Shaun Mark Bean (Sheffield, 17 april 1959) is een Britse acteur.
Geboren in een familie die uit Schotland afkomstig is, werkte hij voor zijn vader's bedrijf als lasser voordat hij aan een carrière als acteur begon. Hij maakte zijn acteerdebuut in 1983 in het Watermill Theatre als Tybalt in Romeo en Julia. Hij speelde in veel bekende films en tv-series zoals Patriot Games (1992), Scarlett (1994) en de James Bond-film GoldenEye (1995), maar is waarschijnlijk het bekendst door zijn rol van Boromir in de The Lord of the Rings (2001-2003).
Sean Bean is drie keer getrouwd en gescheiden, en heeft drie dochters, Lorna, Molly and Evi.
Filmografie (selectie)
The Hitcher (2007)
Silent Hill (2006)
Sharpe's Challenge (2006)
Flightplan (2005)
North Country (2005)
The Dark (2005)
The Island (2005)
National Treasure (2004)
Troy (2004)
The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) (staat niet op de titelrol) (uitgebreide versie)
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
Land: Verenigde Staten, Frankrijk, Engeland (2006) | Kinderen toegelaten Première: 19 September 2007 | Duur: 100 minuten Regie:Doug Lefler Met:Colin Firth, Ben Kingsley Genre: Actie, Avontuur Web:Officiële website
476 n.c.. Het eens zo machtige Romeinse Rijk davert op zijn grondvesten. Romulus Augustulus, de keizerlijke troonopvolger, wordt door de Goten gevangengenomen en opgesloten in een afgelegen vesting.
Een aantal getrouwen onder leiding van Aurelius - bevelhebber van een uitgedund legioen - en van de geleerde Ambrosinus, slagen erin hem te bevrijden. Achternagezeten door de Gothische leider Odoaker vluchten ze naar het Noorden in de hoop in Brittanië nog een legioen te vinden dat hen kan helpen.
In hun zoektocht worden ze geholpen door een mysterieus zwaard en door een mysterieuze Oosterse krijger.
Moet Matt Damon nog aan iemand voorgesteld worden? Nu de The Bourne Ultimatum-ster is uitgeroepen tot de meest winstgevende acteur van het moment, kan niemand nog om hem heen. Toch probeert de gewone jongen uit Boston het hoofd koel te houden. "Geld interesseert me niet!", vertelt hij.
Deauville In het derde Jason Bourne-avontuur speelt Matt Damon andermaal de superatletische spion met geheugenverlies, in het echte leven voelt hij zich echter iets belabberder: "Ik heb last van een geknelde zenuw in mijn nek." Dat verklaart waarom hij af en toe vreemde armbewegingen maakt wanneer we met het praten in het Hotel Royal te Deauville. Op fysiek gebied gaat het misschien minder goed, maar mentaal moet de Amerikaanse acteur toch sterk staan sinds hij de status van 'meest winstgevende acteur verwierf'? "Ik was eerlijk gezegd enorm verrast toen ik dat hoorde! Ik zweer je dat ik nog nooit een film voor het geld heb gedaan. Kijk maar naar al mijn projecten tussen de Bourne- en Ocean's-films. Syriana sneed moeilijke politieke onderwerpen aan. The Good Shepherd is een trage thriller over tragische tijden. En The Departed werd geregisseerd door Martin Scorsese, een gelauwerd filmmaker wiens projecten nooit echt veel geld opleveren. Ik heb gewoon geluk gehad!
Zorgt deze positie ervoor dat je droomprojecten makkelijker rond krijgt?
Niet onmiddellijk. Er is één project dat ik maar al te graag gefinancierd zou krijgen. Daarin zou ik meespelen en mijn maat Ben Affleck regisseren.
Schreven jullie samen het script?
Nee. Het gerucht dat we terug samen aan het schrijven zijn, klopt helaas niet. Ons laatste origineel idee dateert alweer van 1994 toen we aan Good Will Hunting begonnen. (lacht)
Hoe komt dat het zo lang geleden is dat jullie nog eens samenwerkten?
Chronisch tijdsgebrek, waarschijnlijk. Destijds waren we allebei werkloos en straatarm. Het enige dat we konden doen, was samen in een kamertje zitten en dingen bedenken. Zo is het idee voor onze doorbraakprent ontstaan.
Ben schreef én regisseerde ondertussen Gone, Baby, Gone.
En daar ben ik ontzettend jaloers op. (lacht) De klootzak schreef het scenario samen met een andere jeugdvriend van ons. Hij heeft het me zelfs niets gevraagd. Nogmaals, Ben en ik hebben het beiden ontzettend druk. Als we elkaar al eens tegen het lijf lopen, duurt die ontmoeting ook maar enkele minuten. Deze zomer zijn onze families eindelijk eens samen op vakantie geweest. Je wil echter niet weten hoeveel planning daaraan vooraf is moeten gaan.
Hoe voelde het om opnieuw in de huid van Jason Bourne te kruipen?
Comfortabel. We hebben elke aflevering met dezelfde ploeg gedraaid. Dat zorgt ervoor dat je niet vaak voor verrassingen komt te staan. Het vertrouwen van de cast en crew in regisseur Paul Greengrass is ontzettend groot. Hij is simpelweg een fantastische cineast die het onderste uit de kan haalt. Hoewel we geen script hadden toen we aan het derde Bourne-avontuur begonnen, heeft hij ervoor gezorgd dat alles op zijn pootjes terechtkwam.
Een productie beginnen zonder scenario: vraag je dan niet voor problemen?
Het was de schuld van de studio! Zij wilden dat de prent in de late zomer van 2007 in de zalen verscheen en schreven dan ook een cheque van honderd miljoen dollar uit. Paul heeft het daarom ook steeds over 'de duurste studentenfilm aller tijden'. De studio vond het zelfs niet erg dat we ons budget overschreden.
Hoe pak je zo'n onvoorbereide productie dan aan?
We gingen dicht bij elkaar zitten en begonnen te brainstormen. (lacht) Paul heeft toen enkele ontzettend intelligente beslissingen genomen aangaande de actiescènes. Hij is er zich van bewust dat het succes van de Bourne-reeks schuilt in de clash tussen de studio- en de 'independent'-mentaliteit, tussen geldschieters Universal en undergroundregisseurs als Doug Liman en Greengrass zelf. Hij maakte zich zorgen dat The Bourne Ultimatum de typische kenmerken van een 'franchise'-film zou krijgen. Daarom koos hij ervoor om alle belangrijke scènes op te nemen op locaties die je niet kan controleren. Er bestaat geen manier om plaatsen als Waterloo Station of de straten van Tanger af te bakenen voor een grote filmploeg. We waren dus wel verplicht om te handelen als een 'independent'-crew.
Je moest zaken dus ter plekke verzinnen.
Dat klopt. De scène waarin Bourne een behulpzame journalist ontmoet in een druk treinstation en instructies geeft via zijn GSM, doet denken aan de manier waarop Paul mij regisseerde. "Ga naar links, nu naar rechts. Buk je, kijk verschrikt opzij.", klonk het door een oorapparaatje. Het was razend spannend om op die manier te moeten werken.
Had je dan nooit schrik dat je jezelf verschrikkelijk belachelijk aan het maken was?
Helemaal niet. Je moet weten dat de Bourne-shoots altijd zo verlopen zijn. Ik ben dan ook redelijk stressbestendig geworden. Toch moet ik toegeven dat het soms voelde alsof ik vastgebonden was aan een treinspoor en ontzettend weinig tijd had om het touw door te snijden voordat er een locomotief passeerde. (lacht) Een voorbeeldje: de 'final cut' van de film was pas drie dagen voor de première klaar!
Geen tijd voor testscreenings dus?
Nee, man. Dat vond ik verschrikkelijk. Voor komedies en actiesfilms is dat procédé echt onontbeerlijk. Dan kan je het ritme van de sequenties helemaal tunen. Ditmaal moesten we verdergaan op Pauls beslissingen. Ben ik even blij dat deze de juiste bleken te zijn!
