SAM in Oeganda - Oekanda?

15-01-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog wat fotokes

Taxipark in Kampala Centrum, vol met matatu's (minibusjes die ze hier taxi noemen)


Nakasero Market


Uitzicht over Mpanga Forest en omgevende swamps


3 muzungus (blanken) op de Graduationparty van Dr Robert


Dr Robert en zijn cadeaukes

Tropische groeten aan iedereen en in het bijzonder aan Auke.

Anneleen

 

15-01-2009 om 15:38 geschreven door SAM  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste week achter de rug…
De eerste week achter de rug…

Tijd voor enkele “EXCUSEER…als ge da nu nog nooit gedaan hebt…” – momenten …

De eerste matatu-rit. Het openbaar vervoer van en naar het Mulago hospital bestaat uit mini-busjes die eender waar stoppen, maar vooral waar er ‘muzungus’ lopen. Opstappen is geen probleem, afstappen daarentegen… Het duurde enkele ritten eer we doorhadden hoe de ugandezen met stilzwijgen en stilzitten de chauffeur duidelijk maakten te stoppen: je hoeft maar ‘masauw’ te roepen (versta ‘fluisteren’ in het Ugandees). Toen we dit echter van op de achterbank voor de eerste keer probeerden, keek heel het busje vreemd achterom. Excuseer, als ge nu nog nooit nen blanke ‘masauw’ hebt horen roepen… Anneleen riep (ad rem!) nog enkele keren opnieuw ‘masauw’, waarop het busje maar bleef rijden. Wij helemaal over ons toeren ;-)…Achteraf bleek ‘masauw’ te betekenen ‘ZODRA willen we afstappen, nu nog niet, maar niet lang meer’. Hoe meer we het riepen, hoe verder de chauffeur dus reed…

De eerste pineapple: orgasmisch! Addicted from the first try.

Het eerste busje fruitsap: radio-actief waspoeder.

Sofie haar eerste vervoegde Luganda-werkwoord: nfa, ofa, afa, tufa, mufa, bafa. Ik ga dood, jij gaat dood, hij/zij gaat dood, etc. Helaas lijkt ons dit nog handig om te weten hier...

De eerste muggenbeet: lijkt mij niet grappig genoeg om hier op deze blog te schrijven. Sofie merkt op dat haar eerste malaria-episode inderdaad niet grappig hoeft te zijn…:p.

De eerste kakkerlak: Anneleen ontdekt hem, springt een gat in de lucht en gilt de buurt bijeen.

De eerste weekend-uitstap: Mpanga National Forest Reserve, het allereerste real life view op/in een regenwoud (hoewel het niet volgens iedereen zo wordt gedefinieerd, waardoor we ons vragen stellen over de definitie ervan). Meer daarover volgende keer (inclusief fotos).

De eerste bodaboda-rit: naast minibusjes, rijdt Kampala (en Uganda) vol met motors, een gemakkelijke, snelle vorm van taxi. In Kampala-city volgens mij levensgevaarlijk (de chauffeurs durven nog al eens te vergeten dat je benen en armen ook veilig moeten aankomen en scheuren tussen de kleinste gaatjes in het drukke verkeer door). Bij gebrek aan minibus-taxi, namen we een bodaboda van Mpanga naar het dichtsbijzijnde stadje met taxipark. Tot mijn verbazing reden ze noch tegen muren, noch in de stal, noch tegen de borduur... Opgelucht stapte ik af en ...schuurde tegen de uitlaat met mijn kuit: de eerste brandplek.

