Culinaire keuken
Een plaats voor smulpapen en andere lekkerbekken.
Welkom op mijn blog!
Foto
Inhoud blog
  • Kiwiboter
  • Peren op jenever
  • Taart van witte chocolade en frambozen
  • Timbaaltjes van gerookte zalm, heilbot en kaas
  • Kabeljauw dugléré
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    17-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baked Alaska (ijstaart met cake in gebakken eiwitschuim)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze taart kunt een dag van tevoren maken en in de diepvries bewaren. De vruchten kunt u vervangen door vers fruit

    Ingredienten voor 6 personen:
    8 dungesneden plakken cake-12 bollen ijs, bijv aardbei, pistache en vanille-1 borrelglaasje sinaasappellikeur-1 blikje fruitcocktail -4 eiwitten-150 g. suiker-sap van 1/2 citroen om te ontvetten

    Bereidingswijze:
    Leg 3 plakken cake in de lengte op een ovale schaal, die ook in de oven kan. Besprenkel de plakken met wat sinaasappellikeur en verdeel hierop de bollen ijs en vruchtjes. Druk ze gelijk een beetje in een ovale vorm. Dek nu af met de overige cakeplakken, besprenkel ze met de overige likeur en laat het geheel in de diepvries goed aanvriezen. Klop in de tussentijd het eiwit in een ruime kom, welke van tevoren goed vetvrij is gemaakt met wat citroensap. Dit geldt ook voor de kloppers van de mixer. Als het eiwit behoorlijk stijf is geklopt, geleidelijk, al kloppende, de suiker er aan toevoegen. Blijven kloppen totdat de suiker geheel is opgenomen en het eiwit goed stijf is. De schaal met de inmiddels bevroren cake uit de diepvries halen. En deze rondom garneren met het eiwit d.m.v. een pannenkoekmes of in een spuitzak met een gekarteld spuitje. Nu weer terugzetten in de vriezer tot gebruik. De oven voorverwarmen op de hoogste stand en indien mogelijk met de grillstand aan (250ºC.). Zet nu de schaal in de oven en laat de taart mooi goudbruin worden in 8-10 minuten. De schaal direct op tafel zetten en de ijstaart aan tafel snijden.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    17-12-2006, 08:40 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baked Alaska's (cake, ijs, gebakken eiwitschuim en aardbeiensaus)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een zeer eenvoudig maar lekker feestdessert
    Ingredienten  voor 4 personen

    8 dunne plakken hotelcake-4 bolletjes vanille ijs-4 bolletjes aardbeienijs-4 eiwitten-200 g. suiker-1 blik aardbeien op siroop-2 eetlepels poedersuiker

    Bereidingswijze:
    Maak eerst de aardbeiensaus door de aardbeien en siroop met de mixer blender fijn te pureren. Wrijf dit mengsel daarna door een zeef en zet het tot gebruik koel weg. Leg de helft van de plakken cake op vetvrij papier op een ovenplateau. Schep hierop een bolletje ijs. Leg hierop de overige plakken cake en druk ze goed aan. Zet het plateau, tot gebruik, in z'n geheel in de diepvries.
    Verwarm de oven voor op 250ûC. Klop de eiwitten stijf in een goed vetvrij gemaakte schaal. Voeg geleidelijk de suiker toe en blijf kloppen totdat deze geheel is opgenomen. Haal de cakes uit de vriezer en spuit ze op met het stijfgeklopte eiwit. Bestrooi ze met poedersuiker en plaats ze ca. 5-8 minuten in een voorverwarmde oven tot de Baked Alaska's lichtbruin zijn gekleurd.
    Serveer ze meteen met de koude aardbeiensaus.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-12-2006, 08:30 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen met kruidenboter in bladerdeegbuideltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit voorgerecht is ook lekker met zeevruchten i.p.v. mosselen.

    Ingredienten voor 4 personen
    8 plakjes bladerdeeg-1 eetlepel bloem-2 eetlepels paneermeel -400 g. gekookte mosselen-300 g. zachte roomboter-2 fijngesneden sjalotjes-3 uitgeperste teentjes knoflook-2 zéér fijn gesneden ansjovisfilets -4 eetlepel versgehakte peterselie-2 eetlepels citroensap-1eetlepelcognac-versgemalen peper en zout

    Bereidingswijze:

    Laat de bladerdeegplakjes ontdooien. Bestrooi ze met bloem en rol ze met een deegroller iets verder uit. Steek er vervolgens kleine rondjes uit m.b.v. een steker of een glas. Plaats deze op een bakplaat met vetvrij papier. Bestrooi de rondjes vervolgens licht met paneermeel.

    Klop daarna de zachte roomboter in een ruime kom luchtig en voeg hier de sjalotjes, knoflook, ansjovisfilets, peterselie, citroensap en cognac aan toe. Breng het mengsel indien nodig op smaak met peper en zout.

    Plaats vervolgens een bergje mosselen in het midden van de bladerdeegrondjes. Schep hierop een lepel kruidenboter en knijp nu de randen van het bladerdeeg samen tot een buideltje. Plaats de buideltjes los van elkaar op de bakplaat en bak ze in 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 180ºC.

    Controleer tussentijds of ze niet te hard bakken. Temper dan zonodig de oventemperatuur. Serveer de buideltjes direct uit de oven met bijv. gemengde salade.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    17-12-2006, 08:23 geschreven door Flokkietje  
    16-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mousse van beenham in gerookte ham gerold met meloen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gemakkelijk en feestelijk voorgerecht
    Ingredienten:
    Voor 4 personen

    250 g. achterham-1,75 dl. slagroom-1 dl. bouillon-1 theelepel mosterd-1 eetlepel cognac-1 eetlepel Madeira -peper en zout
    -4 blaadjes gelatine geweekt in koud water-6 grote plakken Ardennerham-12 bolletjes meloen-1 klein zakje rucola-1 ciabattabrood

    Bereidingswijze:

    Verwarm de bouillon en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op. Laat het geheel daarna afkoelen. Maak de achterham fijn in de keukenmachine en meng deze samen met de cognac, Madeira, mosterd en slagroom. Zorg ervoor dat het geheel niet gaat schiften.

    Voeg daarna de inmiddels afgekoelde gelatinebouillon toe en meng het geheel goed door elkaar. Laat het daarna afkoelen en opstijven in de koelkast. Spuit er vervolgens kleine rondjes of rozetten van en laat deze ook weer in de koelkast opstijven.

    Halveer in de tussentijd de Ardennerhamplakken in de lengte en leg deze op het werkvlak. Leg op ieder plakje een paar rucolablaadjes, zodanig dat de topjes er aan een kant uitsteken. Nu de hammousserondjes op zijn kant er opzetten en samen met de Ardennerham oprollen.

    Leg in het midden een meloenbolletje en plaats per persoon 3 stuks op een bordje en serveer als voorgerecht met ciabattabrood.


    Succestip:
    Ook lekker met Serrano i.p.v. Ardennerham en asperges i.p.v. rucola.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    16-12-2006, 14:09 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestelijk varkenshaasje Wellington
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Feestelijk hoofdgerecht
    Ingredienten:
    Voor 4 personen

    4 niet te grote varkenshaasjes
    3 eetlepels culinesse -2 eetlepels jus naturel -2 eetlepels tomatenketchup -8 plakjes bladerdeeg-4 fijngesneden sjalotjes
    -4 plakken achterham in kleine blokjes gesneden-6 fijngehakte champignons-2 eetlepel verse gehakte peterselie-2 eetlepels medium sherry
    -6 eetlepels slagroom-1 losgeklopt ei-peper en zout

    breidingswijze:

    Kruid de varkenshaasjes met peper en zout en bak ze in 1 eetlepel culinesse goudbruin en gaar. Haal het vlees uit de pan en blus de braadjus af met 2 eetlepels tomatenketchup en een scheutje water. Laat de jus even inkoken en bewaar deze tot later gebruik.

    Bak vervolgens de sjalotjes, hamblokjes en gehakte champignons in de rest van de culinesse. Blus het geheel af met sherry en room. Voeg vervolgens de peterselie toe en laat het geheel even inkoken.

    Breng de saus op smaak met peper en zout en laat deze afkoelen. Leg in de tussentijd 4 x 2 bladerdeegplakjes in de lengte met de uiteinden op elkaar en druk de naden goed aan. Leg hierop de varkenshaasjes. Bestrijk deze met het afgekoelde ham-champignonmengsel.

    Rol de varkenshaasjes daarna voorzichtig in de lap bladerdeeg. Vouw de zijkanten dicht en plaats het vlees met de naad naar onder op een met vetvrij papier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 200ºC. Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei en bak de pakketjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

    Controleer regelmatig of het niet te hard gaat, temper zonodig de oventemperatuur. Verwarm ondertussen de jus naturel met 2 eetlepels water. Haal de varkenshaaspakketjes uit de oven, plaats deze op voorverwarmde borden en giet de jus rondom.

    Succestip:
    Serveer met bijv. kleine sperzieboontjes (Haricots verts) en aardappelrozetjes.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    16-12-2006, 14:08 geschreven door Flokkietje  
    11-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde reuzen gamba's, slaatje en balsamicovinaigrette
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met het vaste en smakelijke vlees van de reuzen gamba kan je tal van kanten uit. Voor dit  voogerechtje is gekozen voor een lichte variant met milde knoflooktoets.

    Ingredienten voor 4personen:
    4 reuzen gamba's-peper, zout en cayennepeper-gemengde sla-4 kerstomaatjes.

    Voor de marinade:
    olijfolie-fijngehakte peterseliestengels-4 uitgeknepen tenen knoflook-1 blaadje laurier-blaadjes van een takje tijm-1 gesnipperde kleine ui.

    Voor de vinaigrette:
    gebruik als basishoeveelheden: 1/3 balsamico + 2/3 olijfolie-1 gehakt sjalotje.

    Bereidingswijze:
    De gamba's ontdoen van pantser - op de kop, sprieten en het staartstukje na - en het darmkanaal verwijderen.
    Vermeng alle ingredienten voor de marinade en leg er de gamba's in.
    Dek af, zet koel weg en laat marineren gedurende een 4 tal uur.
    Draai de gamba's zeer regelmatig om.
    Bak de gamba's - zonder toevoeging van extra vetstof - kort en krokant.
    Kruiden met peper, zout en cayennepeper.
    De vinaigrette kan op voorhand worden klaargemaakt.
    Hiervoor alle ingredienten vermengen en in een steelpannetje verwarmen - niet laten koken, maar lauw laten worden.

    De gamba's op de borden schikken met een bordure van sla en tomaat eromheen.
    De vinaigrette verdelen over de sla en iets kunstig over de spiegel van het bord druppelen.
    Smakelijk!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    11-12-2006, 22:23 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuwmannetje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een erg leuk recept om te maken.
    Vooral als je kleine kinderen aan tafel hebt met de feestdagen!!

    Ingredienten voor 4 personen
    8 kokerdropjes (uit zak Engelse drop)-4 dropveters -1 liter vanilleroomijs -8 discopillen (bakproduct)-16 M&M's -4 winegums -4 lollies (zwarte) -geraspte kokos

    Bereidingswijze:
    Leg eerst alle snoepversiering klaar.
    Maak voor de hoed 2 kokerdropjes nat aan de onderkant en druk ze op een dropveter.
    Haal wat sliertjes van dropveters uit elkaar, voor de sjaal.
    Laat het ijs iets zachter worden en schep er (met een ijsbolletjestang) 4 grote en 4 kleine bollen uit.
    Druk de kleine bol stevig op de grote bol zet de sneeuwpop op een bord en kleed hem aan: hoed op, discopillen als ogen, M&M's als knopen en een winegum als neus.
    Tot slot een lolly als bezem en geraspte kokos als sneeuw.

    Met wat hulp kunnen kinderen dit mannetje zelf maken.
    Zelfs al vóór het eten; zet het toetje dan zolang terug in de vriezer.
    In plaats van kokos kun je natuurlijk ook poedersuiker gebruiken.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    11-12-2006, 22:02 geschreven door Flokkietje  
    Foto
    Archief per week
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 05/02-11/02 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 26/09-02/10 2005
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Mmm ... lekkere dingen hier...
  • Groetjes uit Heverlee
  • haihai
  • hai hai
  • welkom

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    7mijl_stappers
    www.bloggen.be/7mijl_s
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Spoetnikstappers
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs