Nu alles op zijn einde loopt, leek het ons nuttig om onze onderzoeksvragen nog eens op een rijtje te zetten en deze naar behoren proberen te beantwoorden. Het lijkt ons zinvol om eerst de bijvragen te beantwoorden en nadien de hoofdvraag.
1.Wat kunnen we leerlingen laten doen en wat niet?
We hebben bewezen dat we leerlingen veel meer kunnen dan wat ze op de dag van vandaag mogen doen. Om te beginnen kunnen we leerlingen al zeker mee het thema laten kiezen. Dit kunnen we op twee manieren doen. Het kan op een heel open manier door echt gewoon samen met de leerlingen een thema te bepalen. Dit kan ook op een zeer gesloten manier door als leerkrachtenteam met een aantal voorstellen te komen en de kinderen daaruit te laten kiezen. We kunnen de kinderen mee laten bepalen in wat er te doen is. Waar gaan we iets zetten of wat moet er staan? Wat gaan we verkopen? Waar gaan we dat aankopen? Hoeveel moet er aangekocht worden? Hoe gaan we reclame maken? ... We zijn er niet in geslaagd om dingen met geld uit te proberen. Bij de vragen over geld lijkt het ons zeker mogelijk met de leerlingen te overleggen wat, hoeveel en waar. Toch zal het de directie of het team zijn die beslissen en de betalingen uitvoeren. Wanneer een school hier echt voor openstaat kunnen de kinderen meegenomen worden in dit proces. Wij denken dat dit allemaal een hele mooie ervaring is voor de leerlingen. Tijdens de uitvoering ervan kunnen leerlingen veel meer doen dan dat ze nu doen. Dit is natuurlijk niet altijd even makkelijk te organiseren. Standjes mee uitbaten, opdienen en afruimen, maar ook het presenteren van wat ze zelf gemaakt hebben bijvoorbeeld kan allemaal door leerlingen gedaan worden.Wanneer dit tijdens de schooluren valt, is dit geen probleem. Maar wanneer dit buiten de schooluren valt, is er toestemming van de ouders nodig en hebben sommige leerlingen nog andere verplichtingen.
2.Kunnen we via leerlingen van de 3de graad ook jongere leerlingen betrekken?
Dit hebben we niet echt kunnen uittesten doordat ons praktijkonderzoek doorging in een 2de graad. Daar konden we wel opmerken dat de leerlingen van het 4de leerjaar de leerlingen van het 3de leerjaar meetrokken. We hebben tijdens een interview van een school gehoord dat de leerlingen van de 3de graad al vaker de mening van jongere leerlingen zijn gaan vragen om bepaalde dingen uit te werken. Hier zien wij een mogelijkheid om bijvoorbeeld in de 3de graad tot drie thema's te komen en dan deze leerlingen te laten rondgaan in de jongere klassen om hier hun mening te vragen. Ook denken wij dat de leerlingen van de 3de graad de jongere leerlingen aan het werk kunnen zetten. Wanneer de 3de graad nu het organisatorische op zich neemt, kunnen zij de opdrachten, zoals bijvoorbeeld in ons project, het maken van een modeshow doorgeven en begeleiden bij jongere kinderen.
3.Willen leerkrachten, ouderverenigingen en ouders taken uit handen geven en de leerlingen steunen?
Tijdens onze gesprekken met ouderverenigingen en leerkrachten viel ons op dat ze heel open stonden voor het doorgeven van taken. Ook zouden ze de leerlingen hierin graag steunen. Bijna direct werd daar aan toegevoegd dat andere klasleerkrachten en ouders zich niet altijd vrij zouden kunnen maken om de leerlingen te helpen, ook al zouden ze dit wel willen. Misschien dat er dan wel één moment kan voorzien worden waarop de meeste ouders even kunnen langskomen, zodat de leerlingen aan ervaren personen vragen kunnen stellen.
Eindconclusie: Hoe kunnen we leerlingen van een 3de graad betrekken bij het organiseren van een schoolfeest?
Hierboven kunnen jullie al het antwoord op vorige vragen lezen. Eigenlijk vormen al deze antwoorden samen het antwoord op onze algemene vraag. We kunnen leerlingen van de 3de graad betrekken en initiatief laten nemen door deze in kleine werkgroepen te verdelen. Elke werkgroep wordt dan verantwoordelijk gesteld voor een bepaald onderwerp. Deze werkgroepen functioneren net zoals de huidige werkgroepen. Ze kunnen ondersteund worden door leerkrachten en ouders die deze taken voorheen op hun namen. Er kan bijvoorbeeld een werkgroep gemaakt worden voor de kraampjes/activiteiten, werkgroep reclame, werkgroep eten en drank,... . Ondanks dat we dit allemaal uitgeprobeerd hebben in een 2de graad, zijn we ervan overtuigd dat dit zeker ook lukt met de leerlingen van de 3de graad. We hebben dit ook niet op schoolniveau, maar op graadniveau uitgetest. Dit doet ons wel stilstaan bij de term 'schoolfeest'. Wij denken dat we ons onderzoek ruimer zouden kunnen nemen. Eigenlijk willen we dat leerlingen meer initiatief nemen in het organiseren. Dit hoeft niet noodzakelijk het schoolfeest te zijn, maar kan ook bij eender welk feest op school zijn. Een school kan ook niet van een vertrouwd schoolfeest naar een leerlingevent gaan op één jaar tijd. Wij geloven dat wanneer de leerlingen beetje bij beetje betrokken worden, dit een grote meerwaarde voor het schoolfeest en voor de leerlingen zelf zal worden. Wij hopen ooit in een school te mogen lesgeven waar ze openstaan voor dit idee en samen met ons hier werk van willen maken. Als het ons lukt, houden we jullie zeker op de hoogte.