Minder maar Beter nr 12 : Perzische kip (Taj Tjin)
Nodig :
-Kipfilet
-Grote ajuin
-Kippenbouillon
-2 eieren
-5 dl yoghurt
-Saffraan opgelost in kokend water
-Kaneel
-Basmatirijst
-Tomaten
-Zout en peper
Bereiding :
Stoom de kipfilet en snijdt in plakjes. Bak de ajuin aan in beetje olijfolie en voeg de kip toe.
Voeg de bouillon toe en afkruiden.Zachtjes laten koken tot het vocht voor de helft is ingekookt.
Neem kip en ajuin uit het vocht en zet opzij.
Meng de geklopte eieren onder de yoghurt, voeg saffraan, kaneel toe en afkruiden.
Giet dit mengsel over de kip.
Rijst wassen en koken.
Schep de kip uit de marinade en meng de helft van de rijst door deze yoghurtmarinade.
Oven voorverwarmen. Ovenschotel bekleden met bakpapier. Doe rijst-yoghurtmengsel in de ovenschotel.
Leg daarop de kip, een laag rijst,gesneden tomaten en nog een laag rijst.
Giet de bouillon die je nog hebt staan over de rijst.Afdekken met folie.
Tussen een half uur en 45 min bakken op 160 graden.
Serveren als een stuk taart met een gemengde jonge sla.
Tip: in het origineel gerecht gebruikt men zure rode bessen i p v tomaten maar ik vind de zure toets van de yoghurt al voldoende. Men werkt de ovenschotel ook af met boter maar dat doen we uiteraard niet.
Uien in zeer dunne ringen snijden. Tomaat in plakken snijden. Alles in een kom.
Komkommer en wortel in zeer dunne plakjes snijden en ook in de kom.
Fijngesneden chili zonder zaadjes, citroensap en krijden.
Alles met de handen husselen.
Tips : Men kan ook limoen ipv citroen gebruiken.De chili is echt nodig om de typische smaak te verkrijgen. Sommigen snijden de groenten zeer fijn om een echte relish te hebben.Lekker als salade maar ook op broodje.