"LILOT SECRET"
is gelegen in zuidwest Frankrijk, regio Aquitaine in departement Lot et Garonne, sinds november 2011 hebben we het sombere Belgie geruild voor deze warme zonnige streek, we wensen jullie veel leesgenot met onze blog, Dirk & Ciska
10-11-2014
Muren van hout
Elke winter zien we ze het straatje uitdraaien, vrachtwagens vol ! dag in dag uit ! Ok, er staan hier héél wat bomen, maar ze blijven maar komen.... Soms denken we dat ze plots allemaal zullen verdwenen zijn, maar nee hoor, laatst deden we nog een wandeling met vrienden door het dorp en zagen we ganse muren hout liggen, en nee, niet in stukken gezaagd, maar allemaal bomen , zoals je ze ziet op de grote vrachtwagens, volledige stammen. En we zien zelfs niet dat de bomen in de velden minderen... Wel héél mooi om te zien hoor zo'n muur van boomstammen !
Het is al wat laat om nu nog kuikens te hebben, maar wat doe je als de kip weer broeds is en ne ganse dag op het nest blijft zitten hé... Dus laten we ze maar haar gangetje gaan... 12 eieren en 3 weken later, 11 kuikens.... mooi gedaan ! Na de jammerlijke ervaring van deze zomer met de Milan, hebben we ze deze keer maar in afzondering gezet. Donderdag hoorden we piepen en vrijdag zagen we voor het eerst de kleine kopjes... schattig toch. Eentje kwam helemaal als laatste een dagje later uit, ocharme het zwarte (schaapje) kuiken, maar na een voormiddag in de warme living en wat extra aandacht sputtert het nu al flink mee met de rest van de famillie. 4 donkere, 2 gele en de andere zijn rostjes, allemaal even schattig. De meeste hebben al een pleeggezin en de overige blijven bij ons, want onze dames zijn nu van hun pensioen aan het genieten, en de jeugd is nog in de pubertijd, dus het is pauze in de eierleg.... we hopen dat de lente ons terug dagelijks verse lekkere eitjes brengt van onze jeugdige mooie eigengekweekte kipjes.
We zijn er bijna.... 10 000 bezoekers op de blog.... We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.... Wie had het gedacht dat het zo snel ging gaan... Diegene die ziet dat hij of zij de 10 000 bezoeker is op onze blog, laat het ons weten, of stuur ons het bewijsje door, de teller aan de rechterkant, dit kan met het knipprogramma van je pc. Wij voorzien alvast een leuke attentie voor de 10 000 bezoeker !!! Nogmaals aan iedereen bedankt om deze blog te volgen.
hierbij een foto, door Dirk genomen met het knipprogramma ( en er een beetje aan gefoefeld, hij kan het nooit laten hé)
We zijn nu toch al een tijdje bezig met de moestuin, en we vinden het van langs om leuker om doen.... Vandaar dat ik het zotte idee kreeg om de kleine serre die we in het voorjaar gebruiken om wat vroeger te kunnen zaaien, want ja, we zaaien alles zelf.... , nu nog even terug op te zetten en er wat mee te experimenteren .... wat lukt nu nog en wat niet.... Zo ziet het er momenteel uit, de paprika planten zijn nog enkele van de zomer, en vliegen er straks als ze nog enkele rijpe vruchten gegeven hebben uit, om plaats te maken voor de sla die pas gezaaid is, de courgettes zijn nieuwe planten, basilicum en peterselie is op komst, en de boontjes staan ook al boven.... We zijn benieuwd... en houden jullie op de hoogte ! Ook nog eens een foto van de citroenen erbij, want het is een echt succes dit jaar, er hangen er véél aan, nu nog doorgroeien en rijpen... ik zie de limoncello al komen....
Nootjes kraken, roosteren en verwerken is voor de moment weer ons ding. Alhoewel er dit jaar veel minder hazelnootjes zijn dan andere jaren, althans bij ons toch, hebben we er toch een beetje. Maar niet zoals andere jaren dat ik er reeds in september kan meedoen als we naar Belgie gaan voor enkele liefhebbers. Verse nootjes verwerken in wat chocolade is heerlijk, alsook eigengemaakte hazelnootpasta, maar ik zal jullie deze keer het lekkere receptje geven dat ikzelf eens van Louise gekregen heb, voor een hazelnootcake, wij vinden het lekker, speciaal.
Hazelnootcake met chocolade (van Louise) --------------------------------- - 6 eitjes - 250 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker - 400 gr gemalen hazelnootjes - 2 eetlepels chapelure - 2 koffielepels bakpoeder eiers en suiker goed mengen dan de gemalen nootjes bijdoen, de chapelure en bakpoeder toevoegen en goed roeren. Dan in een lange cakevorm van ong 30 cm +- 1 uurtje bakken op ong 160gr afwerken met een laagje gesmolten chocolade
Onlangs nog een fietstoerke gedaan zoals zo dikwijls.... Het zou langs het kanaal tot in Mas d'Agenais en terug worden ongeveer een 40km, zo gezegd zo gedaan, gezellig babbelen onderweg, eens bellen en zwaaien naar Freddy & Fabienne, belgen, die langs het kanaal wonen, die hun gevel aan het bekijken waren, ja ze beslisten hem ook af te kappen zoals het bij onze gevel het geval is, dan komt de natuurstenen muur er mooi uit. En dan door.... aangekomen in Mas d'Agenais staan er mensen naast hun fiets, klaar om terug te vertrekken, ik zeg bonjour... zoals iedereen hier in Frankrijk, zegt die man, "hallo", ja dan ken je mij niet, ik stap al af hé... en het praatje begon.... Resultaat, op de terug route zwaaide "Johan", apero time !! Dus zijn wij bij hen en zij 's anderendaags bij ons gekomen. Héél gezellig ! Ze hebben hun mobilhome bij ons geplaatst en het is een avondmaal en onbijt geworden.... leuk toch !! Ziehier een mooie foto van ons 4en We hebben beloofd hun "Travel duck " te blijven volgen ;-)
Na mijn terugkomst van Belgie zitten we natuurlijk weer niet stil hé. En alhoewel het hier een rare zomer was, niet echt warm en veel te nat is er toch nog wat in de moestuin te vinden. Het is een van de probeersels van dit jaar, de piment d 'Espelette, ze hangen te drogen voor de moment, zoals je ze ziet hangen in Espelette zelf, het kleine dorp in Frans Baskenland.
We hadden al een tijdje een goedkoop leesbrilletje aangeschaft, eerst ik daarna ook Dirk... maar helemaal goed voelden we ons daar niet bij, je weet maar nooit dat je je ogen schaad met een niet aangepaste bril, dus de koe bij de horens genomen, en een afspraak gemaakt bij een oogarts. Als je weet dat het in Belgie lang duurt, wel hier ook.... Begin september naar de oogarts in Miramont de Guyenne, een vrouw heeft ons daar héél goed ontvangen, en we gingen buiten met een voorschrift voor elk een bril en wetende dat Dirk cataract heeft Volgende stap naar het optical center... Zo zien we er momenteel uit als we ons brilleke opzetten...
Je hebt het mischien al gemerkt dat het wat stilletjes is op de blog momenteel, ja ik ben er even niet... Begin augustus heeft mij pa minder goed nieuws gekregen ivm zijn gezondheid, en ben ik naar Belgie afgereisd om hem zoveel mogelijk bij te staan. Het zal een zware periode worden, maar we zullen het zo positief mogelijk proberen door te komen... Toch zal ik proberen zo nu en dan nog iets op de blog te posten. En Dirk, de schat, die houd alles overeind op het thuisfront, wat ik enorm apprecieer, mercie schattie !!
We kregen bericht van Libelle dat ze het leuk zouden vinden om eens een artikel van ons in het magazine te laten voorkomen, ze hadden de blog gezien en vonden het tof en leuk, dus ... zo gezegd zo gedaan, alles doorgegeven en enkele foto's.... ze maakten een korte inhoud. Deze week kreeg ik van Katleen een mailtje, You have mail !!! ik dacht was da nu... De mail erna , het artikel, we wisten natuurlijk dat het eens zou verschijnen, maar khad het niet zo gauw verwacht. Wel leuk dat jullie het opmerkten, want ik had het tegen niemand gezegd... Voor diegenen die het niet in het boekje gezien hebben zet ik het hier nog eens na.
