Juf Carla was deze morgen nog maar net op school en ze kreeg al meteen een boeketje sneeuwklokjes van Jonas Bij het bespreken van onze kalenders hebben we ook naar buiten gekeken om het weer te bekijken om daarna Bruin de beer de juiste kledij te kunnen aandoen.
Vandaag was Jules blij en droevig tegelijk want hij kreeg van papa een bellenblaasje maar hij kan niet blazen Niet erg hoor Jules wij zullen je leren blazen.
In de cadeautjesdoos zitten ... rara?
1. Fluitjes. Alfa mag ze uitdelen en wij oefenen onze blaastechniek door op een fluitje te blazen.
In doosje 2 allemaal watjes. Wie kan het watje wegblazen? We leggen ons watje op tafel en proberen het van de tafel te blazen.
In doosje drie pluimpjes. We leggen ze op onze hand en blazen maar.
En wat zit er in het laatste doosje? Kaarsjes voor op de verjaardagstaart van Jules.
Oei, het lukte nog niet dan helpen wij toch even. Om beurt mochten we Jules helpen met blazen.
Na de speeltijd zijn we in onze creahoek aan de slag gegaan. We versierden een cupcake met stipjes verf. Deze gaan we gebruiken om onze verjaardagskalender te maken. Als het helemaal klaar is laten wij het jullie zeker zien. Nog even geduld dus
In de hoekjes :
Namiddag hebben we onze hersentjes gepijnigd met een lesje wiskundige initiatie. Jules en zijn knuffelvriendjes zijn binnenkort jarig. Maar hoeveel jaar worden ze? Wij gooien de dobbelsteen en zetten evenveel kaarsjes op hun taart.
Tot slot een muzikaal einde van de dag. We musiceerden een verjaardagmelodie voor Jules en zijn jarige vriendjes.
Nadien had de juf een beetje hoofdpijn Hoe zou dat nu komen? Slaaplekker allemaal!
Na een zonnige zondag dacht de juf vele maar vooral verschillende verhalen te horen te krijgen. Niets was minder waar Jonas vertelde fier dat hij was gaan fietsen met papa en natuurlijk was iederéén gaan fietsen. Nochtans las de juf achteraf in een heen- en weerboekje dat een kapoentje was gaan zwemmen en een ander klasgenootje was tegengekomen.
Gelukkig heeft de juf Facebook en komt ze op deze manier het één en ander te weten, Zoals Liana en Thibo die fijn buiten gespeeld hebben, samen met Tess op de schuifaf.
We leiden deze week onze thema in met een verhaal over Jules. "Een kroon voor Jules." Waarin Jules zijn derde verjaardag viert. Zijn zus Marie maakt voor hem een kroon die helaas te groot is. Maar gelukkig maakt mama de kroon kleiner en daarna kan het feest beginnen.
Dan samen ons tussendoortje eten en een plasje doen en dan zijn we helemaal klaar om te sporten met meester Leroy. Mijn kapoentjes zitten mooi te wachten terwijl de meester alles klaarzet en hen blijkbaar ook weet te amuseren.
Meester Leroy had alles klaargezet om een mooie foto te maken voor juf Carla. Ik wil deze foto gebruiken op onze weekkalender.
Maar nu gedaan met lanterfanten nu mocht het echte werk beginnen. Balsport.
Toen de speeltijd gedaan was zijn we aan het werk gegaan in de hoekjes. Met verfdotters geven we een ballon een mooi kleurtje. Deze ballonnetjes gaan we bij elke verjaardag ophangen om de klas mooi te versieren.
In de poppenhoek dekken we een feesttafel met servetten en rietjes.
Aan de plasticinetafel boetseren we verjaardagstaartjes die we versieren en waar we kaarsjes op zetten.
Na de laatste speeltijd trokken we samen naar de sportzaal. De juf had voor vrolijke feestmuziek gezorgd en we kregen allemaal een vlag. Geen enkel feest is compleet zonder vlag!
Rondstappen met de vlag op onze schouder, vlag laag bij de grond zwaaien, hoog in de lucht, ronddraaien en je vlag laten wapperen. Superleuk, vonden mijn kapoentjes het.
Ons eerste werk elke morgen is het bespreken van de kalender. Welke dag is het vandaag? Gaan we sporten? Is het een klein of groot schooltje enz... Om beurt mag er iemand de juiste prenten ophangen en de nodige uitleg erbij geven. Vandaag is het de beurt van Lander. Goed hoor Lander, veel foto's vandaag dus een groot schooltje. Zoek je nog even de grote boekentas en dan ophangen naast vriendjesdag.
We gaan verder met een verhaal van Jules : " De buren van Jules." Deze week hebben we het vooral gehad over wie we zijn maar tegelijkertijd ontdekten we ook wie onze klasgenootjes zijn. Daarom vandaag een verhaal van Jules en zijn buurvrouwen. De ene buurvrouw is blank, de andere heeft een donkere huid. Op eenvoudige maar duidelijke wijze worden de verschillen en gelijkenissen weergegeven.
Na het beluisteren van het verhaal mochten we ons portret schilderen. Zoals jullie kunnen zien vonden mijn kapoentjes het heel leuk maar portretten heeft de juf niet gezien.
Vandaag vriendjesdag en dus ook koekjesdag, hmm, lekker! En dan tandjes poetsen. Flink hoor!
Na de speeltijd luisteren we met veel plezier naar Lio en Mats want zij mogen vandaag zich uitgebreid voorstellen.
Nog enkele kapoentjes die aan hun portret werken :
terwijl werken de anderen onze mobile af van onszelf als "Bokkenrijders" Deze mobile mogen wij straks op het podium aan alle kinderen van "De Eik" laten zien.
Namiddag naar de zaal voor de apotheose van onze projectweek.
Daar is Benny de Bokkenrijder weer op Tsjok zijne bok.
Hij bedankt Jo Billen voor zijn medewerking aan deze week.
We zingen nog samen ons projectlied en dan ... laten we onze mobile zien.
Joepie, nu pannenkoeken met stroop van Vrolingen ...Hmmm, lekker!
Op donderdagmorgen hadden mijn kapoentjes heel wat te vertellen. Maar dat kwam goed van pas want juf Carla wilde nog veel te weten komen van de kapoentjes die zichzelf nog moesten voorstellen. Hier is Fleur aan het vertellen en de anderen luisteren heel geconcentreerd.
Vandaag bij meester Koen geen gewone sportles want deze week is het onze projectweek daarom speelden wij oude volksspelen.
Namiddag ook met de juf een spel dat al vele generaties voor ons speelden nl. "Zakdoek leggen"
Mijn kapoentjes beleefden veel plezier en hadden de grootste pret. Ook na het kringspel hadden ze veel plezier vooral in de zaal.
Kijk ikke lekker stoer!
Als laatste activiteit vandaag drie dozen op de "Tik Tak-draaischijf". Juf zei : "Tik tak, tik tak, klop klop wie is daar?" Dan mocht er iemand een kijkje nemen om te zien wie of wat er onder het doosje zat. Eerst vonden we een trein en dan zongen wij samen het liedje : "In een klein stationnetje" Onder de tweede doos een beertje en de juf zong : "Berend Botje ging uit varen..."
Wij mochten een knuffel kiezen en hem heen- en weer wiegen zolang de juf zong.
Voor het derde doosje was er helaas geen tijd meer, hopelijk wel de volgende keer. Morgen sluiten wij onze projectweek af met lekkere pannenkoeken.
Na onze kalenders was het vandaag de beurt aan Lars, Jonas en Lander om te vertellen over zichzelf. Opmerkelijk is dat hoe klein ze ook nog zijn toch tonen ze reeds veel interesse in elkaars foto's en kunnen er leuke dingen over vertellen. Ze luisteren naar elkaar en reageren door te vertellen over een gelijkaardige situatie.
Vandaag in onze speelhoeken : Een oud volksspel : De sjoelbak.
In de zandtafel : koekjes bakken voor ziek grootmoeder.
Timmeren Computeren
Vandaag : klein schooltje maar ook tutti-frutti-dag. We eten een peer. Gezellig samen keuvelen op de bank terwijl de juf schilt en mijn kapoentjes eten ze op.
In de zaal spelen vinden ze ook super leuk :
Na de speeltijd spelen we een spel waarbij we de één-één relatie oefenen. "Roodkapje brengt koekjes naar haar zieke grootmoeder. Eén kindje is Roodkapje, iemand anders gooit met de dobbelsteen en roodkapje mag dan evenveel passen vooruit zetten totdat ze bij het huisje is en een koekje kan binnen schuiven.
Omdat sprookjes deel uitmaken van ons "Erfgoed" heeft juf Carla vandaag een sprookje verteld. " Roodkapje en de wolf."
Oh, zo spannend!
