De Volkstuinvakbeurs in november heeft mij twee nieuwe groentes gebracht, de oca en de knolcapucien. Deze laatste, ook wel añu of mashua genoemd komt net zoals de aardappel uit de Andes. Ik heb wel ergens gelezen ( misschien wel in het boeiende boek van Charles C. Mann genaamd 1493, dat handelt over de bijzondere uitwisseling van Flora en Fauna tussen Europa & Azië aan de ene kant en Noord en Zuid Amerika aan de andere kant) dat, als Columbus ipv aardappelen de oca en mashua had meegenomen dat die knollen ons hoofdvoedsel zouden kunnen zijn.
Dit soort knolletjes worden tegenwoordig in de permacultuur- en het moestuinforum veelvuldig genoemd. Meerdere mensen zijn bezig met de kweek, maar recepten voor het gebruik in de keuken vind je nog niet zo.
Het kweken schijnt niet zo moeilijk te zijn..de knollen kunnen goed tegen koude en uitdroging? Het blad sterft wel af bij vorst, dat dacht ik in ieder geval gelezen te hebben. Je hebt er een flinke opbrengst aan. Wat knollen in zaagsel of papier vorstvrij de winter door laten brengen en in het voorjaar weer planten, zo kan je ieder jaar weer je eigen knolletjes planten en eten.
Zoals gezegd, weinig recepten. Op t koksforum kwam ik deze tekst tegen:
De knollen van de knolcapucien worden
gekookt en als groente gegeten of in soepen verwerkt. De knollen zijn
vanwege de scherpe, mosterdachtige smaak voor rauwe consumptie niet
geschikt. Om de smaak wat milder te maken kunnen de knollen meerdere
dagen aan de zon worden blootgesteld. De bladeren worden vanwege het
scherpe aroma als specerij gebruikt.
Ook zag ik ergens een recept voor salade, waarbij de bladeren en de bloemen van de knolcapucien gebruikt werden als -eetbare- garnering, én vond ik nog een recept voor de rauwe knol...mashuasalade
Zelf kan ik nog geen recept geven, ik ga ze immers pas dit voorjaar buiten zetten, ik heb nog geen idee van de smaak. Pittig en mosterdachtig heb ik gehoord, dus het is waarschijnlijk een groente voor kleine bijgerechten.
Over de voedingswaarde heb ik weinig kunnen vinden,we schijnt het dat de knolcapucien wordt soms aangewend bij nieraandoeningen, wegens zijn
diuretische werking. Dat heb ik hier gelezen.
Nu heb ik de knollen in potten gezet, zonder ze echt water te geven, maar wel in een lichte koele kamer..pas als ze zich goed ontwikkeld heb zal ik ze buiten uitplanten..als de nachtvorsten verdwenen zijn. Zodra ze gaan uitlopen zal ik er nog een foto van plaatsen.
Reacties op bericht (1)
10-03-2013
Eetbaar?
Tjee, die knollen wil jij gaan telen om op te eten? Ik kan alleen maar zeggen: dapper! Ben heel benieuwt hoe ze je bevallen.