Roemeense film 'California dreamin'' overladen met prijzen
De film 'California Dreamin'' van de Roemeense regisseur Cristian Nemescu is op de slotavond van het vierde Europees Filmfestival van Brussel in het Flageycomplex bekroond met de Iris-prijs voor de beste film. Aan die prijs is een som van 10.000 euro verbonden.
De prijs werd in ontvangst genomen door Andrei Boncea, Roemeens producent van de film. De 27-jarige regisseur Cristian Nemescu stierf tijdens de montage van zijn debuutfilm in een auto-ongeluk. Uit eer werd de film getoond in de staat zoals hij door Nemescu werd nagelaten. 'California Dreamin'' ('Nesfarsit') behandelt gebeurtenissen tijdens de oorlog in Kosovo 1999.
De film won ook de publieksprijs (2.500 euro) en de Canvas-TV prijs (10.000 euro). Nemescu won in mei ook al de prijs 'Un Certain Regard' op het filmfestival van Cannes. Aan de competitie voor eerste of tweede werken van Europese filmmakers namen veertien langspeelfilms deel.
Het volledige lijstje van de prijzen: Iris-prijs voor de beste film (10.000 euro) 'California Dreamin'' (Cristian Nemescu, Roemenië) - Canvas-prijs voor de beste film (distributiewaarde van 10.000 euro): 'California Dreamin'' (Cristian Nemescu, Roemenië) - RTBF-prijs beste film (10.000 euro): 'Death of a President' (Gabriel Range, Groot-Brittannië) - Be TV prijs beste film (5.000 euro): 'Death of a President' (Gabriel Range, Groot-Brittanni) - Publieksprijs (2.500 euro van de gemeente Elsene): 'California Dreamin'' (Cristian Nemescu, Roemenië) - Prijs beste acteur of actrice (2.500 euro van de gemeente Elsene): Maria Varga en Roszika Varga in 'Iska's Journey' van Csaba Bollol (Hongarije)
Zijn doorbraak in Titanic Leverde hem vooral gillende tienerfans op. Maar na Gangs Of New York, The Aviator, The Departed en nu Blood Diamond heeft Leonardo DiCaprio (32) de status die hij wenst: die van serieus acteur. Videonews sprak hem in Los Angeles.
In Blood Diamond speel je een ex-huurmoordenaar die diamanten smokkelt in een politieke brandhaard. Dat klinkt als een rol die veel voorereiding vergt...
"Klopt.Om mijn personage Danny Archer gestalte te geven, heb ik met veel oud-huurlingen gesproken. Zij vertelden mij vooral over de militaire aspecten van het huurmoordenaar zijn: overleven in de bush, spoorzoeken in oerwouden, de overlevingsdrang die je moet hebben ,de wreedheden in oorlogsgebieden...Eén van hen was Tom Duff, een man uit voormalig Rhodesie die huurmoodenaar in Zuid-Afrika was. Met hem heb ik avonden lang in de kroeg gehangen, waar hij me fascinerende verhalen vertelde."
Zoals...
"Het was niet echt één avontuur of anekdote, maar meer zijn hele levensverhaal. Tom is een complexe man. Aan de ene kant houdt hij onzettend veel van zijn prachtige continent. Maar hij is ook ontzettend teleurgesteld dat zijn thuis ten onder gaat aan oorlog, corruptie, smokkel en aids. Hij is gevallen voor het snel geld verdienen om zo aan al die ellende te kunnen ontsnappen. Voor mij als acteur natuurlijk een prachtig gegeven om in mijn personage te verpakken."
Petje af voor het Zuid-Afrikaanse accent dat je in de film hanteert. Was het moeilijk dat onder de knie te krijgen?
"Het is een zéér moeilijk accent ,waar ik veel tijd in hebgestopt om het te perfectioneren. In het begin klonk ik als een Australier, maar toen ik hulp kreeg van een dialectcoachnging het beter. Ook heb ik veel met Zuid-Afrikanen gesproken. Ik heb gevraagd hoe ze elkaar beledigen, hoe ze om een sigaret vragen, een biertje bestellen, over Amerika praten... Een lang proces, maar het is gelukt."
