Vereniging ter promotie van de Belgische biercultuur
14-03-2011
Ben jij een biersnob?
Ik vrees dat ik er één ben .
13-03-2011
Bezoek aan brouwerij Rodenbach
Ik had nog een fotoverslag liggen van het bezoek aan brouwerij Rodenbach te Roeselare.
Vooral heel indrukwekkend zijn de 294 eiken vaten, de oudste meer dan 150 jaar oud. De inhoud van deze vaten varieert van 12.000 tot 65.000 liter.
De brouwerij werd in 1821 gesticht door Alexander Rodenbach en zijn broers Constantijn, Ferdinand en Pedro. Sinds 1998 is de brouwerij onderdeel van Palm.
Bierkenner Michael Jackson noemde Rodenbach ooit het meest verfrissende bier ter wereld.
Na de boeiende rondgang konden we in de prachtige ontvangstzaal genieten van een Rodenbach en een Rodenbach Grand Cru.
Een tijdje geleden waren we in de Aba Jour te Gent waar we een schitterende Rodenbach Vin de Céréale dronken. Het bier werd in 2007 gelanceerd en is drie jaar (2004) gerijpt op eiken foeder nr.132 en uitgebracht in genummerde flessen.
Categorie:Brouwerij Tags:brouwerij Rodenbach
Feiten over bier
Interessant en leuk om weten.
12-03-2011
Bierconsumptie in de wereld
Dit was de stand in het jaar 2008
11-03-2011
Bier infographic 2011
Een Infographic (2011) over bier, waarop te zien is dat Europa de grootste producent van bier is met 32,2% van de wereldwijde productie. Verder staan er ook een aantal van 's werelds sterkste en vreemdste biersoorten op.
Categorie:Buitenland Tags:infographic
09-03-2011
Thema 5 - Belgische biologische bieren
Degustatieavond Belgische Biobieren
Vanaf oktober 2011 organiseren we degustatieavonden op aanvraag met als thema Belgische biologische bieren. Biologische producten kennen sinds begin jaren negentig een gestage groei en interesse. Ook de brouwerijen spelen op deze trend in en in België, het bierland bij uitstek (en daar mogen we fier op zijn), zijn momenteel een zeventigtal originele biobieren verkrijgbaar. De degustatieavond omvat twee delen van ca 1u20 (met tussendoor een kleine pauze) waarbij in totaal zes Belgische biologische bieren geproefd worden (in proefglaasjes van 15cl). Bij elk bier wordt uitleg gegeven over het bier en de brouwerij waar het gebrouwen wordt. Daarbij geven we een overzicht van het Belgisch biobierenlandschap en informatie over de biohopteelt in België.
Organisatie: Broeder Zozef (vzw ter promotie van de Belgische biercultuur) Wie zijn wij? Dirk Van Esbroeck: bierliefhebber, brouwerijfotograaf, volgde cursus bierkennis te VAZOV Oudenaarde en cursus bierbrouwen bij Brouwerij Alvinne te Moen. Erkend Zytholoog (biersommelier) via Syntra Gent. Lid van Zythos via de Gentse Biervereniging. Fleur van Osselaer: fijnproefster, bier- en wijnliefhebber, volgde opleiding biologische en biodynamische landbouw bij Landwijzer. Lid van Zythos via het Ertveldsch Bier Ultimatum.Lid van VELT.
We hebben geen commerciële doeleinden, dus we verkopen niks en de selectie van biobieren kan van avond tot avond verschillen, naargelang het aanbod.
Laat je familie, vriendenkring of vereniging op een originele manier kennismaken met dit deel van onze Belgische en biologische cultuur. Amusement en leute verzekerd!
Informatie en/of prijsofferte kan aangevraagd worden op: broederzozef@yahoo.com gsm: 0477 775370
Categorie:Bierdegustatie
08-03-2011
Thema 4 - Belgian Family Brewers
De Vzw Belgian Family Brewers (BFB) is een vereniging van Belgische brouwerijen die werd opgericht in 2007. BFB telt sinds 2011 15 brouwerijen, afkomstig uit Vlaanderen en Wallonië.
Aan het BFB kwaliteitslabel zijn een aantal voorwaarden verbonden.
* Een brouwerij kan enkel lid worden als ze één of meerdere vestigingen hebben in België waar al meer dan vijftig jaar onafgebroken bier gebrouwen wordt.
* Het bier mag enkel gebrouwen worden in België en moet er ook verkrijgbaar zijn, waarbij het alleen door de brouwerij zelf op de markt mag aangeboden worden.
* Het bier mag onder geen enkel andere merknaam of etiket verkocht worden.
Het BFB label duidt dus aan dat het hier om een in België gebrouwen origineel bier gaat.
(bron: Wikipedia)
We proeven 6 biertjes (proefglazen van 15cl) uit het assortiment van een vijftigtal verscheidene bieren met het BFB-label.
Categorie:Bierdegustatie
07-03-2011
Thema 1 - Ronde Van Vlaanderen
Deze degustatieavond staat in het teken van de Vlaamse Provincies We degusteren een 6-tal bekende en minder bekende biertjes (proefglazen van 15cl), één uit elke provincie, en een extraatje. Daarbij krijgt men telkens uitleg over elk biertje en de brouwerij.
Categorie:Bierdegustatie
Thema 2 - Kennismaking met de Belgische biercultuur
Een degustatieavond met 6 Belgische bieren (proefglazen van 15cl) zonder specifiek thema. We geven uitleg over de brouwgeschiedenis in België, de verschillende biersoorten, hoe te proeven, etc... Daarbij geven we ook achtergrondinformatie over de geproefde bieren en hun brouwerijen.
Categorie:Bierdegustatie
Thema 3 - Op maat
Op maat gemaakte proeverij voor jouw vereniging. Elk thema kan aan bod komen. De degustatieavond omvat telkens 6 bieren (proefglazen van 15cl).
Categorie:Bierdegustatie
05-03-2011
Alvinne Craft Beer Festival 2011
Vrijdag 4 maart waren we op het Alvinne Craft Beer Festival in de Kasteelhoeve te Outryve (Avelgem).
De deelnemende brouwerijen: - Picobrouwerij Alvinne - De Struise Brouwers - Netherlands: Brouwerij de Molen, Brouwerij Emelisse - Germany: Braustelle (Cologne) Bierkompass Beck Brau (Lisberg-Trabelsdorf) - UK: Thornbridge - USA/Denmark: Grassrooth Brewing co - USA: Stillwater Artisanal Ales - Denmark: Mikkeller, Norrebro Bryghus, Croocked Moon Brewing - Italy: Revelation Cat, Birrificio del Ducato - Switzerland: Brasserie des Franches -Montagne (BFM)
Jérôme Rebetez (BFM)
Uit de uitgebreide keuze van ca.120 bieren proefden we volgende bieren: - Abbaye de St-Bon Chien 2010 - Strong Sour Ale. Matured in mixture of 11 oak barrels: 6 Pinot Noir, 2 Chardonnay and 1 Pinot Gris de Neuchatel, 2 Merlot du Tessin. - BFM
- Smookscreen - Smoked Porter - Croocked Moon - True Rebel - The first produktion from Croocked Moon's hand. "True Rebel", becoming a true rebel of an American Pale Ale. Dryhopped with Columbus and Chinook - Croocked Moon
Soren Wagner (Croocked Moon)
- l'Ultima Luna - Barley Wine aged in Amarone (Italian red wine) barrels - Del Ducato
- La Luna Rossa - Blend of three sour beers aged up to 3 months in wood with cherries - Del Ducato
- Viola Sofia - Imperial Stout brewed for the birth of Viola Sofia, daughter of Manuele from Ma Che Siete Venuti in Rome - Grassroots
Ryan Witter (right), Grassroots
- Beer Geek Brunch Weasel - Brewed by Mikkeler at Nogne O, Norway. This Imperial Oatmeal stout is brewed with one of the world's most expensive coffees (Vietnamese Ca Phe Chon coffee), made from droppings of weasel-like civetcats. The exceedingly rare Civet Coffee has a strong taste and an even stronger aroma. - Mikkeller
Mikkel Borg Bjergso (right), Mikkeller
- BA Texas Ranger w/ Vanillabeans & cacaobeans - Brewed with Chipotle chili peppers - Mikkeller - BA Beer Geek Brunch Weasel Bourbon Edition - Beer Geek Brunch Weasel matured in a Bourbon cask/barrel - Mikkeller
- Dirty Horse 2005 - Lambik, first fermentation for six weeks in sherry oak casks. 200 grams of Northern cherries per litre and yeast were added after six months. Eight months later, the young ale was pumped over to oak casks, and maturation for another 3 years. - Struise Brouwers - Jaipur - IPA - Thornbridge Brewery
- Wild Swan - White gold pale ale - Thornbridge Brewery
- Import v.1 of Love & Regret - Brewed at 't Hofbrouwerijke. The base is German barley & wheat, with a touch of Belgian aromic, accented with grassy hops and a array of spring botanicals (heather, chamomile, lavender & dandelion) - Stillwater Artisanal De honger werd gestild met een stoofpotje van konijn in Morpheus Wild (ik) en een vispannetje met tongreepjes, zalm en scampi in een sausje van Cuvée d'Erpigny (Fleur).
Fleur en William Roelens
Categorie:Bierfestival Tags:Alvinne, Avelgem
02-02-2011
Stadsbrouwerij Gruut te Gent
De Gentse Stadsbrouwerij Gruut is een initiatief van Annick De Splenter, een naam die bij veel bierliefhebbers een belletje zal doen rinkelen. De familie De Splenter was eigenaar van brouwerij Riva in Dentegem. Annick De Splenter volgde een brouwersopleiding en vorig jaar deed ze het laatste jaar brouwersingenieur aan Sint-Lieven nog eens over. Hieronder Annick (2de van links) met enkele cursisten van VAZOV en onze lerares (rechts).
Die naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen. De brouwster wil namelijk naar analogie van middeleeuws bier het blond bier brouwen met kruiden (gruit of gruut) in plaats van hop. Ze klopte aan bij de brouwschool KaHo Sint-Lieven met de vraag hoe zo een bier eruit zou moeten zien. Gesteund door een subsidie uit een Vlaams innovatiefonds (IWT) werd onderzoek gedaan naar een geschikte kruidensamenstelling. Daarbij werd niet alleen gezocht naar een (hopvervangende) bitterheid en andere smaak- en geurcomponenten, maar ook naar bewaarcapaciteit.
De gruut was (ook) de munt in de tijd van keizer Karel waarmee de accijnzen werden betaald. Je had een dubbele en een enkele gruut. De afbeelding van de dubbele gruut tref je aan op het logo en de glazen.
Meer info en foto's kun je vinden op William's bierblog.
Categorie:Brouwerij
01-02-2011
Brouwerij Liefmans, Oudenaarde
Ik heb nog heel wat fotomateriaal liggen van brouwerijbezoeken. We beginnen met enkele foto's van uit Brouwerij Liefmans te Oudenaarde. De brouwerij ging failliet in december 2007 en werd nadien overgenomen door brouwerij Moortgat. Marc Coesens van brouwerij Moortgat werd hier verantwoordelijke en was ook degene die ons rondleidde. Er wordt sinds 1991 al niet meer gebrouwen, maar de brouwerij die gebouwd werd in 1930 was toen heel vooruitstrevend. Er werd echter later nooit (of weinig) geïnvesteerd of geïnnoveerd - tot ons geluk, want daardoor bleef de brouwerij in zijn originele staat bestaan.
