Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
We zijn al weer een weekje terug van een hele lange en fijne vakantie in Zweden. Moet je ook eens doen, wij hebben enorm genoten van het fietsen en zwemmen daar. Voor groentes daarentegen moet je er niet wezen. Ze verkopen natuurlijk wel allerlei vers groen, maar de prijs is torenhoog..10,80 Euro voor een kilo gekleurde (zwart, geel, oranje) minitomaatjes.
Ik vind het dan ook heerlijk weer terug te zijn op mijn landje en des morgens mijn tuin in te lopen om eens te kijken wat de pot vandaag weer schaft. Bieten, uien, prei, aardappels en courgettes worden met kilo`s tegelijk rijp. Mijn oppassen hebben dan ook heel erg goed hun best gedaan.
Enorm veel sperziebonen rijpen op dit moment af. Ik heb de paarse Purple Queen, de gele boterboon en de heerlijke onvolprezen groene sperzieboon Cobra. Inmaken doe ik de bonen eigenlijk nooit. Jawel, toch enkele zakjes ingevroren voor Sajoer boontjes, maar geen potten vol weck zoals al mijn buren allemaal doen. Ik eet nu dagelijks sperzieboon als 2e groente en zoek het internet af naar nieuwe recepten. Dit heerlijke en gemakkelijke recept heb ik eergisteren gemaakt..we hebben de helft de eerste dag opgegeten en de andere helft de tweede dag in punten opgebakken in een beetje olijfolie. Het is een hartige clafoutis en komt oorspronkelijk uit de Auvergne.
Flognarde-aux-haricots-verts-et-parmesan
300 gram groene boontjes 150 gram champignons 20 gram boter + 15 gram voor de vorm 1 sjalot 1 teentje knoflook 3 grote eieren 70 gram Parmezaanse kaas geraspt 100 gram bloem 200 ml melk geraspte nootmuskaat zout en peper
Dop en was de bonen, kook ze niet te zacht ( hooguit 10 minuten) laat ze uitlekken op een doek Schil en hak de knoflook en het sjalotje, wrijf de paddenstoelen schoon en hak ze fijn Bak
knoflook sjalot en paddenstoelen zachtjes in een pan met boter 2 tot 3
minuten, totdat het water uit de paddenstoelen verdampt is, voeg zout & peper naar smaak toe Verwarm
de oven op 210 ° C Doe de meel in een kom, voeg dan de eieren, en
vervolgens al kloppend geleidelijk de melk, zout en peper en nootmuskaat,
Parmezaanse kaas en paddenstoelen mix, giet in een beboterde bakvorm, voeg de
bonen in een mooi patroon toe, plaats in de oven gedurende 30 minuten
en serveer warm, lauw of -na afkoelen- in punten gesneden gebakken in wat olijfolie.