E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

Zoeken in blog

Bierdegustatieavonden:

Thema 1 - Ronde Van Vlaanderen
Thema 2 - Kennismaking Belgische biercultuur
Thema 3 - Op maat
Thema 4 - Belgian Family Brewers
Thema 5 - Belgische biologische bieren
Inhoud blog
  • Red de bron van Rochefort
  • Workshop biologische bieren ontdekken en proeven
  • Speciale tap
  • Degustatieavond abdijbieren
  • Opening Brouwerij Dilewyns, Dendermonde
    Dirk Van Esbroeck

    Maak je eigen badge
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Laatste commentaren
    Hoofdpunten blog dirkjogt
  • Animatiefilm Ariadne
  • Beer & Food - A Perfect Match
  • Dodentocht 2013 - The Day After
  • Dodentocht 2013 dag -8
  • Dodentocht 2013 dag -12
    Archief per week
  • 24/06-30/06 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 23/05-29/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
    Broeder Zozef vzw
    Vereniging ter promotie van de Belgische biercultuur

    Photobucket

    23-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opening Brouwerij Dilewyns, Dendermonde
    Vorige weekend (20-21 mei) vond de opening plaats van brouwerij Dilewyns te Dendermonde.

    Photobucket

    Zaakvoerder is Anne-Cathérine Dilewyns, de oudste dochter van Vincent Dilewyns die sinds 2005 zijn Vicaris-bieren op de markt brengt (gebrouwen bij de Proefbrouwerij Lochristi).

    Brouwerij Dilewyns

    Maandag hadden Fleur en ik al een fotoreportage gemaakt van de brouwinstallatie, vrijdag had de receptie plaats waar half brouwend Vlaanderen aanwezig was voor de officiële opening.

    opening 20 mei 2011
    De officiële opening door burgemeester Piet Buyse van Dendermonde in gezelschap van Vincent Dilewyns met echtgenote Geneviève en dochter Anne-Cathérine.
    Zaterdag was er dan de opendeur voor het grote publiek, dat ook massaal aanwezig was.

    Photobucket

    Zaterdagmiddag heb ik tenslotte de afvulinstallatie en etiketteermachine (Italië) op foto gezet.

    Brouwerij Dilewyns

    De prachtige brouwinstallatie is afkomstig van VELO uit Italië en heeft een capaciteit van 25 hl per brouwsel. De brouwinstallatie kan momenteel 2 brouwsels per dag produceren. In elk van de vier lagertanks kunnen drie brouwsels zodat wekelijks tussen de 75 en 80 hl kan gebrouwen worden.
    De afvullijn is aangekocht bij CIMEC en de etiketteermachine bij Cavagnino & Gatti beiden uit Canelli – Italië.
    De afvullijn kan per uur 4.000 33cl en 3.000 75cl flessen vullen. De etiketteermachine kan 4.000 etiketten per uur op de flessen kleven. Tot slot gebruiken ze een Clayton stoomgenerator als warmtebron tijdens het brouwproces.
    Technische Fiche :
    Moutmolen met 4 rollen
    Kook en maischketel met een nuttige inhoud van 2500 liter
    Filterkuip 2500 liter
    Whirpool 2500 liter
    Warmwaterketel 5000 liter
    Koudwaterketel 5000 liter
    4 gist-en lagertanks 4 x 8000 liter
    CIP (Cleaning-in-place) installatie 2 x 5000 liter
    Opslagtank voor gist (200 liter)
    HBT (Heldere Bier Tank) - 8000 liter
    Koelinstallatie (35,8 Kw)

    Brouwerij Dilewyns

    Voor de gelegenheid bracht de brouwerij het 'feestbier' Vicaris 5 op de markt, pas zondag gebotteld. Een blond troebel lekker doordrinkbiertje (met tarwe?), aroma van citrus en bitterige afdronk.

    Photobucket
    We wensen hierbij de familie Dilewyns succes toe bij hun nieuwe onderneming.

    Categorie:Brouwerij
    Tags:Vicaris, Dilewyns, Dendermonde
    08-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Armand'4 Lente Oude Geuze
    Armand’4 is een unieke, beperkte serie Oude Geuze gestoken met authentieke lambiek door Armand Debelder gebrouwen.
    Lente, Zomer, Herfst en Winter verwijzen naar de 4 elementen van lambiek: Water, Hop, Graan en Lucht. Elke botteling, 4 data, is uniek en de kenner-liefhebber zal de lichte smaakverschillen waarderen.
    Het etiket toont het Pajottenland met de Zenne als oerbron van de Brettanomyces- lambicus en Bruxelliensis, de wilde gisten.
    Armand’4 is de kroon op een levenswerk van vakmanschap, kunst en passie voor natuurlijke lambiek en geuze. Knipoog,“Armand’4” lees je als ”Armand’s fier!”

    geuze

    geuze

    We proefden dit biertje gisteren, een complex maar fantastisch aroma en dito smaak, onder andere eik, niet te zuur, uitgebalanceerd.

