4 eieren (S) + ½ geklopt ei 20 sprietjes bieslook 2 sneetjes witbrood 50 ml melk 250 g fijn gehakt 8 plakken ontbijtspek 4 muffinvormpjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210°C (hetelucht 190°C). Vet een muffinplaat in
Kook 4 eieren (S) ca. 5 minuten, laat ze schrikken en pel ze
Was en knip 20 sprietjes bieslook
Verwijder de korstjes van 2 sneetjes witbrood, week het brood in 50 ml melk en knijp het voorzichtig uit
Meng het brood met het gehakt, een ½ geklopt ei en de bieslook
Bekleed 4 muffinvormpjes met 8 plakken ontbijtspek, verdeel er een laag gehakt over en leg de eieren erin. Verdeel de rest van het gehakt mengsel rondom de eieren en vouw het ontbijtspek dicht
Bak de verstopte eieren in de oven in ca. 25 minuten gaar. Haal ze na ca. 5 minuten uit de vormpjes en serveer ze direct
Lekker met krieltjes en cherrytomaatjes aan een spiesje
Ingredienten voor 6 personen 500 g patentbloem + bloem om te bestuiven 10 g zout 5 eieren 100 ml melk 7 g instant gedroogd gist (1 zakje, Dr. Oetker) of 25 g verse gist 25 g witte basterdsuiker 250 g zachte boter + boter om in te vetten 80 g pure chocolade 100 g poedersuiker voor glazuur Extra nodig: vershoudfolie en 1 tulbandvorm van 2 liter inhoud
Bereiding: 1.Verwarm de oven voor op 220 °C (hetelucht 200 °C). Beboter de bakvorm en bestuif deze licht met bloem. Zeef de bloem met het zout boven een ruime kom, en klop de eieren los. Meng vervolgens met de hand de bloem, losgeklopte eieren, suiker en zout. 2. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is en roer hem met de gist door het deeg. Voeg de zachte boter toe en kneed alles in ca. 10 min. tot een mooi glad, zacht deeg. 3. Hak de chocolade in stukjes en schep de chocolade door het deeg. Laat het deeg op een warme plek, afgedekt met vershoudfolie, ca. 40 min. rijzen. Druk het deeg plat zodat de lucht eruit ontsnapt. 4. Doe het deeg in de tulbandvorm en laat het nogmaals op een warme plaats 30 à 40 min. rijzen tot bovenaan de vorm. Bak de tulband midden in de oven in ca. 25 min. gaar en goudbruin. Haal de tulband na ca. 3 min. uit de vorm en laat deze afkoelen. 5. Roer de poedersuiker met een paar el water tot een glad mengsel dat net vloeibaar is. Schep het glazuur over de bovenkant van de tulband zodat het een beetje naar beneden loopt.
Versier de tulband bijv. met geroosterd amandelschaafsel of met paassnoepjes zoals chocolade paashaasjes, gekleurde paaseitjes of suikereitjes
Ingredienten voor 6 personen 25g cacaopoeder 150ml melk 50g pure chocolade 30g boter + voor invetten 6 bolussen 250ml slagroom zout 6 eieren 125g suiker extra nodig: 6 soufflé-vormpjes braadslede
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht 140°C).
Roer het cacaopoeder los met een klein beetje melk.
Hak de chocolade grof.
Vet de vormpjes in met boter.
Snij de bolussen op maat, zodat ze in de vormpjes passen.
Besmeer de onderkanten van de op maat gesneden bolussen met boter.
Breng de rest van de melk met de slagroom aan de kook en voeg een snufje zout toe. Haal de pan van het vuur en roer het cacaomengsel erdoor.
Klop de eieren met de suiker tot een luchtig mengsel.
Meng al roerend het melkmengsel door het eimengsel en voeg de gehakte chocolade toe. Laat de vla al roerend binden op een matig vuur (mag niet koken!). Haal de pan van het vuur.
Verdeel de vla over de vormpjes en dek ze af met de bolussen.
Vul de braadslede voor 1/3 deel met kokend water en zet de vormpjes erin.
Laat de desserts in ca. 30 minuten gaar worden en serveer ze direct.
Pel en snipper de ui. Trek de draden van de stengels bleekselderij en snijd ze in smalle reepjes. Maak de witlof schoon en snijd hem in repen. Maak de bouillon van de tabletten.
Verhit de boter in een soeppan en bak de uisnippers zacht en glazig. Roer de bloem door de gebakken ui en voeg al roerend bij kleine beetjes tegelijk de bouillon toe. Verhit de lichtgebonden bouillon en voeg de bleekselderij en witlof toe. Kook de groenten 8 minuten. Roer tenslotten de kaas en mosterd door de soep. Schep de soep in 4 kommen en strooi er een beetje peterselie over.
