Vereniging ter promotie van de Belgische biercultuur
26-06-2013
Red de bron van Rochefort
De firma Lhoist Industrie heeft een vergunning aangevraagd om de kalkgroeve op het Plateau de Gerny, in het gehucht La Boverie in Rochefort dieper uit te graven.
Het eerste gevolg van dit project zal zijn dat de bron van de Tridaine zal droogvallen. Zowel de Onze-Lieve-Vrouw-abdij van Saint-Remy en de stad Rochefort worden gratis bevoorraad met het water van deze van nature zuivere bron. Lhoist wil water oppompen om de watervoorziening van de stad en de abdij te verzekeren. Dat zou echter zeker de smaak van het water aantasten en dus ook die van het trappistenbier van Rochefort, dat door de brouwerij van de abdij wordt geproduceerd en wereldwijde faam geniet.
De trappist van Rochefort, alsook de honderden banen die direct en indirect van de brouwerij afhangen, zijn bedreigd. Doordat de bron zou opdrogen zou ook het ecosysteem vernield worden dat dit bronwater nodig heeft voor zijn ontwikkeling en om het voortbestaan van de fauna en flora te verzekeren. Onderteken onze petitie en help ons om de Tridaine en de trappist van Rochefort te redden!
Ben jij een bierfan? Ter gelegenheid van de Bioweek 2013 organiseert vzw Broeder Zozef ism bioboerderij 't Uilenbos, Moerbeke een workshop over Belgische biobieren. We gaan dieper in op de grondstoffen en verschillende aspecten van biobieren en hun brouwerijen. Bekende en minder bekende biobieren worden geproefd en besproken.
Datum: dinsdag 4 juni 2013 van 19u30 tot 22u00 Plaats: Cultureel Centrum, Dr.J.Persynplein 6 te 9185 Wachtebeke Prijs: 12 of 10 voor leden VELT of Zythos Graag inschrijven op voorhand via broederzozef@yahoo.com of 0477 77 53 70
Deze speciale manier van serveren heb ik nog niet gezien in België!
Categorie:Buitenland Tags:biertap
26-05-2011
Degustatieavond abdijbieren
Op dinsdag 24 mei waren we in The Maple in Ertvelde waar de Zythos-vereniging Ertveldsch Bier Ultimatum (kortweg EBU) een degustatieavond abdijbieren organiseerde. Gastspreker was Geroen Vansteenbrugge, stichter en bezieler van de Zythos-vereniging WBF (Waregemse Bierfanaten), en we weten dat hij altijd een mooie bierkeuze bij heeft, wat deze avond ook weer niet tegenviel. Hierbij onze proefbevindingen van de zes bieren.
Naam: Pater Lieven Wit Land van herkomst: België Brouwerij: Van Den Bossche Kleur: blond (troebel) Alcoholgehalte: 4,5% alc.vol Schuim: wit Smaakbeschrijving: Aroma citrus. Smaak beetje zurig, weinig afdronk. Body: medium
Naam: Abbaye de Forest Land van herkomst: België Brouwerij: Brasserie de Silly Kleur: blond Alcoholgehalte: 6,5% alc.vol Schuim: wit Smaakbeschrijving: Aroma hoppig, kruidig. Smaak: citrus, bittere afdronk Body: medium
Naam: Petrus Aged Pale Land van herkomst: België Brouwerij: Bavik Kleur: blond Alcoholgehalte: 7,3% alc.vol Schuim: wit Smaakbeschrijving: Aroma zurig, eik. Smaak zuur zoals lambiek, lekker voor de liefhebbers Body: medium Het basisbier Petrus werd gerijpt voor 20 maanden op eiken vaten.