Er zitten een paar stevige actiescènes in Blood Diamond. Ben je tijdens één van die scènes gewond geraakt?
"Er zitten een paar hevtige vuurgevechten en achtervolgingen met auto's in de film, ja. Dat was echt een week lang hard werken. Maar alle actiescènes zijn door regisseur Edward Zwick en zijn crew prima voorbereid en gechoreografeerd. Dus gewond? Nee, dat viel reuze mee. Eén keer heb ik mij knie behoorlijk geblesseerd, Jennifer Connelly heeft een nekblessure opgelopen en Djimon Hounsou heeft een paar rake klappen gekregen. Maar verder niks ernstigs."
Vertel eens hoe het was om met Djimon te werken...
"Fantastisch! Djimon is een geweldige vent, puur, echt een natuurkracht.Naast een goed acteur is hij ook een mooi mens. Zelf heeft hij geen kinderen, maar als je zag hoe hij in Afrika met al die nieuwsgierige kleintjes omging die op de det kwamen kijken... Erg ontroerend ."
Blood Diamond is in Zuid-Afrika en Mozambique opgenomen. Hoe heb je Afrika ervaren?
"Als een continent met een overweldigende schoonheid. Om het weekend hadden we een paar dagen vrij om de prachtige omgeving te bekijken. We hebben safari's gedaan en we hebben de indrukwekkendste dieren gezien. Maar wat het meeste indruk op me heeft gemaakt, is de houding van de mensen. Ondanks aale oorlogen en, armoede en ziektes is men daar zo vrolijk en vol levenslust. We zijn door Mozambique gereden waar de mensen op straat dansten, blij dat ze dit leven kunnen leven. Ze hebben een positieve kijk op de dingen. Daar kunnen wij hier in Amerika van leren. Als je in Afrika geweest bent, ben je niet meer geinteresseerd in de luxeproblemen van de buurman om de hoek. Prijs jezelf gelukkig met wat je hebt."
Is je beeld van de wereld veranderd na het maken van de film?
"Nee, mijn bezoeken aan Afrika hebben bevestigd wat ik al wist. Dat grote industrieen en bedrijven die handelen in olie en geld het voor het zeggen hebben in de wereld. En dat ze vaak geen verantwoordelijkheid nemen voor hun omgeving en de mensen erin. Ze maken misbruik van de ellende van anderen."
Wist je van het bestaan van conflictdiamanten?
"Net als iedereen had ik er wel eens geruchten over gehoord. Pas toen ik in Afrika aankwam, mensen erover sprak en erover begon te lezen, realiseerde ik me wat een afschuwelijk en immens probleem conflictdiamenten zijn."
Wilde je daarom zo graag deze film doen? Om een verschil te maken?
"Zeker. Geweldig als je een film kan maken die spannend is en ook een politieke boodschap heeft. En als één film een positief effect op de diamanthandelkan hebben, is het deze wel. Blood Diamond duwt de diamantproblematiek niet door je strot, de ontroerende personages zetten je aan het denken. Juist déze combinatie zoek ik vaak in een script, maar helaas worden die niet vaak geschreven."
Je mag één dag de paus of de president van Amerika zijn. Wie kies je en wat zou je doen?
"De president van Amerika. Ik zou meteen een betere milieupolitiek invoeren dan diegene die we nu hebben. We lopen hier zo achte. Wij Amerikanen vormen slechts 5% van de wereldbevolking en toch zijn we voor het grootste deel verantwoordelijk voor de 'globale warming'. Ik zou het land stimuleren te investeren in groenprojecten en de natuur. geef me één dag in het Witte Huis en ik duw die ideeen, regels en wetten er doorheen."
Je zet jezelf ook in voor goed doelen. Hoe bepaal je welke organisatie je wilt helpen en hoe?
