Foto
Websites
 • EVA
 • Arnon Grunberg
 • The Montgolfier Brothers
 • Sigur Ros
 • Iron and Wine
 • Motek
 • The National
 • The Notwist
  Archief per maand
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 02-2012
 • 09-2011
 • 04-2011
 • 12-2010
 • 09-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
  blog vir

  10-03-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  >> Reageer (0)
  13-10-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  13 september 2008

  Het heeft lang genoeg geduurd. Het opstaan en denken: ik moet dringend nieuw leven in mijn blog blazen. Het thuiskomen van mijn werk en hetzelfde denken, maar eerst moeten de patatten gekookt, de verlengdraad gelegd, de spinnen gedood, het pluimpje over het net geslagen, de kasten opgeruimd, het geld gestort, de nieuwe computer gekocht en de mails beantwoord. Voor ik het weet, lig ik in bed en is mijn blog nog even dood als voorheen.

  Maar vandaag, op de dertiende oktober, de dag waarvan de naam het meest herfst is - het herfstst dus - heb ik er schoon genoeg van. Er waren dagen waarop ik de mensen in mijn omgeving onafgebroken bestookte met de vraag ook een blog te beginnen, en nu ze allemaal gehoorzaamd hebben, laat ik zelf verstek gaan? Waar is mijn fatsoen?

  Er is wel een probleem. Het gebeurt al eens dat J. er met mijn ideeën vandoor is. Met de paddestoelen is de tuin, bijvoorbeeld. Ze horen net zo goed op mijn blog thuis als op de zijne, maar hij is sneller. Dus moet ik iets anders verzinnen.

  Hier komt een lijstje van onderwerpen waarover ik iets had kunnen schrijven:

  - Virs schaamte over haar conditie haalt het op haar luiheid en bijgevolg schrijft ze zich in bij een sportclub.

  - Vir heeft slaande ruzie met J. over het nut van dt-regels. Vir schrijft een vlammende tekst over het nut van dt-regels, maar durft hem bij nader inzien niet openbaar te maken uit angst vrienden te verliezen. Ze wil ook J. niet te hard tegen de schenen schoppen. Dus leest ze kalm vragen uit de taalbijlage van De Standaard voor en applausisseert als J. het antwoord weet. Vooruitziend als ze is koopt ze ook snel een boekje 'Wiskunde in een notendop' dat toch niet zo notendop is als je afgaand op de titel zou denken.

  - Vir laat zich bankrekeninggewijs volledig gaan en schrikt zich de pleuris als ze voor het eerst, ja, voor het eerst in haar leven geld van haar spaarrekening naar haar lopende rekening moet overzetten om redenen die kleiner zijn dan een woonst. Schoenen bijvoorbeeld, of een laptop, of houten kaders die de living werkelijk áf maken. Vir besluit zich te herpakken en eet twee dagen lang oud brood met een kervelsoepje van het merk Carrefour.

  - Vir blijft in het weekend voortaan tot 10 uur liggen op de talloze decimeters dikke matras en het ergonomische kussen.

  - Vir hakt de knoop door en is sinds kort op zoek naar een therapeut die ervoor kan zorgen dat ze in de herfst kamers kan binnenlopen zonder die eerst op spinnen te screenen.

  - Vir weet nu hoe ze lampen aan het plafond moet installeren, hoe ze gaten moet plamuren en hoe ze moet boren.

  - Vir is nu 28 in plaats van 27.

  Er is dus heel wat nieuws te melden. Maar gelukkig is vir is essentie vir gebleven, en dus:

  - heeft ze nog altijd geen gsm gekocht.

  - vraagt ze zich af wat de jonge vrijgezel L. bezielde toen hij Herman Düne op de verzamel-cd pleurde die hij haar cadeau gaf.

  - neemt ze J.'s dt-fouten er gewoon bij.

  Vanaf nu geen overzichtje meer, maar weer zoals voorheen: het leven in zijn blootje gezet.


  >> Reageer (5)
  04-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  4 september 2008

  Fuck Belgacom. Nog altijd geen internet. Als je dit blog ziet, lijkt het wel alsof ik geen leven heb. Geen zetel en geen leven.

   


  >> Reageer (8)
  01-08-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen 1 augustus 2008

  Ik ben globaal bekeken geen klef persoon. Ik vind sentimentaliteit maar niks. Ik ben 50 keer zoveel kwaad als verdrietig. En toch vind ik dat het moet kunnen : afscheid nemen in schoonheid.

   

  Maar het lukt me niet.

   

  A. De laatste werkdag

   

  De voorlaatste werkdag was alvast een meevaller geweest, met een twee uur durend exitgesprek waarin ik mijn grieven op tafel kon leggen en waarin zowaar naar mij geluisterd werd. Het kon allemaal stukken erger, alleen jammer dat de directeur blijkbaar dacht dat ik de organisatie waarvoor ik werkte, stinkend rijk vond. En geen uitleg gaf toen ik vroeg waar ze die informatie vandaan had.

   

  Maar toen moest de laatste dag nog komen. Ik huppelde binnen, zette met een vrolijke zwaai voor de laatste keer mijn pc aan en plofte neer. Nog voor ik mijn mails kon lezen, stond de personeelsverantwoordelijke al naast mij : of ik mijn badge kon geven, en mijn abonnement. Nou en of, zei ik, maar hoe moest ik dan terug in Gent geraken ? Koop een ticket, raadde ze mij goedlachs aan, waarop ik even goedlachs repliceerde dat ik het ticket dan wel op zou sturen om de kosten te recupereren.

  Ai, wat een misser.

  "Je job stopt om 16u30, wat daarna komt is voor je eigen rekening." Ik bestudeerde haar eens goed, misschien was het een grap.

  "Hoezo ? Dat kan toch niet ? Dat slaat toch nergens op ?" probeerde ik nog, terwijl de glimlach op mijn lippen bestierf.

  "Zo is de regel, na 16u30 is het hier defintief gedaan." En daar stapte ze weg, naar het bureau achter mij, terwijl ze me in opperste verbazing achterliet. Eerst sloeg die verbazing om in ongeloof en daarna in woede.

  Een mail en een telefoontje naar het FOD dienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg later, stuurde ik haar een mail. Ik was ontgoocheld, schreef ik. Ik vond het jammer dat ik gedwongen werd die informatie zo te achterhalen. Betalen zouden ze, en wel omdat ze verplicht waren.

   

  Een halfuur lang gebeurde er niks. Toen werd ik vriendelijk verzocht met haar mee te gaan naar de kleine vergaderruimte, alwaar ze het incident van tafel veegde met een onschuldig ‘iedereen kan zich wel eens vergissen’. Ik zei dat dat inderdaad kon, maar dat dit me geen vergissing leek, aangezien ze me had gezegd dat dat de regel was, waarbij ze dus insinueerde de regel te kennen. Bovendien, voegde ik er afgemeten aan toe, was dit niet de eerste fout. Ik vatte moed toen ik haar onthutste blik zag en gooide er nog snel achteraan dat alle fouten bovendien in mijn nadeel waren geweest.

  "We gaan de discussie stopzetten," haastte ze zich te zeggen. Ik vroeg waarom dan wel. Ik kwam net goed op dreef.

  "Je straalt teveel negativiteit uit," zei ze zonder blikken of blozen. Ik moest denken aan het programma My mind and body en begreep ineens dat er mensen van vlees en bloed bestonden die dit soort onzin uitkramen. En er zat er nog wel één voor mij. Maar ik ging door.

  "Kan je daar voorbeelden van geven ? Ik begrijp je niet helemaal."

  "Neen, geen voorbeelden, het is gewoon een gevoel."

  "Als ik tijdens mijn exitgesprek niet minstens 3 voorbeelden per punt van kritiek kan geven, dan wordt mijn kritiek van tafel geveegd. Maar blijkbaar geldt dat niet in omgekeerde richting."

  "We gaan het gesprek stopzetten, dit is niet de bedoeling."

  "Ik wil weten warom ik negativiteit uitstraal."

  "Ik weet het niet. Bad vibes."

   

  Bad vibes. Bad vibes.

  En toen voelde ik het ook, dat aura van negativiteit dat rond mij hangt. Bah, hoe kut, zeg.

   

  B. De laatste weken in Gent

   

  Op dag 1 stapte ik uit de douche en merkte ik plots dat er mannen op het dak naast ons appartement wandelden. Ik trok snel de gordijnen dicht in de badkamer en de slaapkamer, want vreemdelingen hebben geen zaken met mijn in een handdoek gewikkelde lichaam. Ze installeerden een gigantische afvoerpijp, bleek 's avonds. Ons zicht op het grauwe appartementsgebouw achter ons wordt nu belemmerd door een blinkende, grijsmetalen buis en een gigantische, ronkende filterinstallatie.

   

  Op dag 2 hield de bewoner van de derde verdieping een feestje. De muziek stond keihard. Hij en zijn vrienden riepen de hele buurt overhoop. En toen viel ineens een vuilzak vol fruit en afval naar beneden, pardoes op het dak naast ons. De zak scheurde open en de inhoud verspreidde zich.

   

  Op de derde dag scheurde de PMD-zak van de bewoners op de tweede verdieping. Die PMZ-zak hing aan een haakje naast hun raam. Zo'n 30 blikjes cola, blikjes bier en flessen fruitsap regenden neer op het dak. Op de afvoerpijp. Op de rottende bananen van de bewoner van de derde verdieping. Op onze GFT-bak.

   

  Weg ermee, met eindes die stinken.

  >> Reageer (6)
  29-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Beste zeurders, memmers en neuters

   

  Wat een tijden, wat een tijden. Nu hebben ze het toch wel werkelijk allemaal op jullie gemunt: de NMBS, de brandstofprijzen, de weersvoorspellingen en de lokale politie. Een samenzwering is het, een lepe streek. En ze hebben weer de verkeerde gekozen: de hardwerkende Vlaming die tot over zijn oren in de openstaande leningen en andere miserie zit.

   

  Laten we beginnen bij de NMBS. Dat de treintickets om de halve week opslaan, is één iets, maar dat drie kwart van de treinen ook nog eens met vertraging rijdt - getverderrie, daar zouden jullie je toch de haren bij beginnen uitrukken? Jullie hele dagschema loopt vijf minuten vertraging op! Dat wordt vanavond weer vijf minuten overwerken en de trein missen die voor één keer stipt rijdt. En dat terwijl jullie zo'n nuttige avond gepland hadden: onderuitgezakt naar de herhalingen van FC De Kampioenen kijken, een Palm binnen handbereik en jullie zweetvoeten op moeder de poef.

   

  En ondertussen wordt de brandstof duurder. Nu hébben jullie eens een milieuvriendelijke wagen gekocht en nu betalen jullie je nog blauw aan benzine. Hadden jullie dat geweten, dan zouden jullie nooit op die misleidende eco-score gelet hebben. Want de auto thuis laten staan is mooi in theorie, maar hoe gaan jullie dan om bakken Palm? En mogen weekenduitstapjes naar Blankenberge dan misschien ook niet meer? Wat zal het volgende zijn?

