkbaar zaten we in busje dat met zo weinig mogelijk tussenstoppen naar Kampala rijdt en werden we verplaatst naar de lokale ‘stoptrein’.  3 Uur na het verlaten van ons huis toegekomen op ons overnachtingsplaats in Mabira, in vogelvlucht is dit slechts 50 km… Als avondeten eindelijk nog eens vlees, was ondertussen al 5 dagen geleden dat ik vlees gegeten had, en wie mij kent, weet dat dat geen evidentie is. Overnacht in het ecotourism centre in een banda in het midden van den bos, met de vele dierengeluidjes tot gevolg, hebben zelfs een muis door ons kamer zijn rennen, tof hé.





’s Ochtends een 3h durende “functionele” wandeling door het bos, zijnde u in het zweet stappen om daarna als beloning in het zwembad van de Rainforest Lodge te kunnen springen, er bestaan slechtere dingen. En aangezien we in ons huis in Kayunga geen stromend water hebben en het meer dan 30 graden was, was dit een gigantisch welkome verfrissing. Was echt een idyllisch plekske, voor te overnachten telt ge hier meer dan 100e per persoon per nacht neer, komen zwemmen “slechts” 4€, maar dat had ik er maar al te graag voorover.



De terugweg verliep wonderwel vlotjes, geen uur moeten wachten, maar wel weer als haringen in een ton, we hebben zelfs een nieuw record verbroken, met 22 man in een buske terug richting Kayunga.

 

Hoe ik het hier verder ervaar in the ‘village’? Elektriciteit valt hier niet ongeveer evenveel uit als in Kampala, het water gaan halen met 20 liter bidons is een goeie gratis work-out en mijn haar wassen in bassins lukt me wonderwel (wat niet wil zeggen da ik nie dubbel en dik genoten heb van de douche na het zwemmen) . Wat betreft het eten, nen mens leert hier creatief zijn aangezien het vlees hier niet echt te vertrouwen lijkt (na het slachten hangen ze dat enkele uren/dagen in de zon, zie foto reis), dus “overleven” we op heerlijke groentesoep, groentenomelet met gebakken patatjes, tomatenbrushetta’s… Al een geluk dat ik vroeger stelselmatig toch groenten heb (moeten) leren eten hé, anders zou het hier dik afzien zijn (al ben ik hier wel de moeilijkste van de drie voor mijn eten, maar dat zal niemand verwonderen denk ik). Voor sommigen al te veel hoop krijgen, vegetariër zal ik toch nooit worden, dat staat vast ;)

 

Tot later,

Anneleen 

09-03-2009 om 14:24 geschreven door SAM  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)


Inhoud blog
  • Nog wat fotokes
  • Kayunga Hospital, na de aangename kennismaking de harde realiteit
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 04/05-10/05 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs