"LILOT SECRET"
is gelegen in zuidwest Frankrijk, regio Aquitaine in departement Lot et Garonne, sinds november 2011 hebben we het sombere Belgie geruild voor deze warme zonnige streek, we wensen jullie veel leesgenot met onze blog, Dirk & Ciska
13-07-2014
Lachende gezichtjes
Ze zijn er weer !!! Het is al een week of twee dat de eerste te zien waren, maar momenteel staan ze er weer overal, de zonnebloemen ! Oh wat vind ik dat toch steeds weer een mooi plaatje, net allemaal lachende gezichtjes, ja mischien een rare vergelijking, maar bij mij komt het zo over, het maakt me blij, al die stralende bloemen... En onze bijen zijn er ook content mee, dat hebben we deze week al terug ondervonden, ze hebben een tijdje gesukkeld, dus zomerhoning zal er niet zijn, de honingzolders waren nog leeg, maar gisteren bij de controle zag het er terug beter uit, ze beginnen terug aan hun inkopen.... de zolder moet terug vol denken ze... Ja, het is net als met de acacia, ze weten ook wat lekker is denk ik. We hadden deze week ook al ondervonden dat ze wat bedrijviger geworden zijn, tis weer van laat me passeren of.... jaja de moestuin is terug van hen... ze komen terug aangevlogen als straaljagers... Dus als het een beetje blijft meezitten, is de volgende slingerbeurt voorzien als de zonnebloemen uitgebloeid zijn. Daarna nog wat najaarshoning en het bijenseizoen zit er dan al terug op, wat eigenlijk best meevalt, als je weet dat het in Belgie nu al bijna over is. Wat hier niet wil zeggen dat de zomer voorbij is hé, amaai, ze geven voor volgende week 32° à 36° uit, het zwembad zal van pas komen. Genieten maar !!!
Na de historie van de verdwenen haan, hebben we nu toch kuikens.... Een van onze 2 nieuwe kippen van het voorjaar die we samen met het haantje gekocht hadden had steeds de neiging te willen broeden, dus hebben we haar een beetje geholpen... Na een eierruil met de buurman, die heeft een haan lopen, hebben we een nestje gemaakt in een afgesloten kippenperk en haar 10 eitjes gegeven. Na enkele weken broeden, kwamen en vorige zondag 8 kuikens te voorschijn, een negende lag met pluimpjes en al naast een ei schaal... die haalde het niet, en nr 10 weten we niets van... Maar, gelukkig hebben we een week nadien nog steeds 8 kuikens, en wat veranderen die snel... elke dag, bij het voederen kunnen we het niet laten daar een tijdje bij het kippenpark te blijven staan en hen gade te slaan... Zes gele, waaronder twee lichtgele en vier oranje gele, en twee donkere, eentje bruin met een beige poepje en de andere een donkerbruin, bijna zwart zelfs. Ze zijn echt schattig !!! 1e foto pas uit het ei 2e foto na een week
We zijn er nog niet helemaal, maar we wilden jullie toch al eens laten zien met wat we momenteel druk bezig zijn... Ja, we avonturieren het zelf, het vraagt veel tijd en voorbereidingen, maar het geeft ons vooral voldoening dat het lukt. 's Avonds zijn we uitgeteld en slapen we als roosjes... om er de volgende dag terug aan te beginnen, maar als het straks weer heet en zwoel zal zijn, zullen we hopelijk kunnen afkoelen en genieten na ons zware werk. Wanneer het juist klaar zal zijn weten we nog niet, want er is nog veel werk voor de boeg om alles er rond terug op te vullen en af te werken. Maar zo ver staan we nu...
Ja morgen de start !!! Tour de France 2014 !!! Nu zijn we al aan het uitkijken naar een goede plaats voor die 2 dagen dat we naar de tour gaan kijken. De 25 juli waarschijnlijk naar de bevoorrading rond Nérac, en de 26 juli naar de tijdrit rond Bergerac. We zijn al bezig met de plannetjes en tijdschema's te bekijken.... Rit 19 Maubourguet - Bergerac 208km Rit 20 Bergerac - Périgueux 54km tijdrit We willen dit jaar zeker de Tour sfeer opsnuiven !!!
Receptje van de maand juni, bruschetta ! Momenteel is het bij ons héél warm en dan hebben we niet echt altijd zin om uitgebreid te koken, en zoeken we naar soms een snelle hap, maar het moet toch altijd wel gezond blijven hé... bruschetta is iets dat je hier op veel plaatsen kan verkrijgen, we zijn al een paar keren naar Nerac geweest naar de markt de zaterdag en dan gebeurt het dat we daar ook ergens snel een bruschetta gaan eten voor we terug huiswaarts gaan.... Eigenlijk kan je de sneden brood met van alles beleggen, maar ik leg je uit zoals wij ze lekker vinden
je neemt dikke sneden van een groot boerenbrood en roostert ze langs 2 kanten, wrijf ze in met een teen knoflook of je legt er fijngesnipperde look op, besmeer met pesto, ga er eens met de pepermolen over, snij dan de tomaatjes dun en leg ze erop, eventueel ook zongedroogde tomaatjes, olijven, schijfjes geitenkaas (kan ook met mozzarella ) doe er wat basilicum fijn gesnippert op en bestrooi met herbes de Provence, hierna leg je ze efkes onder de gril tot de kaas gesmolten is, direct serveren... en met een glaasje rosé laat dit zich bij deze temperaturen wel eten... Smakelijk !!!
We hadden de bedoeling om onze grote acacia in het voortuintje, naast de grote den te snoeien, en beetje bij beetje in te korten, zodanig dat hij geen gevaar zou vormen bij een grote storm, hij stond nogal erg schuin gegroeid en ging met de kruin helemaal over de afsluiting bij het buurland... Dus dachten we deze te snoeien, want stel dat hij zou omwaaien kon hij onze afsluiting volledig vernielen, en dat was nu iets wat we niet nodig vonden. Dus snoeien.... achteraf weten we dat hij waarschijnlijk nog niet zo snel zou omgewaaid zijn, want het was een mastodont om omver te krijgen.... Na wat inkorten zagen we dat het eigenlijk meerdere bomen waren die tot een grote dikke boom vergroeid was, en de binnenkant was helemaal verrot, dus is van snoeien geen sprake meer geweest, en is hij gekortwiekt !
De eerste patatjes zijn eruit ! We konden het niet meer laten om eens stiekem te kijken hoe ver het ermee zat... Twas nog wat te vroeg, ze zijn nog klein, maar zullen zeker smaken. Amandines zijn het, vorig jaar ook deze soort gehad en héél erg van genoten, zo'n lekker vast smaakvol patatje, gewoon wat olijfolie in een wokschotel , de patatjes middendoor snijden en erin laten gaar worden, (zonder water, lekker meer smaak) met wat look en rozemarijn, peper en wat grof zout, lekker hoor !!
14 april is het geboren, (de verjaardag van mijn oudste zoon) onze nieuwste aanwinst, een klein klein katerke... nu al een echte sloeber aan het worden... niet te doen hoe dat in zo'n korte tijd evolueert we zetten hem iedere dag buiten het is schitterend weer zodat hij wat kan gewoon worden aan de omgeving, maar plots waren we hem kwijt...
We zouden geen Belgen zijn moesten we geen lekkere boterhammetjes willen eten hé. En ja ze hebben hier in Frankrijk zéér lekker stokbrood, maar... elke dag stokbrood, je zou denken ik kom dat niet beu, maar toch, kan je verzekeren teveel is teveel. En een lekker broodje, zoals we in Belgie gewoon zijn, dat is er niet, het zijn allemaal van die boerenbroden met harde korsten, veel te lang gebakken, pas op het heeft zijn charmes, maar om kort te vertellen, we missen het lekkere brood van de belgische bakker. Zelf brood bakken deden we al lang, maar onlangs kregen we van vrienden, bakker een echte opleiding !!! Kan je denken dat we daar vré content mee zijn... En het resultaat is schitterend !!! Bedankt Marc & Carine voor de vele goeie tips en alle leuke dingen die we van jullie mogen ontvangen. ( Carine is ook de verzamelaar van al onze mooie beugelflesjes voor de zelfgemaakte drankjes )
Vermits de acacia's nu volop in bloei staan hier was het de moment om eens ons receptje, gekregen van onze buurvrouw Claire, van de bio boerderij eens uit te proberen. We hadden ze vorig jaar bij haar geproefd en lekker bevonden. Heb er vandaag maar eens werk van gemaakt want veel tijd heb je daar niet voor hé, uitgebloeid is fini...
Benodigdheden: -300gr zelfrijzende bloem ik neem de afgeritselde bloempjes van de acacia's dus zonder de takjes (zelfde hoeveelheid als deeg volume ) -2 eitjes -80gr suiker -1 zakje vanillesuiker -40gr boter -snuifje zout -geutje rhum -150ml water -150ml melk
De bloempjes van de takjes ritselen Alle ingrediënten bij elkaar mengen en de bloemen erdoor mengen, efkes laten rusten Bakken in frituurolie zoals ander beignets Ik had suiker voorzien om erop te strooien en het was helemaal niet nodig, zo lekker zoet van de bloemen. Appelbeignets vind ik lekker, maar deze zijn zeker zo lekker !! In Belgie bloeien ze nu ook denk ik, met het mooie voorjaar, wie wil proberen, tis de moment ! Smakelijk !!!
Vandaag een gezellige fietstocht met vrienden langs het kanaal gedaan, de mannen voorop, wij vrouwen keuvelend over koetjes en kalfjes, rondkijkend naar alle natuur en rarigheden... zagen plots zo'n schoon schip liggen met de naam " Zelden Rust" en de naam van de boot geen eer aandoende koppel die lag te dutten..... De naam van het schip was mischien wel waar, maar de combinatie was grappig om zien. We wilden jullie er ook van laten genieten.
Bij een van onze kleine fietstochtjes langs het kanaal rijden we naar Fontet, waar een kleine aanlegplaats is voor bootjes, kleine en grotere, er is ook een mini camping voor mobilhome's en een cafétaria. Tis een gezellig plaatsje er zijn ook tuinbanken waar je je pic-nic kan nuttigen en de kids kunnen op het speelplein. Er zijn zelfs woonboten die er het ganse jaar verblijven... In de zomer is er ook de zwemvijver voor de liefhebbers.
Tijdens ons fietstochtje zagen we dat de vlier volop aan het bloeien is, wij die altijd wel een plastiek zakje in onze fietstas hebben, ja als je soms een halve dag op toer bent, heb je van alles in de fietstas mee.... al was het maar om je picknick resten bij te houden tot de volgende vuilnisbak... Dus snel wat mooie schermen vlier getrokken in volle natuur, deze is niet zo vervuilt als in de stad, op dit moment zijn ze overal te vinden en langs het kanaal staat het vol van vlier en acacia. Nu staat hij te trekken met citroen om straks lekkere vlierbloesemsiroop te maken. Deze kan je gebruiken met water aangelengd, een scheutje in cava of witte wijn of op ijs. Het heeft een héél speciale smaak, ik maak deze al jaren, de kinderen waren er dol op toen ze klein waren en tis nog gezond ook !
Beetje laat, maar niet vergeten, het receptje van de maand april. het is een ideaal receptje voor als je eens niet veel tijd hebt en toch lekker wilt smullen !!!
Camembert in de oven !
Je neemt een camembert uit z'n papiertje en leg hem terug in het houten doosje, het dekseltje van het doosje doe je als extra onderaan, je maakt een kruisinsnijding in de kaas en doe er een scheutje calvados in, bedek het kaasje met enkele opengesneden kleine (aperitief) tomaatjes, zet dit nu 15 min in de oven op 200°, intussen snij je lekker vers stokbrood in stukjes, neem je een glaasje rode wijn, en dan dep je telkens je stukje stokbrood in de kaas....mmmm