    Categorie:Bierdegustatie
    Tags:3 Fonteinen, oude geuze
    25-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Alvinne te Moen
    Momenteel is brouwerij Alvinne nog niet actief op de nieuwe locatie in Moen (Kortrijk). Volgende maand wordt de brouwerij van uit China aangeleverd. Er is al heel wat werk verricht en vorige zaterdag was het brouwcursus op de nieuwe locatie. Voor deze gelegenheid werd de brouwzaal éénmalig ingericht als 'De Proefwerf'. Klik hieronder op de foto om het fotoalbum te bekijken van mijn bezoek aan de 'werf'.

    Brouwerij Alvinne


    Categorie:Brouwerij
    Tags:Alvinne, Moen
    19-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lupulus Triple
    Het mooie zonnig weertje nodigde uit om in de tuin een biertje te degusteren. Gisteren openden we een fles (75cl) Lupulus Triple, een bier gebrouwen in Brasserie Les 3 Fourquets.

    Photobucket

    Deze brouwerij werd opgestart in 2004 door Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, de oprichters van Brasserie d’Achouffe, oorspronkelijk om proefbrouwsels te maken en ter bevoorrading van de nabijgelegen taverne waarvoor ze de Bleuette en de Fourquette (witte Ardense) brouwden. In 2008 verkocht Chris zijn aandelen (50%) aan Pierre Gobron. Enkele jaren geleden bracht de brouwerij zijn eerste bier uit, Lupulus Triple, ongefilterd, ongepasteuriseerd. Lichtblond, 8,5% alc.vol, mooie romige volle schuimkraag. Een kruidig aroma (tijm) en een volle smaak, licht kruidig, bitterig met een lange bitterige afdronk. Voor zowel Fleur als mezelf een topbiertje dat niet mag ontbreken in onze kelder.

    Photobucket


    Categorie:Belgisch
    Tags:Lupulus, Les 3 Fourquets
    12-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beer & Foodpairing met Black Albert & Black Damnation II

    Maandagavond een mooi beer-foodpairing experiment van Fleur.
    Food: Slaatje met ruccola, radijs, appel, gestoofd witloof, beulingen.

    Photobucket

    Beer: Black Albert (Batch '0') & Black Damnation II (Mocha Bomb). Twee schitterende bieren van De Struise Brouwers. Het tweede bier paste het best bij de schotel.

    Photobucket

    Zwart bier met romige beige schuimkraag, 13% alc.vol.
    Aroma: karamel. Smaak: koffie, gebrand, volle body, lange bittere afdronk

    Photobucket

    Zwart bier met romige beige schuimkraag, 12% alc.vol
    Blend van 50% Black Albert, gerijpt op Coumbiaanse koffiebonen, 25% Hel & Verdoemenis (brij.De Molen) gerijpt op Bourbon vaten en 25% Cuvée Delphine
    Aroma: alcohol (Whisky). Smaak: complex, lichte zurigheid, bittere toetsen, lange biterige afdronk


    Categorie:Beer and foodpairing
    Tags:De Struise Brouwers
    14-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben jij een biersnob?
    Ik vrees dat ik er één ben .

    Photobucket

    13-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan brouwerij Rodenbach
    Ik had nog een fotoverslag liggen van het bezoek aan brouwerij Rodenbach te Roeselare.

    brouwerij

    Vooral heel indrukwekkend zijn de 294 eiken vaten, de oudste meer dan 150 jaar oud. De inhoud van deze vaten varieert van 12.000 tot 65.000 liter.

    brouwerij

    brouwerij

    De brouwerij werd in 1821 gesticht door Alexander Rodenbach en zijn broers Constantijn, Ferdinand en Pedro. Sinds 1998 is de brouwerij onderdeel van Palm.
    Bierkenner Michael Jackson noemde Rodenbach ooit het meest verfrissende bier ter wereld.

    brouwerij

    Na de boeiende rondgang konden we in de prachtige ontvangstzaal genieten van een Rodenbach en een Rodenbach Grand Cru.

    brouwerij

    Een tijdje geleden waren we in de Aba Jour te Gent waar we een schitterende Rodenbach Vin de Céréale dronken. Het bier werd in 2007 gelanceerd en is drie jaar (2004) gerijpt op eiken foeder nr.132 en uitgebracht in genummerde flessen.

