Hier komt tweemaal het recept van hazelnotenlikeur, eenmaal zoals het in het kopietje staat die ik van vriendin heb gekregen, en daarna mijn versie met een enkele aanpassing op het eerste recept. 3oo gram groene hazelnoten (aan het eind van de zomer plukken) 1 liter eau de vie 250 gram suiker 3 kruidnagels kaneelstokje halve sinaasappelschil.
Hak de hazelnoten in grove stukken. Doe noten en specerijen en sinaasappelschil in een pot en giet de eau de vie erbij. Laat het mengsel afgedekt minstens een maand staan op een warme plaats. Elke dag goed schudden. Dan filtreren en suiker toevoegen. Pas drinken als de suiker is opgelost, maar in ieder geval twee maanden laten staan.
Wat ik heel lastig vind aan dit recept is dat je niet zeker weet of je de noten met bolster en al moet gebruiken, of ze eerst pellen. De eerste keer dat ik dit maakte heb ik de noten gepeld en de smaak was goed, ik gebruikte 300 gram gepelde noten op 2 liter eau de vie. Nu heb ik dat maar weer gedaan. Dan die sinaasappel. Wekenlang heb ik mijn gasten lastig gevallen als ze een stad gingen bezoeken: "áls je een bio-winkel ziet, koop dat een/twee bio-sinaasappels voor mij". Niet te vinden en te krijgen hier. Wat te doen, de hazelnoten moeten in de likeur, maar de sinaasappelen zijn nog niet rijp. Dan maar een hele bespoten, maar dan zonder schil. Ik heb de sinaasappel dik geschild want als je op het etiket las waarmee de sinaasappel bespoten was ná de oogst ( dat zijn ze hier verplicht op het etiket te zetten)wil je die schil niet in de likeur. De hele sinaasappel dus in de pot, 4 in plaats van 6 kruidnageltjes (voor twee liter) en maar één kaneelstokje, iets minder specerijen dus, dan proef je de hazelnoten wat meer. Als laatste de suiker, ik doe 200 gram suiker voor een liter eau de vie, mij zoet genoeg! Het resultaat is een heerlijke zachte likeur, die ook de -op smaak-gebied kritische- Lorrainers bevalt. Santé!
Bijlage:links de hazelnootlikeur, rechts de dragon van t voorjaar en in t midden de dragon-likeur die sinds gisteren staat te trekken.