Na het verhaal mochten we om beurt een wolf knutselen. Eigenlijk hebben mijn kapoentjes de scheur- en plaktechniek geoefend. Maar daar waren zij zich niet van bewust natuurlijk.
Na de speeltijd was het de beurt aan Liana en Thibo om te vertellen over hun foto's.
Ook in de hoekjes nieuwe uitdagingen ivm "Roodkapje zoals : Op het grondplan het huis van Roodkapje en Oma bouwen
Koekjes bakken voor zieke grootmoeder
Het sprookje naspelen met klein wereldmateriaal
Namiddag spelen we een vangspelletje Eerst is de juf de wolf en de kleuters zijn Roodkapje.
Als de wolf slaapt gaan de Roodkapjes snel de koekjes nemen die voor grootmoeder zijn. Maar oei, oei, als de wolf wakker wordt wil hij Roodkapje pakken!!!! Lopen, lopen, lopen
Natuurlijk willen enkele kapoentjes ook eens de wolf zijn Nu moet juf Carla hard lopen ...
Om weer tot rust te komen doen we kleuteryoga
1. Laag naar de aarde maak ik me klein 2. Hoog naar de hemel, groot wil ik zijn, 3. Zwierend in de wind, zo draai ik rond, 4. Hopsa, heisasa, mijn voeten op de grond. 5. En nu val ik op mijn kont!
Dan een andere ontspanningstechniek : masseren Jij mij en ik jou
Deze morgen zijn we slechts heel even in ons klasje geweest. Net lang genoeg om goeiemorgen te zingen en onze kalenders in orde te brengen. Daarna weer jasjes aan en naar de grote zaal om samen de projectweek te starten. Wij zitten al klaar. Waar zijn de grote jongens en meisjes?
Wie is nu daar? Een bokkenrijder!!
De jongens en meisjes van het zesde leerjaar zingen ons "Bokkenrijderslied" Meester Leroy leert ons tot vier tellen in het Wellens dialect!
Aeijn, Twiej, Dreij, Viejr
en dan zingen maar!
Weer in de klas gaan we meteen aan het werk. We schilderen met waterverf een Bokkenrijder zonder hoofd! OEI De juf gaat een foto van ons printen en dan ons hoofd erop plakken, OEF!
Eerst de waterverftechniek uitleggen ...
... en dan zelf aan de slag
Na fruit en buiten spelen, gezellig in de kring ... foto' kijken, WIE IS DEZE BABY?? Ongeloof als ik zeg dat ik dat ben, hihi!
Mijn trouwfoto lokt veel reactie uit : ze merken de vreemde kledij op, mijn boeket, het sjieke pak van mijne bruidegom maar als ik vraag wat ik aan het doen ben kunnen ze dit niet verwoorden.
Daarna mogen mijn kapoentjes vertellen bij hun foto. Elke dag een paar kindjes want anders is de interesse zoek.
Wij luisteren naar Giel en naar Juul
Namiddag brengen wij ons kunstwerk, met als titel " Dankjewel, voor je zorgende handen." naar onze lieve zorgjuf Inge. Zij kreeg een nieuw lokaal maar de muren waren nog zeer kaal.
Samen op weg naar juf Inge ...
Ze was super blij met het kunstwerk. Eerst gaven wij de nodige uitleg en toen ... kregen wij allemaal een dikke zoen!
Na de laatste speelpauze buiten zagen wij een oude kist staan. Juf Carla vertelde dat het de liedjeskist van haar marraine was. Zij verzamelde er oude liedjes in. Zal ik er eens eentje uithalen? Ja,Ja!!!
Het eerste liedje : In een klein stationnetje.
Liedje nummer twee : In het bos daar staat een huisje.
En dan een korte onderbreking want het hagelde ineens heel erg en mijn kapoentjes waren afgeleid. Dan maar even naar buiten kijken en even over het weer babbelen typisch Belgisch zeker!
Tot slot een slaapliedje waarbij we allemaal om beurt mochten draaien aan muziekmolentje.
Het was een goed gevulde dag maar superleuk! Tot morgen, schatjes van patatjes!
Deze week begon niet zo leuk voor juf Carla want zij moest naar de dokter vanwege een pijnlijke heup. Juf Annelies kwam ter hulp en zij heeft ons thema : "Ballen en ballonnen" ingezet. Allereerst natuurlijk experimenteren met Ballen en ballonnen en heel veel verwoorden. ( kleur, vorm, groot/klein, enz ...)
We experimenteren ook in onze creahoek met ballen en ballonnen. Stempelen met ballonnen :
Een strandbal kleuren met de knikkertechniek :
Peuterschrijfdans : tekenen met wasco's Met twee handen tegelijk een bal tekenen, niet zo makkelijk!
Een bal door verf naar elkaar rollen.
"Laat maar komen, Grietje!"
Vrij spel in de zaal met ballen en ballonnen :
Altijd leuk luisteren naar verhaaltjes zoals : Max en de ballon.
We leerden ook een liedje : Rollen, rollen, laat de bal rollen, van hier naar daar, over elkaar Rollen, rollen, laat de bal rollen, Rollen, rollen, maar!
Sporten
Op donderdag vernamen we dat vriendje Juul in het ziekenhuis lag. Wij wilden laten weten dat we hem missen en ontworpen samen een kaartje om hem heel veel beterschap te wensen. We kleurden elk een deeltje van de kaart.
Dan stempelen we met onze vinger een ballonnetje :
Fleur plakt ze op :
Nu nog even overleggen wat we op het kaartje zullen schrijven en dan in de omslag en naar de post brengen.
Onze zorgjuf kreeg een nieuw lokaal. Het is mooi ingericht maar er ontbreken wat kunstwerken om het sfeer te geven. Daar gaan wij nu verandering in brengen. De kader een mooi kleurtje geven de achtergrond groen schilderen.
Als het droog is stempelen wij onze handen erop met de mededeling : Dankjewel voor je zorgende handen! Volgende week gaan we hem naar juf Inge brengen. We zijn benieuwd naar haar reactie.
Vrij spelen in de zaal :
Juf Carla haar bikerboy's
Op vrijdag eerst fruit eten en dan een koekje ( belofte maakt schuld )
en dan tandjes poetsen ... flink hoor!
Ballonnen tekenen, stempelen en versieren :
Nog een verhaaltje over Clown Tito :
Onze afsluiter van de themaweek "Ballen en ballonnen" Bellen blazen :
Oei, oei, de vraag van vandaag?!! Hebben wij onze tandjes flink gepoetst? Laat de juf een kijken of ze mooi wit zijn. Amai, zo flink alle tandjes blinken!
Gelukkig! Dan gaan we samen de tafel dekken voor een pannenkoekenfeest! Terwijl de kapoentjes de tafel dekken begint de juf met het smeren van de pannenkoeken. We mogen kiezen uit witte of gele suiker of siroop.
Snel, snel een plaatsje zoeken.
en dan smullen maar, hmmm.
Mijn kapoentjes hebben flink hun best gedaan want alle pannenkoeken waren op. Gelukkig heeft de juf er toch ook nog ééntje kunnen eten. Met als gevolg dat ze 's middags geen honger meer hadden en hun boterhammetjes niet meer op aten maar voor één keer kan dat.
Na het eten van de pannenkoeken hebben we wel flink onze tanden gepoetst. En mama' s en papa's vanaf nu mogen jullie op vrijdag een koekje meegeven en dan zullen wij daarna flink onze tanden poetsen.
Kijk eens hoe flink we zijn.
Namiddag lekker chillen in de speelhoeken. Geen gekke dingen meer zo net voor de vakantie.
Oei, oei, Jules had zijn babypop mee naar school gebracht maar had ze per ongeluk in een modderplas laten vallen.
Niet erg Jules, wij zullen je wel helpen om je baby te wassen. Wat hebben we allemaal nodig als we in bad gaan? Samen komen we er wel uit.
Eerst natuurlijk je kleren uitdoen
En dan beginnen we eraan. We benoemen de verschillende lichaamsdelen.
Eerst wassen dan drogen en weer aankleden.
Nadien mogen wij helemaal alleen een baby wassen.
Aan de werktafel experimenteren wij met verf en een kam.
Na de speeltijd sporten met meester Koen.
Weer in ons klas leren we een liedje : "Ik ga me wassen, oh wat heerlijk, 't water is zo nat. 'k was mijn snoetje en mijn handen Spitter, spetter, spat!"
Het liedje oefenen wij door telkens het woordje handen te vervangen door een lichaamsdeel dat op een prentje staat. Om beurt een prentje draaien en verwoorden over welk lichaamsdeel wij zullen zingen. Zoals : buik, benen, schouder, haren maar ook ... billen en dan lachen maar!
Namiddag verder in de hoekjes spelen :
en werken
Na de speeltijd een verhaal van Anna : "Anna poetst haar tanden"
We vertellen over tanden poetsen. Wie poetst er zijn tandjes? Waarom moeten we tanden poetsen? Hoe moeten we tanden poetsen? De juf heeft een verrassing voor ons!!! Als op de ouderavond blijkt dat alle kapoentjes goed hun tanden poetsen (natuurlijk wel) dan zorgt de juf morgen voor heerlijke pannenkoeken, joepie!!! Maar daarna gaan we dan ook weer flink onze tanden poetsen dus zetten wij reeds alles klaar.
Amai, lekker rustig vandaag. Gezellig in ons eigen klasje met onze eigen juf. Dan komen de tongen los. Nog voor we ons "Goedemorgenlied" zongen vertelde Giel dat hij een smiley had mogen kleven van papa. Oh, ja? deed juf Carla alsof ze van niets wist "Hoezo?" Was je flink geweest dan? "Ja, ik heb tandjes gepoest." Waw, zo flink! (juf Carla superblij)
Dan hebben we nog even alle tandjes gecontroleerd of ze wel mooi wit waren en om extra aan te moedigen. Alle tandjes blonken!!!! De juf liet nog even onze poetskalender zien en dan mochten we alle prentjes kleuren zodat de juf deze kan lamineren om in de badkamer te hangen.
Hoogtijd nu om mijn praatplaat bij te halen. Jules leert handen wassen. Fijn vertellen over wat we zien maar ook over eigen ervaringen.
Genoeg gebabbeld nu! Tijd om zelf handen te wassen. Eerst nog even alle stappen herhalen en dan zelf aan de slag.
Laat de juf eens ruiken, hmm, lekker fris! Goed gedaan.
Na de speeltijd gaan we in onze werkhoek aan de slag. We gaan bellen blazen voor een heerlijk schuimbad. Eerst even demonstreren en zeer goed uitleggen dat we deze keer gaan blazen in het rietje en niet zuigen zoals bij een appelsapje.
Maar het lukt zeer goed mijn kapoentjes zijn er snel mee weg en beleven veel plezier als zij de bellen zien verschijnen.
Ze raken maar niet uitgeblazen dus zorgt de juf voor een extra teil met zeepsop en rietjes en blazen maar ....
Namiddag spelen we in de hoekjes
Op dinsdagnamiddag heeft de juf toezicht en daar maakt ze handig gebruik van om ook is foto's te maken van ons. De meeste kindjes blijven graag op de kleine speelplaats speciaal voor de peuters maar er zijn enkele stoere bij die graag een kijkje nemen op de grote speelplaats en dat mag natuurlijk ook.
Terug in de klas zitten we in de kring en verrast de juf ons met heel veel bellen. Mijn kapoentjes veren meteen recht en beginnen onmiddellijk met het stukprikken van de bellen.
Ze willen natuurlijk ook eens blazen
Slaaplekker, maar vergeet niet om eerst je tandjes te poetsen! Morgen zullen mijn kapoentjes opgevangen worden door juf Davina want juf Carla moet naar Hasselt voor een navorming i.v.m. taalbeleid. Maar donderdag ben ik er weer, totdan!
Deze morgen was juf Carla meteen goed wakker toen ze op school kwam. Want er waren maar liefst 2 juffrouwen ziek en juf Gina moest naar een navorming in Hasselt. Onze directeur stelde het volgende voor : Alle peuters worden opgevangen door juf Davina, juf Carla neemt de klas van juf Kathleen, de kleuters van juf Wendy verdelen en juf Gina kan niet naar de navorming. Daarom vandaag héél véél vreemde gezichtjes in een vreemde klas.
Eventjes uitleggen aan mijn kapoentjes en dan hup naar de klas van juf Davina, de eendjesklas.
Omdat er vervanging was voor juf Kathleen konden we toch nog in ons eigen klasje, met onze eigen juf, de dag in alle rust afsluiten. En hoe kunnen we dit het best doen? Met een verhaal, natuurlijk.
Jules op het toilet.
Jules kan al helemaal alleen op het toilet gaan. Dat is knap van hem. Maar deze keer valt het een beetje tegen ...
Morgen beginnen we met ons nieuwe thema : "Spitter, spetter, spat, lekker in mijn bad!" Tot morgen, kapoentjes!
Deze morgen beginnen we met een gezellige babbel. Nee niet zomaar wat kletsen maar wel vertellen bij een praatplaat van "Jules" Jules en zus helpen mama en papa bij het poetsen. De juf wilde natuurlijk weten wie er thuis ook mama en papa helpt met opruimen, poetsen of eten maken.
