In Firenze bestelde ik een assagio (proefschotel) van Sardijnse kazen en dat zijn dikwijls oude en scherpe schapenkazen.
Nu kreeg ik bij die assagio ook een bordje met 3 soorten mostarda waaronder één van amarena (kersen), dit is meer dan 'divine'.
Wat is een mostarda?
Een mostarda kan je best omschrijven als een een fruit- of groentestroop met mosterdessentie, die in Italië vooral geserveerd wordt bij kaas, hesp of gekookt vlees. Verschillende steden in Noord-Italië hebben een eigen variant op mostarda.
Zo is er de mostarda di Cremona (mostarda van verschillende soorten fruit), de mostarda mantovana (mostarda van kleine appeltjes), de mostarda veneta (mostarda van kweepeer)etc.
Nu zoeken naar een recept (zo moeilijk kan het niet zijn) en aan de slag in de cucina. Appelen, peren,kersen met bosaardbeien, verse vijgen, appelsien......alles is mogelijk.
eenvoudig te bereiden, de voorbereiding doet alles
neem sjalot, ui, gele en rode paprika, wat witte selder, enkele jonge wortelen , teentjes knoflook , chili zonder zaadjes en een halve courgette
alles fijn snijden en het meeste werk is nu al gedaan, je kan de groenten op voorhand snijden en bewaren in de koelkast
vongole goed wassen in zout water en slechte schelpen verwijderen zoals je met mosselen doet
groenten even aanstoven in olijfolie en boter, kruiden
ondertussen pasta koken
vongole op de groenten gieten en bereiden zoals mosselen - witte wijn niet vergeten en afwerken met veel platte peterselie
groenten en mosselen goed mengen vooraleer op de pasta te doen, ook vocht toevoegen
opdienen met ciabatta
het zilte nat van de vongole vermengd met de witte wijn, extract van de groenten en de heerlijke platte peterselie maakt van dit gerecht een hemelse belevenis