Je maakte onlangs bekend dat je ook in Greengrass' nieuwe film 'Imperial Life in the Emerald Forest' gaat meespelen.
Toen we aan The Bourne Ultimatum begonnen, had Paul net de rechten op het gelijknamige boek op de kop getikt. Het gaat over Amerika's catastrofale pogingen om orde op zaken te stellen in Irak. Controversiële stuff, dus. Ik was natuurlijk onmiddellijk geïnteresseerd. Enige probleem: de grote Hollywoodstaking die er zit aan te komen. Volgend jaar gaan de studio's waarschijnlijk voor geruime tijd platliggen en iedereens agenda's zitten dan ook volledig vol. Zo ga ik eerst nog een film met Steven Soderbergh draaien en pas dan heb ik tijd voor Paul. Maar het zal wel lukken!
Stanley Kubrick was nog maar een ontluikend talent toen hij in 1960 het epische sandalenepos Spartacus inblikte, over de beroemde gladiatoren- en slavenopstand in het Rome van de eerste eeuw voor Christus. Spartacus is niet in de eerste plaats een Kubrick-film, maar wel een Kirk Douglas-film. Die had de hoofdrol in Ben Hur aan Charlton Heston moeten laten en stortte zich dan maar op de productie van een eigen Romeins epos, waarin hij zelf zou kunnen schitteren.De film won 4 oscars.
HET VERHAAL: -------------------- De Thracische slaaf Spartacus (Kirk Douglas) wordt in een Libische zoutmijn aangekocht door Batiatus (Peter Ustinov), als aanwinst voor zijn gladiatorenschool. Wanneer de rijke generaal Crassus (Laurence Olivier) er met zijn schoonbroer op bezoek komt, biedt die Batiatus een onredelijk hoog bedrag aan om voor het vermaak van zijn gezelschap een paar slaven op leven en dood te laten vechten. Wanneer Spartacus' tegenstander afziet van het recht om hem te doden, en zich tegen de opdrachtgevers keert, ontaardt dit in een opstand onder de gladiatoren, die zich als een olievlek over Zuid-Italië uitbreidt. De charismatische Spartacus wordt hun leider, en waar zijn bonte leger passeert, beveelt hij de slaven te bevrijden en de bezittingen van de Romeinen te confisqueren, om hiermee van Egyptische piraten schepen te huren om zijn mensen uit het Romeinse Rijk te laten vertrekken. De Senaat, waar een machtsspel aan de gang is tussen senaatsvoorzitter Gracchus (Charles Laughton) en Crassus, die dictator wil worden, onderschat het probleem, en de schamele hoeveelheid troepen die ze sturen om orde op zaken te stellen, wordt door Spartacus' ongeregelde leger zonder veel moeite bij elkaar geveegd. Voor Crassus, die van de opstand handig gebruik maakt om zich op te werpen als de sterke man, de redder van Rome, wordt de jacht op Spartacus een erezaak. Gladiatoren vrezen echter de dood niet, en de enige zwakke plek van Spartacus is Varinia (Jean Simmons), een slavenmeisje waar hij verliefd op geworden is.
Regie: Stanley Kubrick Met: Kirk Douglas, Laurence Oliver, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gain, Tony Curtis
Jaar:
1960
Speelduur:
189 min.
EXTRA: -----------
Op het einde van de film komt een scène voor waarin alle gevangen genomen slaven opstaan en roepen "Ik ben Spartacus" om hun leider te beschermen. Tenslotte worden ze allen gekruisigd. Verwijzend naar deze scène zullen Britse soldaten die anno 2007 naar Irak vertrekken een T-shirt dragen met opschrift "I'm Harry". Met de shirts willen de onversaagde militairen de prins steunen.
Issur Danielovitch Demsky is een Amerikaans acteur, die bekend is geworden onder zijn artiestennaam Kirk Douglas.