Het eerste Ugandeze feest. We zijn een goed team met ons drieen! Ik krijg langs alle kanten uitnodigingen, Anneleen zorgt dat we op de parties geraken met een typisch Belgisch cadeautje en Sofie is er, voor we het weten, verwikkelt in diepe gesprekken over schijnhuwelijken en wordt gekidnapt door “haar beste (zwarte) vriendin”. Deze eerste keer ging in elk geval zo. Ik kreeg een uitnodiging voor de graduation party van Dokter Robert (eigenlijk zesdejaars, doing internship, maar ze worden hier dan al dokter genoemd) waarbij ik op stage stond voor een week. “You should bring a gift and it’s about food”, was de enige info die ik kreeg. We verwachtten een gezellig samenzijn met vrienden, maar dat was buiten de party spirit van de ugandezen gerekend. Het bleek een poolparty (ook mijn eerste keer!) te zijn met 100 a 150 genodigden, familie en vrienden, muziek (ook hier zijn de 90ties “in”), eten a volonte (we konden ons bord niet dragen met 1 hand omdat het zo vol werd geschept), speeches,... We kregen een plaatsje tussen enkele Ugandeze studenten om heel het schouwspel te volgen en...HU? Dat meisje naast mij ken ik...Niet van de eerste week hier...VAN IN BELGIE! Wie onder jullie kent Ramullah nog? ZIJ ZAT GEWOON NAAST MIJ!!!! Ongelooflijk he! (Voor de niet-TUFH-gangers: is een Ugandeze studente geneeskunde die jaar in jaar uit het TUFH-congres meedoet, dus ook dat in Belgie. Nu is ze dokter in Mulago Hospital, lees opnieuw zesdejaars doing internship op pediatrie.) Een tweede uitnodiging voor een graduation party tot gevolg natuurlijk .

Gelukkig zijn er hier ook serieuse bezigheden om de dag te vullen ;-). Enkele stage-impressies... (meer info over onze stage-omgeving volgt later!)

De eerste ascitespunctie: Thursday is tapping day. Patiënten met de tropische ziekte endomyocardia fibrosis komen wekelijks op routinebezoek naar mulago hospital, om het ascitesvocht te laten draineren. Komt daar een klein manneke van 10 jaar binnen, zwanger van het ascitesvocht. Het was gelijk een miniversie van een ouw peke met ne mega-bierbuik. Hij meldde zich aan en werd teruggestuurd... “he forgot his jerrycan and went back to get it”... HU? Patienten brengen hier hun eigen jerrycanneke mee, om het ascitesvocht in af te laten!!! Tot 10L wordt hier in 1 keer afgenomen! Kunt ge u de buiken voorstellen? En dan nog bij kinderen?
Door de ziekte geraakt ook het peritoneum (buikvlies) fibrotisch (stijf en dik), met als resultaat 5 keer prikken en nog niet door de huid geraken. ‘Go on Sofie, you push, push hard.’

De eerste infuus-steking bij een zwarte vrouw: het eerste infuus dat toucours lukte bij mij...als ge het niet erg vindt dat de jas van de patiënt gedrenkt geraakt in het bloed. Oeps...

De eerste zelfstandigheid: psychiatrisch geval, decompenserende vrouw (jah!). Ik tegen passerende dokter: ‘can you help me? I don’t know what to do, I can’t understand what she’s saying (ze sprak in Luganda)!’ Dokter: ‘Geeft ze gewoon diazepam, da ze slaapt!’ Ik: ‘Excuseer, als ge da nu nog nooit gedaan hebt…’

De eerste TB-bacil: no way dat wij ‘clean’ thuis komen! Volgens de lokale krant is 7% van de bevolking hier HIV-positief. Die 7% passeert ongetwijfeld op ‘onze’ spoed: minstens 80% van de patienten hier zijn seropositief. De helft hoest en is dus met grote kans TB-positief. Maskers? Iemand? Niemand! (Voor de niet-dokters: tis ni omdat we een TBC-souvenierke opdoen hier, dat we ook TBC gaan krijgen; de ziekte breekt maar door als je immuunsysteem ondermijnd wordt door bijvoorbeeld HIV).

De eerste urgentie – de eerste dode. Hoewel we op spoed staan, hebben we nog geen ambulance of MUG met gierende sirenes zien passeren. Een urgentie? African style, baby! Situatieschets: 14u, ik onderzoek op het gemakje patienten op de triage-afdeling van internal medicine emergency (ik stond op de triage-afdeling van internal medicine emergency, Anneleen staat daar deze week, Sofie volgende week). Een verpleegster van de surgical emergency komt binnen en zegt iets in Luganda tegen Dr. Robert. Ze babbelen een tijdje heen en weer tot Robert zegt: “ik ga even reanimeren”, waarop hij op het gemak opstaat, nog even rondkijkt en buiten wandelt. Ok…?! Blijkbaar zijn de reanimaties hier minder urgent…?! Bij aankomst op de surgical emergency bleek het te gaan om een vrouw van 45jaar (natuurlijk HIVpositief!) met longoedeem op basis van hartfalen, die nog volledig bewust was. Terwijl de directe familie de patient verzorgde, stonden Robert en de verpleegster een beetje te kijken. De patiënt klaarde op na toediening van Lasix en geraakte geagiteerd. Het signaal voor Robert om terug naar de triage-afdeling te keren. Ondertussen 14u30. Ik vraag hem retorisch: “die patiënt zal waarschijnlijk doodgaan binnenkort, ook al kwam ze er nu door, he?! Want de oorzaak werd niet weggenomen, toch?” Nee hoor, volgens Robert haalt ze het, met Lasix komt het allemaal in orde! Ze reageerde er nu goed op en er is geen reden dat ze opnieuw in distress zou gaan. Een kwartier later, 14u45 komt een verpleger binnen en zegt doodleuk (DOODleuk, zwarte situatiehumor – hehe ): “de patiënt is beginnen gaspen en is nu dood”. Verdorie! Een kwartier geleden lag deze patiënte nog te babbelen, kon ze goed ademen en werd ze “ok” verklaard… Agitatie voor het sterven?

Zulke situaties zijn ondenkbaar in België en het zet ons aan om te reflecteren (waar zijn terugkomdagen als je ze nodig hebt ;-)): waarom wordt hier minder contentieus omgegaan met urgenties (en bij uitbreiding ernstige ziektebeelden en geneeskunde; hoewel dit sterk kan verschillen van arts tot arts en situatie tot situatie), geraken de ugandezen zelfs niet gemotiveerd om een reanimatie snel uit te voeren, had deze patiënte het beter gesteld in België, was haar voorgeschiedenis/belasting een reden om de reanimatie niet te ver door te drijven, had het toucours zin gehad om te reanimeren, etc.? En dan de belangrijkste vraag natuurlijk: zijn onze indrukken hier wel juist? Want dat moet wel gezegd worden: we kennen de cultuur (nog) niet voldoende, we zijn ons ongetwijfeld nog niet half bewust van de situatie (problemen) hier en we verstaan de taal niet.

Robert was nog heel de namiddag bezig om de familie te overtuigen om het lijk van hun eigen moeder te aanvaarden. Van wat ik er al van begreep (moet het nog een keer navragen), kan een familie hier een overleden persoon “weigeren”, vermoedelijk om kosten van begrafenis ed uit te sparen?! Wat er ook achter zit, ik vond het behoorlijk confronterend om te zien. Bij de jongste zoon drong het nog niet door, met grapjes tot gevolg, de oude zoon liet af en toe een diepe snik toe, de grootmoeder liep reddeloos over en weer en de dochter liep huilend buiten bij de eerste blik, die ze duidelijk niet kon verdragen.

Ondertussen zagen we hier al behoorlijk wat patiënten sterven…in omstandigheden die in België ondenkbaar zijn: op de gemeenschappelijk zaal, zonder enige familie, zonder dat iemand er erg in heeft, terwijl wij hem van toilet naar bed dragen (en hij zijn laatste urinelozing toch nog in bed doet), etc. Even slikken…

Tijdens de stage-uren zien we ellendige situaties en verschrikkelijke ziektebeelden. Gelukkig staan we er niet altijd even lang/hard bij stil, omdat het tegelijkertijd ontzettend interessant en leerrijk is. De ziektebeelden zijn hier vaak zo ver gevorderd dat ze zich voordoen als in de tekstboeken. Dit geeft ons de kans om onze anamnese, maar vooral klinisch onderzoek en klinische voeling goed in te oefenen en, gecombineerd met de typisch bedside teaching, ver door te denken op pathofysiologie. En dat staat dan nog los van alle fascinerende tropische ziektebeelden die we hier leren kennen.

En ontspanning vinden we de volgende weken ongetwijfeld in onze vrije tijd: “thuiskomen” op “ons” appartementje, uitstapjes naar marktjes musea en “the wild” of feestjes. Niet allemaal zwarte sneeuw dus… Verre van! ;-)

Tuseka ne tutambula (we lachen en we reizen)!
x Merel


15-01-2009 om 08:21 geschreven door SAM  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)


Inhoud blog
  • Nog wat fotokes
  • Kayunga Hospital, na de aangename kennismaking de harde realiteit
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 04/05-10/05 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs