Culinaire keuken
Een plaats voor smulpapen en andere lekkerbekken.
Welkom op mijn blog!
Foto
Inhoud blog
  • Kiwiboter
  • Peren op jenever
  • Taart van witte chocolade en frambozen
  • Timbaaltjes van gerookte zalm, heilbot en kaas
  • Kabeljauw dugléré
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    20-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witlof-aardappelpuree stamppot met walnoten en appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een schitterend recept voor de feestdagen. Leuk om bij je diner met een ijslepel wat leuke bolletjes op het bord er bij te serveren

    Ingredienten voor 4personen:
    1 kilo kruimige gekookte aardappelen -500 gr witlof -2 zure appels -2 el citroensap-50 gr walnoten gehakt-150 ml melk -peper, zout en nootmuskaat -1 tl gehakte tijm (vers of diepvries) of half tl gedroogde

    Bereidingswijze:
    Kook aardappelen in 20 minuten gaar. Snijd de witlof in smalle reepjes. Schil en rasp appel, rasp ze grof of snijd ze in kleine stukjes. Besprenkel ze met citroensap.Maak van de gare aardappelen puree met melk, peper en zout, nootmuskaat en tijm. Meng de witlofreepjes met de appel en noten erdoor. Warm alles goed door.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-12-2006, 12:02 geschreven door Flokkietje  
    19-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm in gelei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker als voorgerecht of als hapje

    Ingredienten voor 4 personen:
    300 g. verse zalmfilet-2 hardgekookte eieren-40 g. zoete paprikareepjes-1 eetlepel groene peperkorrels-2 eetlepels gehakte peterselie-2 fijngesneden sjalotjes-versgemalen peper en zout-1/2 liter visbouillon-7 blaadjes gelatine geweekt in koud water-2 losgeklopte eiwitten
    -citroenpartjes-peterselie

    Bereidingswijze:
    Snijd de zalmfilet in lange repen van ca. 2 cm. dikte. Kruid deze met peper en zout en laat de zalmrepen ca. 8 minuten garen in de visbouillon op matig vuur. Laat ze in de bouillon afkoelen. Neem de zalmrepen daarna uit de pan en bewaar ze op een bord, afgedekt met plasticfolie, in de koelkast tot gebruik. Giet vervolgens de bouillon door een zeef en klop de eiwitten er doorheen. Breng de bouillon daarna onder regelmatig roeren tegen de kook aan. Het eiwit zal gaan stollen en neemt zo alle kleine ongerechtigheden op. Zeef de bouillon vervolgens door een doek. Het eindresultaat is een heldere bouillon! Roer de uitgeknepen gelatineblaadjes door de bouillon en laat deze afkoelen. Snijd in de tussentijd de eieren grof en meng deze met de sjalotten, paprikareepjes, groene peperkorrels en peterselie. Voeg de gelei hieraan toe als deze dikker begint te worden.
    Leg vervolgens de zalmrepen in een langwerpige vorm en bedek deze met het geleimengsel. Dek de vorm af met plasticfolie en laat het gerecht ca. 3 uur in de koelkast opstijven.
    Zet de vorm vlak voor het serveren even in een heetwaterbad en keer deze op een mooie schaal om. Garneer het gerecht met citroenpartjes en peterselie.

    Om de zalm makkelijk te snijden gebruikt u een scherp mes, dat u eerst in gloeiend heet water dompelt.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-12-2006, 21:35 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lepelhapjes van mosselen met basilicum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4 personen:
    1/2 kg mosselen -1 eetlepel fijngehakte sjalot -1 eetlepel olijfolie -1/2 eetlepel fijngehakte basilicum -2 glazen witte wijn -1 grof gehakte ui -peper en zout

    Bereidingswijze:
    Kook de mossels met de wijn, de ui, peper en zout. Haal ze uit de schelp en filtreer het kookvocht. Stoof de sjalot in de olie en voeg het kookvocht en de basilicum  toe. Laat op matig vuur indikken en voeg de mosselen toe. 

    Dien heet of lauw op in Chinese lepeltjes.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    19-12-2006, 08:04 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavarois van amandelen en Galia-meloen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingredienten voor 4personen:
    1 grote Galia-meloen -35 cl melk -75 g kristalsuiker -175 g amandelpoeder -50 g amandelschilfers -25 cl opklopbare room -3 gelatineblaadjes

    Bereidingswijze:
    Breng de melk aan de kook, samen met het amandelpoeder en de suiker. Laat dit enkele uren trekken. Leg de gelatineblaadjes 10 minuten in een beetje koud water. Filter de amandelmelk en neem er enkele eetlepels uit die je aan de kook brengt om er de uitgewrongen gelatine in op te lossen. Voeg dit bij de amandelmelk. Klop de verse room tot stevige slagroom en meng dit door de melk. Verdeel deze mengeling over 4 kommen of ovenschaaltjes. Laat het dessert enkele uren in de koelkast staan (idealiter bereid je dit dessert de avond voordien). 

    Voordat je het dessert opdient, grill je de amandelen enkele minuten in de oven. Snijd de gekoelde meloen in fijne schijfjes. 

    Tip : Om de bavarois gemakkelijker uit de vormen te halen, dompel je de vormen eventjes onder in een beetje warm water. 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-12-2006, 07:52 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mascarpone brûlé
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4personen:
    350 g mascarpone -4 eidooiers -60 g suiker -100 ml room -1 theel geraspte sinaasappelschil -50 g bittere chocolade, in stukjes -2 eetl bruine suiker

    Bereidingswijze:
    Klop het eigeel met de suiker tot een ruban. Meng hier de mascarpone en room door, samen met 1 theel sinaasappelrasp. Verdeel het mengsel over 4 ingevette schaaltjes. Zet de schaaltjes gedurende 45 minuten in een bakje water in een oven van 150°C.  Laat de schaaltjes afkoelen en meng de chocolade door het mascarponemengsel. Laat verder afkoelen en bewaar afgedekt met plasticfilm in de koelkast.. 
    Bestrooi de schaaltjes met bruine suiker en brûleer ze met een gasbrander of onder de grill.
    Serveer meteen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    19-12-2006, 07:39 geschreven door Flokkietje  
    Foto
    Archief per week
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 05/02-11/02 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 26/09-02/10 2005
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Mmm ... lekkere dingen hier...
  • Groetjes uit Heverlee
  • haihai
  • hai hai
  • welkom

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    liefdenetwerk
    www.bloggen.be/liefden
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Spoetnikstappers
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs