Er groeit van alles in mijn tuin om te eten, de slakken zijn er weer blij mee. Behalve sla en asperges komt er nog niet veel uit de tuin op mijn bordje..het voorjaar was koud, normaal zou ik al doperwtjes of de 1e worteltjes kunnen eten, zo niet dit voorjaar.
Toch een goed bericht, mijn shii takes kwekerijtje gaat eindelijk goed geven!

Toch al 3 jaar geleden kochten mijn vriendin en ik 100 drevels met daarin de schimmel van de shii take champignon..(shii take betekent boom paddestoel). Deze drevels moesten we in eerst geboorde gaten in een beuken of eikenstam steken van een bepaalde dikte en lengte...dan een jaartje wachten op warm weer, de boomstam dompelen in een bak water en hup, de shii take springt uit de boom.
Simpel gezegd, nooit gekomen die paddestoel. Het heeft niet veel gescheeld of de stammen hadden al op het vuur gelegen. Vorig jaar kreeg ik er plotseling enkele op het geïnsemineerde hout dat lekker vochtig in de bosjes lag; Dat wil zeggen, de slakken kregen er enkele, en ik had het nakijken naar enige afgevreten hoedjes op een stengeltje.
In februari kreeg ik tot mijn verrassing één stammetje vol met paddestoeltjes, en dat terwijl ze volgens het boekje alleen met hoge temperaturen groeien. Geïnspireerd heb ik vorige week toch maar weer eens een stam twee dagen in de beek laten weken en tot mijn blijde verrassing heb ik nu een stammetje vol knoppen en al enkele rijpe zwammen.
Tijd voor deze heerlijke tofu stroganov met champignons of shii takes:
Dep 250 gram tofu (naturel of gerookt) droog en snij deze in blokjes van 1 x 1 cm. Maak een marinade van 4 el tamari (japanse sojasaus), 1 el olijfolie, 1 tl sambal,1 tl groentebouillon en een versgeperste teen knoflook, en laat de blokjes tofu hier een half uur in marineren.
Bak 1 ui en 250 gr champignons samen in wat olie, haal ze uit de pan, en bak dan in dezelfde pan de tofublokjes met wat extra olie, ongeveer een minuut of 5 (steeds draaien of roeren).Voeg het paddenstoelenmengsel, de marinade, 4 l tomaatpuree en een tl basilicum, of enkele blaadjes verse basilicum toe.
Zet het vuur zachter en voeg 2 dl room of soja-room toe.Laat 5 minuten heel zachtjes pruttelen, zet het vuur uit en voeg nog een klein scheutje rode wijn toe. Laat het geheel nog even intrekken zonder te koken en proef op zout of peper. Eet met rijst of pasta.
Dit recept komt van http://lekkerplantaardig.net

|