   

  Het mooie weer allicht! Klimaatopwarming, your ass. In juli heeft het meer geregend dan in heel 1956 en 1957 samen. Jullie hebben altijd al gevonden dat die hele broeikastheorie nogal wankel was. Een hype, dat was het. Propaganda van die snertlinkse bewegingen. Paniekreacties van betweters die geen Cherokee kunnen betalen. En hier rijden jullie nu, in jullie propere wagens die jullie een fortuin hebben gekost, in de zure regen!

   

  Overal waar jullie parkeerplaatsen zoeken, staan er al auto's. Wat zoeken al die mensen toch? Hoe is het mogelijk dat ze net op de plaats zijn waar jullie naartoe zijn gereden? Nergens is er plaats, overal zijn er medeburgers. Na een kwartier rondrijden besluiten jullie te parkeren op het fietspad, jullie gaan toch maar eventjes geld afhalen aan de automaat. Pinkers op en haasten maar. Maar je zal het zien, als jullie terugkomen zit er een bekeuring tussen de ruitenwissers. Fout geparkeerd: een bedrag dat overeenkomt met 6 bakken Palm-bier. Wat een strontagenten! Hebben die nu niets beters te doen, boeven arresteren bijvoorbeeld, of criminaliteit aanpakken? Van pure colère gaan jullie lekker hard op het gaspedaal staan, want jullie hebben lak aan een land waarin alle creativiteit en uitbundigheid aan banden worden gelegd door politiek correcte regelneven en fascistoïde kommaneukers. Wat een kaakslag voor de hardwerkende, bloedeerlijke Vlaming.

   

  Alles willen ze jullie afpakken, gewoonweg alles. Diep ontgoocheld zijn jullie, geraakt in het diepste van jullie ziel.

   

  Het is vanuit die ontgoocheling dat jullie als volgt de vraag beantwoorden of jullie begrip hebben voor de asielzoekers die kranen bezetten:

   

  Enkele dagen geleden zag ik een van de kraanbezetters demonstratief zijn middenvinger opsteken. Arrogant, choquerend en tekenend voor de ontstane mentaliteit. Ze vràgen niets meer, ze éisen wat ze noemen 'hun recht van een criminele regering'. Graag een beter leven? Begrijpelijk. Maar een stuk van de door ons opgebouwde welvaart opeisen gaat te ver. Met dank aan een regering die keer op keer toegeeft. En ook al zéggen ze van niet, na een luxeverzorging in het ziekenhuis komt het ook voor deze chantageplegers gegarandeerd - in alle stilte - in orde.

   

  Groot gelijk hebben jullie! Ik merk dat jullie de Nederlandse taal ondertussen zelf al bijna onder de knie hebben (middenvinger) en voor jullie het weten zijn jullie van die neiging tot woordovertolligheid ook af (ontstane mentaliteit). Ik smeek jullie, wees alsjeblieft wat aanweziger op onze politieke fora, want Vlaanderen heeft een groot gebrek aan mensen die alles weer in de juiste verhouding kunnen zien en onze opgebouwde welvaart willen verdedigen. En natuurlijk hebben jullie gelijk dat het met al die asielzoekers goedkomt, of denk je dat ze die mensen écht terug op vliegtuigen zetten? Laat me niet lachen, dit is een apenland.

   

  Tot de volgende,

   

  vir


  >> Reageer (4)
  22-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  22 juli 2008

  Ik tel de dagen af. Dat gebeurt wel vaker. Vroeger gebeurde het constant. Toen ik studeerde, telde ik de dagen af tot de vakantie en in de vakantie, toen ik thuis zat in het pittoreske I., telde ik de dagen af tot aan het academiejaar. Mijn leven was een tol die doldraaide. Ik wist niet waarop ik uiteindelijk zat te wachten. Of het bestond, dat waarop ik wachtte.

   

  Ja, het bestond. Dat ontdekte ik in augustus 2003. Het was een zonnige dag en ik vond dat alles best mocht blijven zoals het was. Dat was de eerste keer in mijn leven. Nochtans was ik voorheen niet ongelukkig. Ik was een relatief gelukkige afteller.

   

  Nu tel ik opnieuw af. Ik zit aan mijn computer, 8 uur per dag, te staren, na te denken, iets in te tikken, het te wissen, een ander document te openen. En laat me ondertussen nog maar eens hotmail controleren, in een kader helemaal onderaan het scherm, anders leest de directiesecretaresse – oeps, -assistente – mee en vlieg ik buiten nog voor ik hier zelf mijn schup afkuis.

   

  Ik open onze website in een groot en heel zichtbaar kader. Alles kleurt roze. Dat ze nu maar eens voorbijlopen, ik werk net echt. Ik doe alsof ik iets opzoek maar eigenlijk vraag ik me af wat we vanavond kunnen eten. Alweer 5 minuten voorbij, misschien brengt hotmail nieuws. J. de ambtenaar heeft gereageerd, toch iemand die nog leeft in dit doodse zomervakantieland. Hij heeft net als ik zijn handen vol, mailt hij, maar hij weet zo nu en dan een secondje vrij te maken om me een paar loeiers van taalfoute zinnen door te mailen. Zinnen van andere ambtenaren, wel te verstaan. Waarop ik repliceer met een paradie op die zinnen, wat me alweer 6 minuten dichter bij de klok van 17u30 brengt.

   

  Daar is M., hij zoekt voor de negenentachtigste keer vandaag zijn gsm. Luidop doet hij dat. En later lijkt het erop alsof zijn computer crasht, maar waarschijnlijk vindt hij gewoon de « è » niet op zijn klavier. Ik vind mensen die ngo's, of de voorzitter ervan, door het slijk halen, bedenkelijke figuren, maar ik maak graag een uitzondering.

   

  Ik heb het geprobeerd, M. duidelijk maken waarom hij mijn vriend niet is. Ik heb het geprobeerd zonder de woorden populistisch, belust op sensatie, opportunistisch, egocentrisch en impulsief te gebruiken. Dat kostte me dagenlang denkwerk. En hoe reageerde M. daarop? Juist, als een klein kind van wie je een snoep afpakt. Quod erat demonstrandum.

