Op een smoezelig briefje kreeg ik ooit het beste likeur recept wat ik ken. De meeste van mijn gasten vonden het ook heerlijk en van de twee liter die ik in het voorjaar heb gemaakt is er nog een halve over. Gelukkig had ik nog genoeg dragon en Lie genoeg eau de vie om een tweede pot te maken. Op het briefke stond het zo: 5 litre eau de vie 900 gr. estragon 900 gr sucre faire un sirop avec demi litre d`eau. Ajouter le sirop a l`alcool quand il est complement refroidi.
Dit behoeft enige uitleg. Ik neem twee liter eau de vie en giet die in een grote weckpot.Dan neem ik een flinke hand dragon en knip die in kleine takjes in de pot. Van te voren heb ik het kruid gewogen, het was niet meer dan 90 gram. Dit laat ik 4 tot 6 weken in het licht staan, je ziet de drank groener en het kruid bruiner worden. Dan maak ik een suikerstroop van 200 ml water met 270 gram suiker. Dit moet helemaal afkoelen voor het bij de gezeefde dragonlikeur komt. Vind je dit te weinig zoet kan je nog eens een -minder sterke- stroop maken en toevoegen. Als je de likeur in een fles hebt gedaan kan je er nog een takje dragon instoppen. Dit is een supermaagbittertje, heerlijk van smaak en een goede aperatief.
Reacties op bericht (3)
20-11-2010
Antwoord aan Pieter
Hallo Pieter, in principe gebruik ik eau de vie van "eigen stook", zie berichten van augustus 2010. Ik heb zowel pruimen als kersen eau de vie als basis gebruikt. In smaak weinig verschil omdat de dragon overheerst. Je kunt het ook met gekochte eau de vie maken, dan heb je eau de vie van 40%, dat is iets minder sterk dan de stook, die meestal zo`n 50% is. Ik zou dan de suikerstroop aanpassen, of je likeurtje wordt iets minder sterk. Succes met het maken!
20-11-2010, 19:27 geschreven door Appelvrouw
Eau de vie
Wat voor eau de vie gebruik je hier voor?
20-11-2010, 18:33 geschreven door pieter
30-08-2010
tchin-tchin !
dit is dus het recept van het lekkere likeurtje dat gerard gedronken heeft tijdens ons geïmproviseerde bezoek. ik ben de kelder ingedoken en vond daar een grote weckfles, een fles suikersiroop (te koop in de franse supermarkt onder de merknaam canadou of ticotico), en een fles eau-de-vie. in de tuin staat een flinke bos dragon dus ik ga morgen aan de slag. grand merci !