    Aba Jour Gent

    Rodenbach Vin de Cereale

    Fles nr 968


    Categorie:Brouwerij
    Tags:brouwerij Rodenbach
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feiten over bier
    Interessant en leuk om weten.

    Photobucket

    12-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierconsumptie in de wereld
    Dit was de stand in het jaar 2008

    Photobucket

    11-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier infographic 2011
    Een Infographic (2011) over bier, waarop te zien is dat Europa de grootste producent van bier is met 32,2% van de wereldwijde productie. Verder staan er ook een aantal van 's werelds sterkste en vreemdste biersoorten op.

    Photobucket

    Categorie:Buitenland
    Tags:infographic
    09-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema 5 - Belgische biologische bieren

    Degustatieavond Belgische Biobieren

    Vanaf oktober 2011 organiseren we degustatieavonden op aanvraag met als thema ‘Belgische biologische bieren’.
    Biologische producten kennen sinds begin jaren negentig een gestage groei en interesse. Ook de brouwerijen spelen op deze trend in en in België, het bierland bij uitstek (en daar mogen we fier op zijn), zijn momenteel een zeventigtal originele biobieren verkrijgbaar.
    De degustatieavond omvat twee delen van ca 1u20 (met tussendoor een kleine pauze) waarbij in totaal zes Belgische biologische bieren geproefd worden (in proefglaasjes van 15cl). Bij elk bier wordt uitleg gegeven over het bier en de brouwerij waar het gebrouwen wordt. Daarbij geven we een overzicht van het Belgisch biobierenlandschap en informatie over de biohopteelt in België.

    PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

    Organisatie: Broeder Zozef (vzw ter promotie van de Belgische biercultuur)
    Wie zijn wij?
    Dirk Van Esbroeck: bierliefhebber, brouwerijfotograaf, volgde cursus “bierkennis” te VAZOV Oudenaarde en cursus bierbrouwen bij Brouwerij Alvinne te Moen. Erkend Zytholoog (biersommelier) via Syntra Gent. Lid van Zythos via de ‘Gentse Biervereniging’.
    Fleur van Osselaer: fijnproefster, bier- en wijnliefhebber, volgde opleiding biologische en biodynamische landbouw bij Landwijzer. Lid van Zythos via het ‘Ertveldsch Bier Ultimatum’.Lid van VELT.

    PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

    We hebben geen commerciële doeleinden, dus we verkopen niks en de selectie van biobieren kan van avond tot avond verschillen, naargelang het aanbod.

    Laat je familie, vriendenkring of vereniging op een originele manier kennismaken met dit deel van onze Belgische en biologische cultuur. Amusement en leute verzekerd!

    Informatie en/of prijsofferte kan aangevraagd worden op:
    broederzozef@yahoo.com
    gsm: 0477 775370


    Categorie:Bierdegustatie
    08-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema 4 - Belgian Family Brewers

    De Vzw Belgian Family Brewers (BFB) is een vereniging van Belgische brouwerijen die werd opgericht in 2007. BFB telt sinds 2011 15 brouwerijen, afkomstig uit Vlaanderen en Wallonië.

    Aan het BFB kwaliteitslabel zijn een aantal voorwaarden verbonden.

    * Een brouwerij kan enkel lid worden als ze één of meerdere vestigingen hebben in België waar al meer dan vijftig jaar onafgebroken bier gebrouwen wordt.

    * Het bier mag enkel gebrouwen worden in België en moet er ook verkrijgbaar zijn, waarbij het alleen door de brouwerij zelf op de markt mag aangeboden worden.

    * Het bier mag onder geen enkel andere merknaam of etiket verkocht worden.

    Het BFB label duidt dus aan dat het hier om een in België gebrouwen origineel bier gaat.

    (bron: Wikipedia)

    We proeven 6 biertjes (proefglazen van 15cl) uit het assortiment van een vijftigtal verscheidene bieren met het BFB-label.

    BFB

    Categorie:Bierdegustatie
    07-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema 1 - Ronde Van Vlaanderen
    Deze degustatieavond staat in het teken van de Vlaamse Provincies
    We degusteren een 6-tal bekende en minder bekende biertjes (proefglazen van 15cl), één uit elke provincie, en een extraatje. Daarbij krijgt men telkens uitleg over elk biertje en de brouwerij.


    Categorie:Bierdegustatie
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema 2 - Kennismaking met de Belgische biercultuur
    Een degustatieavond met 6 Belgische bieren (proefglazen van 15cl) zonder specifiek thema.
    We geven uitleg over de brouwgeschiedenis in België, de verschillende biersoorten, hoe te proeven, etc... Daarbij geven we ook achtergrondinformatie over de geproefde bieren en hun brouwerijen.

    Categorie:Bierdegustatie
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema 3 - Op maat
    Op maat gemaakte proeverij voor jouw vereniging. Elk thema kan aan bod komen.
    De degustatieavond omvat telkens 6 bieren (proefglazen van 15cl).

    Categorie:Bierdegustatie
    05-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Craft Beer Festival 2011
    Alvinne

    Vrijdag 4 maart waren we op het Alvinne Craft Beer Festival in de Kasteelhoeve te Outryve (Avelgem).

    ABCF2011

    ABCF2011

    De deelnemende brouwerijen:
    - Picobrouwerij Alvinne
    - De Struise Brouwers
    - Netherlands: Brouwerij de Molen, Brouwerij Emelisse
    - Germany: Braustelle (Cologne) – Bierkompass – Beck Brau (Lisberg-Trabelsdorf)
    - UK: Thornbridge
    - USA/Denmark: Grassrooth Brewing co
    - USA: Stillwater Artisanal Ales
    - Denmark: Mikkeller, Norrebro Bryghus, Croocked Moon Brewing
    - Italy: Revelation Cat, Birrificio del Ducato
    - Switzerland: Brasserie des Franches -Montagne (BFM)

    Jerome Rebetez
    Jérôme Rebetez (BFM)

    Uit de uitgebreide keuze van ca.120 bieren proefden we volgende bieren:
    - Abbaye de St-Bon Chien 2010 - Strong Sour Ale. Matured in mixture of 11 oak barrels: 6 Pinot Noir, 2 Chardonnay and 1 Pinot Gris de Neuchatel, 2 Merlot du Tessin. - BFM

    ABCF2011

    - Smookscreen - Smoked Porter - Croocked Moon
    - True Rebel - The first produktion from Croocked Moon's hand. "True Rebel", becoming a true rebel of an American Pale Ale. Dryhopped with Columbus and Chinook - Croocked Moon

    Soren Wagner
    Soren Wagner (Croocked Moon)

    - l'Ultima Luna - Barley Wine aged in Amarone (Italian red wine) barrels - Del Ducato

    ABCF2011

    - La Luna Rossa - Blend of three sour beers aged up to 3 months in wood with cherries - Del Ducato

    ABCF2011

    - Viola Sofia - Imperial Stout brewed for the birth of Viola Sofia, daughter of Manuele from Ma Che Siete Venuti in Rome - Grassroots

    Ryan Witter
    Ryan Witter (right), Grassroots

    - Beer Geek Brunch Weasel - Brewed by Mikkeler at Nogne O, Norway. This Imperial Oatmeal stout is brewed with one of the world's most expensive coffees (Vietnamese Ca Phe Chon coffee), made from droppings of weasel-like civetcats. The exceedingly rare Civet Coffee has a strong taste and an even stronger aroma. - Mikkeller

    Mikkel Borg Bjergstro
    Mikkel Borg Bjergso (right), Mikkeller

    - BA Texas Ranger w/ Vanillabeans & cacaobeans - Brewed with Chipotle chili peppers - Mikkeller
    - BA Beer Geek Brunch Weasel Bourbon Edition - Beer Geek Brunch Weasel matured in a Bourbon cask/barrel - Mikkeller

    ABCF2011

    - Dirty Horse 2005 - Lambik, first fermentation for six weeks  in sherry oak casks. 200 grams of Northern cherries per litre and yeast were added after six months. Eight months later, the young ale was pumped over to oak casks, and maturation for another 3 years. - Struise Brouwers
    - Jaipur - IPA - Thornbridge Brewery

    ABCF2011

    - Wild Swan - White gold pale ale - Thornbridge Brewery

    ABCF2011

    - Import v.1 of Love & Regret - Brewed at 't Hofbrouwerijke. The base is German barley & wheat, with a touch of Belgian aromic, accented with grassy hops and a array of spring botanicals (heather, chamomile, lavender & dandelion) - Stillwater Artisanal
    De honger werd gestild met een stoofpotje van konijn in Morpheus Wild (ik) en een vispannetje met tongreepjes, zalm en scampi in een sausje van Cuvée d'Erpigny (Fleur).

    Fleur en William
    Fleur en William Roelens

    Categorie:Bierfestival
    Tags:Alvinne, Avelgem
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broeder Zozef
    De vzw werd opgericht ter promotie van de Belgische Biercultuur.

    Wij organiseren bierdegustatieavonden op maat.
    Voor de verschillende thema's zie pagina links (thema aanklikken voor meer informatie)

    Wilt U een (semi)-professionele fotoreportage van uw brouwerij dan kunt U hier terecht. Een voorbeeldreportage kunt U
    hier zien.

    Voor alle vragen aangaande bier neem contact op en ik zal U zo snel en accuraat mogelijk proberen te beantwoorden.

    Voor contact zie linkse kolom bovenaan.


    Categorie:Bierdegustatie
    Tags:bierdegustatie
    02-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsbrouwerij Gruut te Gent
    De ‘Gentse Stadsbrouwerij Gruut’ is een initiatief van Annick De Splenter, een naam die bij veel bierliefhebbers een belletje zal doen rinkelen. De familie De Splenter was eigenaar van brouwerij Riva in Dentegem. Annick De Splenter volgde een brouwersopleiding en vorig jaar deed ze het laatste jaar brouwersingenieur aan Sint-Lieven nog eens over. Hieronder Annick (2de van links) met enkele cursisten van VAZOV en onze lerares (rechts).

    brouwerij

    Die naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen. De brouwster wil namelijk naar analogie van middeleeuws bier het blond bier brouwen met kruiden (gruit of gruut) in plaats van hop. Ze klopte aan bij de brouwschool KaHo Sint-Lieven met de vraag hoe zo een bier eruit zou moeten zien. Gesteund door een subsidie uit een Vlaams innovatiefonds (IWT) werd onderzoek gedaan naar een geschikte kruidensamenstelling. Daarbij werd niet alleen gezocht naar een (hopvervangende) bitterheid en andere smaak- en geurcomponenten, maar ook naar bewaarcapaciteit.

    brouwerij

    brouwerij

    De gruut was (ook) de munt in de tijd van keizer Karel waarmee de accijnzen werden betaald. Je had een dubbele en een enkele gruut. De afbeelding van de dubbele gruut tref je aan op het logo en de glazen.
    Meer info en foto's kun je vinden op William's bierblog.

    Categorie:Brouwerij
    01-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Liefmans, Oudenaarde
    Ik heb nog heel wat fotomateriaal liggen van brouwerijbezoeken. We beginnen met enkele foto's van uit Brouwerij Liefmans te Oudenaarde.
    De brouwerij ging failliet in december 2007 en werd nadien overgenomen door brouwerij Moortgat. Marc Coesens van brouwerij Moortgat werd hier verantwoordelijke en was ook degene die ons rondleidde.
    Er wordt sinds 1991 al niet meer gebrouwen, maar de brouwerij die gebouwd werd in 1930 was toen heel vooruitstrevend. Er werd echter later nooit (of weinig) geïnvesteerd of geïnnoveerd - tot ons geluk, want daardoor bleef de brouwerij in zijn originele staat bestaan.
    Klik hier voor het volledige fotoalbum.
    Hieronder één van de twee Baudelot koelers.

    Baudelot koeler

    De tijd lijkt hier wel stil te staan.

    Brouwerij Liefmans

    De brouwerij wordt nu nog enkel gebruikt voor gisting en lagering. De open gistkuipen worden gebruikt om het bier (oud bruin of het basisbier van de fruitbieren) dat gebrouwen wordt bij Moortgat te Breendonk te laten gisten foto onderaan), omdat hier enkel de spontane verzuring plaatsvind wat het Oud Bruin nodig heeft.

    Brouwerij Liefmans

    Categorie:Brouwerij
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierbrouwer voor één dag
    Begin februari zijn we met de cursisten van VAZOV Oudenaarde een dagje gaan brouwen in een echte (micro)brouwerij. Brouwer Bruno Delroisse liet ons toe een beetje mee te helpen tijdens het brouwen van ons biertje 'VolleVazov'. Een heel interessante dag!
    Brasserie La Frasnoise ligt in Frasnes-lez-Buissenal in het Pays des Collines, net over de taalgrens.

    La Frasnoise

    Brouwketels La Frasnoise

    Photobucket

    Lagertanks La Frasnoise

    Het volledige fotoalbum is hier te zien.

    Categorie:Brouwen


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Beer and foodpairing (2)
  • Belgisch (1)
  • Bier en kaas (0)
  • Bierdegustatie (10)
  • Bierfestival (2)
  • Brouwen (1)
  • Brouwerij (8)
  • Buitenland (2)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs