Donderdag 21 juni
St. Vaast La Hogue
De zomer begint vandaag
met ontbijt in de kuip
Nadien
wordt het grijzer, af en toe vallen er wat druppels, maar het is niet koud. Een
rustdag dus, douchen, betalen bij de havenmeester en wat socializen met de NL
buren. Rond de middag gaan we het dorp in. De haven van St. Vaast is mooi
aangelegd, er is modern sanitair, mooie bloemenborders en alles heel proper.
Langs de kade verschillende restaurantjes en viswinkels, annex
degustatie-ruimte voor oesters en meer lekkers van de zee. Dat zien we
natuurlijk wel zitten, we zijn dan nu ook al in Normandië
We gaan eten in Criée de Tomohawk, een no nonsense viswinkel
en eethuis, enkel s middags open, we
bestellen apero, half dozijn oesters en een 15-tal bulots, en als
hoofdgerecht vis op de grill, pladijs en dorade
puur natuur. Als we buitenkomen
heeft het goed geregend, maar het klaart weer wat op, en we stappen tot een van
de 2 forten van St. Vaast, naar het Fort de la Hougue, op het schiereilandje
ten zuiden. Dit is een deel van een GR-route, mooi aangelegd met haagjes aan de
ene kant en de schelpenstranden aan de andere. Ook het fort kan je
rondwandelen, op eigen risico, op de omwallingsmuren die niet zo breed zijn,
dus opletten geblazen.
In de hoofdstraat kan je niet voorbij de verplichte kruidenier M. Gosselin :
dat is werkelijk een experience
allerlei delicatessen en fijne etenswaren,
maar ook artisanale zepen, olieën, tafelkleden, houten speelgoed, confits,
marmelades, siropen, thees, koffies,
soit, zelfs de meest gewone stukken
groenten en fruit liggen uitgestald alsof ze geschilderd zijn door klassieke
meesters
Ook de etalage is een ansichtkaart.
Terug aan boord, proberen we nog even of het internet nog
niet werkt, maar zonder succes
ligt het aan de felle wind, of wat anders ? In
ieder geval, morgen zullen we nog niet vertrekken. Het is ondertussen goed aan
het waaien. s Avonds komen Christel en Stéphane nog even wat babbelen, en
drinken we enkele Zeeuwse specialiteiten.
|