E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

Zoeken in blog

Bierdegustatieavonden:

Thema 1 - Ronde Van Vlaanderen
Thema 2 - Kennismaking Belgische biercultuur
Thema 3 - Op maat
Thema 4 - Belgian Family Brewers
Thema 5 - Belgische biologische bieren
Inhoud blog
  • Red de bron van Rochefort
  • Workshop biologische bieren ontdekken en proeven
  • Speciale tap
  • Degustatieavond abdijbieren
  • Opening Brouwerij Dilewyns, Dendermonde
    Dirk Van Esbroeck

    Maak je eigen badge
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Laatste commentaren
    Hoofdpunten blog dirkjogt
  • Animatiefilm Ariadne
  • Beer & Food - A Perfect Match
  • Dodentocht 2013 - The Day After
  • Dodentocht 2013 dag -8
  • Dodentocht 2013 dag -12
    Archief per week
  • 24/06-30/06 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 23/05-29/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
    Broeder Zozef vzw
    Vereniging ter promotie van de Belgische biercultuur

    Photobucket

    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 uur biercultuur te Gent
    Zondag 23 januari organiseerde de ‘Gentse Biervereniging’ het evenement “10 uur biercultuur” in het Buurthuis Muide te Gent.

    10 uur Biercultuur

    Er stonden voordrachten, workshops en proeverijen van ca.25 bieren op het programma.
    Vier bierkenners gaven elk een voordracht van een half uur over een door hen gekozen bier.

    10 uur Biercultuur

    Allereerst kwam Casimir Elsen (Zythos) aan het woord. Hij besprak de Bink Blond, de geschiedenis van brouwerij Kerkom en het brouwerijgebeuren in België in het algemeen van 1900 tot heden.
    Bink Blond, brouwerij Kerkom, blond troebel, 5,5% vol.Alc. Een vleugje banaan in het aroma, goede doordrinker, hoppige afdronk.

    Casimir Elsen & Bink Blond

    Vervolgens was het de beurt aan Marc De Keukeleire (brouwerij Alvinne) die vertelde over het bier Morpheus Wild, brouwerij Alvinne en het Morpheus gist.
    Morpheus Wild, Oud Vlaams Bruin, brouwerij Alvinne, bruin (99EBC), 5,9% Vol.Alc., 16 EBU, ongezoet. Zurigheid overheerst zowel in het aroma als in de smaak, zurige afdronk.

    Marc De Keukeleire & Morpheus Wild

    Derde spreker was Jan Rumes (Zythos) die het bier Hercule Stout meegebracht had en uitwijdde over Stout in het algemeen.
    Hercule Stout, Brasserie des Légendes Ellezelles, donker bruin, 9% Vol.Alc. Mooie cremekleurige schuimkraag, aroma van zoethout, caramel, smaak geroosterd, alcoholwarmte, hoppig bittere lange afdronk.

    Jan Rumes & Hercule Stout

    Als laatste spreker kwam David De Roy (Zythos) aan bod, met het bier Elliot Brew en een uitgebreide bespreking van de hopplant.
    Elliot Brew DIPA (Double Indian Pale Ale), De Struise Brouwers, amber helder, 9% Vol.Alc. Mooie schuimkraag, hoppig aroma en smaak, bitter (163 EBU!) door gebruik van 5 hopsoorten, zeer bittere lange afdronk.

    David Le Roy & Elliot Brew

    Categorie:Bierfestival
    06-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag van de Hobbybrouwer 2010
    Zaterdag 6 november werd de ‘Dag van de Hobbybrouwer’ georganiseerd bij Picobrouwerij Alvinne te Heule. Reeds voor de achtste maal wordt er dit jaar een brouwcursus ingericht op de Proefzolder. Heel wat van deze cursisten zijn ondertussen aan het brouwen geslagen en Alvinne wil deze dan ook een forum bieden om hun zelf gebrouwen bieren te laten proeven door collega hobbybrouwers.

    Heule,Alvinne

    Tien hobbybrouwers presenteerden 18 verschillende bieren. Sommige van deze brouwsels hadden exotische namen – zoals Bado Buno, Rospo Biondo, Bitter Truth, Honey Bird Extra Dry Mead – en sommigen hadden ook een exotische smaak. Menig brouwer had zelfs een eigen etiket ontwikkeld, bij anderen was enkel de fles genummerd.