   

  Ik ben niet zo wraakzuchtig dat ik meteen de openbaarheid wil opzoeken met mijn verhalen. Maar ik ben net wraakzuchtig genoeg om er toch 1 item op dit blog aan te wijden. Met veilige afkortingen.

   

  Nog 9 keer slapen. Nog 2 teamvergaderingen. Nog 6 werkdagen. Alles past op 1 hand. Het kan niet moeilijk zijn, en toch is het dat.

   


  >> Reageer (5)
  11-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  11 juli 2008

   

  De pillen die ik al een week neem, werken niet goed. Ik ga dus naar de dokter en ik leg uit dat hij zijn pillen overschat. Hij zal laten onderzoeken of ik resistent ben, antwoordt hij.

  Dan schiet me iets te binnen. Ik neem ze niet zoals het hoort. Ik breek de capsules open en strooi de bolletjes in een bodempje water dat ik daarna snel naar binnen kap. Fout! Die capsules moeten ervoor zorgen dat die bolletjes heelhuids uit mijn maag komen. Wat een ellende; ik krijg ze niet doorgeslikt. Ze zijn te groot, als ik ze nog maar zie liggen in mijn handpalm krijg ik al visioenen van een stikkende vir.

  Of de farma-industrie dat met opzet doet, vraag ik. Waarom ze geen poedertjes of zuigtabletten of bruistabletten of siroopjes kunnen uitvinden. De mogelijkheden zijn legio. Jij bent de enige met dit probleem, lacht de dokter. Hij is nog jong, misschien is hij jonger dan ik. Ik ben niet de enige met dat probleem. De helft van mijn vriendenkring heeft een stik-fobie en de andere helft wil geen gelatine slikken. Zo erg is het niet, voegt hij eraan toe, als je vlees eet zitten daar stukken bij die groter zijn dan die pillen. Oeps, vergeten dat je geen vlees eet. Hij lacht weer. Wat een charmante dokter. Ik heb ineens het gevoel dat hij wel eens gelijk zou kunnen hebben.

  Je zal in je leven nog veel pillen moeten nemen, en ze zullen niet eens allemaal zo klein zijn. Klein? Ik kan me niet voorstellen dat ze in mijn keelgat passen. Maar ik wéét natuurlijk dat ik overdrijf, dat het in mijn hoofd zit en dat ik geen indruk zal maken op hem door te blijven zeuren over die kutpillen. Goed, zeg ik, ik zal het proberen.

   

  Poging 1. Ik steek de pil in mijn mond, ik neem een slok en ik slik. Pil nog altijd in mijn mond.

  Poging 2. Ik neem een slok, ik wurm de pil erbij, de helft van het water loopt weg en ik slik. Pil nog altijd in mijn mond.

  Poging 3. Ik neem een gigantische slok en ik blijf ermee in mijn mond zitten terwijl ik me voorstellingen maak van wat kan gebeuren als die pil in het verkeerde keelgat terechtkomt. Ten slotte spuw ik het water uit. Pil nog altijd in mijn mond.

  Poging 4. Ik mik de pil in het glas water en neem een slok. Pil nog altijd in het glas water.

  Poging 5. Ik duw met mijn vingers de pil tot bij de rand. Ik zet mijn mond aan het glas. Ik neem een slok. Ik slik. Ik heb de pil ingeslikt en ik kan nog altijd vrij ademen!

   

  Die avond heb ik maar 3 pogingen nodig om de pil in te slikken. En de volgende ochtend, jawel, lukt het me in 1 keer.

   

  Ik kan haast niet wachten tot ik de dokter mag inlichten over mijn prestatie.

   

  (Loop, valt deze tekst onder de noemen 'verborgen en minder verborgen crushes'? Gaat hier nu een stormloop van reacties op komen? Zo niet, dan post ik de volgende keer gewoon weer gedichten. Wie zegt trouwens dat die niet over verborgen crushes gaan?)

   

   


  >> Reageer (2)
  09-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Twee pogingen om uit te leggen waarom de pajsers zo belangrijk waren. (Dat is nogal eens een uitleg.)
  Pajser : - )

   

  1.

  dit is het spel van anticiperen

  zonder dat iemand het merkt

   

  en wankelen in kniehoge laarzen

  vol lauwe modder en vuile sokken

  de nagels in mijn handen blinken

  ik moet de betekenis daarvan nog vinden

   

  2

  we hebben ons krom geklopt

  op die klotenagels en nog

  lachen we want

   

  aan de andere kant is een eiland

  je geraakt er niet op zonder stoot

  of slag maar wat je daar wacht is

  echter dan water

   

  en punten en haken


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Ik heb die doos niet meer, waarvan sprake is in dit gedicht. Eerst gebruikte ik ze om Playmobil-mannetjes in op te bergen, daarna om herinneringen in op te bergen, en daarna is ze misschien op zolder beland. Nu staat ze is dit gedicht, dat is nog eens zo eervol.

  Strange Serbian Dentist

   

  Vroeger borg ik mijn melancholie op

  in een paarse curverbox

  waarin ik twee weken lang

  elke avond zat te rommelen

   

  mijn verdriet had iets vals

  door het genot dat het me gaf:

  ik huilde alsof ik een pijnstiller

  tegen aanhoudende tandpijn nam

   

  ik zou je dat willen zeggen

  maar ik weet al wat daarop volgt:

  het verhaal dat je deed

  van je vinger die heelt

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Dit gedicht geeft een antwoord op vragen zoals 'Waarom nemen jullie de trein?' zonder over CO2 te beginnen!  Balkan

   

  Om overal alles te zien veranderen

  - nieuwbouw in verval, zonnepanelen in golfplaten -

  is er een trein die meer kost dan een vliegtuig

  maar wel toelaat de veranderingen nauwkeurig te noteren.

