Guy Vandendriessche Oyez ! Oyez ! Oyez ! Aandacht ! Aandacht ! Boeren, Burgers en Buitenlui !...Ja, zo begint een Engelse 'town crier', een Vlaamse 'belleman' of een Nederlandse 'stadsomroeper' zijn betoog. U krijgt hier een overzicht van de herkomst van deze beroepsactiviteit, met een blik in het verleden en hoe het op de dag van vandaag nog steeds, zij het nu eerder als hobby of toeristische attractie, in ere wordt gehouden.
Hier kunnen jullie dan ook mijn reilen en zeilen als de Izegemse stadsomroeper volgen, vanaf het begin (met de opening van de Izegemse Centrale Doortocht in 2004)tot op heden. De nieuwste berichten staan telkens bovenaan.
Lees er alles over op dit blog. WELKOM ! En vooral : Zegt het voort ! Zegt het voort !
06-07-2008
Stadsomroepersconcours in Ravenstein, Nederland 2008
Stadsomroepersconcours in Ravenstein, Nederland
Ook het Brabantse Ravenstein heeft een eigen stadsomroeper, Gerard van Gelder.
Bij diverse gelegenheden en feesten vervult hij een belangrijke rol. Jaarlijks wordt in Ravenstein tijdens de braderie "Samen op de Koffie" een stadsomroepersconcours gehouden waaraan een meerderheid van de Nederlandse omroepers deelneemt.
Ook ikzelf, als lid van de Eerste Stads- en Dorpsomroepers Vereniging Nederland, was er ter gelegenheid van de 30ste jaarmarkt te gast. Zelfs de lokale krant "de Omroeper" is vernoemt naar de boodschappers van vroeger.
Een verslag...
Bij aankomst in Ravenstein, was het nog vlug aankleden geblazen, want wij waren juist op tijd voor de koffie in Elly's Kaffee.
Voor ons vertrek naar het Raadhuis, nog vlug even op de groepsfoto.
In aanwezigheid van nog enkele hoogwaardigheidsbekleders, de jury en enkele sponsors, werden we daar welkom geheten door de Burgemeester van Oss, Dhr Herman Klitsie.
Eenieder overhandigde naar gebruik zijn geloofsbrieven en schonk ik met de groeten van mijn burgemeester Mevr. Gerda Mylle een boek over Izegem.
Ook Milan, de jongste belleman ter wereld, werd aan de stadhouder voorgesteld.
Na het ontvangen van al die geschenken, moest de burgemeester toch even gaan zitten.
Dan werden de deelnemers aan het concours voorgesteld aan de jury en het publiek.
Presentator van dienst was Fred Martens, de omroeper van Blokzijl.
Aandachtig aanhoorden de drie juryleden de 'roepen' van de deelnemers die streden om de 'Toon Janssen Bokaal' (een mooie tinnen koffiepot) en de Beker van het kampioenschap van Brabant.
Er moesten twee roepen gedaan worden : een over je eigen gemeente of stad en een over Ravenstein, de Toon Janssen Bokaal, de Stichting Samen op de Koffie en een plaatselijke sponsor.
En dan was het ongeduldig wachten op de uitslag...
En Peer Witzel mocht als eindoverwinnaar uit de handen van organisatrice Cisca Janssen-vanGelder de bokaal en de beker in ontvangst nemen.
Ook Cisca zelf werd niet vergeten en voor haar organisatieprestatie werd ze gelauwerd met het beeldje van 'De Omroeper'
Dan was er nog wat tijd voor ontspanning vooraleer terug te keren naar Elly's Kaffee voor de namiddag-lunch.
En op een braderij mag een poffertjeskraam niet ontbreken...
Lintje haar lievelings-autootje...
Milan kon ook nog enkele rondjes zwieren in deze kleurrijke draaimolen op de plaatselijke foor...
Ja, zo kan ie ook...
En hier volgen, naast de gebruikelijke bel, enkele biezondere instrumenten, waarmee deze Nederlandse Stadsomroepers de aandacht moeten trekken van de omstaanders...
Peer met zijn 'reuzenratel' ...kan ie alleen 'onderhands' bedienen, want in de lucht riskeert hij met dat tuig zijn eigen hersens in te slaan...
Henk met zijn 'klepper' (lees ook in dit blog over de klepperman) ... bestaat erin het hamertje op veilige afstand heen en weer tegen dat plankje te hengsten...
Harry, ook met een 'klepper', maar zelf gemaakt naar een model van een muziekinstrument uit een oostblokland... zwaait daarmee vervaarlijk hoog boven zijn schouder naar achter en naar voren...
Dan zijn er nog enkele die een gong of een 'bekken' hanteren : Jan ...
... en Klaas. Dat instrument hieronder weegt maar eventjes 8 kilogram ! (je zult het maar de ganse dag meezeulen aan dat ringetje !)
In het kaffee van Elly konden we aanschuiven voor een keuzemaaltijd, warm of koud.
Je zou ze bijna niet meer herkennen zonder hun stadsomroepersplunje aan...
Speciaal voor ons 'belgen' hadden ze daar een grote kom frieten klaargemaakt (en af en toe kwam er een hollander eentje meepikken...) Aan ons tafeltje : Wim en Lydia.
Een blozende dienster met een heel merkwaardige naam : Karlijne ! (of is het Karleine ?) (of Carlyne ?) Maakt niet uit : de service was tiptop !
Voor we weer vertrokken uit Ravenstein, moest Milan eerst nog even op dat kanon...
Onderweg, richting Eindhoven, was er zojuist een vreselijk verkeersongeval gebeurt en ze waren een ongelukkige ter plaatse nog aan het reanimeren... ... dat brengt een mens steeds weer tot nadenken over zijn eigen rijgedrag en -stijl...
Een heel merkwaardig maar mooi 'ronde-punt-monument' in centrum Eindhoven.
Nog even langs dat enorme voetbalstadion voor we de autosnelweg richting Antwerpen beet kregen.
En dit is het resultaat na een lange dag 'belleman-plezier'.
Ik ben Guy , en gebruik soms ook wel de schuilnaam 'De belleman'.
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Officiële Stadsomroeper van Izegem en museummedewerker.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Europese Snorrenclub Antwerpen.