    Heule,Alvinne

    Het niveau was verrassend hoog en een aantal van deze bieren zou men gerust op de markt kunnen brengen. Alles was dus aanwezig voor een gezellige namiddag op de Proefzolder en Fleur en ik hebben dan ook geproefd, geroken, gewikt en gewogen. We hebben uitgebreid proefnotities gemaakt en van de vele geslaagde bieren bekoorden de 4 brouwsels van Johan Deforce ons het meest. We waren dus heel gelukkig toen we van Johan een fles Tour Deforce Blond meekregen, waar we thuis zeker nog van zullen genieten. Als afsluiter kregen we in primeur enkele proevertjes van de nieuwe Alvinne bieren die liggen te rijpen op de (wijn)vaten. Men kan gerust stellen dat er weer veelbelovende bieren op komst zijn.

    Heule,Alvinne

    Het volledige fotoalbum is hier te bekijken.

    Categorie:Bierdegustatie
    26-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Boon, Lembeek
    Een verslag van het bezoek aan brouwerij Boon te Lembeek met de cursisten 'Bierkennis' van VAZOV Oudenaarde.
    Frank Boon zette zijn eerste bescheiden stappen in de lambiekwereld in 1975 als geuzesteker en handelaar in streekbieren in Halle. In 1977 nam hij geuzestekerij ‘R. De Vits’ te Lembeek over, een totaal verouderde zaak. Van 1986 tot 1989 werd het hele bedrijf vernieuwd. Met de bouw van een brouwzaal werd de geuzestekerij een lambiekbrouwerij. Frank Boon brouwde zijn eerste eigen lambiek op 17 oktober 1990. Hieronder de brouwketel die zijn laatste dienstjaar doet en volgend jaar zal vervangen worden door een nieuwe.

    brouwketel van Boon

    Op 20 jaar tijd steeg de productie van 450 hl tot ruim 11.300 hl (2009). Met meer dan 1.000.000 liter lambiek beschikt brouwerij Boon op dit ogenblik over ‘s werelds grootste voorraad lambiek op eiken vaten.
    Er kan enkel lambiek gebrouwen worden van 1 oktober tot einde april en we zagen de verse lambiek in het koelschip lopen, waar tijdens de nacht de wilde gisten uit de omgeving hun werk kunnen doen.

    verse lambiek

    Na een uitgebreide en interessante rondleiding door Frank Boon konden we proeven van jonge, éénjarige en tweejarige lambiek getapt uit het eiken vat.

    lambiek van't vat

    De jonge lambiek was melkachtig, niet zuur en had de smaak van rijpe peer terwijl de oudste lambiek helder en zurig was maar een perfecte smaakverhouding had.
    Als afsluiter konden we de Geuze Mariage Parfait proeven, gouden medaillewinnaar op de World Beer Cup 2010.

    Geuze Mariage Parfait

    De World Beer Cup is één van de belangrijkste biercompetities ter wereld en wordt in biermiddens soms omschreven als de ‘Olympische Spelen van de sector’. Dit internationaal concours wordt slechts om de twee jaar georganiseerd. Maar liefst 3330 bieren van 642 brouwerijen uit 44 landen namen deel aan de World Beer Cup 2010, die plaatsvond in Chicago (VS). Brouwerij Boon kwam als enige Belgische brouwerij met twee eremetalen naar huis. De Geuze Mariage Parfait eindigde als eerste in de categorie ‘Belgian-Style Sour Ale’. De Oude Geuze van Boon kreeg het zilver toebedeeld.
    Het volledige fotoalbum is hier te vinden.

    Categorie:Brouwerij
    01-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel Tripel Hop 2010
    Tijdens een brouwerijbezoek in maart sloot Wanne Madalijns, voorzitter van de Lambikstoempers uit Halle een straffe weddenschap af met Dimitri Staelens, PR van brouwerij Moortgat. Tussen pot en pint werd een contract getekend op een bierkaartje (!).
    Duvel Tripel Hop, dat in 2007 al eens eenmalig werd uitgebracht en meteen was uitverkocht, moest opnieuw gebrouwen worden als de Lambikstoempers minstens 10.000 Facebookvrienden zouden verzamelen. Heel ambitieus, dacht men bij Duvel. Maar nog geen maand later telde de Facebookgroep al 16.000 fans. Belofte maakt schuld: de Duvel-brouwerij moest het exclusieve bier opnieuw brouwen.

    Photobucket

    Van links naar rechts Michel Moortgat, Wanne Madalijns en Dimitri Staelens

    De Duvel Tripel Hop 2010 werd gisteren door Michel Moortgat (gedelegeerd bestuurder van Duvel), voorgesteld aan de pers. Wanne kreeg de fles nummer 1 van Michel Moortgat, waar hij trots en tevreden mee was, de foto spreekt boekdelen.

    Photobucket

    Dit brouwsel, met een alcoholpercentage van 9,5% Alc.vol, bevat drie hopsoorten (vandaar Duvel Tripel Hop). ‘We hebben het originele recept van drie jaar geleden volledig gerespecteerd, de eerste tussentijdse proeverij beloofde al veel goeds', zegt brouwmeester Hedwig Neven.

    Duvel Tripel Hop 2010

    De Lambikstoempers mochten 100 ‘biervrienden’ uitnodigen om te komen voorproeven, waardoor ik het geluk had er ook bij te zijn. Ik denk ook dat de eerste 100 flessen gisteren al leeggemaakt zijn.
    Het is inderdaad een smakelijke Duvel geworden, door de ‘dry hopping’ smaakt het iets bitterder dan gewone Duvel. Volgens kenners smaakt het naar de Duvel van 20 jaar geleden.

    Photobucket

    Van links naar rechts: Yannick de Cocquéau (BLES Zottegem), Geroen Vansteenbrugge (WBF, Waregem) en Werner Mertens (OBER Essen)

    Photobucket

    Van links naar rechts Bianca Goethals (Goddelijke Drank blog), Geroen Vansteenbrugge, Thierry Vanmullem en William Roelens (HOP, bierblog)

    Vanaf begin oktober is Duvel Tripel Hop verkrijgbaar bij de drankenhandelaar. Vanaf half oktober liggen de flessen ook in de supermarkt. Ik moet alvast niet gaan aanschuiven in de supermarkt want na afloop kregen alle ‘proevers’ een fles mee naar huis.

    Duvel Tripel Hop 2010

    Categorie:Brouwerij
    08-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinfeest Heeren van Liedekercke
    Vorig weekend was het weer tuinfeest (en bierfestival) bij 'De Heeren van Liedekercke' te Denderleeuw, door de site Ratebeer verkozen tot het op één na beste bierrestaurant ter wereld.
    Het prachtige weer zorgde er voor dat bijna alle stoelen in de tuin bezet waren. Een tiental tenten waren opgesteld waar honger en dorst konden gestild worden.

    Photobucket

    Er waren natuurlijk de biertruffels en bierpralines van 'Het Chocoladehuis' uit Aalst en de kazen gemaakt met de huisbieren. Verder meer dan 300 bieren (waaronder 37 op tap), verdeeld in verschillende categoriën: trappisten, oud bruin, fruitbieren, geuze-kriek-lambiek, prijsbeesten, magnums, Noord-Franse bieren, kleine Vlaamse brouwerijen, Waalse brouwerijen, specialekes en zware jongens. En er konden natuurlijk ook verschillende biergerechten besteld worden. Kortom meer dan genoeg voor iedereen.
    Terwijl Ariadne zich amuseerde op het springkasteel, in de zandbak en bij de kinderanimatie konden we heel wat lekkers degusteren.Van't vat proefden we Belgoo Arbo, Witte Lambiek en Houblon Chouffe. We probeerden twee 'primeurs', Orvélo en Superbalder.

    Photobucket

    Ons gerecht Coq à la bière werd begeleid door een Sodalitas (één van de huisbieren) en we sloten af met een Bolleville Calvados barell Oak Aged met een portie Heerenbierkaas.

    Photobucket

    De bespreking van de biertjes volgt later.
    Op de foto: drie leden van 'OBER Essen' zaten bij ons aan tafel. Van links naar rechts Werner Mertens (webmaster), Eddy Schepens en Jan Van Bragt (ondervoorzitter).

    Photobucket

    Categorie:Beer and foodpairing


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Beer and foodpairing (2)
  • Belgisch (1)
  • Bier en kaas (0)
  • Bierdegustatie (10)
  • Bierfestival (2)
  • Brouwen (1)
  • Brouwerij (8)
  • Buitenland (2)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs