Vereniging ter promotie van de Belgische biercultuur
05-03-2011
Alvinne Craft Beer Festival 2011
Vrijdag 4 maart waren we op het Alvinne Craft Beer Festival in de Kasteelhoeve te Outryve (Avelgem).
De deelnemende brouwerijen: - Picobrouwerij Alvinne - De Struise Brouwers - Netherlands: Brouwerij de Molen, Brouwerij Emelisse - Germany: Braustelle (Cologne) Bierkompass Beck Brau (Lisberg-Trabelsdorf) - UK: Thornbridge - USA/Denmark: Grassrooth Brewing co - USA: Stillwater Artisanal Ales - Denmark: Mikkeller, Norrebro Bryghus, Croocked Moon Brewing - Italy: Revelation Cat, Birrificio del Ducato - Switzerland: Brasserie des Franches -Montagne (BFM)
Jérôme Rebetez (BFM)
Uit de uitgebreide keuze van ca.120 bieren proefden we volgende bieren: - Abbaye de St-Bon Chien 2010 - Strong Sour Ale. Matured in mixture of 11 oak barrels: 6 Pinot Noir, 2 Chardonnay and 1 Pinot Gris de Neuchatel, 2 Merlot du Tessin. - BFM
- Smookscreen - Smoked Porter - Croocked Moon - True Rebel - The first produktion from Croocked Moon's hand. "True Rebel", becoming a true rebel of an American Pale Ale. Dryhopped with Columbus and Chinook - Croocked Moon
Soren Wagner (Croocked Moon)
- l'Ultima Luna - Barley Wine aged in Amarone (Italian red wine) barrels - Del Ducato
- La Luna Rossa - Blend of three sour beers aged up to 3 months in wood with cherries - Del Ducato
- Viola Sofia - Imperial Stout brewed for the birth of Viola Sofia, daughter of Manuele from Ma Che Siete Venuti in Rome - Grassroots
Ryan Witter (right), Grassroots
- Beer Geek Brunch Weasel - Brewed by Mikkeler at Nogne O, Norway. This Imperial Oatmeal stout is brewed with one of the world's most expensive coffees (Vietnamese Ca Phe Chon coffee), made from droppings of weasel-like civetcats. The exceedingly rare Civet Coffee has a strong taste and an even stronger aroma. - Mikkeller
Mikkel Borg Bjergso (right), Mikkeller
- BA Texas Ranger w/ Vanillabeans & cacaobeans - Brewed with Chipotle chili peppers - Mikkeller - BA Beer Geek Brunch Weasel Bourbon Edition - Beer Geek Brunch Weasel matured in a Bourbon cask/barrel - Mikkeller
- Dirty Horse 2005 - Lambik, first fermentation for six weeks in sherry oak casks. 200 grams of Northern cherries per litre and yeast were added after six months. Eight months later, the young ale was pumped over to oak casks, and maturation for another 3 years. - Struise Brouwers - Jaipur - IPA - Thornbridge Brewery
- Wild Swan - White gold pale ale - Thornbridge Brewery
- Import v.1 of Love & Regret - Brewed at 't Hofbrouwerijke. The base is German barley & wheat, with a touch of Belgian aromic, accented with grassy hops and a array of spring botanicals (heather, chamomile, lavender & dandelion) - Stillwater Artisanal De honger werd gestild met een stoofpotje van konijn in Morpheus Wild (ik) en een vispannetje met tongreepjes, zalm en scampi in een sausje van Cuvée d'Erpigny (Fleur).
Fleur en William Roelens
Categorie:Bierfestival Tags:Alvinne, Avelgem
23-01-2011
10 uur biercultuur te Gent
Zondag 23 januari organiseerde de Gentse Biervereniging het evenement 10 uur biercultuur in het Buurthuis Muide te Gent.
Er stonden voordrachten, workshops en proeverijen van ca.25 bieren op het programma. Vier bierkenners gaven elk een voordracht van een half uur over een door hen gekozen bier.
Allereerst kwam Casimir Elsen (Zythos) aan het woord. Hij besprak de Bink Blond, de geschiedenis van brouwerij Kerkom en het brouwerijgebeuren in België in het algemeen van 1900 tot heden. Bink Blond, brouwerij Kerkom, blond troebel, 5,5% vol.Alc. Een vleugje banaan in het aroma, goede doordrinker, hoppige afdronk.
Vervolgens was het de beurt aan Marc De Keukeleire (brouwerij Alvinne) die vertelde over het bier Morpheus Wild, brouwerij Alvinne en het Morpheus gist. Morpheus Wild, Oud Vlaams Bruin, brouwerij Alvinne, bruin (99EBC), 5,9% Vol.Alc., 16 EBU, ongezoet. Zurigheid overheerst zowel in het aroma als in de smaak, zurige afdronk.
Derde spreker was Jan Rumes (Zythos) die het bier Hercule Stout meegebracht had en uitwijdde over Stout in het algemeen. Hercule Stout, Brasserie des Légendes Ellezelles, donker bruin, 9% Vol.Alc. Mooie cremekleurige schuimkraag, aroma van zoethout, caramel, smaak geroosterd, alcoholwarmte, hoppig bittere lange afdronk.
Als laatste spreker kwam David De Roy (Zythos) aan bod, met het bier Elliot Brew en een uitgebreide bespreking van de hopplant. Elliot Brew DIPA (Double Indian Pale Ale), De Struise Brouwers, amber helder, 9% Vol.Alc. Mooie schuimkraag, hoppig aroma en smaak, bitter (163 EBU!) door gebruik van 5 hopsoorten, zeer bittere lange afdronk.