Naam: Cuerna Land van herkomst: België Brouwerij: De Graal (in opdracht Lupiline) Kleur: bruin Alcoholgehalte: 7% alc.vol Schuim: romig, beige en plakkend Smaakbeschrijving: Aroma gebrand, koffie, chocolade. Smaak: bitter met een bittere afdronk Body: vol Wordt niet meer gebrouwen omdat de bierfirma Lupiline in 2011 ophield te bestaan
Naam: Saint-Martin Triple Land van herkomst: België Brouwerij: Brasserie de Brunehaut Kleur: donkerblond, licht troebel Alcoholgehalte: 9% alc.vol Schuim: wit Smaakbeschrijving: Aroma citrus. Smaak fruitig en een lange zoete afdronk Body: vol Wordt niet in België verkocht, enkel voor uitvoer naar Canada
Naam: Val-Dieu Grand Cru Land van herkomst: België Brouwerij: Val-Dieu Kleur: donkerbruin Alcoholgehalte: 10,5% alc.vol Schuim: donker, romig Smaakbeschrijving: Aroma zoet, caramel. Smaak: zoet, fruitig en lange bitterige afdronk Body: vol
Kort samengevat een mooie gevarieerde selectie, waarbij de Saint-Martin Triple Fleur's favoriet was en de Petrus Aged Pale mijn favoriet van de avond.
Vorige weekend (20-21 mei) vond de opening plaats van brouwerij Dilewyns te Dendermonde.
Zaakvoerder is Anne-Cathérine Dilewyns, de oudste dochter van Vincent Dilewyns die sinds 2005 zijn Vicaris-bieren op de markt brengt (gebrouwen bij de Proefbrouwerij Lochristi).
Maandag hadden Fleur en ik al een fotoreportage gemaakt van de brouwinstallatie, vrijdag had de receptie plaats waar half brouwend Vlaanderen aanwezig was voor de officiële opening.
De officiële opening door burgemeester Piet Buyse van Dendermonde in gezelschap van Vincent Dilewyns met echtgenote Geneviève en dochter Anne-Cathérine.
Zaterdag was er dan de opendeur voor het grote publiek, dat ook massaal aanwezig was.
Zaterdagmiddag heb ik tenslotte de afvulinstallatie en etiketteermachine (Italië) op foto gezet.
De prachtige brouwinstallatie is afkomstig van VELO uit Italië en heeft een capaciteit van 25 hl per brouwsel. De brouwinstallatie kan momenteel 2 brouwsels per dag produceren. In elk van de vier lagertanks kunnen drie brouwsels zodat wekelijks tussen de 75 en 80 hl kan gebrouwen worden. De afvullijn is aangekocht bij CIMEC en de etiketteermachine bij Cavagnino & Gatti beiden uit Canelli Italië. De afvullijn kan per uur 4.000 33cl en 3.000 75cl flessen vullen. De etiketteermachine kan 4.000 etiketten per uur op de flessen kleven. Tot slot gebruiken ze een Clayton stoomgenerator als warmtebron tijdens het brouwproces. Technische Fiche : Moutmolen met 4 rollen Kook en maischketel met een nuttige inhoud van 2500 liter Filterkuip 2500 liter Whirpool 2500 liter Warmwaterketel 5000 liter Koudwaterketel 5000 liter 4 gist-en lagertanks 4 x 8000 liter CIP (Cleaning-in-place) installatie 2 x 5000 liter Opslagtank voor gist (200 liter) HBT (Heldere Bier Tank) - 8000 liter Koelinstallatie (35,8 Kw)
Voor de gelegenheid bracht de brouwerij het 'feestbier' Vicaris 5 op de markt, pas zondag gebotteld. Een blond troebel lekker doordrinkbiertje (met tarwe?), aroma van citrus en bitterige afdronk.
We wensen hierbij de familie Dilewyns succes toe bij hun nieuwe onderneming.
Armand4 is een unieke, beperkte serie Oude Geuze gestoken met authentieke lambiek door Armand Debelder gebrouwen.
Lente, Zomer, Herfst en Winter verwijzen naar de 4 elementen van lambiek: Water, Hop, Graan en Lucht. Elke botteling, 4 data, is uniek en de kenner-liefhebber zal de lichte smaakverschillen waarderen.
Het etiket toont het Pajottenland met de Zenne als oerbron van de Brettanomyces- lambicus en Bruxelliensis, de wilde gisten.
Armand4 is de kroon op een levenswerk van vakmanschap, kunst en passie voor natuurlijke lambiek en geuze. Knipoog,Armand4 lees je als Armands fier!