   

  Er is ook een bus waarin je je benen niet

  kan strekken en waaruit je om 2u45 ’s nachts

  door een norse douanier gezet wordt

  omdat hij de stempels in je paspoort niet kan lezen.

   

  Ik zou mijn onrust ’s nachts en de nummers

  op onze mp3-speler van 2 gigabyte

  voor geen enkele efficiëntere, financieel minder

  aderlatende manier van reizen willen ruilen.

   

  Want hoe kan ik de details terugroepen die me

  ook jaren later nog kunnen overvallen

  zoals sommige blikken, sommige woorden

  als de terugreis net zo lang duurt als

   

  nu het traject Beograd – Novi Sad?

  Of Novi Sad – Subotica?

   

  Via foto’s? Wat een belediging

  voor de momenten die niet op foto

  werden vastgelegd. Wat een slag in het gezicht

  van de ik die alles zelf zag.

   


  >> Reageer (8)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Als je achteraf nadenkt over hoe iets is begonnen, dan denk je altijd wel dat je iets had kunnen weten.
  Ludas Lake

   

  pas aangekomen stonden we op

  de steiger te staren naar zoveel

  water in zoveel ruimte

   

  we zeiden niets toen iemand vroeg

  waarom we zwegen, en hoewel ik vond

  dat het aan mij was keek ik enkel

   

  naar de verte die mijn stem zou

  moeten overbruggen. ik geloof niet in dat

  soort voorspellende tekens. ze halen onderuit

   

  wat met onbeheerste slagkracht

  in de modder is geslagen. en toch.


  >> Reageer (2)
  08-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  8 juli 2008

  Vroeger hadden J. en ik een abonnement op De Standaard. We betaalden elk jaar een flink pak euro's en in ruil kregen we 1 krant per dag.

  Nu hebben we een contract met De Morgen: we betalen helemaal niets en we krijgen elke dag 2 kranten in onze brievenbus. 1-0 voor De Morgen.

   

  Nu is de vraag wat inhoudelijk de grote verschillen zijn tussen de twee kranten. Laten we daarom eens een onderwerp onder de loep nemen dat bij iedereen een diep gevoel van verslagenheid teweegbracht: de dood van de Amerikaanse ex-senator Jesse Helms.

   

  In De Standaard lezen we dit:

   

  Republikeinse ex-senator Jesse Helms overleden

   

  RALEIGH - De aartsconservatieve voormalige Amerikaanse senator Jesse Helms is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden. Een naar hem genoemd onderzoekscentrum in North Carolina heeft dat bekendgemaakt.

  Helms zat dertig jaar in het Congres, waar hij op de rand van racisme balanceerde en slag leverde met liberalen, communisten en soms ook mede-Republikeinen. Hij is een van de naamgevers van een wet waarmee in 1996 het Amerikaanse embargo tegen Cuba werd verzwaard en verlengd (Helms-Burton).

   

  Voordat hij in 1972 in de Senaat werd gekozen, was Helms bij het publiek in North Carolina bekend als kranten- en tv-commentator.

   

  Op gevorderde leeftijd werd Helms geplaagd door een reeks aandoeningen en twee jaar geleden werd hij in een verpleeghuis opgenomen vanwege vasculaire dementie, een gestage achteruitgang van de hersenen ten gevolge van herhaalde kleine herseninfarcten (TIA's).

   

  Niks aan de hand, zou je denken. Hij was aartsconservatief, dat wel, maar verder een geknipte kerel. Was niet eens zo héél racistisch. Krantencommentator, tv-commentator en er is zelfs een wet naar hem genoemd.

   

  Benieuwd wat De Morgen weet te vertellen.

   

  Aartsconservatieve Amerikaanse ex-senator Jesse Helms overleden

   

  WASHINGTON – De oerconservatieve Amerikaanse ex-senator Jesse Helms is gisteren overleden. Dat heeft een conservatieve denktank bevestigd.

  Helms werd 86. Hij stond altijd op de bres voor conservatieve waarden en gold als een vurig voorstander van raciale apartheid. Van etnische minderheden en homoseksuelen moest hij niks weten.

  Helms zat 30 jaar (van 1973 tot 2003) in de Senaat voor North Carolina en was ook een keer voorzitter van de Senaatscommissie Buitenlandse Zaken. De precieze doodsoorzaak is niet bekend, maar hij had al een tijd hartproblemen en leed ook aan kanker.

  Helms was de leidende figuur achter de Southern Strategy, de heropleving van het Republikeinse conservatisme in het Amerikaanse zuiden. Hij verzette zich tegen initiatieven van burgerrechtenbewegingen en wilde niet dat Martin Luther King Day een nationale vakantiedag werd in de VS. Helms fulmineerde tegen de VN, ontwikkelingshulp, het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag Nafta en het klimaatverdrag van Kyoto, en was een rabiaat communistenhater. Linkse regimes in Latijns-Amerika waren hem meer dan een doorn in het oog.

  Zijn naam blijft verboden met de wetgeving (de Helms-Burton Act) die de mogelijkheden voor ondernemingen om handel met Cuba te drijven drastisch beperkte. Een troost voor Helms: hij stierf op 4 juli, de dag dat de Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren.

   

  Wat is dit? Tegen ontwikkelingshulp? Voorstander van raciale apartheid? Niet willen dat de Martin Luther King Day een vakantiedag wordt? Wat bezielde die kerel?! En vooral: wat bezielde De Standaard toen ze leukweg schreven dat hij 'op de rand van het racisme belanceerde'? De auteur is dsl, en dat zijn alvast niet de initialen van Mia Doornaert. Dat wil dus zeggen dat ze daar meer dan één achterlijke trees of kees rondlopen hebben. 2-0 voor De Morgen.

