Terug in Stockholm keer ik bewust mijn rug naar het must-see centrum en ga op ontdekking naar meer.
Ik ga nog wat verder op verkenning op het eiland ten zuiden van Gamla Stan , kom aan de Sofia kerk en ontdek daar in de buurt weer heel wat 'backen-wijken', met de prachtig bewaarde oude houten huisjes .
Daarna maak ik nog een fikse wandeling naar Hammarby Sjostad.
Dit was vroeger een industriele wijk , maar nu opgewaardeerd tot een zee van rust.
Terug in Helsinki wil ik naar Suomenlinna.
Suomenlinna is een vesting op een zeer strategisch gelegen eilandje vlak voor Helsinki.
Zoals het lot is van de meeste van die ideale plekjes voor een vesting is Suomenlinna dus al vaak overgegaan in andermans handen.
Het kwam de Zweden, de Russen en ook de Finnen zeer van pas.
Sedert 1991 staat het op de World Heritage List van Unesco.
Toch is Suomenlinna ook gewoon een wijk van Helsinki, er wonen zo'n 800 mensen, er is een supermarkt en een bibliotheek.
De enige manier om naar Suomenlinna te gaan is per boot.
Die vaart om de 15 minuten en hoort bij het gewone stadsvervoer.
De boot kan maximum twee auto's meenemen, maar alleen de auto's van de bewoners mogen mee, en natuurlijk ook het autotje van de postbode.
Ik heb goed weer en ook hier is het niet druk.
Na mijn mini ferry ga ik terug naar mijn grote boot met 2500 kamertjes.
Ik heb me ingeschreven voor een Cinderella cruise van 20 uur.
We varen naar Tallinn en een stuk terug en gaan dan midden op zee voor anker.
Er is een uitgebreid cruise programma voorzien.
Een pianist, een muziek quiz, een troubadour, Gabriella spelletjes, een orkest, een welcome party, karaoke, bingo, disco en top: een optreden van Anssi Kela!
Ook nog nooit van gehoord?
Ik ook niet, maar het groepje speelde goed en de Finnen gingen helemaal uit den bol!
Het deed goed om te zien dat dat weer kan , zo'n optreden.
Maar met mijn mondmasker en mijn fleecje van 10 jaar oud viel ik dus wel een beetje op.
Gelukkig begrijpt zelfs de meest dronken fin dat er een taalbarriere is...
De volgende ochtend is het brunchbuffet nog maar eens uitgebreid met nog meer soorten paddenstoelen en ook wild en rendier.
Ze hebben ook nog wat extra receptjes gevonden voor de vis.
Wat je allemaal kan doen met mosselen, kreeftjes, garnalen, haring, zalm, witte vis..
En daarna nog de dessertjes...
Ik krijg het steeds moeilijker...
De bediening is zo mogelijk nog beter.
Door corona wordt een groot deel van het buffet voor je opgeschept.
Nog wat extra gecarmeliseerde groentjes?
wat witte wijnsaus voor bij de vis?
Nog een schepje meer?
De dame die komt afruimen vraagt of het gesmaakt heeft.
Ik antwoord dat het zeer lekker was, dat ik eigenlijk wel een paar kilo's moest aankomen en dat dat perfect gaat lukken met Viking Lines.
|