Beste lezer, ik ben intussen 41 jaar. Ik ben wat men gemeenzaam omschrijft als een hardwerkende Vlaming. Mijn vrouw en ik gaan allebei fulltime werken om onze drie kinderen te onderhouden. Van onze zo geroemde Sociale Zekerheid maken wij zelden gebruik. Onze belastingbrief is ongeveer het enige contact dat wij hebben met Vadertje Staat.
Zoals u uit het voorgaande waarschijnlijk al afgeleid hebt, denk ik meestal liberaal. Ik vind onze Sociale Zekerheid veel te genereus. Ik zou er graag wat in snoeien (bijvoorbeeld in de systemen van loopbaanonderbreking) om de belastingen te kunnen verlagen en het werken aan te moedigen. Een job is voor mij nog altijd de beste sociale zekerheid.
Vanuit die visie heb ik mijn hele leven al liberaal gestemd. Liberaal, daarmee bedoel ik Open VLD". Maar het moet gezegd: zoals zovelen ben ik teleurgesteld in deze partij. Ik vind dat er nog weinig liberaal aan is. Het geschreeuw en het nerveuze molenwieken van Guy Verhofstadt in het Europees Parlement bijvoorbeeld, waar slaat dat in godsnaam op? Die man is voorstander van Euro-obligaties. Daarop zou de rente voor alle Europese landen gelijk zijn. De Duitsers zouden op hun leningen dus meer moeten betalen dan ze nu doen, de Zuid-Europeanen minder. Potverteren wordt dus eigenlijk beloond, hard werken en zuinigheid worden bestraft. Dat is de consequentie van Euro-obligaties! En dat wordt met veel geroep en getier verdedigd door iemand die zich liberaal noemt. Of kijk naar wat Gwendolyn Rutten vandaag weer verteld heeft: Stemrecht voor iedereen is een liberale gedachte. Ochot!
Ook de benaming, Open VLD... Vraag aan Bart Somers wat die open betekent en u krijgt een hoop holle woorden te horen: progressief, vrijdenkend, gastvrij, midden de mensen... enfin: gebakken lucht dus. Waarom kunnen we niet gewoon liberaal meer zijn? Is er bij die partij bijvoorbeeld nog iemand die durft pleiten voor een vlaktaks? Iedereen hetzelfde belastingpercentage, zo simpel als bonjour. Mensen zouden opnieuw aangemoedigd worden om overuren te presteren, het systeem zou veel eenvoudiger worden, controleurs die fraude moeten bestrijden zouden nuttiger werk kunnen gaan doen, misbruik zou gewoon de moeite niet meer lonen. Maar voor de Open VLD is dat blijkbaar te simpel.
Het zal u dan ook niet verbazen dat ik, zoals zovelen, meer en meer aangetrokken wordt door de NVA. De helderheid van de analyses, de nagels met koppen, ik hoor Bart de Wever echt graag bezig. Ik zal nooit vergeten hoe hij het eens in Ter Zake geformuleerd heeft: de Vlaming is het beu om jaar na jaar het tegenovergestelde beleid te krijgen van hetgene waar hij voor gestemd heeft; men vraagt een strikt migratiebeleid, men krijgt een regularisatie. Men vraagt besparingen, men krijgt nieuwe belastingen. De nagel op de kop! En ik zou daar nog aan kunnen toevoegen: men stemt massaal NVA, men krijgt een regering met letterlijk iedereen erin behalve NVA. De Vlaming is dat inderdaad beu! En de reden ervan is dat de linkse minderheid in Vlaanderen aansluiting zoekt bij de linkse meerderheid in Wallonië. Tot zover kan ik De Wever perfect volgen. En wat mij zo mogelijk nog meer overtuigt, is dat nu ook de Vlaamse ondernemers bij monde van Karel van Eetvelt openlijk hun steun uitgesproken hebben voor de NVA. Als zij, de motor van onze economie, de Open VLD nu al openlijk de rug toekeren, waarom zou ik er dan in godsnaam nog op stemmen?