GEBOREN: ----------------- 9 DECEMBER 1916
Douglas werd in New York geboren als zoon van Russisch-Joodse ouders. Alhoewel hij opgroeide in een arme buurt, slaagde hij er in een goede opleiding te voltooien en was hij actief in sport. Na studie aan St. Lawrence University kreeg hij een beurs voor de American Academy of Dramatic Arts. Net voordat hij dienstnam in de Amerikaanse marine in 1941, speelde hij in een aantal kleine Broadway producties. Na de oorlog werd hij op voorspraak van studiegenote Lauren Bacall gecast als hoofdrolspeler in The Strange Love of Martha Ivers. Sindsdien heeft hij in totaal aan meer dan 85 producties deelgenomen, waaronder kaskrakers als Gunfight at the O.K. Corral en Spartacus. Douglas is tot op hoge leeftijd actief gebleven als acteur.
Douglas was tot 1954 getrouwd met Diana Dill. Met haar kreeg hij twee zonen: acteur Michael Douglas en producent Eric Douglas. Na zijn scheiding is hij hertrouwd met Anne Buydens. Samen met haar kreeg hij nog twee zonen: producent Joel Douglas en acteur Peter Douglas. Eric Douglas overleed op 6 juli 2004 aan een overdosis drugs
In 1996 kreeg Douglas een beroerte. Als gevolg hiervan heeft hij sindsdien problemen met praten.
FILMOGRAFIE: --------------------
1946
The Strange Love of Martha Ivers
Walter O'Neil
1947
Out of the Past
Whit Sterling
1947
Mourning Becomes Electra
Peter Niles
1948
I Walk Alone
Noll 'Dink' Turner
1948
The Walls of Jericho
Tucker Wedge
1949
My Dear Secretary
Owen Waterbury
1949
A Letter to Three Wives
George Phipps
1949
Champion
Michael 'Midge' Kelly
1950
Young Man with a Horn
Rick Martin
1950
The Glass Menagerie
Jim O'Connor
1951
Along the Great Divide
Marshal Len Merrick
1951
Ace in the Hole
Charles 'Chuck' Tatum
1951
Detective Story
Det. James 'Jim' McLeod
1952
The Big Trees
Jim Fallon
1952
The Big Sky
Jim Deakins
1952
The Bad and the Beautiful
Jonathan Shields
1953
The Story of Three Loves
Pierre Narval (segment "Equilibrium")
1953
The Juggler
Hans Muller
1953
Un acte d'amour
Robert Teller
1954
20000 Leagues Under the Sea
Ned Land
1955
The Racers
Gino Borgesa
1955
Ulisse
Ulysses
1955
Man Without a Star
Dempsey Rae
1955
The Indian Fighter
Johnny Hawks
1956
Lust for Life
Vincent Van Gogh
1957
Top Secret Affair
Maj. Gen. Melville Goodwin
1957
Gunfight at the O.K. Corral
Dr. John 'Doc' Holliday
1957
Paths of Glory
Col. Dax
1958
The Vikings
Einar
1959
Last Train from Gun Hill
Marshal Matt Morgan
1959
The Devil's Disciple
Richard 'Dick' Dudgeon
1960
Strangers When We Meet
Larry Coe
1960
Spartacus (film)
Spartacus
1961
Town Without Pity
Maj. Steve Garrett
1961
The Last Sunset
Brendan O'Malley
1962
Lonely Are the Brave
John W. "Jack" Burns
1962
Two Weeks in Another Town
Jack Andrus
1963
The Hook
Sgt. P.J. Briscoe
1963
The List of Adrian Messenger
George Brougham/Vicar Atlee/Mr. Pythian/Arthur Henderson
Harrison Ford (65) zal opnieuw de hoofdrol vertolken, de regie is weer in handen van Steven Spielberg.
De
titel van de nieuwste Indiana Jones-film luidt 'Indiana Jones and the
Kingdom of the Crystal Skull'. Het gaat om het vierde deel van de
avonturenreeks. Acteur Shia LeBeouf, op dit moment te zien in
'Transformers' en 'Disturbia', maakte de titel gsiteren bekend tijdens
de MTV Video Music Awards.
