

Op uitnodiging van Leo Delaleeuw,de belleman van Kemmel, ging ik met enkele collegae stads- en dorpsomroepers de 32ste Zoetemarkt te Kemmel 'openen' en animeren. Dit ging door op Sinksenmaandag 13 juni 2011.

We werden omstreeks 11.00u verwelkomt op Den Dries (Marktplein) waar we op een terras een eerste proever zouden hebben uit de grote keuze der rijke Vlaamse biercultuur. Rond de middag schotelde waard en chefkok Stef Dehollander (whats in the name...) uit Het Labyrint en thevens biertapper, dichter, auteur van toneelwerk, een lek-me-litje-diner voor om je vingers af te likken.




Maar in de namiddag kwamen we pas echt aan het woord ! Omstreeks 14.00u gaven we dan het beste van onszelf en promootten we om beurt onze eigen stad en streek met onze overtuigende stem.

En dat is nog niet alles... We konden de omstaanders ook laten genieten van onze plaatselijke lekkernijen en zelfs een of meerdere bakkers of patissiers naar Kemmel meebrengen voor een kraampje 'specialiteiten'. De ganse namiddag mengde de bellemannen zich onder de menigt om die zogenaamde 'stugge Zuid-Westvlamingen' een zoet mondje te bezorgen.

De Zoetemarkt van Kemmel is een jaarlijks terugkerende markt om duimen en vingers bij af te likken. In de periode tussen de twee wereldoorlogen werd de markt voor de eerste keer georganiseerd. De markt wordt telkens gehouden op Pinkstermaandag.

Vandaag vond je op de markt tientallen bakkers, chocolatiers, suikerbakkers en spekkenbakkers die er hun waren aan de man brachten. Er werd gesmuld, gesmoefeld, gelikt, afgelikt, gekeuveld en door de jongsten geklommen op de lekkermast voor een zoet pakske.

Ook de "Kemmelse Gaper" stond te gapen, niet naar de Ieperse lakenhalle, maar naar die lekkere leukerds of soms naar de tandentrekker want zoet kan soms zuur opbreken of ook naar de "Taarteklaais" de gelegenheidsmuzikanten met hun witte bakkersschortjes. En als het te druk werd, dan belde de "Belleman" je een weg door de menigte.

Datum 13 juni 2011
Naam organiserende vereniging Werkgroep Zoetemarkt
Contactgegevens van de vereniging p.a. Het Labyrint Dries 29 8950 Kemmel Telefoon: 057 44 65 81 E-mail: hetlabyrint@belgacom.net of leo.delaleeuw@telenet.be
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
PERS
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bellenman
promoot maandag Pekkerskoek op Zoetemarktxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
IZEGEM - Op de Zoetemarkt van maandag op den
Dries in Kemmel zullen acht bellenmannen een product uit hun streek promoten.
De Izegemse bellenman Guy Vandendriessche zal de Pekkerskoek en pannenkoeken in
de kijker zetten.
‘Een achttal bellenmannen
vanuit heel Vlaanderen en zelfs één uit Nederland zullen elk op hun beurt als
ambassadeurs van hun stad of gemeente een (zoete) specialiteit uit eigen streek
promoten', vertelt de Izegemse bellenman Guy
Vandendriessche. Naast hem zullen ook Donald Debel uit Ardooie, André Pauwels
uit Dadizele, Roland Verbeke uit Beveren, Marc Vervust uit Gent, Marc Reybrouck
uit Koksijde en Leo Delaleeuw uit Kemmel aanwezig zijn. Ook stadsomroeper René
Coupé uit het Nederlandse Almelo maakt zijn opwachting.
‘Ik vertegenwoordig de Dries-pannenkoeken van
Franky en Nancy Priem uit de Schoolstraat, die wekelijks met een volledig geautomatiseerde pannenkoekrobot op onze zaterdagmarkt staat, en
de Pekkerskoek, een exclusiviteit van brood- en banketbakker Jan Dierickx-Visschers, die zijn zaak
heeft op de Bosmolens', legt Vandendriessche uit.

Onder muzikale begeleiding van De Taarteklaais –de bakkersfanfare uit Dikkebus–
stappen de bellenmannen tegen 14uur naar de Zoetemarkt voor de officiële
opening. ‘Uiteraard met veel belgerinkel', knipoogt Guy Vandendriessche. Daarna
volgt de uitleg over de lekkernijen. Vooral de Pekkerskoek zal enige
toelichting kunnen gebruiken. ‘Izegem
staat bekend als Pekkersstad', legt de bellenman uit. ‘Pek werd aangewend in de
schoenen- en borstelindustrie, maar een ‘pekker' is ook iemand die tot een gat
in de nacht aan de toog blijft plakken. Daar zijn de Izegemnaren sterk in.'
Het bracht bakker Jan Dierickx-Visschers achttien jaar geleden op het idee om
een Pekkerskoek te bakken. ‘In de vorm
van een hoefijzer, dat brengt geluk', meent de bakker. ‘Dat geluk konden de ‘pekkers' wel gebruiken als ze laat in de nacht
naar huis kwamen en de deegrol van moeder de vrouw wilden ontwijken...'

De delicatesse wordt vervaardigd van gerezen bladerdeeg, bestaande uit boter,
amandelen en parelsuiker. ‘Op de
Zoetemarkt zal er van geproefd kunnen worden. Ik zal een aanzienlijke voorraad
meenemen', aldus bellenman Vandendriessche. ‘Afhankelijk van het weer verwachten ze daar wel een pak volk.'

------------------------------------------
Een fotoverslag...






























six































|