Guy Vandendriessche Oyez ! Oyez ! Oyez ! Aandacht ! Aandacht ! Boeren, Burgers en Buitenlui !...Ja, zo begint een Engelse 'town crier', een Vlaamse 'belleman' of een Nederlandse 'stadsomroeper' zijn betoog. U krijgt hier een overzicht van de herkomst van deze beroepsactiviteit, met een blik in het verleden en hoe het op de dag van vandaag nog steeds, zij het nu eerder als hobby of toeristische attractie, in ere wordt gehouden.
Hier kunnen jullie dan ook mijn reilen en zeilen als de Izegemse stadsomroeper volgen, vanaf het begin (met de opening van de Izegemse Centrale Doortocht in 2004)tot op heden. De nieuwste berichten staan telkens bovenaan.
Lees er alles over op dit blog. WELKOM ! En vooral : Zegt het voort ! Zegt het voort !
13-02-2008
Meer over de 'klepperman'
Een variant (noem het misschien ook 'voorloper') van de belleman of de stadsomroeper is de klepperman. Het enige verschil was dat de klepperman geen dagdagelijkse berichten opdroeg, maar de avondklok instelde, en in de tijd dat er nog geen electriciteit was, gebeurde dat mondeling.
En ik heb er nog eentje gevonden in het Nederlandse Hardenberg. In het prille begin van deze eeuw was deze omgeving een arm gebied. Hardenberg was een klein stadje, dat nog nog maar net tot buiten de voormalige middeleeuwse stadsgracht uitgegroeid was. Er was nog geen stroom, geen waterleiding of riolering en geen telefoon. Elke avond liep de nachtwaker rond (de klepperman) en werden in de stad de petroleumlampen ontstoken.
Jan Willem Schutte, laatste klepperman van Hardenberg
De Klepperman
Maar veel plaatsen in Overijssel kenden vroeger een nachtwacht of klepperman. Gramsbergen bijvoorbeeld en Hellendoorn. Ook Hardenberg mocht zich in het bezit van een klepperman verheugen. De klepperman van Hardenberg vindt zijn oorsprong in de nachtwacht uit oude tijden, waarover voor het eerst wat te lezen in geschriften uit 1571. In dat jaar werd Johan Horstman als nachtwacht aangesteld. Omdat je van het loon als nachtwacht niet kon leven, werd Horstman ook aangesteld als koeherder op de Hardenberger Marsch, de stadsweide. Zijn jaarloon: 5 rijders en een paar schoenen.
Maar eind zeventiger jaren kwam de klepperman weer terug in beeld. Hij heeft nu een toeristische functie. Gedurende de zomermaanden speelt hij een belangrijke ludieke rol tijdens het zogeheten Hardenberg-Klepperstad. Gedurende zo'n drie maanden bruist Hardenberg van allerlei evenementen en festiviteiten, zoals een folkloristisch dansfestival, straattheater, cultuur historische markt, ballonnenfestival, taptoe en nog een hele reeks van andere grote en kleine evenementen. De klepperman wordt bij aanvang van de festiviteiten door de burgemeester geïnstalleerd en krijgt dan zijn klepper uitgereikt. Bij het laatste evenement, veelal de taptoe, wordt tijdens een ludiek praatje de klepper weer ingenomen. Zo geeft deze historische figuur in het moderne Hardenberg een waardevolle bijdrage aan het leven in deze door velen bezochte toeristische stad.
Reacties op bericht (0)
Over mijzelf
Ik ben Guy , en gebruik soms ook wel de schuilnaam 'De belleman'.
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Officiële Stadsomroeper van Izegem en museummedewerker.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Europese Snorrenclub Antwerpen.