Ze zijn er weer !!! Het is al een week of twee dat de eerste te zien waren, maar momenteel staan ze er weer overal, de zonnebloemen ! Oh wat vind ik dat toch steeds weer een mooi plaatje, net allemaal lachende gezichtjes, ja mischien een rare vergelijking, maar bij mij komt het zo over, het maakt me blij, al die stralende bloemen... En onze bijen zijn er ook content mee, dat hebben we deze week al terug ondervonden, ze hebben een tijdje gesukkeld, dus zomerhoning zal er niet zijn, de honingzolders waren nog leeg, maar gisteren bij de controle zag het er terug beter uit, ze beginnen terug aan hun inkopen.... de zolder moet terug vol denken ze... Ja, het is net als met de acacia, ze weten ook wat lekker is denk ik. We hadden deze week ook al ondervonden dat ze wat bedrijviger geworden zijn, tis weer van laat me passeren of.... jaja de moestuin is terug van hen... ze komen terug aangevlogen als straaljagers... Dus als het een beetje blijft meezitten, is de volgende slingerbeurt voorzien als de zonnebloemen uitgebloeid zijn. Daarna nog wat najaarshoning en het bijenseizoen zit er dan al terug op, wat eigenlijk best meevalt, als je weet dat het in Belgie nu al bijna over is. Wat hier niet wil zeggen dat de zomer voorbij is hé, amaai, ze geven voor volgende week 32° à 36° uit, het zwembad zal van pas komen. Genieten maar !!!
Na de historie van de verdwenen haan, hebben we nu toch kuikens.... Een van onze 2 nieuwe kippen van het voorjaar die we samen met het haantje gekocht hadden had steeds de neiging te willen broeden, dus hebben we haar een beetje geholpen... Na een eierruil met de buurman, die heeft een haan lopen, hebben we een nestje gemaakt in een afgesloten kippenperk en haar 10 eitjes gegeven. Na enkele weken broeden, kwamen en vorige zondag 8 kuikens te voorschijn, een negende lag met pluimpjes en al naast een ei schaal... die haalde het niet, en nr 10 weten we niets van... Maar, gelukkig hebben we een week nadien nog steeds 8 kuikens, en wat veranderen die snel... elke dag, bij het voederen kunnen we het niet laten daar een tijdje bij het kippenpark te blijven staan en hen gade te slaan... Zes gele, waaronder twee lichtgele en vier oranje gele, en twee donkere, eentje bruin met een beige poepje en de andere een donkerbruin, bijna zwart zelfs. Ze zijn echt schattig !!! 1e foto pas uit het ei 2e foto na een week
We zijn er nog niet helemaal, maar we wilden jullie toch al eens laten zien met wat we momenteel druk bezig zijn... Ja, we avonturieren het zelf, het vraagt veel tijd en voorbereidingen, maar het geeft ons vooral voldoening dat het lukt. 's Avonds zijn we uitgeteld en slapen we als roosjes... om er de volgende dag terug aan te beginnen, maar als het straks weer heet en zwoel zal zijn, zullen we hopelijk kunnen afkoelen en genieten na ons zware werk. Wanneer het juist klaar zal zijn weten we nog niet, want er is nog veel werk voor de boeg om alles er rond terug op te vullen en af te werken. Maar zo ver staan we nu...
Ja morgen de start !!! Tour de France 2014 !!! Nu zijn we al aan het uitkijken naar een goede plaats voor die 2 dagen dat we naar de tour gaan kijken. De 25 juli waarschijnlijk naar de bevoorrading rond Nérac, en de 26 juli naar de tijdrit rond Bergerac. We zijn al bezig met de plannetjes en tijdschema's te bekijken.... Rit 19 Maubourguet - Bergerac 208km Rit 20 Bergerac - Périgueux 54km tijdrit We willen dit jaar zeker de Tour sfeer opsnuiven !!!