   

  Maar dan. In De Morgen hebben ze een top 20 van de beste Werchtergroepen samengesteld. Op 1 staat Sigur Ros. Tot daar gaat alles goed, al zou Sigur Ros op minder dan de eerste plaats zetten neerkomen op beweren dat er een kans is dat de aarde kubusvormig is.

  Radiohead staat op 5 en Band of Horses op 8. Kon slechter, er is nog niets verloren voor De Morgen. Maar dan wordt ineens duidelijk dat The National in de top ontbreekt.

   

  De Standaard beweert nochtans (http://werchter2008live.blogspot.com/):

   

  Hopelijk groeit The National uit tot een festivalheadliner want dit is een klassegroep. Nummers als Start a war, Fake empire of Baby, We'll be fine verdienen het festivalklassiekers te worden.

   

  Hmm. 2-1.

   

  Voorlopig houden we onze gratis De Morgens dus nog even en laten we anderen betalen voor De Standaard.

   

   

   


  >> Reageer (3)
  06-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Dear Veerle, 

   

  Thank you very much for your email and the kind words you wrote about the Montgolfier Brothers.

   

  We would love to come to Belgium and play one day. In fact, although I have been to Brussels several times (very nice!) and although the band had passed through Brussels on their way to the Netherlands by train we have never done a gig anywhere in Belgium. 

  We have recently been asked about doing something in Paris so maybe we can do both Paris and somewhere in Belgium on the same trip.

   

  Very best regards from the (rainy) North of England!

   

  Mark 

   

  on behalf of the Montgolfier Brothers.

  >> Reageer (5)
  03-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  3 juli 2008

  We bleven 7 uur in Novi Sad. Daarvan liepen we er 3 rond in de blakende zon, zochten we er 1 een eetplaats en zaten we er 3 in het restaurant van een hotel te wachten op de bus naar Sarajevo. J. en ik waren bijna de enige klanten in het restaurant. We hebben de 3 uur volgepraat. Ik zat met gedreun in mijn hoofd en ik dacht: vandaag is wel een hele rare dag.

   

  Novi Sad

   

                          Lights are blinding my eyes

                          People pushing by

                          Then walking off into the night

                                      (http://nl.youtube.com/watch?v=4A8T4lVu074)

   

  er groeien vingers uit

  mijn lichaam op plaatsen

  waar geen vingers horen,

  waar het stoplicht buldert

  als een beatbox en de

  hitte me versplintert

   

  er zijn de gedachten aan de gedachte

  aan wat je vraagt – er is

  veel verbodens en net dat

  staat me helderder voor de

  geest dan de stappen in ons plan

   

  maar naast de grote afwezigheid

  van alle omdatten bij ons

  kleine waarom zit je duidelijker

  tegenover me dan

  iemand, ooit, zat,

   

  het is niet genoeg voor

  vannacht maar wacht,

  er komen nog nachten,

  plannen,

  stappen.

  >> Reageer (0)
  01-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen 1 juli 2008

  Het spel ging als volgt: iemand zei een woord en dan moest de volgende dat woord herhalen en een nieuw woord toevoegen. Enzovoort. Het moesten geen zinnen zijn en op het einde waren ook woorden uit de eigen taal toegelaten.       Rakija game

       de rakija raakt op
       we zitten buiten op de plaats
       waar je zal stoppen

       om me daar vast al
       aan te laten wennen
       ben je binnen aan het slapen -

       maar die moed zal je later
       in de schoenen zinken want
       zoals dat gaat ben je net als ik

       na volle glazen
       vanzelfsprekender - 

       maar dan zijn we al
       zoveel rondes later

  >> Reageer (3)
  30-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  30 juni 2008

   

  De eerste helft van de kleren ligt al gestreken in de kast. De tweede helft moet nog volgen, maar ik heb een rustpauze ingelast waarin ik me bijvoorbeeld met de eindafrekening van het moordweekend kan bezighouden.

   

  Ik ben niet goed in het schrijven van verslagen, wat mijn vroegere leerkrachten ook beweerden. (Ik schreef in het begin van het vierde middelbaar een verslag over Pukkelpop. Mijn leerkracht Nederlands vond het zo goed dat hij het wou voorlezen. Toen hij bij het woord noise kwam, las hij het op zijn Frans. Ik rolde haast van mijn stoel.)

   

  J. en ik hadden ons voorgenomen te schrijven tijdens de reis. Ik had daarvoor mijn grijze schrift meegenomen met het gouden stuk papier van een mannetje dat valt. Op zaterdag 14 juni om 17u16 stak ik vrolijk van wal met de volgende zin: J. heeft een fles Contrex-vergif gekocht omdat hij de kwaliteit van het Gentse kraanwater niet vertrouwt. Die dag sloot ik af met Het bevestigt alleen de indruk dat het maken van plannen in die richting een goed idee is.

   

  En dat was het. Toen lag het een week stil. Want er moest een brug gebouwd worden. En rakija gedronken. Een week later werd ik wakker en wist ik dat ik moest schrijven, maar het proza was zo stuntelig dat ik algauw gedichten begon te schrijven en dat ben ik dan maar blijven doen, de rest van de reis lang.

   

  Ik blijf mijn voornemen trouw bij elk gedicht een bondige uitleg te geven, dus hier gaan we dan. Drie gedichten als aftrap.

   

   

  Toen ik Olga voor het eerst zag in het station van Subotica, wist ik pas helemaal zeker dat het niet meer mis kon lopen. Bij gelegenheid toon ik nog wel eens een foto van Olga die lijkt op de affiche van Hundstage.