Maar toch, ik twijfel! Weet u waarom wij op dit moment een regering hebben met een Waalse socialist aan het hoofd? Weet u aan wie we dat te danken hebben? Aan Bart de Wever! Diegenen die nu verbaasd kijken wil ik toch vragen om onze geschiedenis er even op na te lezen; in 2007 hadden we ei zo na een Rooms-blauwe regering met Leterme als premier. De akkoorden stonden al op papier. Goede akkoorden! Maar in die tijd was de CD&V nog in kartel met de NVA. En die wilde per se een staatshervorming. Ik ben toen zo kwaad geweest! Zo teleurgesteld! Ik dacht: laat die staatshervorming toch even. Zet dat toch even in de koelkast! We hebben nu de kans om nog eens een blauwe regering te vormen, de eerste in dertig jaar! Didier Reynders heeft toen gezegd dat de overwinning van MR in Wallonië op zich al een staatshervorming was. En hij had gelijk! We konden toch eens net het omgekeerde doen: de rechtse minderheid in Wallonië aansluiting laten zoeken bij de rechtse meerderheid in Vlaanderen? Dan is een staatshervorming helemaal niet nodig! Maar nee, er moest en zou een staatshervorming komen. Maar daarvoor is er een tweederde meerderheid nodig, en dus moest de PS er weer bij! De Wever zit nu wel te foeteren op de belastingregering van Di Rupo, maar ze is grotendeels zijn schuld!
Wallonië is trouwens ook aan het veranderen, mijnheer De Wever. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen zijn er voor het eerst in de geschiedenis meer Waalse gemeenten blauw gekleurd dan rood. Dat noem ik pas een staatshervorming! De rijkste gemeenten van ons land liggen ook niet in Vlaanderen, maar in Waals-Brabant. Maar dat wordt allemaal weggemoffeld tussen de clichés van het linkse Wallonië die hier nog altijd voor waar aangenomen worden. Vele Vlamingen geloven nog steeds dat wij het groeiende gewest van België zijn en dat Wallonië alleen maar achteruit gaat, maar dat is al lang niet meer waar. Op Europees niveau heeft Vlaanderen de kopgroep al lang gelost en glijden we meer en meer af naar gemiddelde niveaus. Wallonië is nog steeds een stuk armer dan Vlaanderen, maar de kloof groeit niet meer. En vooral: Wallonië heeft nog troeven; er is nog grond beschikbaar, de arbeid is er nog goedkoop en er zijn geschoolde werkkrachten die naar werk zoeken. Kortom: dingen die wij in Vlaanderen al lang niet meer hebben. Met zon gewest konden we een centrum-rechtse regering op de been brengen, die diepgaande hervormingen doorvoert, zodat we samen zouden kunnen groeien. Maar de NVA wilde haar staatshervorming. En dus kregen we een regering met een Waalse socialist aan het hoofd.
En wat is dan de beloning die we daarvoor gekregen hebben? Dat er meer bevoegdheden overgeheveld zijn naar Vlaanderen. Vlaanderen, een gewest met een regering waar geen liberalen in zitten! De gevolgen daarvan zijn duidelijk: om de begroting op te smukken heeft de Vlaamse waterzuiveringsmaatschappij Aquafin installaties verkocht, om ze daarna terug te huren. Dat brengt nu geld op, maar zal ons op termijn dubbel zoveel kosten als wat het opgebracht heeft. Alles is immers beter dan 65-plussers te laten betalen voor hun busticket, nietwaar?
En wat ik mij nu vooral afvraag, is: wat wil de NVA na 2014? Wilt u een zevende staatshervorming? Ja of neen? Ik zou daar graag een duidelijk antwoord op willen krijgen, aangezien daarvan afhangt of de PS er weer bij zal moeten of niet. Als er na 2014 een kans is om een blauwe regering te vormen met VLD, MR en NVA, maar zonder een tweederde meerderheid, wat gaat u dan doen? Gaat u voor een liberaal beleid kiezen, of gaat u de PS er weer bij nemen om nog maar eens een staatshervorming door te voeren?
In het eerste geval hebt u mijn stem. In het tweede geval stem ik opnieuw wat ik altijd al gestemd heb.