Daarna mochten we in de hoekjes spelen en terwijl heeft de juf alles klaargezet zodat ze na de speeltijd tik tak kon spelen.
Hebben we allemaal een plaatsje gevonden? Dan kan de voorstelling beginnen. Tik Tak Tik Tak Tik Tak De deurtjes gaan open de pret kan beginnen ...
Puzzeldeurtjes
Schaartjesdans
Dansende dozen maken een toren
Schuivende bekers
Schilderen
Rupsje Nooitgenoeg
Einde
Hoekenspel
Na het hoekenspel namiddag hebben we de week afgesloten met een geluidenspel. Eerst samen met de juf alle foto's bespreken en dan krijgen we allemaal een rode jeton. Wie een geluid herkent mag zijn jeton op de bijhorende foto leggen.
Deze morgen allemaal flinke kindjes in de klas maar in het bijzonder vandaag toch Liana en Thibo want zij gaan nu ook flink op het potje net zoals alle "grote" kindjes.
Oh, de juf werd vandaag verwend!! Juul had gisteren samen met mama cup-cakes gebakken en hij wilde er ééntje absoluut voor juf Carla meenemen. Juf Carla heeft het stiekem opgegeten toen haar kapoentjes buiten speelden. Het was superlekker
Nu was het de beurt aan stagiaire Lore om ons te amuseren. Zij vertelde een verhaal over Jules.
Na het verhaal mochten we van juf Lore onze handjes stempelen.
Ook in de andere hoekjes was het gezellig druk!
Joepie vandaag ook sporten met meester Koen.
Namiddag nog hoekenwerk :
Als afsluiter speelliedjes : Deze vuist op deze vuist. Samen met de juf of met een vriendje.
Maar ook een knotsgek liedje met nonsenswoordjes en bij het laatste woordje "Hatsjielala" mogen we ons laten vallen met de benen in de lucht!
Ook nog "In de kelder is het donker" Kiekeboe en dan natuurlijk elkaar kriebelen
En terwijl de juf de boekentassen klaarmaakt mogen wij naar Bumba kijken.
Joepie een verhaal van Jules en opa deze keer. Jules mag met opa naar het park.
Na het vertellen bespreken we in het kort wat er te doen is in de verschillende hoekjes om dan een bewuste keuze te maken. Kiezen is voor peuters van deze leeftijd zeer moeilijk. De juf merkt dan ook regelmatig dat haar kapoentjes voor een hoekje kiezen maar er toch slechts zeer kort spelen en dan snel naar een ander hoekje gaan. Maar vandaag kiezen ze allemaal voor de maïstafel.
Veel te veel in één hoekje maar daar zijn ze snel zelf achter gekomen. Enkele kleuters zochten een ander hoekje waar het rustiger was of waar de juffrouw was
Van spelend leren krijg je honger en vandaag op tutti-frutti-dag zijn er appels. Samen met de juf in de kring vertellen wat we weten over appels. De kleur, de vorm, de delen van een appel, ... terwijl schilt de juf alle appels en haar kapoentjes smullen ervan Hmmm, lekker!
Na de speeltijd hebben wij samen met Jules een bewegingslesje in de zaal gedaan. Eerst "Hup Jules"
Jules had foto's van zichzelf bij waarop hij sprong, liep, kroop enz.... en vroeg of wij dat ook konden? Natuurlijk, kunnen wij dat!
Ook verschillende delen van ons lichaam tonen :
En dan uitrusten en in spanning wachten totdat de juf ons kriebelt. Hihihhihi!
Nog even spelen in onze hoekjes en dan naar huis.
Vandaag een klein schooltje maar toch veel gedaan. Juf Carla fier op haar kapoentjes. Tot morgen, schatjes van patatjes!
Joepie! Vandaag was jan Klaassen op bezoek in ons klasje en hij was niet alleen. Hij bracht enkele vriendjes namelijk : Joris, Katrien en mama mee, om voor ons een poppenkastverhaal te spelen. Eerst zong de juf het liedje om de gordijntjes te openen. Het gaat als volgt: " Jan Klaassen, Jan Klaassen, Jan Klaassen ben je thuis? Doe open dat gordijntje en kom dan met Katrijntje. Jan Klaassen, Jan Klaassen, Jan Klaassen, ben je thuis?"
Het verhaal had ook een moraal namelijk "delen" zeer moeilijk voor Katrien maar eind goed, al goed. Mijn kapoentjes waren zeer aandachtig zoals jullie kunnen zien op de foto's, super geconcentreerd, schattig, niet?
Na de voorstelling bespreken we even samen hoe we een kindje schilderen. Mijn kapoentjes noemen de verschillende lichaamsdelen en de juf schildert ze op een groot schilderblad.
Daarna mogen alle kapoentjes om beurt schilderen.
Na de speeltijd gaan we de muzikale toer op. Jules kende een mooi liedje zei hij en wilde het graag een keertje voor ons zingen. Het klonk nogal gek : " Pie Pa Poe Pa, die da doe da."
We besloten om samen het lied van Jules met instrumenten te begeleiden. Eerst even kennismaken met drie instrumenten. De trom, het klokkenspel en de tamboerijn. Kennen mijn kapoentjes de instrumenten ook als zij ze niet zien maar enkel horen?
Niet zo makkelijk hoor, de trom en het klokkenspel wel maar de handtrom was moeilijk. Dus we blijven oefenen. Nu haalde de juf nog meer instrumenten boven en mochten we er ééntje uitkiezen en bespelen.
Namiddag hebben wij het ballenbad opgeruimd. Terwijl oefenden wij de begrippen groot en klein want de kleine ballen moesten in de ene doos de grote in de andere doos.
We hebben ook samen de zandtafel leeggemaakt. Eerst het zand in een plastieken zak scheppen en dan maïs erin. Ook nog een weegschaal, schepjes, emmertjes en de pret kon beginnen.
Na de laatste speeltijd oefenden we nog een keer de begrippen "Groot en klein." Op de mat lagen 2 hoepels. Eentje groot, de andere klein. De juf had ook 2 beren ( 1 groot -1 klein ), 2 ballen, 2 blokjes, enz...
De opdracht was dan ook zet de kleine voorwerpen in de kleine hoepel en de grote voorwerpen in de grote hoepel. Het ging zeer goed!
Nieuwe gezichtjes in de perenklas, Alara en Lio zullen vanaf vandaag in het perenklasje komen spelen. Welkom lieve vriendjes. Om de nieuwe vriendjes de kans te geven om langzaam aan te wennen mochten we eerst in de hoekjes spelen.
Na even naar buiten gekeken te hebben, hebben we onze weerkalender aangepast.
Maar al heel snel was meester Leroy er om ons mee te nemen naar de sportzaal. Vandaag een lesje met de klemtoon op springen.
Na de eerste speelpauze buiten vertelde de juf een verhaal over "Kleine Beer." Kleine Beer wil groot worden. Dit is ook meteen het thema van deze week.
Namiddag praten we over onze speelhoeken. Welke hoekjes zijn er, waar spelen we graag en hoe spelen we er? Wat mag, wat mag niet?
Juf Carla gaat deze week extra tijd maken om te observeren. Vandaag beginnen we met de kniptechniek. Sssst, mijn kindjes extra aandachtig en totaal gefocust op het knippen.
Puzzeltijd.
Na de laatste speelpauze een bewegingsspel in de zaal en tevens een kleurenspel. Jules heeft mooie gekleurde balletjes en wij gaan er stiekem enkele wegnemen. Als Jules slaapt tussen de balletjes roept de juf een kleur en alle vriendjes lopen vlug om er eentje te halen. Zo kan de juf meteen zien wie de kleuren al een beetje kent. Maar als Jules wakker wordt dan wil hij ons vangen. Spannend!
Tijd om naar huis te gaan. Alle peertjes plukken uit de boom en in de mand.
Giel had vandaag leuk nieuws te vertellen. Mama en hij waren taartjes en broodjes gaan kopen want papa was jarig. Hij heeft "Lang zal hij leven gezongen voor papa. Bij het vertellen van dit nieuws twinkelden zijn oogjes.
Vandaag kregen we ook nog het bezoek van Alara.
Zij kwam vandaag nog even wennen want maandag is de grote dag voor haar en Lio vanaf dan mogen zij elke dag naar het perenklasje komen. Alara koos ook een kenteken namelijk het visje.
Onze leerlingen van het zesde leerjaar hebben in hun taalboek een heel speciale opdracht staan namelijk : " Organiseer enkel activiteiten voor de peuters." Zij zijn op voorhand bij juf Carla komen overleggen en hebben dan alles zelf uitgewerkt. Vandaag was het dus D-day voor hen. In ons klasje Anouk, Marieke, Jonathan en Senne. De jongens vertelden een verhaal over " De bloemen van Jules."
