In het najaar heb ik de paardenbloemen die spontaan in mijn moestuin groeiden afgesneden op 3 centimeter boven de wortel en bedekt met de molshopen die ik elders uit de tuin had gehaald. Mijn buren vonden het zielig dat ik ook al molshopen in mijn moestuin hadden..ze wilden bijna niet geloven dat ze artificieel waren.
Had ik vorig jaar nog de paardenbloemenwortels opgegraven en op een rijtje als een witlofwortels teruggeplaatst in de volle grond (ook een idee trouwens, ik kan er een paar bij de witlof in de kas zetten a.s. winter) dit jaar heb ik wortels ter plekke laten zitten met het idee dat, wat je niet verplant, beter aan de groei blijft. En dat klopt. Zie deze prachtige krop, een halve salade voor Lie en mij.
Ik maak ze aan met een ietwat zoetige vinaigrette..olie, azijn, mosterd en honing, en bestrooi de salade met wat uitgebakken spekjes.
De kleine veldkers kan je nu overal vinden in de tuin. De rozetjes van deze dappere vroege groeier werden in de vorige eeuw nog verzameld om als groente te eten. In een tijd van het jaar dat er
weinig andere groenten waren, was dat zeer welkom. Het blad is rijk aan vitamine-C. In mijn
keuken worden de blaadjes af en toe nog gebruikt in salades. Vooral in het voorjaar, als je uit eigen tuin wilt eten en de blaadjes bij elkaar moet sprokkelen... De smaak is te
vergelijken met die van de verwante tuinkers, een beetje peperachtig en
radijs. Gebruik er niet teveel van, tenminste als je niet van bitter houdt..(ik wel)
Reacties op bericht (2)
04-11-2013
bedekken
Hoi Erik..
Ik maak zelf molsla in de tuin door in de 2e helft van de zomer de
paardenbloemen in de tuin te laten staan, en die beetje bij beetje te
bedekken met de aarde die de mollen elders in mijn tuin opwerpen. Dat
werkt best wel goed!Ik zoek de grootste rozetten uit, en voor ik ze
bedek snij ik de sla op 3 cm van de wortel af. Je kunt de wortels ook
uitgraven en op een rijtje neerzetten en bedekken met langwerpige
plantenbakken oid. Succes!
Jet
04-11-2013, 18:45 geschreven door Jet
vraagje
Hoe doe je dat precies met molsla om in het voorjaar er van te genieten. Nu koop ik het vaak.