We proefden dit biertje gisteren, een complex maar fantastisch aroma en dito smaak, onder andere eik, niet te zuur, uitgebalanceerd.
Categorie:Bierdegustatie Tags:3 Fonteinen, oude geuze
25-04-2011
Brouwerij Alvinne te Moen
Momenteel is brouwerij Alvinne nog niet actief op de nieuwe locatie in Moen (Kortrijk). Volgende maand wordt de brouwerij van uit China aangeleverd. Er is al heel wat werk verricht en vorige zaterdag was het brouwcursus op de nieuwe locatie. Voor deze gelegenheid werd de brouwzaal éénmalig ingericht als 'De Proefwerf'. Klik hieronder op de foto om het fotoalbum te bekijken van mijn bezoek aan de 'werf'.
Categorie:Brouwerij Tags:Alvinne, Moen
19-04-2011
Lupulus Triple
Het mooie zonnig weertje nodigde uit om in de tuin een biertje te degusteren. Gisteren openden we een fles (75cl) Lupulus Triple, een bier gebrouwen in Brasserie Les 3 Fourquets.
Deze brouwerij werd opgestart in 2004 door Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, de oprichters van Brasserie dAchouffe, oorspronkelijk om proefbrouwsels te maken en ter bevoorrading van de nabijgelegen taverne waarvoor ze de Bleuette en de Fourquette (witte Ardense) brouwden. In 2008 verkocht Chris zijn aandelen (50%) aan Pierre Gobron. Enkele jaren geleden bracht de brouwerij zijn eerste bier uit, Lupulus Triple, ongefilterd, ongepasteuriseerd. Lichtblond, 8,5% alc.vol, mooie romige volle schuimkraag. Een kruidig aroma (tijm) en een volle smaak, licht kruidig, bitterig met een lange bitterige afdronk. Voor zowel Fleur als mezelf een topbiertje dat niet mag ontbreken in onze kelder.
Categorie:Belgisch Tags:Lupulus, Les 3 Fourquets
12-04-2011
Beer & Foodpairing met Black Albert & Black Damnation II
Maandagavond een mooi beer-foodpairing experiment van Fleur. Food: Slaatje met ruccola, radijs, appel, gestoofd witloof, beulingen.
Beer:Black Albert (Batch '0') & Black Damnation II (Mocha Bomb). Twee schitterende bieren van De Struise Brouwers. Het tweede bier paste het best bij de schotel.
Zwart bier met romige beige schuimkraag, 13% alc.vol. Aroma: karamel. Smaak: koffie, gebrand, volle body, lange bittere afdronk
Zwart bier met romige beige schuimkraag, 12% alc.vol Blend van 50% Black Albert, gerijpt op Coumbiaanse koffiebonen, 25% Hel & Verdoemenis (brij.De Molen) gerijpt op Bourbon vaten en 25% Cuvée Delphine Aroma: alcohol (Whisky). Smaak: complex, lichte zurigheid, bittere toetsen, lange biterige afdronk
Categorie:Beer and foodpairing Tags:De Struise Brouwers
14-03-2011
Ben jij een biersnob?
Ik vrees dat ik er één ben .
13-03-2011
Bezoek aan brouwerij Rodenbach
Ik had nog een fotoverslag liggen van het bezoek aan brouwerij Rodenbach te Roeselare.
Vooral heel indrukwekkend zijn de 294 eiken vaten, de oudste meer dan 150 jaar oud. De inhoud van deze vaten varieert van 12.000 tot 65.000 liter.
De brouwerij werd in 1821 gesticht door Alexander Rodenbach en zijn broers Constantijn, Ferdinand en Pedro. Sinds 1998 is de brouwerij onderdeel van Palm.
Bierkenner Michael Jackson noemde Rodenbach ooit het meest verfrissende bier ter wereld.
Na de boeiende rondgang konden we in de prachtige ontvangstzaal genieten van een Rodenbach en een Rodenbach Grand Cru.
Een tijdje geleden waren we in de Aba Jour te Gent waar we een schitterende Rodenbach Vin de Céréale dronken. Het bier werd in 2007 gelanceerd en is drie jaar (2004) gerijpt op eiken foeder nr.132 en uitgebracht in genummerde flessen.
Categorie:Brouwerij Tags:brouwerij Rodenbach
Feiten over bier
Interessant en leuk om weten.
12-03-2011
Bierconsumptie in de wereld
Dit was de stand in het jaar 2008
11-03-2011
Bier infographic 2011
Een Infographic (2011) over bier, waarop te zien is dat Europa de grootste producent van bier is met 32,2% van de wereldwijde productie. Verder staan er ook een aantal van 's werelds sterkste en vreemdste biersoorten op.
Categorie:Buitenland Tags:infographic
09-03-2011
Thema 5 - Belgische biologische bieren
Degustatieavond Belgische Biobieren
Vanaf oktober 2011 organiseren we degustatieavonden op aanvraag met als thema Belgische biologische bieren. Biologische producten kennen sinds begin jaren negentig een gestage groei en interesse. Ook de brouwerijen spelen op deze trend in en in België, het bierland bij uitstek (en daar mogen we fier op zijn), zijn momenteel een zeventigtal originele biobieren verkrijgbaar. De degustatieavond omvat twee delen van ca 1u20 (met tussendoor een kleine pauze) waarbij in totaal zes Belgische biologische bieren geproefd worden (in proefglaasjes van 15cl). Bij elk bier wordt uitleg gegeven over het bier en de brouwerij waar het gebrouwen wordt. Daarbij geven we een overzicht van het Belgisch biobierenlandschap en informatie over de biohopteelt in België.
Organisatie: Broeder Zozef (vzw ter promotie van de Belgische biercultuur) Wie zijn wij? Dirk Van Esbroeck: bierliefhebber, brouwerijfotograaf, volgde cursus bierkennis te VAZOV Oudenaarde en cursus bierbrouwen bij Brouwerij Alvinne te Moen. Erkend Zytholoog (biersommelier) via Syntra Gent. Lid van Zythos via de Gentse Biervereniging. Fleur van Osselaer: fijnproefster, bier- en wijnliefhebber, volgde opleiding biologische en biodynamische landbouw bij Landwijzer. Lid van Zythos via het Ertveldsch Bier Ultimatum.Lid van VELT.
We hebben geen commerciële doeleinden, dus we verkopen niks en de selectie van biobieren kan van avond tot avond verschillen, naargelang het aanbod.
Laat je familie, vriendenkring of vereniging op een originele manier kennismaken met dit deel van onze Belgische en biologische cultuur. Amusement en leute verzekerd!
Informatie en/of prijsofferte kan aangevraagd worden op: broederzozef@yahoo.com gsm: 0477 775370
Categorie:Bierdegustatie
08-03-2011
Thema 4 - Belgian Family Brewers
De Vzw Belgian Family Brewers (BFB) is een vereniging van Belgische brouwerijen die werd opgericht in 2007. BFB telt sinds 2011 15 brouwerijen, afkomstig uit Vlaanderen en Wallonië.
Aan het BFB kwaliteitslabel zijn een aantal voorwaarden verbonden.
* Een brouwerij kan enkel lid worden als ze één of meerdere vestigingen hebben in België waar al meer dan vijftig jaar onafgebroken bier gebrouwen wordt.
* Het bier mag enkel gebrouwen worden in België en moet er ook verkrijgbaar zijn, waarbij het alleen door de brouwerij zelf op de markt mag aangeboden worden.
* Het bier mag onder geen enkel andere merknaam of etiket verkocht worden.
Het BFB label duidt dus aan dat het hier om een in België gebrouwen origineel bier gaat.
(bron: Wikipedia)
We proeven 6 biertjes (proefglazen van 15cl) uit het assortiment van een vijftigtal verscheidene bieren met het BFB-label.
Categorie:Bierdegustatie
07-03-2011
Thema 1 - Ronde Van Vlaanderen
Deze degustatieavond staat in het teken van de Vlaamse Provincies We degusteren een 6-tal bekende en minder bekende biertjes (proefglazen van 15cl), één uit elke provincie, en een extraatje. Daarbij krijgt men telkens uitleg over elk biertje en de brouwerij.
Categorie:Bierdegustatie
Thema 2 - Kennismaking met de Belgische biercultuur
Een degustatieavond met 6 Belgische bieren (proefglazen van 15cl) zonder specifiek thema. We geven uitleg over de brouwgeschiedenis in België, de verschillende biersoorten, hoe te proeven, etc... Daarbij geven we ook achtergrondinformatie over de geproefde bieren en hun brouwerijen.
Categorie:Bierdegustatie
Thema 3 - Op maat
Op maat gemaakte proeverij voor jouw vereniging. Elk thema kan aan bod komen. De degustatieavond omvat telkens 6 bieren (proefglazen van 15cl).
Categorie:Bierdegustatie
05-03-2011
Alvinne Craft Beer Festival 2011
Vrijdag 4 maart waren we op het Alvinne Craft Beer Festival in de Kasteelhoeve te Outryve (Avelgem).
De deelnemende brouwerijen: - Picobrouwerij Alvinne - De Struise Brouwers - Netherlands: Brouwerij de Molen, Brouwerij Emelisse - Germany: Braustelle (Cologne) Bierkompass Beck Brau (Lisberg-Trabelsdorf) - UK: Thornbridge - USA/Denmark: Grassrooth Brewing co - USA: Stillwater Artisanal Ales - Denmark: Mikkeller, Norrebro Bryghus, Croocked Moon Brewing - Italy: Revelation Cat, Birrificio del Ducato - Switzerland: Brasserie des Franches -Montagne (BFM)
Jérôme Rebetez (BFM)
Uit de uitgebreide keuze van ca.120 bieren proefden we volgende bieren: - Abbaye de St-Bon Chien 2010 - Strong Sour Ale. Matured in mixture of 11 oak barrels: 6 Pinot Noir, 2 Chardonnay and 1 Pinot Gris de Neuchatel, 2 Merlot du Tessin. - BFM
- Smookscreen - Smoked Porter - Croocked Moon - True Rebel - The first produktion from Croocked Moon's hand. "True Rebel", becoming a true rebel of an American Pale Ale. Dryhopped with Columbus and Chinook - Croocked Moon
Soren Wagner (Croocked Moon)
- l'Ultima Luna - Barley Wine aged in Amarone (Italian red wine) barrels - Del Ducato
- La Luna Rossa - Blend of three sour beers aged up to 3 months in wood with cherries - Del Ducato
- Viola Sofia - Imperial Stout brewed for the birth of Viola Sofia, daughter of Manuele from Ma Che Siete Venuti in Rome - Grassroots
Ryan Witter (right), Grassroots
- Beer Geek Brunch Weasel - Brewed by Mikkeler at Nogne O, Norway. This Imperial Oatmeal stout is brewed with one of the world's most expensive coffees (Vietnamese Ca Phe Chon coffee), made from droppings of weasel-like civetcats. The exceedingly rare Civet Coffee has a strong taste and an even stronger aroma. - Mikkeller
Mikkel Borg Bjergso (right), Mikkeller
- BA Texas Ranger w/ Vanillabeans & cacaobeans - Brewed with Chipotle chili peppers - Mikkeller - BA Beer Geek Brunch Weasel Bourbon Edition - Beer Geek Brunch Weasel matured in a Bourbon cask/barrel - Mikkeller
- Dirty Horse 2005 - Lambik, first fermentation for six weeks in sherry oak casks. 200 grams of Northern cherries per litre and yeast were added after six months. Eight months later, the young ale was pumped over to oak casks, and maturation for another 3 years. - Struise Brouwers - Jaipur - IPA - Thornbridge Brewery
- Wild Swan - White gold pale ale - Thornbridge Brewery
- Import v.1 of Love & Regret - Brewed at 't Hofbrouwerijke. The base is German barley & wheat, with a touch of Belgian aromic, accented with grassy hops and a array of spring botanicals (heather, chamomile, lavender & dandelion) - Stillwater Artisanal De honger werd gestild met een stoofpotje van konijn in Morpheus Wild (ik) en een vispannetje met tongreepjes, zalm en scampi in een sausje van Cuvée d'Erpigny (Fleur).