Na de coronarografie van verleden maand (het onderzoek na mijn hartinfarct van 15 maart) was ik afgelopen woensdag 14 april terug op visite bij mijn cardioloog (Dr Stammen) in het H.H. Hospitaal te Roeselare en daar werd vastgesteld dat de verklontering van het bloed ondertussen wel was afgenomen door de medicatie, maar de vernauwing van die zijtak van mijn kransslagader nog steeds te nauw was. En er werd besloten toch maar te dotteren of een 'stent' te steken. Diezelfde avond binnen, den donderdag op de operatietafel en de zaterdag al weer naar huis... maar ik moet mij nog een drietal maanden 'koest houden' en waarschijnlijk voor de rest van 'mijn carrière' pillekes pakken...

Een woordje uitleg... Dotteren is een behandeling die in het verlengde ligt van een hartkatheterisatie. Katheteriseren is namelijk niet alleen geschikt om de kransslagaderen te onderzoeken op vernauwingen door slagaderziekte, maar ook om die vernauwingen effectief te behandelen. Een spaghettidun slangetje (katheter) met op de punt een leeg ballonnetje wordt via de slagaders naar de plaats van de vernauwing gebracht. Op die plaats aangekomen, wordt het ballonnetje opgepompt, wat goed zichtbaar is op een monitor met een röntgenfilmpje. De elastische slagaderwanden worden uit elkaar gedrukt, waarna het ballonnetje leegloopt. Op het röntgenfilmpje is direct te zien of de vernauwing minder is geworden. Zo nodig wordt het oppompen van het ballonnetje een paar keer herhaald. Om de slagaderwanden vervolgens in hun nieuwe positie vast te zetten wordt de vaatwand versterkt met een miniscuul buisje, een stent. Een stent is een soort steunkous voor de binnenwand van de slagader. Dotteren in combinatie met stents is een vrij nieuwe behandeling, die zich razendsnel ontwikkelt. De behandeling wint terrein ten opzichte van het alternatief bij ernstig vernauwde kransslagaderen, de bypassoperatie.
Bij een hartkatheterisatie wordt er een katheter door de huid geprikt (meestal in de liesstreek) en via een bloedvat naar de kransslagaders gebracht. Daarna wordt er een röntgenfilmpje gemaakt om de conditie van de kransslagaders te onderzoeken. Om de kransslagaders op een monitor zichtbaar te maken, wordt via de punt van de katheter contrastvloeistof in de bloedstroom gespoten. Het bloed in de slagaders verschijnt als een schaduwbeeld op de monitor en eventuele vernauwingen komen haarscherp aan het licht.
Dotteren = hartkatheterisatie + ballonnetje + (eventueel) stent

|
Dotteren en plaatsen van stent
A. Katheter met opgevouwen ballonnetje ter hoogte van de vernauwing. B. Ballonnetje duwt de slagaderwand naar buiten. C. De katheter wordt weggetrokken en een stent houdt de slagaderwanden uit elkaar.
|
|