"Ik Steun wat me aanspreekt. Ik doe veel voor milieudefensie en geef geld aan S.O.S. kinderdorpen. In Mozambique werd ik erg geraakt door een klein meisje. Ze was figurante in de film en had beide ouders verloren aan aids. Ze woonde in een weeshuis dat ik heb bezocht. Toen ik zag hoe gelukkig de kinderen daar waren, realiseerde ik me hoe belangrijk het is dat mensen geld aan deze doelen geven. Dat doe ik dus ook."
Na een tieneridool in Titanic heb je je in snel tempo ontwikkeld tot een serieus acteur. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
"Het is niet iets dat ik bewust heb gepland. Toen ik in 1993 This Boy's Life deed, maakte mijn tegenspeler Robert DeNiro me pas echt enthousiast voor het acteren. De passie die die man in zijn spel legde, dat wilde ik ook! Dan word je ouder en wijzer en krijg je meer ervaring. Zowel in het acteren als het kiezen van projecten. Waarschijnlijk heb ik zo met Gangs Of New York, Catch Me If You Can, The Aviator en The Departed vier keer raak geschoten. Maar mijn passie voor het filmmaken is altijd hetzelfde gebleven."
Ooit spijt gehad vanTitanic?
"Nooit!. Niet alleen was het een geweldige film, Titanic heeft me als acteur de mogelikheden geboden om veel verschillende dingen te doen. Zoals films maken die de wereld hopelijk een beetje beter en mooier maken "
Acteur Jim Carrey gaat de oude en verbitterende vrek Ebenezer Scrooge spelen in een remake van het beroemde kerstverhaal uit 1843 van Charles Dickens, 'A christmas carol'. Dat meldt een woordvoerder van Walt Disney Co.. De film wordt geregisseerd door Oscarwinnaar Robert Zemeckis, die ook het script schreef.
Drie spoken Zemeckis, die in 1994 een Oscar won voor 'Forrest Gump', bewerkte het script speciaal voor Carrey, die Scrooge in verschillende fases van zijn leven zal spelen. De 45-jarige acteur kruipt tevens in de huid van de drie spoken uit het verhaal. In 'A christmas carol' worden beelden van echte acteurs vermengt met die van 3D-animatiefiguren.
Van Zemeckis, die ook films maakte als 'Back to the future', 'Who framed Roger Rabbit' en 'The polar express', komt later dit jaar ook nog de klassieker 'Beowulf' uit, met onder anderen Angelina Jolie en Anthony Hopkins.
The Grinch Het is niet voor het eerste dat Carrey te zien zal zijn in de verfilming van een kerstverhaal. Zeven jaar geleden speelde hij de hoofdrol in 'How the Grinch stole christmas', van Ron Howard, dat is gebaseerd op het populaire verhaal van Dr. Seuss.
Het verhaal van Dickens, waarin Scrooge op de nacht voor kerst in zijn dromen tot inkeer komt, is al vaker bewerkt tot een film. Zo kwam in 1938 'A christman carol' uit met Reginald Owen als Scrooge. In 1951 speelde Alastair Sim de titelrol in de film 'Scrooge'. (novum)
Met een naam als Johnny Blaze hoef je normaliter niet te veel diepgang verwachten, maar toch vertikte Nicolas Cage het om zijn personage als een eendimensionaal karikatuur neer te zetten:"Ik speel Johnny als een gewone man, iemand die een weliswaar ongewone deal maakte met de Duivel, maar besluit om de confrontatie zo lang mogelijk uit de weg te gaan. Hij zal alles doen om zo'n normaal mogelijk leven te leiden. Zijn stuntrijden was overigens de enige manier voor hem om verbonden te zijn met zijn overleden vader, omdat die 'm de knepen van het vak bijbracht."
Nicolas Cage (7 januari 1964) is een Amerikaans acteur.
Hij werd geboren als Nicholas Kim Coppola in Long Beach, Californië, als zoon van professor literatuur August Coppola en choreografe Joy Vogelsang. Zijn grootvader is de componist Carmine Coppola. Zijn vader is de broer van regisseur Francis Ford Coppola en actrice Talia Shire.
Hij veranderde vroeg in zijn carrière zijn naam, om niet te profiteren van het succes van zijn oom en te worden beschuldigd van nepotisme. Hij koos voor de naam 'Cage' naar muzikant John Cage en stripboekheld Luke Cage.
In 1982 had hij een klein rolletje in Fast Times at Ridgemont High, gevolgd door Francis Ford Coppola's Rumble Fish in 1983. In 1983 brak hij door met een hoofdrol in de film Valley Girl. Vele films volgde. Voor zijn rol in Birdy, uit 1984, liet hij zonder verdoving een tand uittrekken om zich in te leven in zijn rol.
In 1987 speelde hij de hoofdrol in twee van de succesvolste films van dat jaar, waarmee hij zijn status als belangrijk acteur bewees. In Raising Arizona van de Coen Brothers speelde hij een dommige boef met een gouden hartje die samen met agente Holly Hunter een gezinnetje wil stichten. In Moonstruck speelde hij de man waarop Cher verliefd wordt. De laatste film bezorgde hem vele vrouwelijke bewonderaars en een Golden Globe-nominatie.
In 1990 speelde hij in Wild at Heart van David Lynch een gewelddadige Elvis-fan. Een andere belangrijke rol was Leaving Las Vegas uit 1995, waarin hij een suïcidale alcoholist speelt, die in Las Vegas verliefd wordt op een hoertje (gespeeld door Elisabeth Shue). Voor zijn rol in Leaving Las Vegas kreeg Nicolas Cage de Oscar voor Beste Acteur.
Na in 1995 zichzelf te hebben bewezen als serieus acteur, volgde een reeks big-budget actiefilms, als The Rock, Con Air en Face/Off. In 1998 speelde hij een engel die verliefd wordt op Meg Ryan in City of Angels en in 2000 keerde hij weer terug naar de actiefilm met Gone in 60 Seconds.
In de 21ste eeuw begon hij ook een nieuwe carrière, als filmproducent. Hij produceerde onder andere The Life of David Gale, met Kate Winslet en Kevin Spacey. In 2002 speelde hij in Adaptation van Spike Jonze een zware dubbelrol, waarin hij zowel de scriptschrijver Charlie Kaufman als zijn (fictieve) broer Donald speelde. Voor deze rol kreeg hij zijn tweede Oscarnominatie.
Op 26 december 1990 kreeg hij een zoon, Weston Coppola-Cage met model Kristina Fulton. Op 8 april 1995 trouwde hij met actrice Patricia Arquette, waarvan hij in 2001 scheidde. Datzelfde jaar, op 10 augustus 2001, trouwde hij met Lisa Marie Presley. Dat huwelijk hield nog geen vier maanden stand. In juli 2004 trouwde hij voor de derde keer met de serveerster Alice Kim. Met haar kreeg hij in 2005 een zoon Kal-El Coppola Cage, vernoemd naar zijn oom. Bij de naam van zijn zoon zie je ook zijn voorliefde voor stripboeken terug. Immers Kal-El is de echte naam van superman.
Filmografie
Filmografie als acteur
Jaar
Titel
Rol
Opmerkingen
1981
Best of Times
-
televisiefilm
1982
Fast Times at Ridgemont High
Brad's Bud
1983
Valley Girl
Randy
1983
Rumble Fish
Smokey
1984
Racing with the Moon
Nicky/Bud
1984
The Cotton Club
Vincent Dwyer
1984
Birdy
Sergeant Al Columbato
1986
The Boy in Blue
Ned Hanlan
1986
Peggy Sue Got Married
Charlie Bodell
1987
Raising Arizona
H.I. McDunnough
1987
Moonstruck
Ronny Cammareri
1989
Vampire's Kiss
Peter Loew
1990
Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken Hearted
geregisseerd door Roland Joffé met Elisha Cuthbert, Daniel Gillies en Pruitt Taylor Vince
Jennifer (Elisha Cuthbert) is een model dat, samen met een chauffeur, gekidnapt wordt door een seriemoordenaar en vastgehouden in een klein kamertje. Terwijl de psychopaat hen systematisch terroriseert, putten de slachtoffers kracht uit elkaar en worden ze verliefd.
Dit najaar starten de opnames van 'Hotel op stelten', de allereerste echte film van Samson en Gert.
De
vakantieplannen van Samson en Gert vallen in het water. Het oude hotel
van de opa van Marlèneke dreigt afgebroken te worden als het niet
dringend vernieuwd wordt.
Schurken Samson en
Gert starten met de renovatie, maar wat ze echter niet weten, is dat
twee boeven ooit hun buit hebben verstopt in het gebouw. Wanneer de
twee schurken de gevangenis verlaten, willen ze maar één ding: hun
schat ophalen.
'Hotel op stelten' is vanaf maart 2008 te zien in
de Vlaamse bioscopen en wordt verdeeld door Kinepolis Film
Distribution. (belga/hln)
Land: Verenigde Staten (2007) | Kinderen toegelaten Première: 25 Juli 2007
Regie:
Michael Bay
Met:
Tyrese Gibson, Charlie Bodin, Josh Duhamel, Bernie Mac
Genre:
Actie, Science-Fiction, Avontuur
Web:
Officiële website
Live action/CGI-speelfilm over de robots, bekend van het speelgoed, de strip en de televisieserie. Buitenaardse robots, de Autobots en de Decepticons, komen op de Aarde terecht en strijden om de ultieme energiebron: Energon.
Tennessee, 1818. Landeigenaar John Bell wekt de toorn op van een buurvrouw over een slecht verlopen eigendomstransactie. De bewoners van het plattelandsdorpje fluisteren dat de vrouw een verbond heeft met de Duivel. Ze zweert zich te zullen wreken op Bell en zijn familie, vooral op diens oudste dochter Betsy. De jonge vrouw krijgt visioenen van huilende wolven en een spookachtig meisje. Dan, op een avond, wordt ze aangevallen door een onbekende aanrander. Betsy's aanbidder, de plaatselijke leraar Richard Powel, probeert de gebeurtenissen rationeel te verklaren, maar de aanvallen blijven iedere nacht aanhouden en niemand schijnt bij machte te zijn om ze te stoppen.
BESPREKING: -------------------- Je houdt ervan of totaal niet.Een zoveelste spook-en geesten verhaal.Toch is An American Haunting goed genoeg om minuut na minuut te boeien. Je vraagt je af waar het verhaal naartoe gaat, hoe de personages zich uit de netelige situatie gaan redden. Solomon neemt je als kijker netjes bij de hand. In het begin van de film toont hij de deur; in het midden mag je om de hoek loeren; en op het einde krijg je volledig zicht op wat er zich in de kamer afspeelt. Vele onthullingen brengt hij overdreven geforceerd in beeld. Op zich is dat niet zo erg, maar veel vreemder is het gevoel dat op het einde blijft hangen. Er zijn gewoon nog zaken die niet lijken te kloppen. Wie aan het einde van de film in de achteruitkijkspiegel loert, ziet een groot vraagteken. Dat is niet fascinerend, dat is frustrerend. An American Haunting is een film met enkele sterke, maar jammer genoeg ook enkele zwakke kanten. Ondanks de aanwezigheid van kleppers zoals Donald Sutherland en Sissy Spacek.Het doet erg B-monsterfilmachtig aan.
'Ratatouille'
is binnengekomen op de eerste plaats in de Amerikaanse box office, de
lijst films met de hoogste omzet. De animatiefilm over het kokende
ratje Remy bracht in het openingsweekeinde bijna 35 miljoen euro op.
De
Disney-film versloeg daarmee 'Live Free or Die Hard', dat op de tweede
plek in de box office belandde. Het vierde deel in de reeks 'Die
hard'-films, waarin Bruce Willis opnieuw te zien is als politieagent
John McClane, debuteerde met een omzet van bijna 25 miljoen euro.
Andere
nieuwkomers waren de documentaire 'Sicko' van Michael Moore op de
negende plek (3,3 miljoen euro omzet) en 'Evening', met Meryl Streep,
op de tiende plaats (2,6 miljoen euro). (novum/hln)