Derde deel uit 1989 De
derde Indiana Jones-film, 'Indiana Jones and the Last Crusade', stamt
alweer uit 1989. Er is sindsdien veel gespeculeerd over een vierde
deel. Het was al enige tijd bekend dat dit er zou komen, maar het bleef
gissen naar de titel.
Weer met Harrison Ford Harrison
Ford, 65 inmiddels, zal opnieuw de hoofdrol vertolken. Hij wordt
bijgestaan door onder anderen John Hurt en oscarwinnares Cate
Blanchett. De regie ligt voor de vierde keer in handen van Steven
Spielberg. De release staat gepland op 22 mei 2008. (novum/hln)
De Harry Potter-filmserie is, met nog twee delen op komst, al de reeks met de hoogste opbrengst in de filmgeschiedenis. Dat meldt het filmvakblad The Hollywood Reporter. Met een huidige opbrengst van meer dan 3,24 miljard euro passeert de filmreeks de 3,22 miljard die de 21 James Bond-films in het laatje brachten. Met een totale opbrengst van bijna 3,1 miljard euro nemen de zes Star Wars-films de derde plaats in.
Jongste film Het succes van 'Harry Potter and the order of the Phoenix', het meest recente deel in de serie verfilmingen van de boeken van J.K. Rowling, is voor een groot deel verantwoordelijk voor dit resultaat. Deze film bracht bijna 670 miljoen euro op, alleen minder dan het eerste deel uit de reeks, 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'. De zesde Harry Potter-film komt naar verwachting eind 2008 uit. (novum/hln)
Antonio Banderas, echte naam José Antonio Dominguez Banderas (Málaga, 10 augustus 1960) is een Spaans acteur.
Als jongen ging hij zonder geld naar Madrid om carrière in de Spaanse filmindustrie te maken. Hij bereikte voor het eerst brede belangstelling met een reeks films onder leiding van regisseur Pedro Almodóvar tussen 1982 en 1990. Banderas is een van de sterren van de drie films van de Spy Kids (2001-2003). Hij scheidde van zijn Spaanse vrouw Ana Leza, en huwde in 1996 de Amerikaanse actrice Melanie Griffith, die hij tijdens het opnemen van Two Much had ontmoet. Zij hebben een dochter, Stella del Carmen Banderas Griffith (ook bekend als Stella Banderas), die verscheen in de film Crazy in Alabama, waarin Griffith speelde en die Banderas regisseerde. De familie Banderas-Griffith vestigde zich in Hollywood, waar Antonio gewoonlijk latino's speelt. Hij is waarschijnlijk de beroemdste Spaanse acteur. Hij investeerde zijn filminkomen in ondernemingen die Andalusische producten op de markt brengt. Hij heeft sympathieën voor de Spaanse Socialistische Partij getoond.
Wanneer hij Spaans spreekt, heeft hij een Andalusisch accent, maar hij vervangt het gewoonlijk door standaard Castiliaans wanneer hij acteert.
Geselecteerde filmografie
Memoirs of Hadrian (2006)
Shrek 3 (2007) (stem)
Bordertown (2006)
The Legend of Zorro (2005)
Shrek 2 (2004) (stem)
Imagining Argentina (2003)
Once Upon a Time in Mexico (2003)
Spy Kids 3-D: Game Over (2003)
Frida (2002)
Spy Kids 2: Island Of Lost Dreams (2002)
Femme Fatale (2002)
Spy Kids (2001)
The 13th Warrior (1999)
The Mask of Zorro (1998)
Evita (1996)
Four Rooms (1995)
Assassins (1995)
Desperado (1995)
Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994)
HET VERHAAL: ------------------------- Misschien even opfrissen: na de verschroeiende autoachtervolging door de straten van Moskou en de dood van huurmoordenaar Kirill ging de gewonde Bourne nog even op bezoek bij de dochter van Neski, een Russische zakenman die het eerste slachtoffer van Bourne was. Maar de politie komt hem al snel op het spoor en Bourne slaat weer op de vlucht. Aan het begin van Ultimatum breekt hij in in een apotheek om zijn wonden te verzorgen, en ontsnapt op het allerlaatste nippertje naar Parijs.