Klik hier voor het volledige fotoalbum. Hieronder één van de twee Baudelot koelers.
De tijd lijkt hier wel stil te staan.
De brouwerij wordt nu nog enkel gebruikt voor gisting en lagering. De open gistkuipen worden gebruikt om het bier (oud bruin of het basisbier van de fruitbieren) dat gebrouwen wordt bij Moortgat te Breendonk te laten gisten foto onderaan), omdat hier enkel de spontane verzuring plaatsvind wat het Oud Bruin nodig heeft.
Begin februari zijn we met de cursisten van VAZOV Oudenaarde een dagje gaan brouwen in een echte (micro)brouwerij. Brouwer Bruno Delroisse liet ons toe een beetje mee te helpen tijdens het brouwen van ons biertje 'VolleVazov'. Een heel interessante dag! Brasserie La Frasnoise ligt in Frasnes-lez-Buissenal in het Pays des Collines, net over de taalgrens.
Zondag 23 januari organiseerde de Gentse Biervereniging het evenement 10 uur biercultuur in het Buurthuis Muide te Gent.
Er stonden voordrachten, workshops en proeverijen van ca.25 bieren op het programma. Vier bierkenners gaven elk een voordracht van een half uur over een door hen gekozen bier.
Allereerst kwam Casimir Elsen (Zythos) aan het woord. Hij besprak de Bink Blond, de geschiedenis van brouwerij Kerkom en het brouwerijgebeuren in België in het algemeen van 1900 tot heden. Bink Blond, brouwerij Kerkom, blond troebel, 5,5% vol.Alc. Een vleugje banaan in het aroma, goede doordrinker, hoppige afdronk.
Vervolgens was het de beurt aan Marc De Keukeleire (brouwerij Alvinne) die vertelde over het bier Morpheus Wild, brouwerij Alvinne en het Morpheus gist. Morpheus Wild, Oud Vlaams Bruin, brouwerij Alvinne, bruin (99EBC), 5,9% Vol.Alc., 16 EBU, ongezoet. Zurigheid overheerst zowel in het aroma als in de smaak, zurige afdronk.
Derde spreker was Jan Rumes (Zythos) die het bier Hercule Stout meegebracht had en uitwijdde over Stout in het algemeen. Hercule Stout, Brasserie des Légendes Ellezelles, donker bruin, 9% Vol.Alc. Mooie cremekleurige schuimkraag, aroma van zoethout, caramel, smaak geroosterd, alcoholwarmte, hoppig bittere lange afdronk.
Als laatste spreker kwam David De Roy (Zythos) aan bod, met het bier Elliot Brew en een uitgebreide bespreking van de hopplant. Elliot Brew DIPA (Double Indian Pale Ale), De Struise Brouwers, amber helder, 9% Vol.Alc. Mooie schuimkraag, hoppig aroma en smaak, bitter (163 EBU!) door gebruik van 5 hopsoorten, zeer bittere lange afdronk.
Categorie:Bierfestival
06-11-2010
Dag van de Hobbybrouwer 2010
Zaterdag 6 november werd de Dag van de Hobbybrouwer georganiseerd bij Picobrouwerij Alvinne te Heule. Reeds voor de achtste maal wordt er dit jaar een brouwcursus ingericht op de Proefzolder. Heel wat van deze cursisten zijn ondertussen aan het brouwen geslagen en Alvinne wil deze dan ook een forum bieden om hun zelf gebrouwen bieren te laten proeven door collega hobbybrouwers.
Tien hobbybrouwers presenteerden 18 verschillende bieren. Sommige van deze brouwsels hadden exotische namen zoals Bado Buno, Rospo Biondo, Bitter Truth, Honey Bird Extra Dry Mead en sommigen hadden ook een exotische smaak. Menig brouwer had zelfs een eigen etiket ontwikkeld, bij anderen was enkel de fles genummerd.
Het niveau was verrassend hoog en een aantal van deze bieren zou men gerust op de markt kunnen brengen. Alles was dus aanwezig voor een gezellige namiddag op de Proefzolder en Fleur en ik hebben dan ook geproefd, geroken, gewikt en gewogen. We hebben uitgebreid proefnotities gemaakt en van de vele geslaagde bieren bekoorden de 4 brouwsels van Johan Deforce ons het meest. We waren dus heel gelukkig toen we van Johan een fles Tour Deforce Blond meekregen, waar we thuis zeker nog van zullen genieten. Als afsluiter kregen we in primeur enkele proevertjes van de nieuwe Alvinne bieren die liggen te rijpen op de (wijn)vaten. Men kan gerust stellen dat er weer veelbelovende bieren op komst zijn.
Een verslag van het bezoek aan brouwerij Boon te Lembeek met de cursisten 'Bierkennis' van VAZOV Oudenaarde. Frank Boon zette zijn eerste bescheiden stappen in de lambiekwereld in 1975 als geuzesteker en handelaar in streekbieren in Halle. In 1977 nam hij geuzestekerij R. De Vits te Lembeek over, een totaal verouderde zaak. Van 1986 tot 1989 werd het hele bedrijf vernieuwd. Met de bouw van een brouwzaal werd de geuzestekerij een lambiekbrouwerij. Frank Boon brouwde zijn eerste eigen lambiek op 17 oktober 1990. Hieronder de brouwketel die zijn laatste dienstjaar doet en volgend jaar zal vervangen worden door een nieuwe.
Op 20 jaar tijd steeg de productie van 450 hl tot ruim 11.300 hl (2009). Met meer dan 1.000.000 liter lambiek beschikt brouwerij Boon op dit ogenblik over s werelds grootste voorraad lambiek op eiken vaten. Er kan enkel lambiek gebrouwen worden van 1 oktober tot einde april en we zagen de verse lambiek in het koelschip lopen, waar tijdens de nacht de wilde gisten uit de omgeving hun werk kunnen doen.
Na een uitgebreide en interessante rondleiding door Frank Boon konden we proeven van jonge, éénjarige en tweejarige lambiek getapt uit het eiken vat.
De jonge lambiek was melkachtig, niet zuur en had de smaak van rijpe peer terwijl de oudste lambiek helder en zurig was maar een perfecte smaakverhouding had. Als afsluiter konden we de Geuze Mariage Parfait proeven, gouden medaillewinnaar op de World Beer Cup 2010.
De World Beer Cup is één van de belangrijkste biercompetities ter wereld en wordt in biermiddens soms omschreven als de Olympische Spelen van de sector. Dit internationaal concours wordt slechts om de twee jaar georganiseerd.
Maar liefst 3330 bieren van 642 brouwerijen uit 44 landen namen deel aan de World Beer Cup 2010, die plaatsvond in Chicago (VS). Brouwerij Boon kwam als enige Belgische brouwerij met twee eremetalen naar huis. De Geuze Mariage Parfait eindigde als eerste in de categorie Belgian-Style Sour Ale. De Oude Geuze van Boon kreeg het zilver toebedeeld. Het volledige fotoalbum is hier te vinden.
Categorie:Brouwerij
01-10-2010
Duvel Tripel Hop 2010
Tijdens een brouwerijbezoek in maart sloot Wanne Madalijns, voorzitter van de Lambikstoempers uit Halle een straffe weddenschap af met Dimitri Staelens, PR van brouwerij Moortgat. Tussen pot en pint werd een contract getekend op een bierkaartje (!). Duvel Tripel Hop, dat in 2007 al eens eenmalig werd uitgebracht en meteen was uitverkocht, moest opnieuw gebrouwen worden als de Lambikstoempers minstens 10.000 Facebookvrienden zouden verzamelen. Heel ambitieus, dacht men bij Duvel. Maar nog geen maand later telde de Facebookgroep al 16.000 fans. Belofte maakt schuld: de Duvel-brouwerij moest het exclusieve bier opnieuw brouwen.