   

       Olga

   

       Olga praat zoals ze in de hitte haar T-shirt

       uittrekt; trefzeker, geen verzet gewoon.

   

       In Moskou gebeurt het misschien wel vaker dat

       vrouwen ouder dan 40 op minutenlange gitaarsolo’s dansen

   

       of klagen dat er te weinig gedronken wordt, maar hier

       zitten alle jongens heimelijk Olga achterna.

   

       Zo protesteert niet. Ze had mijn moeder kunnen zijn.

       Dat had ze moeten zijn, waarschijnlijk.

   

   

  De huizen in Belgrado hebben geen gaten in de muren en er zijn redelijk wat parken. Toch heb je het gevoel dat de stad niet in zichzelf past.

   

       Beograd

   

       hier is het labyrint waarvan ik weet

       dat ik er geen uitweg uit vind

   

       de straten dragen rare namen maar

       met mijn cyrillisch gaat het verder goed

   

       ik volg je wel, de parken in

       en uit, de pleinen op en af, en verder

   

       volg ik je ook, hoedanook,

       heb ik bedacht

   

   

  Hotel Royal kostte 30 euro per nacht per persoon en de eerste nacht dachten we dat er een kakkerlak in de badkamer liep. Ik deed er bijna geen oog dicht. Te veel, te warm, te weinig weerstand en het waren onze laatste nachten in de Balkan, wat op zich al een reden is om niet goed te slapen.

   

       Hotel Royal ***

   

       Welkom in de warmste kamer waar ik ooit sliep.

       In het café hiernaast zingt dezelfde zangeres

       als de vorige nacht een lied dat waarschijnlijk

       nergens over gaat. En toch kan ik het meezingen.

   

       Welkom in de nacht die enkele minuten langer is

       dan de kortste nacht die ik net weer heb gehad.

       Dit is een persiflage met in de hoofdrol de TV

       die een derde van de kamer inneemt.

   

       Welkom in de grootste wirwar die ik ooit bedacht.

       Er wonen mensen van wie de gezichten nu al onwerkelijk lijken.

       Er plakt een storm tegen het enkel glas die maar niet

       wil losbarsten, laat staan gaan liggen.

   

       Wees welkom, wees gezeten.

       Er is drank en er is eten.

       Dit is een nacht in vrije val.

       Dit is Hotel Royal ***.

   

  >> Reageer (4)
  13-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  13 juni 2008

   http://www.cafedeliefde.nl/profiles/blog/show?id=2029308%3ABlogPost%3A20285


  >> Reageer (0)
  12-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen 12 juni 2008

  Dit is Palmier. Hij heeft veel te zeggen maar slaagt daar niet altijd in. Zeg dag tegen Palmier.

  >> Reageer (1)
  11-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  11 juni 2008

   

  J. en vir wassen elke avond alles af: de cornflakeskommetjes van het ontbijt, de glazen en kopjes die ze overdag gebruikten en de potten, pannen, borden en bestek van het avondmaal. J. zou uit zichzelf nooit elke dag afwassen, maar door een korte kosten-baten-analyse heeft vir J. ervan weten te overtuigen dat dit toch veruit de meest efficiënte aanpak is. Dat heeft alles te maken met het feit dat sommige etensresten steenhard worden als je ze een nacht aan de potten laat hangen.

   

  J. vermoedt natuurlijk wel dat virs neurose er ook voor iets tussenzit – hij woont tenslotte al bijna vier jaar samen met haar – maar voorlopig staat hij elke avond onderdanig naast vir af te drogen. (Af en toe wijst vir hem erop dat de glazen nog nat zijn, en als vir het water heeft laten weglopen, wijst J. er haar op dat er nog een pan op het vuur is blijven staan.)

   

  Natuurlijk is afwassen en afdrogen sowieso erg avontuurlijk, maar om het nog wat spannender te maken, spelen J. en vir vaak een van hun afwasspelletjes. Ze zijn dermate bedreven in het verzinnen van zulke spelletjes, dat ze in augustus een afspraak hebben gemaakt om hun ideeën te commercialiseren. Het eerste spelletje is veruit het geniaalst omdat er taal aan te pas komt. De ene zegt een willekeurige combinatie van klanken en dan worden daar om beurten woorden mee gezocht. Let op: het gaat om de klanken, niet om de spelling! Een voorbeeld:

   

  vir            aa (zoals in laat), e (zoals in het), oo (zoals in ook)

  j.             laveloos.

  vir            haveloos.

  j.             een goudmijn! waterloos.

  vir            het moet in het woordenboek staan.

  j.             welk woordenboek?

  vir            de dikke van dale.

  j.             het staat erin.

  vir            het staat er niet in.

  j.             havenpoort.

  vir            twijfelachtig. radeloos.

  j.             mateloos.

  vir            stapeldoos.

  j.             wat is een stapeldoos?

  vir            een doos om te stapelen, natuurlijk.

  j.             hazelnoot.

  vir            laveloos.

  j.             dat is al gezegd.

  vir            waterloop.

  j.             watersnood.

  vir            bah. ik heb er geen meer. 

   

  Dat komt doordat vir enkel de combinatie 'uu-ie' wint (uniek, subliem, subtiel, ultiem, muziek, futiel, ludiek, stuurwiel, tuniek, publiek, rustiek, enz.) en te weinig geduld heeft.

   

  Het tweede spelletje is zo mogelijk nog interessanter dan het eerste, ware het niet dat j. er de pest aan heeft en het enkel speelt als hij in een van mijn valstrikken trapt. Het spelletje heet 'hypothese-land' en alle vragen zijn er mogelijk. Want zo gaat dat in hypothese-land: het lijkt niet op ons land waar alleen realistische vragen gesteld mogen worden.

   

  vir         wat zou je doen als ik een tak in de plaats van een arm had, maar verder was ik normaal?

  j.          goh, is dat een hypothese?

  vir         ja, we zijn in hypothese-land

  j.          neen, we staan af te wassen

  vir         waarom doe je niet mee?

   

  vir         wat zou je zeggen als ik een CD van K’s Choice zou willen kopen?

  j.           ik zou eens mijn schouders ophalen

  vir         (geënerveerd) neen, dat zou je niet, en stop met zeggen dat je altijd bij alles je schouders ophaalt.

   

  vir         wie zou je zijn als je mij nooit ontmoet had?

  vir         wat zou je denken als je mij nu voor het eerst zag?

  vir         hoe ongelukkig zou je zijn als ik nu doodging?

   

  Dit spelletje zou echt leuk kunnen zijn. Zo leuk dat je voor je het goed en wel beseft, de hele afwas hebt gedaan. Zo leuk dat je fluitend het aanrecht schoonmaakt en de kruimels van de tafel veegt. Maar meestal mok ik wat omdat j. weigert binnen te treden in hypothese-land, de hyperrealist.

   


  >> Reageer (2)
  10-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  10 juni 2008

   

  Dit is een noodkreet voor iedereen die het horen wil: ik weet me geen raad meer, ik ben het kwijt, waar is het gebleven?

   

  Ik zit urenlang naar het scherm te staren, totaal wezenloos. Ik denk aan woorden en ik denk aan zinnen, maar er komen alleen misbaksels. Ik denk aan verhalen maar ze klinken me allemaal te bekend. Ik denk dan maar dat ik helemaal niet origineel hoef te zijn (het is een misvatting dat alles altijd origineel moet zijn, geeuw) maar zelfs onorigineel zijn lukt me niet omdat er simpelweg niets komt. Er is de leegte en daarin zit ik, te geeuwen dus, papieren poppetjes te scheuren en die weg te blazen en er komt niets, niets, niets, terug.

   

  Ik herinner me niet dat ik dit ooit schreef, maar ik weet wel waar het over gaat, toen had het dus nog niet toegeslagen:

   

  de dag erna

   

  de dag erna loopt Het Monster

  eerst nog gedwee aan de leiband mee

   

  tot het zich onze beloftes herinnert als

  losse variaties op eenzelfde thema:

   

  nooit meer zo veel, zo onbeheerst,

  denken dat de dagen voor ons uitgeschoven mogen,

   

  en het slaat zijn armen om me heen:

  van ver moet dit op een omhelzing lijken – neen!

   

  Dieper in mijn lade vind ik dit, toen nam het al bezit van mij want ik ben maar twee strofes ver geraakt:

   

  verlan de verlan

   

  ja kijk, het kan

  verkeren, maar net zo

  goed verkeert het weer

   

  zo is vir terug

  vertaald vir ten

  voeten uit want

   

  Ja, want? Er staat nog vanalles achter gekrabbeld maar dat is doorstreept. Ik ben er niet in geslaagd te achterhalen waarom vir terug vertaald vir ten voeten uit zou zijn. Als iemand het antwoord heeft, licht me dan in, zo je wil.

   

  Misschien ben ik nadat ik vertaald ben, des te meer een vir omdat bij een vertaling sommige betekenissen lichtjes verschuiven. J. stuurde me onlangs een site door (http://tashian.com/multibabel/) waar je een Engelse zin kan intikken. Het programma vertaalt die zin een aantal keer opnieuw, telkens naar een andere taal via het Engels. Je tikt bijvoorbeeld ‘I want an enormous box of chocolate cookies’ en je krijgt ‘I completely demand enormous Biskuite of the structure to the chocolate’. Maar het kan nog erger: ‘Do you please want to shut up and give me back my pillow?’ wordt namelijk: ‘You appreciate when satisfer behind the my choc-absorbent end to close yourself and of she must?’ Héérlijk. Ik denk dat ik me uren kan vermaken met zo’n website, maar er moeten dingen gepland worden want binnenkort wordt mijn leven door elkaar geschud: eerst op reis, dan verhuizen, dan ander werk.

   

  de dag zit nokvol

  mijn stem is ontbeend

  - vaarwel smalltalk -

   

  is dat wat resteert

  als ik alles echt meen

  waar moet het nu met

   

  mijn waanideeën heen?

   

  Zeer waarachtig, of dat denk ik toch, maar wat is er in godsnaam met die eerste strofe aan de hand? Het ritme klopt niet, de klanken botsen dat je er scheel van gaat kijken en het woord ‘smalltalk’ is eigenlijk zo lelijk ze het zouden moeten verbieden. (Ik zat op de achterbank in de auto en ik zocht een woord voor al die zinnen die je zomaar zegt zonder dat je er iets mee bedoelt, tegen mensen met wie je na drie zinnen uitgepraat bent. Ik kwam dus uit bij ‘smalltalk’ en de muziek moet zo luid gestaan hebben (Modest Mouse, Little Motel) dat ik het niet hoorde, de spuuglelijke echo in mijn hoofd.

   

  ‘Small talk’ geeft ‘small maintenance’. Het overwegen waard in dat gedicht.

   

  Ik zit dus met een small board of the author.

  Wie me wil inspireren, you precede.

  Sbadiglio.)


  >> Reageer (0)


  E-mij


  Gastenboek


  Er was bij enkele omstaanders een vorm van gefrons, dat wel. Maar niet overdreven en niet op grote schaal.
  De concurrenten
 • J.
 • E.
 • L., de jonge vrijgezel
 • L., het meisje
 • N.
 • K.
 • J.,J. en J.
 • J., de broer van K.


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!