Bereiding : Snijd de heilbot in de lengte in dunne plakken van 2 cm breed. Haal de kwarteleitjes voorzichtig uit de verpakking. Meng de tapenade met de creme fraiche. Verdeel de sla over de borden. Kook 12 van de 16 eitjes 4 minuten. Spoel ze af met koud water, laat ze afkoelen en pel ze. Snijd 4 gekookte eitjes doormidden. Schep op elke helft een beetje tapenade. Rol 8 eitjes in de repen heilbot, die om de eitjes passen. Prik de heilbot vast met een prikker. Rol de eitjes door de bieslook. Verdeel de eitjes over de sla. Rooster de boterhammen vlak voor het opdienen. Steek met behulp van een glas rondjes uit de boterhammen. Leg de warme toast op de borden. Verhit de boter in de koekenpan en bak hierin de overgebleven 4 eitjes. Schep de gebakken eitjes op de toast. Serveer het gerecht direct
Een feestelijk voorgerecht die je zeker met pasen ook kan geven
Ingredienten voor 4 personen
1 teentje knoflook,geperst 2 el dragonblaadjes 12 blaadjes dragon ter garnering 75 gr boter 12 grote Zeeuwse Oesters grof zout
Bereiding:
Roer de knoflook en de dragonblaadjes door de boter en breng op smaak met een beetje zout en peper. Bewaar de boter afgedekt in de koeling tot gebruik. Leg de oesters op het rooster van een hete barbecue. Wacht tot de schelp zich na 3-5 min. opent en haal de warme oesters met een keukenhandschoen van de barbecue. Laat het vocht eruit lopen en verwijder de deksel van de schelp door de oester met een mes van de deksel los te steken. Doe een beetje dragonboter bij de oester in de schelpbodem en plaats de oester terug op de barbecue zodat de boter smelt. Serveer de oesters in een schaal met grof zeezout met wat versgemalen peper uit de molen. Garneer ze met een beetje dragon
2 plakjes diepvries bladerdeeg-1 tomaat-1 eetlepel peterselie-4 eetlepels geraspte kaas-4 plakjes ham-2 eierenvers gemalen zwarte peper-boter om in te vetten-1langwerpige ovenschaal 15 x 20 cm
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet de ovenschaaltjes in, bekleed ze met bladerdeeg en prik er enkele gaatjes in. Snijd de tomaat in dunne plakjes en leg ze op het bladerdeeg. Strooi er een beetje peper over. Strooi de kruiden en dee helft van de kaas over de tomaat. Vorm aan beide kanten op het bladerdeeg een bakje van 2 plakjes ham. Deze fungeren als "bakring" voor het ei. Verdeel de rest van de kaas over de ham. Breek voorzichtig het ei boven de ham, de dooier moet heel blijven en mooi in het midden liggen. Plaats het schaaltje op een rooster in het midden van de oven en bak het 15 minuten tot het ei gestold is en het bladerdeeg bruin en krokant. Neem het schaaltje uit de oven, laat het even staan en neem de eiertaartjes voorzichtig eruit. Bestrooi het gerecht met een beetje zout en peper. Serveer het direct.
Bestrijk 2 sneetjes brood met een dikke laag avocado-dipsaus. Bestrijk 2 sneetjes brood met roomkaas. Beleg ze met op maat gesneden plakjes zalm. Maal er wat peper over en leg er blaadjes ijsbergsla op. Stapel twee verschillend belegde sneetjes op elkaar en dek ze af met nog 2 sneetjes brood. Snijd de sandwich schuin doormidden en steek er een satéprikker in met een reepje komkommer eraan.
Spek-abrikozen-croissantjes: Voor 4 personen
Ingrediënten :
1 rol bladerdeeg-1 ons ontbijtspekreepjes- gedroogde abrikozen
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het bladerdeeg uit de wikkel en scheur voorzichtig de driehoekjes los. Beleg elk driehoekje met plakjes ontbijtspek en reepjes abrikozen. Rol het deeg op en vorm er croissantjes van. Bak de croissants in 20 minuten goudbruin en gaar.
Frambozen-smoothie: Voor 4 personen
Ingrediënten :
300 gram diepvries frambozen- 1 banaan-500 ml yoghurt-250 ml vers aardbei-sinaasappelsap
Bereiding :
Doe de frambozen in een blender. Snijd de banaan in plakjes en voeg het toe aan de frambozen. Voeg yoghurt en aarbei-sinaasappelsap toe. Pureer de massa tot een schuimige drank, verdeel het over 4 hoge glazen en zet er een rietje in.
Omelet-toast: Voor 4 personen
Ingrediënten :
4 dikke boterhammen-boter om te besmeren-4 kleine eieren-peterselie
Bereiding :
Besmeer de boterhammen aan beide kanten in met de boter. Steek uit elke boterham met behulp van een glas een rondje uit het brood. Verhit de koekenpan met anti-aanbaklaag en bak het brood aan de ondrzijde bruin. Draai de sneetjes om, breek boven elk gat een eitje en laat het op matig vuur stollen, met de deksel op de pan. Schep de toast uit de pan en strooi er wat peterselie over.
Bagel met eiersalade en krokante ham: Voor 2 personen
Kook de eieren 7 minuten tot de dooiers nèt gestold zijn. Bak de ham in een droge koekenpan op matig vuur krokant uit. Laat de ham op keukenpapier afkoelen en breek het dan in stukjes. Spoel de eieren onder koud water en pel ze. Snijd de eieren grof in stukken en meng ze in een kom met de mayonaise. Voeg 1 eetlepel bieslook, zout en peper toe. Snijd de bagels open en besmeer de onderste helft royaal met eiersalade. Strooi de bieslook en ham erover. Dek het af met de bovenste bagelhelft. Serveer het gerecht direct