Ingredienten voor 4personen: 1 grote Galia-meloen -35 cl melk -75 g kristalsuiker -175 g amandelpoeder -50 g amandelschilfers -25 cl opklopbare room -3 gelatineblaadjes
Bereidingswijze: Breng de melk aan de kook, samen met het amandelpoeder en de suiker. Laat dit enkele uren trekken. Leg de gelatineblaadjes 10 minuten in een beetje koud water. Filter de amandelmelk en neem er enkele eetlepels uit die je aan de kook brengt om er de uitgewrongen gelatine in op te lossen. Voeg dit bij de amandelmelk. Klop de verse room tot stevige slagroom en meng dit door de melk. Verdeel deze mengeling over 4 kommen of ovenschaaltjes. Laat het dessert enkele uren in de koelkast staan (idealiter bereid je dit dessert de avond voordien).
Voordat je het dessert opdient, grill je de amandelen enkele minuten in de oven. Snijd de gekoelde meloen in fijne schijfjes.
Tip : Om de bavarois gemakkelijker uit de vormen te halen, dompel je de vormen eventjes onder in een beetje warm water.
Ingredienten voor 4personen: 350 g mascarpone -4 eidooiers -60 g suiker -100 ml room -1 theel geraspte sinaasappelschil -50 g bittere chocolade, in stukjes -2 eetl bruine suiker
Bereidingswijze: Klop het eigeel met de suiker tot een ruban. Meng hier de mascarpone en room door, samen met 1 theel sinaasappelrasp. Verdeel het mengsel over 4 ingevette schaaltjes. Zet de schaaltjes gedurende 45 minuten in een bakje water in een oven van 150°C. Laat de schaaltjes afkoelen en meng de chocolade door het mascarponemengsel. Laat verder afkoelen en bewaar afgedekt met plasticfilm in de koelkast.. Bestrooi de schaaltjes met bruine suiker en brûleer ze met een gasbrander of onder de grill. Serveer meteen.
Baked Alaska (ijstaart met cake in gebakken eiwitschuim)
Deze taart kunt een dag van tevoren maken en in de diepvries bewaren. De vruchten kunt u vervangen door vers fruit
Ingredienten voor 6 personen: 8 dungesneden plakken cake-12 bollen ijs, bijv aardbei, pistache en vanille-1 borrelglaasje sinaasappellikeur-1 blikje fruitcocktail -4 eiwitten-150 g. suiker-sap van 1/2 citroen om te ontvetten
Bereidingswijze: Leg 3 plakken cake in de lengte op een ovale schaal, die ook in de oven kan. Besprenkel de plakken met wat sinaasappellikeur en verdeel hierop de bollen ijs en vruchtjes. Druk ze gelijk een beetje in een ovale vorm. Dek nu af met de overige cakeplakken, besprenkel ze met de overige likeur en laat het geheel in de diepvries goed aanvriezen. Klop in de tussentijd het eiwit in een ruime kom, welke van tevoren goed vetvrij is gemaakt met wat citroensap. Dit geldt ook voor de kloppers van de mixer. Als het eiwit behoorlijk stijf is geklopt, geleidelijk, al kloppende, de suiker er aan toevoegen. Blijven kloppen totdat de suiker geheel is opgenomen en het eiwit goed stijf is. De schaal met de inmiddels bevroren cake uit de diepvries halen. En deze rondom garneren met het eiwit d.m.v. een pannenkoekmes of in een spuitzak met een gekarteld spuitje. Nu weer terugzetten in de vriezer tot gebruik. De oven voorverwarmen op de hoogste stand en indien mogelijk met de grillstand aan (250ºC.). Zet nu de schaal in de oven en laat de taart mooi goudbruin worden in 8-10 minuten. De schaal direct op tafel zetten en de ijstaart aan tafel snijden.
Baked Alaska's (cake, ijs, gebakken eiwitschuim en aardbeiensaus)
Een zeer eenvoudig maar lekker feestdessert Ingredienten voor 4 personen
8 dunne plakken hotelcake-4 bolletjes vanille ijs-4 bolletjes aardbeienijs-4 eiwitten-200 g. suiker-1 blik aardbeien op siroop-2 eetlepels poedersuiker
Bereidingswijze: Maak eerst de aardbeiensaus door de aardbeien en siroop met de mixer blender fijn te pureren. Wrijf dit mengsel daarna door een zeef en zet het tot gebruik koel weg. Leg de helft van de plakken cake op vetvrij papier op een ovenplateau. Schep hierop een bolletje ijs. Leg hierop de overige plakken cake en druk ze goed aan. Zet het plateau, tot gebruik, in z'n geheel in de diepvries. Verwarm de oven voor op 250ûC. Klop de eiwitten stijf in een goed vetvrij gemaakte schaal. Voeg geleidelijk de suiker toe en blijf kloppen totdat deze geheel is opgenomen. Haal de cakes uit de vriezer en spuit ze op met het stijfgeklopte eiwit. Bestrooi ze met poedersuiker en plaats ze ca. 5-8 minuten in een voorverwarmde oven tot de Baked Alaska's lichtbruin zijn gekleurd. Serveer ze meteen met de koude aardbeiensaus.
Dit voorgerecht is ook lekker met zeevruchten i.p.v. mosselen.
Ingredienten voor 4 personen 8 plakjes bladerdeeg-1 eetlepel bloem-2 eetlepels paneermeel -400 g. gekookte mosselen-300 g. zachte roomboter-2 fijngesneden sjalotjes-3 uitgeperste teentjes knoflook-2 zéér fijn gesneden ansjovisfilets -4 eetlepel versgehakte peterselie-2 eetlepels citroensap-1eetlepelcognac-versgemalen peper en zout
Bereidingswijze:
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien. Bestrooi ze met bloem en rol ze met een deegroller iets verder uit. Steek er vervolgens kleine rondjes uit m.b.v. een steker of een glas. Plaats deze op een bakplaat met vetvrij papier. Bestrooi de rondjes vervolgens licht met paneermeel.
Klop daarna de zachte roomboter in een ruime kom luchtig en voeg hier de sjalotjes, knoflook, ansjovisfilets, peterselie, citroensap en cognac aan toe. Breng het mengsel indien nodig op smaak met peper en zout.
Plaats vervolgens een bergje mosselen in het midden van de bladerdeegrondjes. Schep hierop een lepel kruidenboter en knijp nu de randen van het bladerdeeg samen tot een buideltje. Plaats de buideltjes los van elkaar op de bakplaat en bak ze in 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 180ºC.
Controleer tussentijds of ze niet te hard bakken. Temper dan zonodig de oventemperatuur. Serveer de buideltjes direct uit de oven met bijv. gemengde salade.
Mousse van beenham in gerookte ham gerold met meloen
Gemakkelijk en feestelijk voorgerecht Ingredienten: Voor 4 personen
250 g. achterham-1,75 dl. slagroom-1 dl. bouillon-1 theelepel mosterd-1 eetlepel cognac-1 eetlepel Madeira -peper en zout -4 blaadjes gelatine geweekt in koud water-6 grote plakken Ardennerham-12 bolletjes meloen-1 klein zakje rucola-1 ciabattabrood
Bereidingswijze:
Verwarm de bouillon en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op. Laat het geheel daarna afkoelen. Maak de achterham fijn in de keukenmachine en meng deze samen met de cognac, Madeira, mosterd en slagroom. Zorg ervoor dat het geheel niet gaat schiften.
Voeg daarna de inmiddels afgekoelde gelatinebouillon toe en meng het geheel goed door elkaar. Laat het daarna afkoelen en opstijven in de koelkast. Spuit er vervolgens kleine rondjes of rozetten van en laat deze ook weer in de koelkast opstijven.
Halveer in de tussentijd de Ardennerhamplakken in de lengte en leg deze op het werkvlak. Leg op ieder plakje een paar rucolablaadjes, zodanig dat de topjes er aan een kant uitsteken. Nu de hammousserondjes op zijn kant er opzetten en samen met de Ardennerham oprollen.
Leg in het midden een meloenbolletje en plaats per persoon 3 stuks op een bordje en serveer als voorgerecht met ciabattabrood.
Succestip: Ook lekker met Serrano i.p.v. Ardennerham en asperges i.p.v. rucola.
Feestelijk hoofdgerecht Ingredienten: Voor 4 personen
4 niet te grote varkenshaasjes 3 eetlepels culinesse -2 eetlepels jus naturel -2 eetlepels tomatenketchup -8 plakjes bladerdeeg-4 fijngesneden sjalotjes -4 plakken achterham in kleine blokjes gesneden-6 fijngehakte champignons-2 eetlepel verse gehakte peterselie-2 eetlepels medium sherry -6 eetlepels slagroom-1 losgeklopt ei-peper en zout
breidingswijze:
Kruid de varkenshaasjes met peper en zout en bak ze in 1 eetlepel culinesse goudbruin en gaar. Haal het vlees uit de pan en blus de braadjus af met 2 eetlepels tomatenketchup en een scheutje water. Laat de jus even inkoken en bewaar deze tot later gebruik.
Bak vervolgens de sjalotjes, hamblokjes en gehakte champignons in de rest van de culinesse. Blus het geheel af met sherry en room. Voeg vervolgens de peterselie toe en laat het geheel even inkoken.
Breng de saus op smaak met peper en zout en laat deze afkoelen. Leg in de tussentijd 4 x 2 bladerdeegplakjes in de lengte met de uiteinden op elkaar en druk de naden goed aan. Leg hierop de varkenshaasjes. Bestrijk deze met het afgekoelde ham-champignonmengsel.
Rol de varkenshaasjes daarna voorzichtig in de lap bladerdeeg. Vouw de zijkanten dicht en plaats het vlees met de naad naar onder op een met vetvrij papier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 200ºC. Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei en bak de pakketjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
Controleer regelmatig of het niet te hard gaat, temper zonodig de oventemperatuur. Verwarm ondertussen de jus naturel met 2 eetlepels water. Haal de varkenshaaspakketjes uit de oven, plaats deze op voorverwarmde borden en giet de jus rondom.
Succestip: Serveer met bijv. kleine sperzieboontjes (Haricots verts) en aardappelrozetjes.
Gemarineerde reuzen gamba's, slaatje en balsamicovinaigrette
Met het vaste en smakelijke vlees van de reuzen gamba kan je tal van kanten uit. Voor dit voogerechtje is gekozen voor een lichte variant met milde knoflooktoets.
Ingredienten voor 4personen: 4 reuzen gamba's-peper, zout en cayennepeper-gemengde sla-4 kerstomaatjes.
Voor de marinade: olijfolie-fijngehakte peterseliestengels-4 uitgeknepen tenen knoflook-1 blaadje laurier-blaadjes van een takje tijm-1 gesnipperde kleine ui.
Voor de vinaigrette: gebruik als basishoeveelheden: 1/3 balsamico + 2/3 olijfolie-1 gehakt sjalotje.
Bereidingswijze: De gamba's ontdoen van pantser - op de kop, sprieten en het staartstukje na - en het darmkanaal verwijderen. Vermeng alle ingredienten voor de marinade en leg er de gamba's in. Dek af, zet koel weg en laat marineren gedurende een 4 tal uur. Draai de gamba's zeer regelmatig om. Bak de gamba's - zonder toevoeging van extra vetstof - kort en krokant. Kruiden met peper, zout en cayennepeper. De vinaigrette kan op voorhand worden klaargemaakt. Hiervoor alle ingredienten vermengen en in een steelpannetje verwarmen - niet laten koken, maar lauw laten worden.
De gamba's op de borden schikken met een bordure van sla en tomaat eromheen. De vinaigrette verdelen over de sla en iets kunstig over de spiegel van het bord druppelen. Smakelijk!
Bereidingswijze: Leg eerst alle snoepversiering klaar. Maak voor de hoed 2 kokerdropjes nat aan de onderkant en druk ze op een dropveter. Haal wat sliertjes van dropveters uit elkaar, voor de sjaal. Laat het ijs iets zachter worden en schep er (met een ijsbolletjestang) 4 grote en 4 kleine bollen uit. Druk de kleine bol stevig op de grote bol zet de sneeuwpop op een bord en kleed hem aan: hoed op, discopillen als ogen, M&M's als knopen en een winegum als neus. Tot slot een lolly als bezem en geraspte kokos als sneeuw.
Met wat hulp kunnen kinderen dit mannetje zelf maken. Zelfs al vóór het eten; zet het toetje dan zolang terug in de vriezer. In plaats van kokos kun je natuurlijk ook poedersuiker gebruiken.
Ingredienten voor 4 personen: 100 g grijze garnalen -300 g grijze-garnalenkopjes -1 wortel -1 ui -1/2 selder -1 prei -tijm -laurier -4 eetlepels bloem -1 liter witte wijn -1,5 liter visfumet 1 dl room -cognac -2 eetlepels gehakte peterselie -50 g boter -2 eetlepels tomatenpuree -peper en zout
Bereiding: Snij alle groeten fijn en stoof ze samen met de garnalenkopjes. Overstrooi het geheel met de bloem en voeg de tomatenpuree toe. Laat verder trekken op een licht vuurtje gedurende twee uur. Giet de soep door een zeef en breng het geheel wat op smaak. Voeg er ook nog de room, de cognac en de gehakte peterselie aan toe. Schik de garnalen in een diep bord en serveer er de hete soep bovenop.
De soep is op haar best als je ze een dag op voorhand maakt Maak altijd een grote hoeveelheid. Hoe meer hoe beter , je kan ze gerust invriezen. Laat nooit de garnalen meekoken in de soep.
Bereiding: Schil een gedeelte van een courgette met de dunschiller en snijd deze schil in een fijne brunoise. Snijd uit dezelfde courgette ook nog een zestal flinterdunne repen van ongeveer 4 cm breed. Verwijder de zaadlijsten en snijd de rest van de courgette in stukjes. Stoof de gesnipperde uien aan in wat olijfolie, voeg de stukjes courgette toe en blus met de kippenfond. Voeg een kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels) toe en laat alles onder deksel een halfuur sudderen. Verwijder het kruidentuiltje, mix de soep en giet ze door een puntzeef. Kruid met peper en zout. Fruit de brunoise van courgetteschil beetgaar in een scheut olijfolie met de geperste knoflook. Snijd de kipfilet in dunne reepjes en laat ze in een beetje olijfolie lichtjes aanbraden. Laat ze afkoelen en meng ze met de garnalen. Bekleed de wand en de bodem van vier beboterde ringen (5 cm doorsnede) met repen courgette en vul de ringen op met het kip- en garnalenmengsel. Stoom 10 minuten. Ontvel de tomaat, verwijder de pitten en snijd in kleine blokjes. Plaats elke ring in een voorverwarmd bord en schik er tomaatblokjes en plukjes kervel op als garnering. Lepel hete soep rond de ringen en werk af met de brunoise van de courgetteschil en wat room. Verwijder voorzichtig de ringen.
Leuk om eens de gasten voor te schotelen met een verjaardag...,maar ook tijdens een kinderfeestje is dit een geslaagde traktatie... je maakt hem dan alleen op met allerhande snoepgoed.. een succesnummer! (ps: vergt wel enige voorbereiding en uitvoering...houdt hier rekening mee!!)
Ingredienten: 150 g bloem + bloem om te bestuiven 1 vanillestokje 350 g suiker 10 eieren 100 g maïzena 300 g witte chocolade 1 1/2 liter slagroom 75 ml frambozenlikeur (slijter) 1 pot frambozenjam (370 g) 600 g frambozen 1 zakje verse munt (15 g)
Hulpmiddelen: bakpapier, appelboor, 3 springvormen (doorsnede 26 cm, 24 cm en 16 cm), metalen plaatje (bakplaatje of kaasplankje), breed paletmes, etagère, zeer grote kom (bijv. schone afwasteil, ca . 5 liter)
Voorbereiding: Bodem van springvorm losmaken, met bakpapier bekleden en terug in vorm klemmen. Springvorm dun met bloem bestuiven. Vanillestokje in de lengte opensnijden en zaadjes (= vanillemerg) met scherp mes eruit schrapen. Vanillemerg met suiker omscheppen. Eieren splitsen (er mag géén eigeel in eiwit terechtkomen). In grote kom eierdooiers met 100 g van vanillesuiker mixen tot lichtgele, luchtige crème. Oven voorverwarmen op 175 °C. In vetvrije kom met schone mixer eiwitten met mespunt zout zeer stijf kloppen. Tijdens kloppen in gedeelten 150 g vanillesuiker toevoegen. Eiwit voorzichtig door eierdooier scheppen. Bloem en maïzena erboven zeven en er in enkele slagen doorheen spatelen. Mengsel over 3 springvormen verdelen en gladstrijken. Bodems in midden van oven in ca. 35-40 min. gaarbakken (kleinste vorm na ca. 30 min. uit oven nemen). Bodems op rooster laten afkoelen. Witte chocolade in kom boven pan met net niet kokend water hangen. Chocolade voorzichtig laten smelten. Chocolade op metalen plaatje uitstrijken, in koelkast laten opstijven. Na ca. 20 min. plaatje met chocolade uit koelkast nemen, op werkvlak leggen en tegen muur plaatsen (voorkomt schuiven). Breed paletmes net iets onder chocolade steken en voorzichtig duwen, zodat krullen ontstaan.
Bereidingswijze: In grote kom helft van slagroom met 50 g vanillesuiker stijfslaan. Taartbodems elk in 2 lagen snijden door eerst met groot mes halverwege taart te snijden. Vervolgens taart al draaiend snijden tot laag los is. Opengesneden taarten met likeur besprenkelen. In steelpannetje jam verwarmen, tot jam vloeibaar wordt. Van elke taart 1 helft dun met jam, en vervolgens met slagroom bestrijken. Helft van frambozen over taartbodems verdelen. Bovenste taarthelften op helften met frambozen leggen. Rest van slagroom met rest van vanillesuiker stijfslaan en boven- en zijkanten van taarten rijkelijk met slagroom besmeren. In midden van taarten met appelboor gat eruit boren. Blaadjes munt van takjes plukken. Taarten met chocoladekrullen, rest van frambozen en munt garneren. Taarten op etagère leggen en deze opbouwen.
Leuke (en lekkere) appelgebakjes gemaakt van verkruimelde speculaasjes. Snel gemaakt en snel gebakken.
Ingredienten: 250 gr speculaasjes - 75 gr zachte boter - 50 gr lichtbruine of gele basterdsuiker - 3 stevige appels (Elstar) - 2 eidooiers - 50 gr witte basterdsuiker - 1 dl slagroom - 2 el amandelschaafsel
Voorbereiding: Denk aan 30 min. opstijven in koelkast!! Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in partjes. Verkruimel de speculaasjes. Voeg de boter en de gele basterdsuiker toe en roer tot het deeg kruimelig is. Vet de taartvorm in en bestuif deze met bloem of paneermeel. Verdeel het speculaasmengsel over de taartvorm en laat deze 30 minuten in de koelkast opstijven.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor tot 175grC. Bak de taartboden plm 10 minuten . Verdeel de appelpartjes over de speculaasbodem. Klop de eidooiers los met de witte basterdsuiker en de room en schenk dit over de appelpartjes. Bestrooi met geschaafde amandelen. Bak de appeltaart in 30 minuten goudbruin en gaar.
Bereidingswijze: Champignons schoonmaken en in stukjes snijden, uien in stukjes snijden, knoflook schoonmaken. Ovenschaaltjes invetten Bak de champignons en de uien in 5 min gaar, knijp de knoflook erdoor heen meng de creme fraiche erdoor en voeg dan de witte wijn toe dit even laten pruttelen. (Eventueel zout naar smaak toevoegen) Dit mengsel verdelen over de schaaltjes en deze met plakjes brie beleggen. Dit even onder de grill tot de brie een kleurtje heeft en iest is gesmolten. Dit is heerlijk met wat stukjes stokbrood met kruidenboter. Eet smakelijk.
Bereidingswijze: Vet een ovenschaal in. Boor met behulp van een appelboor het klokhuis uit de appels en hol ze nog iets verder uit. Snijd van de bovenkant van de appels een plak af en zet ze naast elkaar in de ovenschaal. Snijd de koek in piepkleine blokjes. Roer de boter met de ontbijtkoek, de basterdsuiker, de gember en de pecannoten door elkaar en vul de appels met dit mengsel. Steek in elke appel een kaneelstokje en zet de schaal circa. 30 minuten in de oven. Bestrooi de appels met poedersuiker.
Hallo lieve mensen hartelijk welkom Hier komen allerlei recepten die ik sinds lange tijd verzameld heb Heb je zelf een recept dat niet op deze site mag ontbreken, of heb je op- of aanmerkingen, stuur me dan een mailtje.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Salade met gebakken appeltjes, blauwe kaas en walnoten
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.