Eigenlijk heeft hij niet meer de energie om door te gaan, maar hij lijkt zijn lot niet te kunnen ontlopen. Bourne leest namelijk een artikel van de Britse Guardian-journalist Simon Ross (Paddy Considine), die het deksel probeert te lichten van het inmiddels beruchte Treadstone-project van de CIA, waar ook Bourne deel van uitmaakte. Bourne vertrekt onmiddellijk naar Londen omdat hij vermoedt dat Ross zijn informatie krijgt van de CIA-informant. Uiteraard probeert hij Ross te overtuigen zijn bronnen vrij te geven, maar nog voordat Ross de kans krijgt om te praten, wordt hij op klaarlichte dag overhoop geschoten in Waterloo Station. Gelukkig kan Bourne nog een aantal notities van Ross bemachtigen, die hopelijk de juiste informatie bevatten om wat meer inzicht te krijgen in het hele Treadstone-gebeuren. En misschien kan Bourne dan ook eindelijk zijn ware identiteit ontdekken. Maar helaas is dat niet zo makkelijk als het lijkt, want nu Bourne weer is opgedoken, wil de CIA hem meteen inrekenen. Pamela Landey (Joan Allen) probeert Bourne nog steeds op een vreedzame manier te klissen, maar wordt flink opgestookt door haar nieuwe baas Noah Vosen (David Strathairn) die Bourne het liefst wil laten verdwijnen om zo weinig mogelijk aandacht te trekken naar de meer onfrisse activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst.
BESPREKING: ---------------------- Superspion Jason Bourne behoeft geen introductie meer. Net als die andere bekende superagent (al dan niet toevallig met dezelfde initialen) heeft Bourne de afgelopen vijf jaar een plaatsje verdiend in het pantheon van de betere actiefilm. Volledig terecht overigens, want zowel The Bourne Identity als The Bourne Supremacy brachten wat in moderne actiefilm steeds vaker ontbreekt: een vlijmscherp verhaal. Grote troef van de reeks is uiteraard Matt Damon, die zich de rol van Bourne volledig eigen heeft gemaakt. En ook dit keer heeft hij het weer loodzwaar. Damon liet zelfs weten dat dit voor hem voorlopig de laatste Bourne-film is geweest, en dat is niet helemaal onbegrijpelijk. Naast het veeleisende acteerwerk is vooral lichamelijk uiteraard een uitputtende rol. Want net als in de vorige delen zijn de vechtpartijen en de auto- en motorstunts weer niet van lucht. Gelukkig kan Damon rekenen op heel wat sublieme bijrollen, zodat de balans tussen actie en drama (net) niet helemaal omkiepert. Vooral Joan Allen en David Strathairn kwijten zicht uitstekend van hun rollen, dapper bijgestaan door Julia Stiles, Edgar Ramirez, Paddy Considine en Scott Glenn. Minpuntje is deze keer wel Dat regisseur Greengass teveel actie in zijn film steekt en iets te weinig verhaal..Gelukkig wint Ultimatum naar het einde toe weer wat aan narratieve vaart, en de uiteindelijke ontknoping zal maar weinigen teleurstellen. De deur voor een sequel wordt weliswaar niet helemaal gesloten, maar ook als dit het laatste avontuur van Bourne blijkt te zijn, blijven we in elk geval niet op onze honger zitten. Alle eindjes worden in de finale keurig aan elkaar geknoopt. Bourne blijft de ultieme antiheld die ook ondanks zijn gruweldaden uit het verleden de sympathie van het publiek nooit verliest. Vandaar dat het deugd doet om hem na al zijn omzwervingen eindelijk te horen zeggen: I remember everything. bron:moviegids
Verenigde Staten Thriller / Actie 111 minuten
geregisseerd door Paul Greengrass met Matt Damon, Julia Stiles en David Strathairn