Met de warmte schieten ook de peulen van de doperwten, kapucijners en
tuinboon vol. Vanmorgen heb ik een emmer kapucijners geplukt. Het
zaad heb ik van De Bolster, rozijnerwt, hoefde niet aan stok of rek
geteeld volgens de verpakking; dat advies is een beetje jammer: de
planten zijn zo groot geworden dat ze - nu ze vol met peulen raken-
omvallen op elkaar, en eigenlijk zijn ze onplukbaar geworden. Om goed bij de dikke peulen te komen trek je vanzelf de planten stuk, jammer hoor. Met een beetje beleid haal ik er toch nog genoeg af,
en hoop ik dat de rest niet beschimmeld (want het gewas droogt niet
meer op) zodat ik die nog als droge kapucijner kan oogsten voor de wintervoorraad
Gisteren verse
doperwten geoogst, ook zaaigoed van De Bolster, Kelvedon Wonder, een
kreukerwt die prima geeft, grote peulen vol met heerlijk zoete
erwtjes.Samen met de eerste wortels, verse uien en jonge aardappels dit
franse voorjaarsgroente recept gemaakt::
Jardinière de Legumes: Neem
een flinke handvol van vers gedopte erwtjes, jonge aardappeltjes, jonge
worteltjes, meiraapjes, enkele jonge uien en het hart van een krop sla. Ook
sperciebonen kan je er goed bij doen. Snij alle groenten in
"mondgrote" stukken ( dwz niet te klein, maar het moet wel op een lepel
passen) Smelt in een pan met dikke bodem een klont boter, smoor
hierin de ui, en na enkele minuten de rest van de groenten zonder de sla
en doperwten. Voeg zout, peper, takje tijm, laurierblad en een
beetje water toe. Laat dit op een laag vuur 15 a 20 minuten stoven,
doe er dan de doperwten bij, en 10 minuten later het hele hart van de
sla. Misschien een keertje kijken of het water niet geheel is verkookt en dan een scheutje erbij doen. Nog even stoven, tot al het water vrijwel is opgenomen en de
groente gaar is. Voeg twee eetlepels geknipte peterselie toe en een
scheut room om het geheel te binden.