Na het verhaal demonstreerden de meisjes een knutselactiviteit.
Daarna mochten we het zelf doen onder begeleiding van Anouk en Marieke.
De jongens vonden het superfijn om samen met ons in de hoekjes te spelen.
Voor ze weer naar hun klas trokken hebben we nog gedanst : "Sjoe, sjoe, wa' en het "Vliegerlied"
Om onze kleurenweek af te sluiten nog een kleurenspel. Gooien met de dobbelsteen, een bloempje kiezen met dezelfde kleur en op het gras leggen.
Zo hopelijk is deze week onze kleurenkennis erop vooruitgegaan. Fijn weekend en tot maandag!
Deze morgen waren mijn kapoentjes er als de kippen bij om mij erop te wijzen dat er geen peertjes meer op tafel lagen. Dat wil dus zeggen dat we er weer allemaal zijn, geen zieke kindjes meer. En de juf blij dat haar kapoentjes uit zichzelf de link leggen tussen : geen peertjes meer over dus zijn we allemaal op school! HOERA!
Ze zagen natuurlijk ook meteen dat Jules vandaag een rode neus had.
Hij leek nu een beetje op een clown. Reden genoeg om ons lied te zingen : Jules die heeft een rode neus, rode neus, rode neus.
En wij kregen er ook allemaal ééntje samen met een opdracht ga iets rood zoeken in de klas en breng het naar de kring.
Opdracht volbracht!
Verhaaltjestijd : Schaap maakt een schilderij.
Schaap wil graag een schilderij maken maar weet niet goed welke kleur ze zal gebruiken. Eerst schildert ze het volledig geel omdat Muis dat wil. Wanneer blijkt dat Kip rood verkiest, overschildert ze het helemaal in het rood. En omdat Tijger blauw wil, maakt ze er nadien een blauw schilderij van. Natuurlijk is niemand tevreden, maar Schaap heeft wel inspiratie opgedaan om een schilderijtje te maken met drie kleuren.
Nu gaan we nieuwe kleuren toveren zei de juf. Twee vriendjes mogen het even demonstreren. De juf spoot eerst twee toefjes scheerschuim met er bovenop rode, blauwe of gele verf en dan een leuk muziekje en mengen maar.
Tot slot maken wij een vingertekening en nemen een afdruk.
Na de speeltijd sporten
Namiddag nog meer nieuwe uitdagingen : Bouwen met gekleurde doorschijnende blokken op een lichttafel.
Spelen in een ballenbad
We maken er een spelletje van : De juf roept een kleur en haar kapoentjes laten het juiste balletje zien.
Na de speeltijd kijken we samen naar : Wij leren de kleuren met Dribbel.
Deze morgen zat Jules ons op te wachten met een ... blauwe neus.
Hij vertelde dat hij in een kleurenboekje aan het kijken was en de blauwe kleur vond hij het mooist. Daarom de blauwe sticker op zijn neus en voor ons had hij ook een blauwe sticker. Terwijl de zongen wij een nieuw lied :
Telkens we ons liedje zongen mocht iemand een blauw voorwerp, in de klas, zoeken. Na het zingen leerde de juf ons knippen. Om beurt mochten we bij juf Lore (stagiaire kinderverzorging) het knippen oefenen en dan natuurlijk ook plakken.
Tutti-frutti-dag en samen lekkere sappige sinaasappels eten, hmm, dat smaakt.
Bij juf Carla mochten we om beurt een kleurenspel spelen. Eerst gooien met een kleurendobbelsteen en dan een diertje met dezelfde kleur zoeken en op ons puzzelplankje zetten.
Juf Carla zag dat ook enkele kindjes zich niet kiplekker voelden. Hangerig zijn, een beetje zeuren, in slaap vallen in de zetel, snottebellen,...
Daarom geen extra activiteiten maar wel rustig in de hoekjes spelen of in de zaal want dat doen mijn kapoentjes zeer graag. Juf Carla zorgde voor rode wagentjes waar één vriendje mocht gaan inzitten en de anderen mochten trekken en duwen.
Ook al voelden we ons niet super toch hebben mijn flinke kapoenen zeer goed opgeruimd dus verdienen ze allemaal een smiley-stempel!
Hopelijk kunnen jullie namiddag wat rusten en voelen we ons morgen al heel wat beter.