Receptje van de maand juni, bruschetta ! Momenteel is het bij ons héél warm en dan hebben we niet echt altijd zin om uitgebreid te koken, en zoeken we naar soms een snelle hap, maar het moet toch altijd wel gezond blijven hé... bruschetta is iets dat je hier op veel plaatsen kan verkrijgen, we zijn al een paar keren naar Nerac geweest naar de markt de zaterdag en dan gebeurt het dat we daar ook ergens snel een bruschetta gaan eten voor we terug huiswaarts gaan.... Eigenlijk kan je de sneden brood met van alles beleggen, maar ik leg je uit zoals wij ze lekker vinden
je neemt dikke sneden van een groot boerenbrood en roostert ze langs 2 kanten, wrijf ze in met een teen knoflook of je legt er fijngesnipperde look op, besmeer met pesto, ga er eens met de pepermolen over, snij dan de tomaatjes dun en leg ze erop, eventueel ook zongedroogde tomaatjes, olijven, schijfjes geitenkaas (kan ook met mozzarella ) doe er wat basilicum fijn gesnippert op en bestrooi met herbes de Provence, hierna leg je ze efkes onder de gril tot de kaas gesmolten is, direct serveren... en met een glaasje rosé laat dit zich bij deze temperaturen wel eten... Smakelijk !!!
We hadden de bedoeling om onze grote acacia in het voortuintje, naast de grote den te snoeien, en beetje bij beetje in te korten, zodanig dat hij geen gevaar zou vormen bij een grote storm, hij stond nogal erg schuin gegroeid en ging met de kruin helemaal over de afsluiting bij het buurland... Dus dachten we deze te snoeien, want stel dat hij zou omwaaien kon hij onze afsluiting volledig vernielen, en dat was nu iets wat we niet nodig vonden. Dus snoeien.... achteraf weten we dat hij waarschijnlijk nog niet zo snel zou omgewaaid zijn, want het was een mastodont om omver te krijgen.... Na wat inkorten zagen we dat het eigenlijk meerdere bomen waren die tot een grote dikke boom vergroeid was, en de binnenkant was helemaal verrot, dus is van snoeien geen sprake meer geweest, en is hij gekortwiekt !
De eerste patatjes zijn eruit ! We konden het niet meer laten om eens stiekem te kijken hoe ver het ermee zat... Twas nog wat te vroeg, ze zijn nog klein, maar zullen zeker smaken. Amandines zijn het, vorig jaar ook deze soort gehad en héél erg van genoten, zo'n lekker vast smaakvol patatje, gewoon wat olijfolie in een wokschotel , de patatjes middendoor snijden en erin laten gaar worden, (zonder water, lekker meer smaak) met wat look en rozemarijn, peper en wat grof zout, lekker hoor !!
14 april is het geboren, (de verjaardag van mijn oudste zoon) onze nieuwste aanwinst, een klein klein katerke... nu al een echte sloeber aan het worden... niet te doen hoe dat in zo'n korte tijd evolueert we zetten hem iedere dag buiten het is schitterend weer zodat hij wat kan gewoon worden aan de omgeving, maar plots waren we hem kwijt...
We zouden geen Belgen zijn moesten we geen lekkere boterhammetjes willen eten hé. En ja ze hebben hier in Frankrijk zéér lekker stokbrood, maar... elke dag stokbrood, je zou denken ik kom dat niet beu, maar toch, kan je verzekeren teveel is teveel. En een lekker broodje, zoals we in Belgie gewoon zijn, dat is er niet, het zijn allemaal van die boerenbroden met harde korsten, veel te lang gebakken, pas op het heeft zijn charmes, maar om kort te vertellen, we missen het lekkere brood van de belgische bakker. Zelf brood bakken deden we al lang, maar onlangs kregen we van vrienden, bakker een echte opleiding !!! Kan je denken dat we daar vré content mee zijn... En het resultaat is schitterend !!! Bedankt Marc & Carine voor de vele goeie tips en alle leuke dingen die we van jullie mogen ontvangen. ( Carine is ook de verzamelaar van al onze mooie beugelflesjes voor de zelfgemaakte drankjes )