Vereniging ter promotie van de Belgische biercultuur
26-06-2013
Red de bron van Rochefort
De firma Lhoist Industrie heeft een vergunning aangevraagd om de kalkgroeve op het Plateau de Gerny, in het gehucht La Boverie in Rochefort dieper uit te graven.
Het eerste gevolg van dit project zal zijn dat de bron van de Tridaine zal droogvallen. Zowel de Onze-Lieve-Vrouw-abdij van Saint-Remy en de stad Rochefort worden gratis bevoorraad met het water van deze van nature zuivere bron. Lhoist wil water oppompen om de watervoorziening van de stad en de abdij te verzekeren. Dat zou echter zeker de smaak van het water aantasten en dus ook die van het trappistenbier van Rochefort, dat door de brouwerij van de abdij wordt geproduceerd en wereldwijde faam geniet.
De trappist van Rochefort, alsook de honderden banen die direct en indirect van de brouwerij afhangen, zijn bedreigd. Doordat de bron zou opdrogen zou ook het ecosysteem vernield worden dat dit bronwater nodig heeft voor zijn ontwikkeling en om het voortbestaan van de fauna en flora te verzekeren. Onderteken onze petitie en help ons om de Tridaine en de trappist van Rochefort te redden!
Vorige weekend (20-21 mei) vond de opening plaats van brouwerij Dilewyns te Dendermonde.
Zaakvoerder is Anne-Cathérine Dilewyns, de oudste dochter van Vincent Dilewyns die sinds 2005 zijn Vicaris-bieren op de markt brengt (gebrouwen bij de Proefbrouwerij Lochristi).
Maandag hadden Fleur en ik al een fotoreportage gemaakt van de brouwinstallatie, vrijdag had de receptie plaats waar half brouwend Vlaanderen aanwezig was voor de officiële opening.
De officiële opening door burgemeester Piet Buyse van Dendermonde in gezelschap van Vincent Dilewyns met echtgenote Geneviève en dochter Anne-Cathérine.
Zaterdag was er dan de opendeur voor het grote publiek, dat ook massaal aanwezig was.
Zaterdagmiddag heb ik tenslotte de afvulinstallatie en etiketteermachine (Italië) op foto gezet.
De prachtige brouwinstallatie is afkomstig van VELO uit Italië en heeft een capaciteit van 25 hl per brouwsel. De brouwinstallatie kan momenteel 2 brouwsels per dag produceren. In elk van de vier lagertanks kunnen drie brouwsels zodat wekelijks tussen de 75 en 80 hl kan gebrouwen worden. De afvullijn is aangekocht bij CIMEC en de etiketteermachine bij Cavagnino & Gatti beiden uit Canelli Italië. De afvullijn kan per uur 4.000 33cl en 3.000 75cl flessen vullen. De etiketteermachine kan 4.000 etiketten per uur op de flessen kleven. Tot slot gebruiken ze een Clayton stoomgenerator als warmtebron tijdens het brouwproces. Technische Fiche : Moutmolen met 4 rollen Kook en maischketel met een nuttige inhoud van 2500 liter Filterkuip 2500 liter Whirpool 2500 liter Warmwaterketel 5000 liter Koudwaterketel 5000 liter 4 gist-en lagertanks 4 x 8000 liter CIP (Cleaning-in-place) installatie 2 x 5000 liter Opslagtank voor gist (200 liter) HBT (Heldere Bier Tank) - 8000 liter Koelinstallatie (35,8 Kw)
Voor de gelegenheid bracht de brouwerij het 'feestbier' Vicaris 5 op de markt, pas zondag gebotteld. Een blond troebel lekker doordrinkbiertje (met tarwe?), aroma van citrus en bitterige afdronk.
We wensen hierbij de familie Dilewyns succes toe bij hun nieuwe onderneming.
Momenteel is brouwerij Alvinne nog niet actief op de nieuwe locatie in Moen (Kortrijk). Volgende maand wordt de brouwerij van uit China aangeleverd. Er is al heel wat werk verricht en vorige zaterdag was het brouwcursus op de nieuwe locatie. Voor deze gelegenheid werd de brouwzaal éénmalig ingericht als 'De Proefwerf'. Klik hieronder op de foto om het fotoalbum te bekijken van mijn bezoek aan de 'werf'.
Categorie:Brouwerij Tags:Alvinne, Moen
13-03-2011
Bezoek aan brouwerij Rodenbach
Ik had nog een fotoverslag liggen van het bezoek aan brouwerij Rodenbach te Roeselare.
Vooral heel indrukwekkend zijn de 294 eiken vaten, de oudste meer dan 150 jaar oud. De inhoud van deze vaten varieert van 12.000 tot 65.000 liter.
De brouwerij werd in 1821 gesticht door Alexander Rodenbach en zijn broers Constantijn, Ferdinand en Pedro. Sinds 1998 is de brouwerij onderdeel van Palm.
Bierkenner Michael Jackson noemde Rodenbach ooit het meest verfrissende bier ter wereld.
Na de boeiende rondgang konden we in de prachtige ontvangstzaal genieten van een Rodenbach en een Rodenbach Grand Cru.
Een tijdje geleden waren we in de Aba Jour te Gent waar we een schitterende Rodenbach Vin de Céréale dronken. Het bier werd in 2007 gelanceerd en is drie jaar (2004) gerijpt op eiken foeder nr.132 en uitgebracht in genummerde flessen.
Categorie:Brouwerij Tags:brouwerij Rodenbach
02-02-2011
Stadsbrouwerij Gruut te Gent
De Gentse Stadsbrouwerij Gruut is een initiatief van Annick De Splenter, een naam die bij veel bierliefhebbers een belletje zal doen rinkelen. De familie De Splenter was eigenaar van brouwerij Riva in Dentegem. Annick De Splenter volgde een brouwersopleiding en vorig jaar deed ze het laatste jaar brouwersingenieur aan Sint-Lieven nog eens over. Hieronder Annick (2de van links) met enkele cursisten van VAZOV en onze lerares (rechts).
Die naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen. De brouwster wil namelijk naar analogie van middeleeuws bier het blond bier brouwen met kruiden (gruit of gruut) in plaats van hop. Ze klopte aan bij de brouwschool KaHo Sint-Lieven met de vraag hoe zo een bier eruit zou moeten zien. Gesteund door een subsidie uit een Vlaams innovatiefonds (IWT) werd onderzoek gedaan naar een geschikte kruidensamenstelling. Daarbij werd niet alleen gezocht naar een (hopvervangende) bitterheid en andere smaak- en geurcomponenten, maar ook naar bewaarcapaciteit.
De gruut was (ook) de munt in de tijd van keizer Karel waarmee de accijnzen werden betaald. Je had een dubbele en een enkele gruut. De afbeelding van de dubbele gruut tref je aan op het logo en de glazen.
Meer info en foto's kun je vinden op William's bierblog.
Categorie:Brouwerij
01-02-2011
Brouwerij Liefmans, Oudenaarde
Ik heb nog heel wat fotomateriaal liggen van brouwerijbezoeken. We beginnen met enkele foto's van uit Brouwerij Liefmans te Oudenaarde. De brouwerij ging failliet in december 2007 en werd nadien overgenomen door brouwerij Moortgat. Marc Coesens van brouwerij Moortgat werd hier verantwoordelijke en was ook degene die ons rondleidde. Er wordt sinds 1991 al niet meer gebrouwen, maar de brouwerij die gebouwd werd in 1930 was toen heel vooruitstrevend. Er werd echter later nooit (of weinig) geïnvesteerd of geïnnoveerd - tot ons geluk, want daardoor bleef de brouwerij in zijn originele staat bestaan.
Klik hier voor het volledige fotoalbum. Hieronder één van de twee Baudelot koelers.
De tijd lijkt hier wel stil te staan.
De brouwerij wordt nu nog enkel gebruikt voor gisting en lagering. De open gistkuipen worden gebruikt om het bier (oud bruin of het basisbier van de fruitbieren) dat gebrouwen wordt bij Moortgat te Breendonk te laten gisten foto onderaan), omdat hier enkel de spontane verzuring plaatsvind wat het Oud Bruin nodig heeft.
Categorie:Brouwerij
26-10-2010
Brouwerij Boon, Lembeek
Een verslag van het bezoek aan brouwerij Boon te Lembeek met de cursisten 'Bierkennis' van VAZOV Oudenaarde. Frank Boon zette zijn eerste bescheiden stappen in de lambiekwereld in 1975 als geuzesteker en handelaar in streekbieren in Halle. In 1977 nam hij geuzestekerij R. De Vits te Lembeek over, een totaal verouderde zaak. Van 1986 tot 1989 werd het hele bedrijf vernieuwd. Met de bouw van een brouwzaal werd de geuzestekerij een lambiekbrouwerij. Frank Boon brouwde zijn eerste eigen lambiek op 17 oktober 1990. Hieronder de brouwketel die zijn laatste dienstjaar doet en volgend jaar zal vervangen worden door een nieuwe.
Op 20 jaar tijd steeg de productie van 450 hl tot ruim 11.300 hl (2009). Met meer dan 1.000.000 liter lambiek beschikt brouwerij Boon op dit ogenblik over s werelds grootste voorraad lambiek op eiken vaten. Er kan enkel lambiek gebrouwen worden van 1 oktober tot einde april en we zagen de verse lambiek in het koelschip lopen, waar tijdens de nacht de wilde gisten uit de omgeving hun werk kunnen doen.
Na een uitgebreide en interessante rondleiding door Frank Boon konden we proeven van jonge, éénjarige en tweejarige lambiek getapt uit het eiken vat.
De jonge lambiek was melkachtig, niet zuur en had de smaak van rijpe peer terwijl de oudste lambiek helder en zurig was maar een perfecte smaakverhouding had. Als afsluiter konden we de Geuze Mariage Parfait proeven, gouden medaillewinnaar op de World Beer Cup 2010.
De World Beer Cup is één van de belangrijkste biercompetities ter wereld en wordt in biermiddens soms omschreven als de Olympische Spelen van de sector. Dit internationaal concours wordt slechts om de twee jaar georganiseerd.
Maar liefst 3330 bieren van 642 brouwerijen uit 44 landen namen deel aan de World Beer Cup 2010, die plaatsvond in Chicago (VS). Brouwerij Boon kwam als enige Belgische brouwerij met twee eremetalen naar huis. De Geuze Mariage Parfait eindigde als eerste in de categorie Belgian-Style Sour Ale. De Oude Geuze van Boon kreeg het zilver toebedeeld. Het volledige fotoalbum is hier te vinden.
Categorie:Brouwerij
01-10-2010
Duvel Tripel Hop 2010
Tijdens een brouwerijbezoek in maart sloot Wanne Madalijns, voorzitter van de Lambikstoempers uit Halle een straffe weddenschap af met Dimitri Staelens, PR van brouwerij Moortgat. Tussen pot en pint werd een contract getekend op een bierkaartje (!). Duvel Tripel Hop, dat in 2007 al eens eenmalig werd uitgebracht en meteen was uitverkocht, moest opnieuw gebrouwen worden als de Lambikstoempers minstens 10.000 Facebookvrienden zouden verzamelen. Heel ambitieus, dacht men bij Duvel. Maar nog geen maand later telde de Facebookgroep al 16.000 fans. Belofte maakt schuld: de Duvel-brouwerij moest het exclusieve bier opnieuw brouwen.
Van links naar rechts Michel Moortgat, Wanne Madalijns en Dimitri Staelens
De Duvel Tripel Hop 2010 werd gisteren door Michel Moortgat (gedelegeerd bestuurder van Duvel), voorgesteld aan de pers. Wanne kreeg de fles nummer 1 van Michel Moortgat, waar hij trots en tevreden mee was, de foto spreekt boekdelen.
Dit brouwsel, met een alcoholpercentage van 9,5% Alc.vol, bevat drie hopsoorten (vandaar Duvel Tripel Hop). We hebben het originele recept van drie jaar geleden volledig gerespecteerd, de eerste tussentijdse proeverij beloofde al veel goeds', zegt brouwmeester Hedwig Neven.
De Lambikstoempers mochten 100 biervrienden uitnodigen om te komen voorproeven, waardoor ik het geluk had er ook bij te zijn. Ik denk ook dat de eerste 100 flessen gisteren al leeggemaakt zijn.
Het is inderdaad een smakelijke Duvel geworden, door de dry hopping smaakt het iets bitterder dan gewone Duvel. Volgens kenners smaakt het naar de Duvel van 20 jaar geleden.
Van links naar rechts: Yannick de Cocquéau (BLES Zottegem), Geroen Vansteenbrugge (WBF, Waregem) en Werner Mertens (OBER Essen)
Van links naar rechts Bianca Goethals (Goddelijke Drank blog), Geroen Vansteenbrugge, Thierry Vanmullem en William Roelens (HOP, bierblog)
Vanaf begin oktober is Duvel Tripel Hop verkrijgbaar bij de drankenhandelaar. Vanaf half oktober liggen de flessen ook in de supermarkt.
Ik moet alvast niet gaan aanschuiven in de supermarkt want na afloop kregen alle proevers een fles mee naar huis.