Van links naar rechts Michel Moortgat, Wanne Madalijns en Dimitri Staelens
De Duvel Tripel Hop 2010 werd gisteren door Michel Moortgat (gedelegeerd bestuurder van Duvel), voorgesteld aan de pers. Wanne kreeg de fles nummer 1 van Michel Moortgat, waar hij trots en tevreden mee was, de foto spreekt boekdelen.
Dit brouwsel, met een alcoholpercentage van 9,5% Alc.vol, bevat drie hopsoorten (vandaar Duvel Tripel Hop). We hebben het originele recept van drie jaar geleden volledig gerespecteerd, de eerste tussentijdse proeverij beloofde al veel goeds', zegt brouwmeester Hedwig Neven.
De Lambikstoempers mochten 100 biervrienden uitnodigen om te komen voorproeven, waardoor ik het geluk had er ook bij te zijn. Ik denk ook dat de eerste 100 flessen gisteren al leeggemaakt zijn.
Het is inderdaad een smakelijke Duvel geworden, door de dry hopping smaakt het iets bitterder dan gewone Duvel. Volgens kenners smaakt het naar de Duvel van 20 jaar geleden.
Van links naar rechts: Yannick de Cocquéau (BLES Zottegem), Geroen Vansteenbrugge (WBF, Waregem) en Werner Mertens (OBER Essen)
Van links naar rechts Bianca Goethals (Goddelijke Drank blog), Geroen Vansteenbrugge, Thierry Vanmullem en William Roelens (HOP, bierblog)
Vanaf begin oktober is Duvel Tripel Hop verkrijgbaar bij de drankenhandelaar. Vanaf half oktober liggen de flessen ook in de supermarkt.
Ik moet alvast niet gaan aanschuiven in de supermarkt want na afloop kregen alle proevers een fles mee naar huis.
Categorie:Brouwerij
08-09-2010
Tuinfeest Heeren van Liedekercke
Vorig weekend was het weer tuinfeest (en bierfestival) bij 'De Heeren van Liedekercke' te Denderleeuw, door de site Ratebeer verkozen tot het op één na beste bierrestaurant ter wereld. Het prachtige weer zorgde er voor dat bijna alle stoelen in de tuin bezet waren. Een tiental tenten waren opgesteld waar honger en dorst konden gestild worden.
Er waren natuurlijk de biertruffels en bierpralines van 'Het Chocoladehuis' uit Aalst en de kazen gemaakt met de huisbieren. Verder meer dan 300 bieren (waaronder 37 op tap), verdeeld in verschillende categoriën: trappisten, oud bruin, fruitbieren, geuze-kriek-lambiek, prijsbeesten, magnums, Noord-Franse bieren, kleine Vlaamse brouwerijen, Waalse brouwerijen, specialekes en zware jongens. En er konden natuurlijk ook verschillende biergerechten besteld worden. Kortom meer dan genoeg voor iedereen. Terwijl Ariadne zich amuseerde op het springkasteel, in de zandbak en bij de kinderanimatie konden we heel wat lekkers degusteren.Van't vat proefden we Belgoo Arbo, Witte Lambiek en Houblon Chouffe. We probeerden twee 'primeurs', Orvélo en Superbalder.
Ons gerecht Coq à la bière werd begeleid door een Sodalitas (één van de huisbieren) en we sloten af met een Bolleville Calvados barell Oak Aged met een portie Heerenbierkaas.
De bespreking van de biertjes volgt later. Op de foto: drie leden van 'OBER Essen' zaten bij ons aan tafel. Van links naar rechts Werner Mertens (webmaster), Eddy Schepens en Jan Van Bragt (ondervoorzitter).